Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 642
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
Къде ще ходиш в центъра на минерални басейни Grinning

# 241
Басейн има и в центъра на София, а спокойно можеш да отидеш в Панчарево, ако търсиш минерален. Няма нужда да живееш до минералния басейн, за да го ползваш, още не е забранено да се ползва и от жители на центъра и останалите части на София. В басейните в центъра също пускат жители на други квартали, дори и на други населени места, а също и да други държави.

Стана ми интересно какви екскурзии правиш и къде, щом за ходене на басейн си вързан с квартала.

# 242
И къде в Студентски град е този минерален извор?
В центъра - баш центъра и широкия център, са два извора. Баня Баши (Централна баня) и Баталова воденица (парк Възраждане). В Лозенец има извор. В Борисовата градина - също.

http://visitsofia.bg/catalog/bg/mineral_waters/mineral_watersBG.pdf

# 243
За 5те метра, аз за 40 години не съм виждал никога през живота си да се спазва на нито 1 кръстовище. Цяла България не го спазва (поне след 89та насам), а другарят тре решил на мен да се пеняви. С което Ман ли ми става още по неприятно място. Не само, че 5мин ми пилиха селяни, ами и още цял ден след това ми пилят други селяни.
Казах, че няма да те коментирам повече, и ти доказваш, че съм прав.
Нали беше спрял за две минути? Как 5 минути ти пилиха?

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 20:43 от tre

# 244
Строго порицавам Танграта за спирането пред кръстовища. Вече написах лично преживени от мен случки, за едната от тях още ме избива на рев, като се сетя.
Но пък призовавам пишещите в темата и живеещи в зона да огледат добре хоризонталната маркировка на хиените от ЦГМ дали спазва това изискване на закона или са разграфени места за паркиране до самите пешеходни пътеки (продължението на тротоарите) на всяка пресечка в кварталите, а дори и на булеварди.

# 245
  • пустинята Гоби
Коментарите за селяните провинциалисти с боклука и читавите кореняци са много тъпи. Възпитани и културни хора, за каквито се имате, не биха си ги позволили. Хората, които аз познавам да живеят в МЛ са кореняк софиянци, единият с наследствен апартамент на Витошка (не иска да живее там), другият в Оборище, третия не знам къде си. Та, хайде някъде другаде да си чешете егото. Хора всякакви - навсякъде!

# 246
  • София
Титка, живеенето в центъра не е за всеки и го казвам от гледна точка на навици и начин на живот. Има хора например, наследници на огромни апартаменти в центъра, но им е много трудно да ги поддържат и апартаментите се занемаряват. Един такъв апартамент сигурно струва колкото 3 други в новите квартали. Но като ги питаш, добре, защо не го продадеш, да си купиш малък и нов и с разликата в парите да си живееш, отговора е, абсурд, аз цял живот живея в центъра и не мога другаде. Ето това например аз не го разбирам, но хора всякакви.
Проблема на новите квартали, масово е инфраструктурата и удобствата. Аз например, не искам да вадя колата от гаража, ако в 10 вечерта се сетя примерно, че няма хляб, или ако трябва да отида до аптеката посред нощ, понеже детето им температура. Но, за някои хора това не е проблем.
Също например, някои сгради в Кръстова вада много ми харесват, но за да стигна до Черни връх, трябва да мина през разбити/ неасфалтирани улици, с бабуни, дупки и пр. И това не е моето, но за други хора не е проблем.
Друго например, отстоянието между сградите... ами не искам да гледам в спалнята/хола/кухнята на съседа и той в моите, или има едни такива балкони тип " почивна станция", ами то направо балкона си е общ със съседите.
И последно, като видя пред някоя врата, торбата с боклука оставен вечер, да преседи до другата сутрин и се потрисам. Както и от "дежурни" обувки пред вратата.
Всичко това разбира се си е мое мнение и има хора, които изобщо не биха отразили подобни неща като проблем.
И нямам нищо против силиконовите момичета.

Напълно те подкрепям, а особено ако нямаш гараж... няма и къде да спреш.

# 247
  • София
Точно днес и аз бях на тази улица Пирин. Стори ми се много приятно оживено откъм хора, магазини и заведения, но неприятно оживено откъм коли. Но като цяло ми хареса зоната, много повече от източния квартал. Поне няма кал и има тротоари.
От 3те си коли бях с най-старата и спрях леко на един ъгъл. На повечето шофьори не им пречех, но няколко силиконки в големи джипове обилно ме кълняха през прозореца и свиреха. Изключително просташко. А и малоумно, защото в крайна сметка те са тези, които не могат да шофират. Това в студентски или центъра никога не би се случило. А и там се карат скъпи коли.
Как си спрял "леко на ъгъл" след като това е забранено на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях? И това "с трите си коли" също не допринася за по-добрата ситуация с колите в София. Надали имаш три гаража, а сигурно ги държиш на улицата.
Имам 10 ина гаража и 10 ина паркоместа. Е, половината не са в София, но пак имам къде да паркирам и в София. Освен това си плащам гражданска на всичките коли и имам право и да ги паркирам и на улицата.
Да се спре може почти навсякъде, където няма знак забранено спирането. Бях спрял да разтоваря хора. Има таксита, камиони спират и на средата на улицата, ако се налага. Отзад колите стоят и чакат. Е, аз бях спрял за 2 мин, но пак отбих и прибрах колата плътно, така че да не пречи на движението. За тия 2 мин се превървиха 100 коли и камиона. Как на тях не съм попречил.
Да се ПАРКИРА е забранено вече на ъгъл. Но аз не съм паркирал. Освен това бях преди ъгъла, не на него, успоредно на Пирин.
Имаше и дискусия, бях приложил и снимков материал, но беше изтрито. И това с какво допринася на темата и дискусията? Както вече казах, факт е, че в другите квартали няма такива пост-провинциални простакеси, свикнали да бъдат мачкани и опитващи да мачкат всичко наоколо, стига да им изглежда на "по-ниско" от тяхното ниво. Затова и намесих 3те коли, защото с по-хубавата кола това (тази селяния) не се случва.
Това е пряко свързано с темата и стреса на живот в квартала, както и кварталните отношения.
Фактът е, че аз за 5 мин бях в тоя квартал за последните 3 години и се изписа вече няколко часа диария, разправии и спорове, продължавам да хабя нерви да отговарям на потребители като тебе, а ако не бях ходил в тоя прекрасен квартал, нямаше нищо от това да е налице. Е , как да го похваля тоя квартал. За мен получава оценка 6 по селяния и 2ка по гражданско поведение.

ЧС, конкретно в случая не говорим за "една боя разстояние" а за 2-3 метра минимум аванс в ширина при ляв завой. Един джип е широк грубо 2 метра, а вероятно просеката е била 5 метра поне. Сега, наистина трябва да си много скаран с габаритите на колата си, че да не минеш. Тир може да завие там, за бетоновоз да не говорим.
Освен това, не им попречи да си минат без усилие, но държаха да се изпсуват и да ръкомахат. Т.е. просто използваха случая за да си излеят злобата, дето мъжо им е налял предната вечер.
А и пропуснах да спомена, бях и с бургаски номер. В нормални квартали няма проблем, но в тия особените квартали много обичат да те опсуват, освиркат, и да те помислят за неориентиран, съответно да те ориентират да си отиваш по най-бързия начин от София.
Ако случайно съм нарушил нещо, има си КАТ. Да обиждаш, да лаеш, това си е също закононарушение и самоуправство. Аз лично нито съм ги псувал, нито съм им махал. А ти какво си преживяла на 4ти км, си е отделен случай, не съм бил аз там.

Подесетвам се, в другите квартали това не се случва! Иначе нямаше да го пиша.
И както казах, не са всички така, 1 на 100 е. Ама и толкова стига за да е неприятен квартала.

Честно казано тук съм съгласна, имаме 2 коли. Нов Мерцедес на мъжа ми и едно старо Рено си държа аз за себе си, защото ми го даде просто майка ми и ми е удобно да си го карам. Когато с мъжа ми минаваме из точно тези квартали (не точно МанЛи но много от южните) с неговата кола никога няма проблеми никакви, а като се кача с Реното по абсолютно същите улици започват покъртително да се държат.. да ме изпреварват по най-идиотски начин без предупреждение тези с горе-долу уж "скъпите" коли и почти не ми удрят колата, свиркат като простаци, не ми дават да премина в отсрещната лента никога когато пусна мигач. Не е и проблем самото шофиране, защото най-често той кара и двете коли по абсолютно същия начин. Наистина ОГРОМНА разлика има в отношението и 100% си идва от безумно избиване на комплекси свързано точно с това колко "богати" си мислят че уж са в сравнение с някой друг. Даже той сам го отбеляза веднъж без да съм споменала нищо подобно никога по темата. Селяния пълна си е.

# 248
Значи аз и моята 207-ца не знам как успявам да се движим в квартала тогава и по бул България като цяло. Това за новите коли е навсякъде, просто защото не знаеш кой ще слезе от колата да ти набие шамарите. И не е щото живеят в МЛ.
Аз мога да кажа, че в Орландовци карат като бесни и със старите коли, секат ти пътя, не те пускат и т.н. Това си е по-скоро манталитет на българските шофьори. Всички чужденци, които познавам казват, че в София е кошмар да се кара. И питането ми е сега това от провинциалния манталитет е или е от този на кореняк софиянците, които си мислят, че всеки им е длъжен, щото пъпа им е хвърлен на Витошка.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 00:42 от titka2

# 249
Сблъсък на кореняци и новодошли отдавна е спечелен в полза на новодошлите. За съжаление и за разлика от другите квартали, живущите в центъра почти нямаме думата какво да се случва с квартала ни, защото "центъра е на всички" Simple Smile . Аз нямам думата, когато става дума за квартална градинка в Младост, но цяла София има мнение какво да се случва с тротоара пред нас. Но реално няма какво да се направи.

# 250
  • пустинята Гоби
В центъра поне ремонтират по-често. Че е грозно и некачествено е отделен въпрос.

# 251
Да, да, ремонтират, нищо особено не ремонтират в центъра.
Тръгни по пресечки на пешеходната част на Витошка, да видиш какъв е ужас. Плочките са сигурно от 70-те години на миналия век, от "зреещия" социализъм (още преди да узрее и презрее). И то добре, че са от този период, поизронили са се от времето, но повечето не хлопат и не плискат вода след дъжд, като някои, слагани по-късно.
В НЕидеалния център (под Дондуков, примерно) има тук-там оправени тротоари, ама има и доста улици, които са също в окаяно състояние. Понякога ремонтите са такива, че по-добре да ги нямаше. 
А за паркирането - в моя район, НЕидеален център, на тиха кротка улица, на която паркират само живущи наоколо, направиха едно безумие - първо оправиха тротоарите с новите плочки (дотук добре), след няколко месеца от ЦГМ минаха, поразкъртиха по една плочка на всеки метър ли е и набиха колчета, на около педя и нещо навътре по тротоара. Включително и по средата на тротоара пред вход към двор с гараж. Така си вървиш и хоп, по средата на тротоара - кол. Това всичкото при положение, че никой наоколо никога не е паркирал по тротоарите (дори да са имали желание, бордюрите са достатъчно високи да пречат да става това). Отчетоха дейност, заработиха си заплатите, едни хора взеха едни пари за колчетата...а идиотията е пълна. Ако вървите двама за ръка, трябва единият да мине от едната страна на колчето, другият от другата, или просто в индианска нишка.

# 252
  • пустинята Гоби
Аз говоря за глобални ремонти. Иначе ти си описала всекидневния ми маршрут, вчера стъпих на плочка-невидимка и цялата се окалях.

Нали общината почва повсеместно да ремонтира тротоари, надявам се на някакво чудо и София да стане европейска столица в това отношение. Грозните, изпочупени и правени на парче тротоари ме дразнят изключително много и ми бъркат да не казвам къде..

# 253
  • София
Съгласна съм с вас, хем ми е доста приятен центъра, хем на всяка втора (или по-малко) улица е се чуствам че съм попаднала в пълна мизрещина от соца. А дори тогава много от тези улици и ремонти са били правени по-добре. Все едно сме най-бедната държава на света, нямаме никакви пари да оправим нищо и трябва да живеем в диво гето. Особено като ги видя разпадащите се безразборно сгради, които само грозят всичко..

# 254
София център и разширен център на мен ми прилича на дрипава старица с кръпки от стари и нови дрехи по вехтото сетре. Неугледно и неподдържано.Тротоари плачещи за ремонт, а тези ремонтираните бързо-бързо след лек дъждец ни спретват отново големи изненади.  Сравнително чисти паркове и доста нови детски площадки в последните години.

Общи условия

Активация на акаунт