СЕДМИ КЛАС 2021/2022

• 51 251
  • 781
  •   1
Отговори
# 180
Обективност може би не съществува, а само обществен консенсус за това.  "Интереса клати феса". Има събития, които са изгодни за нас- "осанна!". Има и такива, които не са изгодни, даже напротив- "разпни го!". Всичко е въпрос на момент и интерпретация+ селекция и избирателно поднасяне на факти с гарнитура авто и алоцензура.
Не съм прочела ред литературни анализи през живота си и мога смело да заявя, че се гордея с това. Казвала съм го и друг път- предъвкване на нещо, вече обработвано от друг и отделено от него дали отгоре, дали отдолу.... Или все едно някой да ти дъвче храната предварително и да ти дава получения продукт, само да го гълташ. Звучи гнусничко. Форма на копрофагия.
Варя яйцата, да видим колко ще са жертвите. Довечера съм на работа, ясно е, че ще ям сандвич с яйце! Smile

# 181
  • София
Ра, страхотен анализ. Със сигурност има много поле за размисъл върху образа на Бай Ганьо. Това, което все пак е неоспоримо и в несъответствие с представата за общочовешки взаимоотношения поне за мен, е това интересчийство и използвачество, заложено в образа - "имал си пари, платил си". Обазът е дообогатен в други произведения на Алеко, Бай Ганьо като политик не провежда последователна защита на определени позиции, а се нагажда според личния интерес, чувството му за превъзходство над другите нации е някак необосновано (откритите подигравки с американците и начините да ги "излъже" на изложението - другият откъс, който изучават, от "До Чикаго"). Могат да се правят много паралели със съвременността, а и всеки може да погледне към себе си.
За съжаление все още учениците не се стимулират да разсъждават, да задават въпроси - защо му е хрумнало на Алеко да очерни така един съгражданин, по какъв друг начим може да се позиционира в света един следосвобожденски еснаф, събирателен образ на каква част от населението е, какво е било посланието на Алеко към младите. И не е нужно всичко да е в ползва на автора, само защото е попаднал в учебника.
Относно Вазовото стихотворение - наскоро го давах на щерката да го чете, обясних ѝ защо Вазов е наричан българският Юда, как цялата ни интелигенция е проумяла каква е ролята на Русия в нашето следосвобожденско общество. И не, никак не е безкористно нито освобождението, нито последвалото вмешателство в политиката на България. Говорихме си за генерал Иван Колев (тук баткото се включи с много подробности покрай ПСВ и крилатата му фраза Кавалеристи, бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!. Ама той (баткото) все залита в описания на битката при Дойрамн и военни подробности, които един женски ум филтрира като прекалени.
Сега съм поръчала това четиво:
https://www.ozone.bg/product/ruskata-ubiystvena-politika-za-balgarite/
След като учебниците мълчат по някои (невероятно защо все още неудобни) исторически факти, длъжни сме да попълним пропуските сами.

Редактирам се, да се допиша - ston, може да ти се струва невероятно, и аз не вярвах да го доживея, но сърдитият тийн с присвитите очи и яростно стиснати зъби го няма вече, при това трайно. Замести го сговорчив (понякога прекалено) младеж, засега сериозно неориентиран в бъдещето си. Ама поне е започнал да разсъждава "не задължително на контра", та да, надежда има Joy
PureLove, не сме в центъра, в Банишора сме, Опълченска и Сливница. 18СУ, 30СУ - това са ни "близките". Е, и 134, но то не ни е в целите с тая насоченост към точните науки Joy Рано ми е да го мисля, де, но трябва да гледам предимно училища, които утрояват БЕЛ, за да има някакъв шанс Sad Близките не са такива.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 10:30 от мандаринка

# 182
  • София
Мандаринка, 100% точно!
И нашият батко се увлича да търси истината и много се интересува от история. (За съжаление в главите на голямата част от учениците, ще се набие изпитването на Събка от “Под игото” и ще си останат до там Frowning1)
Той пък си поръча това (актуализираното издание):
Скрит текст:

Ra, ти яйцата, аз подхванах първо козунаците;). Да видим какво ще се получи.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 10:59 от Skiorche

# 183
За съжаление вкъщи наследниците изобщо не се увличат от историята. На мен винаги ми е била много интересна и на тяхната възраст доста неща четях и отделно много сме обсъждали с баща ми  в точно тази област.
Баткото тази година има, по думите му, много добър учител по история и трупа десетки оценки и похвали за активно участие. Ама нали е сърдит тийн, много не обсъждаме, защото не знам как успяваме да докараме всяка тема до спор Simple Smile
Аз понякога гледам в понеделник вечер История.бг Много интересни теми се разискват понякога и слушайки, за сетен път се убеждавам колко малко знаем всъщност обикновените хора, които не сме историци, и каква малка прашинка от цялото знание се изучава в училище. Всъщност това се отнася не само за историята, а за всички предмети. Често им повтарям, особено, когато кажат, че нещо е служно или се чудят за какво им е, че в училище по всеки предмет им дават само най-основните постановки. Колкото да видят все пак за какво става въпрос и да получат някаква основа. Оттам нататък има цял океан от знания по всяка дисциплина и от тях зависи дали ще се хвърлят да плуват и в коя посока.
Неслучайно, Сократ май беше, но може и да бъркам, описваше знанието като окръжност и колкото повече научаваш, кръгът се разширява, допирните ти точки с непознатото стават все повече и разбираш колко много неща не знаеш. Навремето много ме удивляваше този, на пръв поглед, парадокс, но си е истина. Глупакът си мисли, че знае всичко и разбира от всичко, а умният, знаещият, осъзнава, че е заобиколен от необятна вселена, която никога не може да преброди.
Засега вкъщи големият вече си мисли, че знае всичко 🤣 а малкият си се радва на малките ежедневни мигове щастие плановете му се простират до предстоящите ваканции.

# 184
  • София
След като се пенсионира, баща ми се премести на село. Все се оплаква от това, че хората там не признават авторитети. Редовното: "Като е професор, та да не е да знае повече от мен. Аз не бих ли могъл да съм професор!" Така че Stonче, много си права. Хората наистина си мислят, че знаят и могат всичко. Но от друга страна, трябва ли да им разваляме кефа с "необятна вселена", ако техният свят свършва до съседния град.
Аз в дискусиите по литература и история няма да се включа.

# 185
А, за кефа и "необятната вселена" не знам. Всеки да си решава. Все си спомням за един мой преподавател по философия от университета. Интересен човек беше и хубави дискусии водехме с него. Та, той говореше, че колкото повече знае човек, толкова по-нещастен е. Казваше ни "Вие съзнателно сте избрали този път, щом сте решили да учите". Ми така като се замисля, прав е бил. Много по-спокойно и "щастливо" можеш да си живееш, ако не те интересува нищо повече от хладилника, сериала или поредното шоу по телевизията и прочие, и си мислиш, че знаеш и разбираш от всичко.
Уф, днес нещо се отнесох философски.
Дребният в момента прави контролно по математика. А дано днес е концентриран, че на последните две контролни се издъни с четворки. Вкъщи е безпогрешен, знае идеално този материал. Не можел да се съсредоточи при анархията в училище. Казах му да се опита да се изключи от това, което става около него и да мисли, шестицата му трябва.

# 186
"който трупа познание, трупа тъга", Библията, Еклесиаст /по спомени, напоследък гледам да не трупам много тъга, че и без това не ми е весело/. Удобно и лесно е да виждаш само каквото ти се иска / и някой друг да ти е виновен ако нещо не е ок/. И много душеспасително. Всичко е въпрос на гледна точка. Друга тема дали е по твой избор или просто продукт на образование и възпитание. Темата за българинът и авторитетът е много обширна и си има две страни с техните плюсове и минуси.
Изразът "имал бол пари-дал" напоследък го преосмислям в позитивна посока. Има реклами на всевъзможни неща, напр модни аксесоари и други изгъзици, за които е напълно приложим. Същото и за рекламите в бабешкия вестник за чудодейно изцеление на всевъзможни неприятни болежки. И не, че имам бол пари, но давам, че като се зариби бабето и почне да се тръшка, няма спасение. Уж с акъла си, уж критична, бивш университетски преподавател, а пусти реклами така й промиват мозъка!!! На 90 не е като на 50- търся й оправдание. Плацебо ефектът ми идва скъповат.
25% фира от варенето на яйцата.
И щерката се увлича от история и е стигнала и тя до извода, че такова нещо като обективна история няма- един факт може да се интерпретира по различни начини, да се скрие, да се хиперболизира... И победителите пишат историята, разбира се.

# 187
Изпуснала съм ви. При нас нищо ново. Наборката е нещастна, че на неравенствата така и не е благоволила учителката да я вдигне на дъската и се ядосваше, че пише шестици на избрани деца, които дори не успяват да докарат задачата до верен отговор. Още два месеца и да се свършва тая мъка бележкарска.

# 188
  • София
Малко Вликденско настроение да внеса:). За късмет някакъв, имам едно спукано яйце от 30 -“ура”. Госпожицата помогна за боядисването и сега пише преразказ, а майка й върти козунаци. Вие как ще ще празнувате?
Отчитам, че детето започва да изпушва вече, а има още време до НВО. Не, че е научила нещо много, но тази сгърчена поза пред бюрото след училище, където е правила същото…да не говорим, че не й остава време за раздвижване, а това й е най-важно в момента:( Та решихме да се вдигнем и поне малко да сменим обстановката с чист въздух и планина. Благословени и светли празници на всички!

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 11:40 от Skiorche

# 189
Яйцата се варят в момента. Младежът тъкмо се прибра от тренировка и ще ги овапцаме.
В понеделник той заминава за София, такива са уж плановете. Петък, събота и неделя ще са ни пълна импровизация. Семейството на брат ми трябва да дойде единия ден и уж да правим пикник. Кой ден - мъгла. Семейството на девера също трябва да минат и да се съберем при свекървите. Кой ден - отново мъгла. И едните, и другите, тръгват в последния момент, което малко ме напряга, че не мога да си правя планове.
Иначе младежът е решил, че утре цял ден ще играе волейбол. Ще вмъкна и малко учене някъде. Евентуално Simple Smile

# 190
Весели празници на всички!

Ние ще си бъдем в къщи. След последната почивка коронясахме и детето още покашля даже, та никъде не ми се тръгва. Ще мързелуваме. Обещал ми е, че от понеделник се стяга и започва да прави тестове. Ние докато се наканим да започнем подготовката, ще дойдат НВОтата:)
Много разочарован беше днес, че били само 4 почивните дни. Мислел си, че са цялата седмица ваканция. Като се има предвид, че след пролетната ваканция е бил само 4 дни на училище, нямам идея от какво се измори.

# 191
  • София
Скиорче, как успя да натвориш с тези козунаци?!? Направо ми събра очите.

Ние ще ходим на село. Нямам желание децата да мажат с боя в нас.

Оф, наборката и днес не е изпитана по физика. Още няма оценка. Пропусна тест, понеже беше болна.

# 192
  • София
Ves, а като си представиш, че няма и да ги опитам…От две години съм на безглутенов режим. Смея да кажа, че козунаците ми липсват най-много. Ами аз обичам да меся - действа ми успокояващо на нервите😀  А домашните обичат да си похапват и това ме радва. В момента правя още 3 - с течен шоколад, сладко от смокини и орехи. Ще ги раздам на приятели.
И аз много обичам на село, но тази година ще сме на гости в с. Баня. Ще има и топъл минерален басейн и …ски😉🙃
На наборката съм и приготвила една купчинка с тестове по граматика - дано да стигне до тях, но не ми се вярва.😎

# 193
Овапцахме яйцата. Малко семпли ги направихме този път, но биват. Доста се счупиха при варенето. Не знам как става тази работа. Варим ли просто за ядене, всички са здрави, щом е за боядисване, се пукат.

# 194
Увих ги в парцал и така ги варих и пак 25% спукани. Иначе е 50%.
Ще работя по празниците, сега съм нощно, събота и понеделник дневни. Мъж ми е на вливане. Децата- който както. Празници, с една дума.
Утре в късния следобед се каним да месим с баткото. Ще ги пекат в събота сутринта, без мен.

Общи условия

Активация на акаунт