Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 668
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Както знаят редовните форумци в темата, аз периодично осведомявам как върви проектът за метрото през Гео Милев и Слатина. От няколко дни вече има одобрени изпълнители, работата би трябвало да започне през есента и - според директора на "Метрополитен" - да завърши през 2026-а.
Тук може да се свали цялата техническа информация, с подробности за трасето и станциите.
https://app.eop.bg/today/74483

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 11:43 от Beretsheri

# 301
Връбница 1 и Връбница 2 как са като квартали? Някой има ли опит от първа ръка? Thinking

# 302
Връбница 1 и Връбница 2 как са като квартали? Някой има ли опит от първа ръка? Thinking
Далечни и старомодни. Там бяха фондовите жилища на Кремиковци и районът винаги си е бил леко позабравен.

# 303
А какво имате като наблюдения от Банишора, в частност микролокацията около ул. Подполковник Калитин и ул. ген. Николай Г. Столетов?

# 304
Гледам построили са много нови хубави блокчета. А на Била до метростанция Бели дунав като паркирам ми изглежда доста приятно. Иначе квртала ми е напълно непознат. Та се чудя има ли смисъл човек да разглежда там жилища.

# 305
Това за Кремиковци сигурна ли си? Защото в Толстой и Свобода, например, са заселвани и с работещи в района на сегашния Илиянци. Все пак се е гледала  и близостта до работа, а Надеждите с по-големи номера са далече от Кремиковци.
Връбница-1 и 2 са новозастроените свободни части от Надеждите с големи номера, след реституцията на земеделските земи. С по-ниски цени на НС от други части на София.

# 306
  • Сф
Далечни и старомодни. Там бяха фондовите жилища на Кремиковци и районът винаги си е бил леко позабравен.
Бъркаш с някои части на Надежда. Връбница е сравнително нов квартал, отделна община. Ни един от Кремиковци няма да съм срещнала в квартала ми- Връбница1 🤣
И не , не е далеч от центъра. Километри около четири, с метрото, до което живея, до Сердика 15 Мин макс.

# 307
  • София
А какво имате като наблюдения от Банишора, в частност микролокацията около ул. Подполковник Калитин и ул. ген. Николай Г. Столетов?
Аз съм много доволна. Имаме 2 жилища в района. Живеем тук над 10 години, има си всичко.

# 308
От 10 г сме в Надежда и това е едно от най-добрите решения според мъжа ми мен и близки роднини, които гледат децата и виждат района.Имам няколко имота и мога да си позволя почти всеки район,ако река да продам 2 и са купя един в друг да кажем.
В тази връзка Връбница е доста близо и добър район за хора с деца, които ценят разходките, магазини навсякъде и всичко на 5 мин пеша. Има 4 метро спирки по дължината на района.
Големият син е на 14 г и компанията му е много добре - от години спортисти, без цигари засега, без алкохол и наркотици. Родителите в района са супер, събираме се, има какво да си кажем,нормални хора.
Нямаме си просяци, знайни наркомани(сигурно има скришни), не сме ставало обект на дребни или едри вандалства. Не мога да се сетя за едно негативно нещо, освен може би презастрояване в Надежда 2, където е друга вселена и не е ок като тротоари.

Пускам снимки от наоколо

# 309
Връбница 1 и 2 са старите Надежда 5 и 6.
Преместих се в квартала преди 12 години с  родителите ми и към настоящият момент при търсене на собствено жилище с приятелят ми избрахме точно този район (Надежда).
За тези 12 години квартала се разви доста - появи се метрото, което направи квартала и комуникацията с център и други квартали удобен. Има доста магазинчета, в които можеш да намериш необходимите неща и без да излизаш от квартала. Независимо, че не съм израснала в квартала бях на детска градина там и съответно после учих до 7ми клас в 54 СОУ и мога да кажа, че учителите бяха страхотни!( сега не знам как е положението).
Както казаха има голям парк, както и още един малък до метростанция Хан Кубрат, но също е доста приятен.
Още не съм родител, но не бих е притеснявала за детето си в квартала, защото според мен всяка част на града си има минусите  и навсякъде може да стане нещо. А относно дали детето ще се подведе по цигари, алкохол, наркотици и т.н., според мен пак не зависи от квартала( а от родители), затова не смятам района за лош.
Смятам квартала, че се развива доста добре и след още няколко години хората ще спрат с ограниченото мислене/комплекси за кварталите и ще бъде също предпочитан район, защото не отстъпва реално по нищо на други части на града.

# 310
Направи ми впечатление, че търговският персонал (и продавачи, и работещи в салон за красота) говорят на Ти. Това в центъра и в южните квартали ми се случва само ако съм редовен клиент и съм преминала първа на Ти. За умалителни като Миличка да не споменавам.

Лично, не си го слагам кой как ми говори. Просто го считам за показателно. Помогнете си отвътре, за да обърнете мисленето на хората, отвън трудно ще стане.

# 311
О, и в центъра е така (аз се движа 99% в центъра - баш центъра или малко около него)  - "мила" като чуя и включвам директно на 4-та. Казано от полуграмотни девойчета или лели, обикновено с покровителствен тон. Просто персоналът по магазини/заведения е с такова образование и възпитание, няма как да е друго.
Преди месец и нещо насметох една продавачка в квартален магазин, която на "ти" коментираше клиент. Добре, че беше на средна възраст (леля), та ме разбра, като ѝ обясних, че: 1) На "ти" не се говори на клиент, и 2) Клиентите не се коментират, пред тях или пред други клиенти. Ако беше девойче/младеж, нямаше дори да разберат какво и защо им казвам.

# 312
  • пустинята Гоби
Друг път не говорят на “ти” в центъра. Аман от първенюта! И да, показателно е , че и зад опашката на коня да се родиш и цял живот там да живееш, ако душата е тясна си личи от километри и прави кофти впечатление.

# 313
Направи ми впечатление, че търговският персонал (и продавачи, и работещи в салон за красота) говорят на Ти. Това в центъра и в южните квартали ми се случва само ако съм редовен клиент и съм преминала първа на Ти. За умалителни като Миличка да не споменавам.

Лично, не си го слагам кой как ми говори. Просто го считам за показателно. Помогнете си отвътре, за да обърнете мисленето на хората, отвън трудно ще стане.

В цяла България говорят на 'ти'. Докато обясня на детето, че не познавам всички тези хора и че те не са ми приятели, доста време в обяснения мина.

# 314

В цяла България говорят на 'ти'. Докато обясня на детето, че не познавам всички тези хора и че те не са ми приятели, доста време в обяснения мина.

В София не беше така, но то беше много отдавна.
Това е нивото на персонала в търговските обекти, не е нивото на живущите в съответния квартал. Ако се замислите, в голям търговски обект (хранителна верига, мол, и т.н.) е по-малко вероятно да попаднете в такава ситуация, но в кварталните магазинчета няма особен подбор на персонала.
За фризьорските салони е емблематично говоренето на "ти". Дори си спомням едни скечове имаше на Ку-ку, Слави и Август Попов, играеха фризьорка и клиентка (имаше задължително обръщение "Муцка" (фризьорката към клиентката) и задължителна реплика във всеки скеч "И той кво?").

Общи условия

Активация на акаунт