Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 651
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
Големи ремонти в центъра рядко правят. Ей я, ул. Иван Вазов, колко време я ремонтират
https://www.mediapool.bg/sled-417-dni-remontat-na-500-metrovata- … i-news296754.html

Тротоари подменят на парче - 1-2 пресечки от еднаната страна - едната година, след няколко години - следващи 1-2 пресечки. Мисля, че и кой живее наоколо има значение - ако има "връзкари" в района, се уреждат тяхното парче да го оправят, другите - чакат по-добри времена. А живущите в района знаят и виждат как се ремонтира - 1-2 работници, по 3-4 часа на ден, не всеки ден, уж "работят". Разкъртените стари плочки чакат седмица и повече да бъдат извозени, след това пак се чака камионче с пясък, ... и така малък участък го правят страшно дълго време.  Тотална липса на ефективност, но това зависи от условията на договора, разбира се. Да не говорим за това, че новите плочки се "равняват" по капаците на съществуващите шахти, които са във всякакви равнини и във всякакво състояние, вместо да извикат  монополистите, заедно с плочките да си сменят и капаците на шахтите, да ги нивелират като хората.

# 256
  • Германия
Аз от много време се чудя защо тротоарите трябва да се правят с плочки, а не с асфалт. Става много по -бързо,  вероятно е и по-евтино, и няма опасност някоя разхлопана плочка да ти измие очите в микро време.

От друга страна така тротоарът става вечен и отпада една възможност да се крадат пари 🤨

# 257
  • на последния етаж
Вчера имах време да се разходя около Paradise mall и да разгледам. Ами не е по моя вкус толкова много бетон и липса на въздух. Сградите и строежите, до където ми стига погледът, са едни до други, високи, няма разстояние, няма дървета, няма зеленина, шумно, мръсно, задръстено с хора и коли.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 09:47 от Лита

# 258
  • София
Около метростанция е логично да е гъсто застроено - ако търсиш въздух, не е това мястото, да. Аз харесвам района

# 259
  • пустинята Гоби
Ааа има и метростанции около които не е толкова гъсто застроено и пак си се ползват.

# 260
  • София
Ааа има и метростанции около които не е застроено.
Засега 🙂 Ако терените не са паркове / градини или планирани за такива по устройствен план, то рано или късно ще бъдат застроени. Има хиляди имоти с трудно откриваеми и голям брой наследници, което отнема години и създава впечатление за застой, но процесите си вървят.

# 261
Това с тея плочки и аз не го разбирам. И от температурите се амортизират, и от колите, които паркират върху тях и тн. Миналата година свекърва ми падна и си счупи ръката, точно спъвайки се в разбита плочка на Неофит Рилски. В моя район (точно пряка на Витошка) за 5 г., в които живея тук, не са подменили нищичко по тротоарите. Единствено се впечатлих, че ни карат веднъж годишно да си местим колите извън определено каре, за да мият улиците. Иначе идва паяк и ги вдига. Такова нещо по кварталите не си спомням да е имало (с махане на коли и тн), но пък тази година миенето съвпадна с проливните дъждове и нямаше много ефект. Отделно, че вече ми писна да гледам само и единствено сгради около мен с единствена зеленина цветята на балкона ми. Но аз вече много съм му набрала и не съм твърде обективна Simple Smile

Ремонтът на ул. Иван Вазов наистина беше епичен, чудя се какво ли става по Шишман Simple Smile

Иначе откъм съседи около нас... доста е шарено. Има си стари обитатели, кореняк, както им казвате, сред тях и мили и любезни, и такива, дето все едно като паркираш в Синя зона на улицата, без някакъв по-специален абонамент на определено място, все едно си им посегнал на бащинията. В нашия блок има доста апартаменти под наем и има доста гърци, студенти в Медицинския университет. Те са по-шумнички, но то си им е национална черта. Има и доста airbnb-та, което винаги е нож с две остриета. Единици са младите семейства с деца около нас конкретно, а в нашия вход е точно едно такова семейство.

А около Парадайз честно казано от години не съм минавала, но когато минавах последно, се впечатлих. Последно бях в района за по-дълго покрай един 3-месечен стаж като студентка. Толкова незастроено беше, че се чудих какво да правя в обедните почивки. А сега е, както казва баба ми, "все едно съм в друг град".

# 262
Плочките са кофти, но и асфалтът е неудобен за копаене и дупки. Най-удобни и здрави за мен са новите блокчета за тротоар. Понеже дебелината и ширината им са съизмерими, а и си пасват плътно, нито се клатят, нито поддават, а и са здрави. Става дума за тези на снимката, около нас напоследък доста ги слагат и съм супер доволна.
А ако се наложи ремонт или копане просто се махат и после се връщат.

# 263
  • Германия
ЧС, нищо му няма на асфалта, изобщо не е проблем: реже се, маха се, прави се каквото се прави и се слага нов слой.

Иначе и тези, които показваш не са лоши, особено ако са добре сложени, а и не можеш всеки площад да асфалтираш, дори само от естетическа гледна точка. Но тротоарите из кварталите, поне там където ги има изобщо, биха били супер с един слой асфалт

# 264
Тази снимка от София ли е? Grinning изглеждат прекалено добре наредени за у нас. Някакви такива са наредили и на пл. Македония, но отново не са изневерили на стила си настилката да е вълнообразна Grinning

# 265
  • пустинята Гоби
Шишман го оправиха малко след 15 септември, що псувни обра г-жа Фандъкова тогава, да не ви обяснявам (все пак има две училища на улицата). Но се говори, че пак ще копаят, дано да не е вярно, че наистина е безобразие това, което се случва от години в района.

Асфалта е грозен, може би затова не се слага по тротоари. Не знам, това ми хрумна първоначално. Не, че грозните и криви тротоари са по-красиви.

RebelHeart, сетих се за спирките на стадион Васил Левски, Орлов Мост и Мед. академия. Не виждам как може да се застрои там, пък и хайде няма нужда.

# 266
Те щото много съблюдават естетиката Grinning По-добре асфалт, отколкото разбити плочки или другия често срещан вариант - кал. Иначе че не е много красиво така е факт.

# 267
Тази снимка от София ли е? Grinning изглеждат прекалено добре наредени за у нас. Някакви такива са наредили и на пл. Македония, но отново не са изневерили на стила си настилката да е вълнообразна Grinning

Предполагам, не знам. Но тротоарите около нас са си равни и хубави.

# 268

Предполагам, не знам. Но тротоарите около нас са си равни и хубави.

И широки.

Асфалтът може и да е евтин, но ужасно простее. На широки тротоари не ми се мисли колко вълнообразно ще бъде, за наклоните - да не говорим.
А и в българските условия (не говоря за климата Laughing) асфалтът хич не е по-устойчив от плочки.

# 269
В българските условия асфалтът също много бързо ще стане на "плочки" - поради силно компромисното качество първата зима някъде ще проникне вода, има си коефициент с колко процента се увеличава всяка дупчица от заледяването и разтопяването на леда, инж.-пътищарите да кажат точно, на пролет майските дъждове ще доизронят каквото могат и през юли ще се кърпи.
Не че е лоша идея, просто тук изпълнението ще бъде с ниско качество - спомнете си какъв материал влагат по пътищата (катастрофата до Своге), какво остава за тротоарите - има да се хлъзгат обувки и маратонки заради добавките за поевтиняване. Някъде другаде - да, ще им бъде добре, но не точно тук.

Общи условия

Активация на акаунт