Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 622
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Паякът не вдига неправилно паркирали коли, щом са си платили паркирането. Лично изпробвано няколко пъти - обръщам се към скучаещата служителка на ЦГМ, че има кола/коли, паркирали на пешеходна пътека/кръстовище - и това беше отговорът. Допълнен с: Звъннете на КАТ, това не е наша работа да ги викаме.
Паякът идва с КАТ само, ако идиотът е спрял на наистина особено безумно място и пречи на движението на другите коли/ГТ, но не и на пешеходците.

# 226
  • София
Не разбрах, че говориш за зона. При нас няма зона и всички неправилно паркирали (ако ги хванат, разбира се) ги вдигат. Даже и по малките улици. Район Слатина.

# 227
При нас също често минават паяци, освен това минават и тези, които лепят бележки за неправилно паркиране. Не виждам особен ефект, но без тях сигурно нещата съвсем ще излязат от контрол.

# 228
Моите лични наблюдения са, че там където има строг контрол на паркирането, правилата се спазват на 100% - например в синя зона във Варна живях миналата година - места за паркиране намирах винаги, никой не паркираше дори извън очертанията за паркиране, защото ще бъде наказан от феите със скоба моментално. В София в синя и зелена зона е подобно.  Въпрос на контрол и липса на контрол.

# 229
От 3те си коли бях с най-старата и спрях леко на един ъгъл. На повечето шофьори не им пречех, но няколко силиконки в големи джипове обилно ме кълняха през прозореца и свиреха. Изключително просташко. А и малоумно, защото в крайна сметка те са тези, които не могат да шофират. Това в студентски или центъра никога не би се случило. А и там се карат скъпи коли.

Не знам какъв е бил твоят случай, но по принцип много се дразня на отношение от типа на болднатото. Често ми се случва някой да е спрял на непозволено място, или да кара в насрещното и да, наистина може да се мине или да се разминете, но ти се нарушава комфортът - трябва да намалиш, внимателно да припълзиш в тясното, или да скочиш в някоя дупка, или да се качиш на бордюр, или да чакаш да минат други коли за да можеш да заобиколиш... Защо трябва да търпя това? А някои и не са уверени в габаритите на колата, а и не са длъжни да могат да минават на една боя разстояние.
Най-често ми се случва да правя десен завой при СМГ в посока ИСУЛ.  Да де, ама на няколко метра по-нататък на някого му кефнало да си спре на улица "Искър" и ако в насрещното има колона от коли става незаобиколим. Съответно се блокира кръстовището докато не се източат онези в насрещното. И ако му натисна един клаксон аз ли съм простачка или онзи, дето му е кефнало да спре там и не може да си избере по-добро местенце на 20 метра по-надолу?
Има и друго - случва се понякога да засечеш човек или да караш в насрещното, но възпитаният човек осъзнава, че е в нарушение и полага всички усилия да отстъпи на тези, които са в правото си. Докато селяндурите (използвам случая и говоря по принцип, не визирам теб) колкото са по-виновни, толкова са по-нагли - псуват, показват жестове, правят изказвания ... Наскоро един  селяндур със Старозагорски номер ме засече като излизах от кръговото на 4-ти километър - той си навлезе без да ме изчака и трябваше да спирам вътре в кръговото за да не се блъснем. И за капак ми показа среден пръст, много доволен от себе си... И да, достатъчно добре карам за да спра и да не се блъснем, ама това не е причина да се толерира селяндурщината. Пък и аз специално много мразя някой да ми създава рискови ситуации.

# 230
Титка, аз живея в стар софийски блок, в стар квартал. Във входа имаме 3 семейства наематели и едни новодомци/ новодошли, които са собственици. Всички са от провинцията ( не влагам никакъв лош смисъл). Две от семействата наематели, са възпитани, любезни, никакъв проблем с тях. Третите обаче са "майко мила". Боклука на стълбището, редовно, въпреки учтивите забележки, че мирише на поне 2 етажа нагоре и надолу. Тряскане на врати при всяко влизане и излизане, стълбището кънти. Не поздравяват, гледат едно такова странно. ОК, не държа на любезности, но едно "Добър ден" няма да натежи на никого. Спира с колата си пред други коли. Оставя телефон, но когато звъниш, не го вдига 20 минути ( това се случва няколко пъти). Сутрин, когато човек бърза за работа/училище, тези 20 минтуи са си критични. Налага се да се качиш и да звъниш на вратата. И други такива изпълнения ...
Семейството собственици също са много свестни.
Искам да кажа че, аз поне не бих искала да живея на място, където концентрацията на "майко мила" ще е по-висока. Но, за много хора, това не е проблем и си живеят чудесно.

Това с концентрацията на "майко мила" не зависи от това дали си от провинцията или от столицата, а до манталитет и възпитание. В малкия град, има по-голям шанс някой да ви вдигне скандал, че цапате, отколкото в София. Лични наблюдения.

# 231
А има ли някъде статистика ранкиране на квартали по търсене и предлагане на наемане ? И още не мога да схвана кое е по-важно наличие на инфраструктура или да е ново строителство? Тоест, имаме квартали, в които имаме ново строителство, да кажем Ман Ли и Витоша, в тях имаме проблеми с инфраструктурата. Имаме света Троица, там има добра инфраструктура, но пък е основно старо строителство... Кое е по-важно за закупуване с цел инвестиция?

# 232
А има ли някъде статистика ранкиране на квартали по търсене и предлагане на наемане ? И още не мога да схвана кое е по-важно наличие на инфраструктура или да е ново строителство? Тоест, имаме квартали, в които имаме ново строителство, да кажем Ман Ли и Витоша, в тях имаме проблеми с инфраструктурата. Имаме света Троица, там има добра инфраструктура, но пък е основно старо строителство... Кое е по-важно за закупуване с цел инвестиция?
Такава статистика вероятно някой брокер от по-големите агенции може да ви изкара.
Според мен много зависи от наемателите, които таргетирате. Силиконките явно са в южните райони, студентите е ясно къде. По-скоро за под наем бих търсила локации около големи офис сгради, център, университети. Района около Мол България по лични наблюдения се котира за наеми, заради Каргил, Телус, Вертиго и другите бизнес сгради там и наемите им не са от най-ниските.

# 233
  • София
Точно днес и аз бях на тази улица Пирин. Стори ми се много приятно оживено откъм хора, магазини и заведения, но неприятно оживено откъм коли. Но като цяло ми хареса зоната, много повече от източния квартал. Поне няма кал и има тротоари.
От 3те си коли бях с най-старата и спрях леко на един ъгъл. На повечето шофьори не им пречех, но няколко силиконки в големи джипове обилно ме кълняха през прозореца и свиреха. Изключително просташко. А и малоумно, защото в крайна сметка те са тези, които не могат да шофират. Това в студентски или центъра никога не би се случило. А и там се карат скъпи коли.
Как си спрял "леко на ъгъл" след като това е забранено на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях? И това "с трите си коли" също не допринася за по-добрата ситуация с колите в София. Надали имаш три гаража, а сигурно ги държиш на улицата.
Имам 10 ина гаража и 10 ина паркоместа. Е, половината не са в София, но пак имам къде да паркирам и в София. Освен това си плащам гражданска на всичките коли и имам право и да ги паркирам и на улицата.
Да се спре може почти навсякъде, където няма знак забранено спирането. Бях спрял да разтоваря хора. Има таксита, камиони спират и на средата на улицата, ако се налага. Отзад колите стоят и чакат. Е, аз бях спрял за 2 мин, но пак отбих и прибрах колата плътно, така че да не пречи на движението. За тия 2 мин се превървиха 100 коли и камиона. Как на тях не съм попречил.
Да се ПАРКИРА е забранено вече на ъгъл. Но аз не съм паркирал. Освен това бях преди ъгъла, не на него, успоредно на Пирин.
Имаше и дискусия, бях приложил и снимков материал, но беше изтрито. И това с какво допринася на темата и дискусията? Както вече казах, факт е, че в другите квартали няма такива пост-провинциални простакеси, свикнали да бъдат мачкани и опитващи да мачкат всичко наоколо, стига да им изглежда на "по-ниско" от тяхното ниво. Затова и намесих 3те коли, защото с по-хубавата кола това (тази селяния) не се случва.
Това е пряко свързано с темата и стреса на живот в квартала, както и кварталните отношения.
Фактът е, че аз за 5 мин бях в тоя квартал за последните 3 години и се изписа вече няколко часа диария, разправии и спорове, продължавам да хабя нерви да отговарям на потребители като тебе, а ако не бях ходил в тоя прекрасен квартал, нямаше нищо от това да е налице. Е , как да го похваля тоя квартал. За мен получава оценка 6 по селяния и 2ка по гражданско поведение.

ЧС, конкретно в случая не говорим за "една боя разстояние" а за 2-3 метра минимум аванс в ширина при ляв завой. Един джип е широк грубо 2 метра, а вероятно просеката е била 5 метра поне. Сега, наистина трябва да си много скаран с габаритите на колата си, че да не минеш. Тир може да завие там, за бетоновоз да не говорим.
Освен това, не им попречи да си минат без усилие, но държаха да се изпсуват и да ръкомахат. Т.е. просто използваха случая за да си излеят злобата, дето мъжо им е налял предната вечер.
А и пропуснах да спомена, бях и с бургаски номер. В нормални квартали няма проблем, но в тия особените квартали много обичат да те опсуват, освиркат, и да те помислят за неориентиран, съответно да те ориентират да си отиваш по най-бързия начин от София.
Ако случайно съм нарушил нещо, има си КАТ. Да обиждаш, да лаеш, това си е също закононарушение и самоуправство. Аз лично нито съм ги псувал, нито съм им махал. А ти какво си преживяла на 4ти км, си е отделен случай, не съм бил аз там.

Подесетвам се, в другите квартали това не се случва! Иначе нямаше да го пиша.
И както казах, не са всички така, 1 на 100 е. Ама и толкова стига за да е неприятен квартала.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 15:34 от Танграта

# 234
Скрит текст:
Точно днес и аз бях на тази улица Пирин. Стори ми се много приятно оживено откъм хора, магазини и заведения, но неприятно оживено откъм коли. Но като цяло ми хареса зоната, много повече от източния квартал. Поне няма кал и има тротоари.
Как си спрял "леко на ъгъл" след като това е забранено на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях? И това "с трите си коли" също не допринася за по-добрата ситуация с колите в София. Надали имаш три гаража, а сигурно ги държиш на улицата.
Имам 10 ина гаража и 10 ина паркоместа. Е, половината не са в София, но пак имам къде да паркирам и в София. Освен това си плащам гражданска на всичките коли и имам право и да ги паркирам и на улицата.
Да се спре може почти навсякъде, където няма знак забранено спирането. Бях спрял да разтоваря хора. Има таксита, камиони спират и на средата на улицата, ако се налага. Отзад колите стоят и чакат. Е, аз бях спрял за 2 мин, но пак отбих и прибрах колата плътно, така че да не пречи на движението. За тия 2 мин се превървиха 100 коли и камиона. Как на тях не съм попречил. Да се ПАРКИРА е забранено вече на ъгъл. Но аз не съм паркирал. Освен това бях преди ъгъла, не на него, успоредно на Пирин.
Имаше и дискусия, бях приложил и снимков материал, но беше изтрито. И това с какво допринася на темата и дискусията? Както вече казах, факт е, че в другите квартали няма такива пост-провинциални простакеси, свикнали да бъдат мачкани и опитващи да мачкат всичко наоколо, стига да им изглежда на "по-ниско" от тяхното ниво. Затова и намесих 3те коли, защото с по-хубавата кола това (тази селяния) не се случва.
Това е пряко свързано с темата и стреса на живот в квартала, както и кварталните отношения.
Фактът е, че аз за 5 мин бях в тоя квартал за последните 3 години и се изписа вече няколко часа диария, разправии и спорове, продължавам да хабя нерви да отговарям на потребители като тебе, а ако не бях ходил в тоя прекрасен квартал, нямаше нищо от това да е налице. Е , как да го похваля тоя квартал. За мен получава оценка 6 по селяния и 2ка по гражданско поведение.

ЧС, конкретно в случая не говорим за "една боя разстояние" а за 2-3 метра минимум аванс в ширина при ляв завой. Един джип е широк грубо 2 метра, а вероятно просеката е била 5 метра поне. Сега, наистина трябва да си много скаран с габаритите на колата си, че да не минеш. Тир може да завие там, за бетоновоз да не говорим.
Освен това, не им попречи да си минат без усилие, но държаха да се изпсуват и да ръкомахат. Т.е. просто използваха случая за да си излеят злобата, дето мъжо им е налял предната вечер.
А и пропуснах да спомена, бях и с бургаски номер. В нормални квартали няма проблем, но в тия особените квартали много обичат да те опсуват, освиркат, и да те помислят за неориентиран, съответно да те ориентират да си отиваш по най-бързия начин от София.
Ако случайно съм нарушил нещо, има си КАТ. Да обиждаш, да лаеш, това си е също закононарушение и самоуправство. Аз лично нито съм ги псувал, нито съм им махал. А ти какво си преживяла на 4ти км, си е отделен случай, не съм бил аз там.

Подесетвам се, в другите квартали това не се случва! Иначе нямаше да го пиша.
И както казах, не са всички така, 1 на 100 е. Ама и толкова стига за да е неприятен квартала.
Не знам защо пък аз трябва да си губя времето и да ти обяснявам, че си скаран със  Закона за движение по пътищата и ППЗДвП. И продължавай да спориш, че "Да се спре може почти навсякъде, където няма знак забранено спирането" или да пишеш бисери: "Да се ПАРКИРА е забранено вече на ъгъл. Но аз не съм паркирал. Освен това бях преди ъгъла". Неслучайно ти написах и за 5-те метра. После другите били силиконки, простаци и защо му свиркали. Както и да е, аз повече не смятам да си губя времето с твоите странни схващания.

# 235
Е, аз казах, че използвам случая да се хвана за твоя пост, а не визират теб конкретно. Просто ме подсети за явлението. Същото ми се случва и от разни пенсионери най-често - заприказвали се на платното и ако поискаш да минеш ти викат да ги заобиколиш, я колко място имало. То има, ама с една голяма дупка, а те нали не карат, не се усещат или не им пука. Веднъж един дядка като му свирнах накрая така грозно ме напсува, че едва спрях ММ (той се возеше до мен) да не излезе да го нарита. Ма нали все пак е дъртак, простено да му е.

# 236
Тангра, случват се такива истории и в другите квартали, просто всеки си знае неговия.

Скрит текст:
В моя квартал - център - при това в широки граници (и т.нар. лош и т.нар. добър център) редовно спират на аварийки на спирки на ГТ (така че слизащите и качващите се в ГТ буквално минават на милиметри от колите и между колите), на самата пешеходна пътека (с хоризонтална и вертикална маркировка), влизат обратно на движението в еднопосочни улици, за да не врътнат едно кръгче (малко кръгче, в центъра не са големи пресечките и не се върти с километри), и т.н., и т.н.
Давам примери, лично видени и изпитани -  на бул. Янко Сакъзов, веднага след пресечката със Сан Стефано, има пешеходна пътека на булеварда, води към парка Заимов. Но има и фурна (хляб и закуски). Е там на пешеходната пътека, съвсем на нея, бяха спрели и си ядяха баничките в колата. На отсрещния тротоар на булеварда, от другата страна на пешеходната пътека (има и трамвайна спирка пред нея), заради спрял микробус (пак за малко) на спирка и пред пешеходна пътека, кола блъсна дете, излизащо от парка, пред мен буквално. Пак на бул. Янко Сакъзов,  но в посока Театър София, точно преди кръстовището на Театър София (пред Атлетик фитнес) пак има пешеходна пътека към парка. Та на нея предизвиках ПТП - колите паркирали плътно в редица чак до пешеходната пътека, аз изчаках да видя дали идващата кола ще намали, за да пресека (не съм самоубиец все пак), тя намали, аз тръгнах и тогава втората кола отзад блъсна леко тази, която беше вече спряла. И паркиралите коли пречеха да ме видят, а и типично българският манталитет (тоя пък ненормалник, защо намалява) си казаха думата.

Такива случки са ежедневни, навсякъде в София, няма значение квартал или рег. номер на колата, задкормилните устройства все едно на конвейр са ги произвеждали, масова серия. Просто не мога да повярвам, че има квартал/и в София, където шофьорите рязко се различават от масовката, в смисъл са много примерни.

За големината на колата - един познат тръгнал да кара малка градска кола за седмица, докато неговият джиБ (Q не знам си колко) е на сервиз - е каза, че са го псували и са му свиркали като за световно, а с джиБа - не са го правили.

# 237
Като вземете да говорите за тоя център на Сф, все едно е Мюнхен и някой дето не можел да живее другаде, обиждане на провинциалисти селяни, грандомания, пози и т.н Най добре е да вземаш софийски наеми и да живееш в провинцията на тихо и спокойно място и да си щъкам по екскурзии, басейнчета и т.н Grinning Grinning

# 238
По екскурзии и басейни можеш да ходиш и докато живееш в центъра на София. Няма нужда ходенето на басейн да е за сметка на местоживеенето.

# 239
  • София
Тангра, случват се такива истории и в другите квартали, просто всеки си знае неговия.

Такива случки са ежедневни, навсякъде в София, няма значение квартал или рег. номер на колата, задкормилните устройства все едно на конвейр са ги произвеждали, масова серия. Просто не мога да повярвам, че има квартал/и в София, където шофьорите рязко се различават от масовката, в смисъл са много примерни.
Не е така. Аз шофирам ежедневно в София и обикалям повечето квартали. Шофирането се различава в различните микролокации.
В Младост, Изток, Дианабад, Гео Милев, Център, Ст Град, около бизнес сгради това се случва в пъти по-рядко, т.е. почти никога.
Случва се да не видиш зеления светофар, седят си чинно зад теб и не свирят.
На пешеходни пътеки се спира винаги, и тн. Пускат се от второстепенни улици колите да се включат в движението.
Не знам, може причината да е в натовареното движение в района, липсата на паркоместа, и супер изнервените хора. Което пак е голям минус за квартала. Но не е само това.
Манталитетът на шофиране се приучва и се предава един на друг ежедневно. Съответно в по-култивираните квартали и бизнес локации, където хората са образовани и интелигентни е по-толерантно и хората са по-спокойни.

За 5те метра, аз за 40 години не съм виждал никога през живота си да се спазва на нито 1 кръстовище. Цяла България не го спазва (поне след 89та насам), а другарят тре решил на мен да се пеняви. С което Ман ли ми става още по неприятно място. Не само, че 5мин ми пилиха селяни, ами и още цял ден след това ми пилят други селяни.

Общи условия

Активация на акаунт