Жени градят кариера - Вашето мнение

• 8 156
  • 192
  •   1
Отговори
# 105
А на мъжа не му ли е нужна подкрепа от партньора?
Пак странни разсъждения..
В едно нормално семейство нещата са взаимни и то не по принуда, а по желание. И двамата се подкрепят и развиват според желанията и амбициите си.

# 106
А на мъжа не му ли е нужна подкрепа от партньора?
Пак странни разсъждения..
В едно нормално семейство нещата са взаимни и то не по принуда, а по желание. И двамата се подкрепят и развиват според желанията и амбициите си.

Абсолютно съм съгласна. Виждам го и вкъщи. Освен, че един на друг сме си стимул, мъжете също имат нужда от подкрепа, от оценка. Мъж, който има подкрепата на жена си, лети! Това им дава страхотна енергия и ги кара да правят още сто неща.

# 107
Преди време в работата провеждахме интервю за определена длъжност. Бяха се спрели на един мъж, харизматичен, който им беше направил доста добро впечатление. След края на интервюто каза, че иска да обсъди предложението с жена си. Това мен лично доста ме трогна, не за друго ами по начина по който приема нейното мнение. Аз не бих спряла някой да работи каквото пожелае, тоест ако му харесва и иска там, нека да работи, но със сигурност бих била много радостна да се допита и до моето мнение. Все пак са семейство и имат нужда от подкрепа взаимно.

# 108
Галчудо, от личен опит ли говориш? Явно живееш в доста консервативна среда. Мъжете около мен не са такива (в София съм). И си държат на думата, не говорят празни думи на тази тема. Сред приятелките ми няма такива, които губят разсъдъка си при споменаване на деца. От моя випуск   сигурно едва 1/4 имат деца, а вече не сме 20+. И не е защото нямат мъже 😆

# 109
Тя ако много иска да стане началник,  това също няма да и попречи, просто ще бъде още едно препятствие за преодоляване.

Отклонението беше в контекста на това, че подкрепата на партньорът е важен за успеха на една жена, когато говорим за семейна и с деца. Няма нужда да се търси под вола теле и да се преиначава.

И да, по моите наблюдения повечето жени искат деца и се умиляват и изглупяват на тема мъж, дори и на умните се случва. А тези с категоричните изказвания най-бързо предават фронта и забравят какви са ги говорили.
Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Кариерно развитие на жена, която изглупява на тема мъж... хайде по-добре няма нужда.
Значи една жена сама няма да се справи, ако е неподкрепена, така ли? Особено ако някой й е "направил" дете, за да я саботира. Не знам къде са правени тези наблюдения, какви са тези жени... Започвам да се чувствам извънземна.

# 110
  • Бургас
Напротив, казах, че ако иска пак ще си направи кариера, независимо какво ще коства и с кое ще направи компромис.

Не, не говоря от личен опит, но съм виждала не малко жени  и то възраст да правят глупости заради мъж.Това с детето беше просто пример как може да стане така, че жената да няма кариера,а не че трябва така да стане или непременно така ще стане.Един от множеството варианти в реалния живот.
Знаем, че във форума жените са топ оф дъ топ, мъжете им също, на тях такова нещо абсурд да им се случи.

Естествено, че и жената трябва да подкрепя партньора и в повечето случаи го прави като се отказва тя.

# 111
  • София
Понеже всичко тръгна от моя пост - разбира се, че подкрепата е двустранна, никога не съм твърдяла обратното.
Ако жената няма подкрепа, нищо няма да я спре да направи кариера? Вероятно е така.

Но ние говорихме за жена със семейство, домакинство и деца.
Ако нямате подкрепа - трябва да излезете в 16, за да си вземете детето от ясла, защото патньорът не иска. Не можете да отидете на бизнес вечеря, събитие, каквото там, защото партньорът ви ревнува или се сърди, излизате в болнични често, защото детето е болно, а партньорът ви смята, че това е женска работа и не иска. Идва май месец и трябва да ходите на тържества в градината, или просто идва ваканцията и се чудите как да си натъкмите отпуските, за да може да си гледате детето, ако е ученик, бързате, за да проверите домашните... и още, и още. А ако се спомене командировка, тийм билдинг и т.н. и няма шанс да идете, трудно ще е.

Е, искам да питам, коя ще е тази фирма, за която ще сте първи избор. Това е практическото измерение на подкрепата. С всичките тези усложнения, ще бъде избран някой, на когото може да се разчита и около този човек няма усложнения толкова съобразяване. Ако и жената да е перфектен професионалист, онзи отгоре, ще гледа и на него да му е лесно, това е положението.

Колкото до образованието - хубаво е да е релевантно, но е хубаво е и да разбирате от естеството на работата. Аз съм започнала като джуниор, минах през всички позиции, за да съм това, което съм. Нарочно няма да си напиша позицията, на мен ми е достатъчна.

# 112
За вземането на детето от градина и подобни има бавачки и au pair. Всичките жени с кариера и семейства, които познавам, имат такива. Това не е абсолютно никакъв аргумент. Говоря за кариера, не за работа. Нека не бъркаме.

# 113
Честно казано аз не знам каква и ще бъде тази работа, в която можеш просто да си излезеш да вземеш детето в 4. Не говоря ако просто свършваш работа в 4.

Ако си в офис, магазин, поточна линия или друго.. как ще излезеш в 4 и после връщаш ли се да доработиш? Понеже се сещам за едно семейство във фирмата, бащата имаше уговорка да излиза по-рано да вземе детето и да си доработи след това. Жената оставаше до 6, хващаше си градския и се прибираше да готви. Оправяха се някак, точни хора бяха.

Но на повечето места дори да не правиш кариера ми се струва сложно да излизаш всеки ден в 4.

Аз бих се радвала ако някога имам деца и майка ми е способна да ми помага. Аз бих се грижила тя да е финансово спокойна, за да бъде баба. Дано да успея да го постигна. Тя ще пърха от кеф, да не мислите, че ще откаже. Grinning

# 114
Знам, че в мамата сме изключения, но истинска кариера с истинско израстване в йерархията, вдигане на дохода и развиване професионално се случва на много малко хора и няма особено общо с пола.

# 115
Работа с гъвкаво работно време се нарича Wink В доста сектори е възможна, далеч не е само за хоум-офис-съвместими позиции. Ние имаме колежка, с която е уговорено да започва работа 1ч по-рано и да приключва 1ч по-рано точно за да може да си прибере детето.
 Или пък работа на 6ч или по-малко, да, все още е рядко срещано в БГ, но има и такива възможности.

В България няма au pair 😁 (имам чувстото, че половината форум всъщност живее в чужбина).

# 116
Гъвкаво работно време звучи супер, но ако отвориш джобса са само разни кол центрове. Ако работиш в магазин, ще го затвориш, за да излезеш за детето ли?

Не искам да звучи като заяждане, аз също в момента работя на позиция, на която няма значение в колко ще изляза, защото винаги мога да доработя.

Но не винаги може и не на всяко работно място.

# 117
Ъъъ, ако работиш в магазин като продавачка ли? Темата е за кариерата.

# 118
Кариера се отнася за професионално развитие, не за сфера. И продавачка може да направи кариера - помощник-управител, управител, районен мениджър, регионален мениджър. И все се върти в и около магазините. Ако работи за верига, може да иде и в административния отдел, където също може да се израства.

# 119
Другият проблем е, че в началната фаза на младите жени понякога се гледа с подозрение заради очакваната бременност и раждане.

За съжаление това е така. Не бях с такава нагласа, но го усетих за първи път наскоро.
Въпроси за семейния статут на кандидата са абсолютно непрофесионални и не говорят добре за работодателя.

Но вече се нагледах на какво ли не, включително една фирма си позволи да ми прави тест на Майерс-Бригс. Явно не взимаха хора, които не отговарят на определен личностен тип. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт