Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 676
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
Малкото време, което пребиваваме в България вече, пребиваваме основно в София. Не говоря за квартални магазинчета, защото там наистина познавам продавачите от много години, някои повече от десет. Говоря за магазини и ресторанти с някакви претенции.

Синът ми е зле с българския, но дори той схваща, че има нещо нередно и след всяко ‘ти’ пита дали този човек ми е приятел. И други работи пита от типа ‘защо всички ни се карат в магазините тук’. В администрациите е също. Тази година имаме ходения за документи. Отсега предусещам киселите физиономии и троснатите отговори.

Да са живи и здрави. Пия един валериан преди да тръгна по задачи и само се усмихвам.

# 316
Положението ще става още по-зле. Сега поне все още могат да говорят, макар и на ТИ. След 7-8 години само ще произнасят: Ъъъъ ...Мммм, Мууууу.

# 317
  • при него
Това фризьорски/ козметични салони, обикновено са големи клюкарници. Както се обсъждат други клиенти пред мен, така съм сигурна, че и мен с обсъждали пред други. Та говоренето на "ти" не ме дразни толкова, колкото това клюкарене. Иначе за себе си съм открила и козметик и фризьор, които са възпитани, вече сме минали във фазата на "ти", защото съм редовен клиент отдавна. Но ми отне време в търсене. За южен квартал говоря. Вчера пък в магазина за хранителни стоки ми се накараха, заради едни хлябове, които едвам достигах, понеже съм по-ниска. Та докато се опитвах да видя правилния хляб, другите съм ги била разбъркала... аз разбирам, ама с тези високи рафтове нямах голям избор. Един конкретен човек ми се скара, който по принцип е нервен и към други клиенти, иначе всички останали са винаги били страшно мили.

# 318

Малкото време, което пребиваваме в България вече, пребиваваме основно в София. Не говоря за квартални магазинчета, защото там наистина познавам продавачите от много години, някои повече от десет. Говоря за магазини и ресторанти с някакви претенции.

....И други работи пита от типа ‘защо всички ни се карат в магазините тук’. В администрациите е също.

Хахах, те децата, докато са още малки, са много директни и прави в наблюденията си. +1 от мен за детето, много вярно е забелязало това за магазините.

Скрит текст:
Лични спомени от Париж:
- във всеки магазин те посрещат с Бонжур и изпращат с Оревоар. Не те гледат мрачно тип "Ще купувате ли нещо или само гледате (т.е. ми досаждате)?". Аз, обаче, по навик от България, като ми кажеха Бонжур, и аз ги гледах като турук...за съжаление...Open Mouth
- аз на 30 и малко години, в магазин за обувки, но не маркови, а съвсем обикновени. Взех си кутия с обувки за проба и веднага една продавачка, на около 50-ина години, коленичи пред мен и почва да ми обува обувките. И ме пита удобни ли са...И като попитах имат ли 1 номер по-големи, провери с уред бар-кода, каза че има, и след 3-4 мин. ми донесе 2 чифта, с разлика от половин номер. Обу ми ги отново, пак попита дали са ми удобни. А аз се чувствах супер неудобно, че по-възрастна от мен жена е коленичила да ме обува.

# 319
  • София
Направи ми впечатление, че търговският персонал (и продавачи, и работещи в салон за красота) говорят на Ти. Това в центъра и в южните квартали ми се случва само ако съм редовен клиент и съм преминала първа на Ти. За умалителни като Миличка да не споменавам.

Лично, не си го слагам кой как ми говори. Просто го считам за показателно. Помогнете си отвътре, за да обърнете мисленето на хората, отвън трудно ще стане.

В цяла България говорят на 'ти'. Докато обясня на детето, че не познавам всички тези хора и че те не са ми приятели, доста време в обяснения мина.
Зависи как са Ви възпитали. Не бих казала, че това се отнася за цяла България. Някой път и по селцата съм срещала да ми говорият на Вие Simple Smile

# 320
Като човек, който е израснал в Надежда/Връбница бих могъл да препоръчам района на всеки, който се чуди дали да се мести там. Неприятните слухове за него са преувеличени-  необходимо е да се внимава толкова, колкото и по другите места в 21ви век. Но същевременно имаш усещането, че живееш в приятен малък град, в който нищо не ти липсва. Но се чувстваш и като софиянец.
Детството ми беше незабравимо, и в зрелите години съм си доволен. По главната можеш да си намериш всичко, а тя като вид и излъчване сериозно напомня на бул. Холивуд (и това не е бъзик). Парковете и градинките са толкова много, че винаги има къде да излезеш да се развеселиш с приятели. И за училищата имам добро мнение, макар и да познавам хора, учили само в някои. Аз самия бях в 74то, което си е баш във Връбница и в което поне по моето време преподавателите наистина успяваха да научат дори и мързеливите на нещо. Също така си има кръжоци по музика, по актьорско майсторство, мисля че и по народни танци имаше, а също и голяма актова зала, в която редовно се провеждат какви ли не събития (даже са ни прожектирали и чисто нови холивудски филми, там за първи път разбрах кой е Джак Спароу Laughing ). Има и тенис корт даже, навремето се водеше първия такъв в българско училище (за жалост за да го сложат съкратиха зеленистата част, но наскоро като наминах видях, че природата си е казала думата и пак всичко отвсякъде е оградено с буйна растителност).
Абе доста се отнесох в носталгията Smiley но в общи линии мнението ми е такова- силно позитивно.

# 321
Аз винаги съм препоръчвала разходка в квартала, където търсите жилище или гледате обява.
Личните усещания на анонимни потребители във форума може да не съвпадат с усещанията на други хора.

Аз имам приятни спомени от Свобода до парка като дете (там имахме роднини и ходехме често), но и не особено приятни спомени от Обеля-2 и Надеждите като възрастен, макар и млад човек. Категорично не можах да свикна с обстановката, както и с обстановката в Люлин-7 (до тунела) и съседния 9 и 10.

Не знам за коя "главна" улица става дума в района на Надеждите.

Поне за София, аз се сещам за една главна (столична) улица, но в едни други времена - бул. Руски. И по Раковска са се разхождали. Но не случайно си има израз - "да се разходим по Царя".

Витошка, в настоящия ѝ вид, ми е изключително неприятна и смятам, че не прилича на главна улица на столица или голям град.

# 322
За главната улица в Надежда и Връбница става въпрос- Ломско шосе.
Е да, ясно е, че само с препоръки в нета не става пренасяне, камо ли като си със семейство. Трябва да се види и на място, защото вкусовете на всеки може да се различават.

# 323
Е ти ме уби направо!
Бях чела и чувала за Марково и Сарафово, че били Бевърли Хилс на Пловдив, респективно на Бургас, ама Ломско шосе че е като Холивуд булевард ...От мен печелиш награда за най-нелепо сравнение, което съм чела тук.

# 324
Пия един валериан преди да тръгна по задачи и само се усмихвам.

Очите на 4 да не пиеш една "студена вода", че трудно се излиза от културния шок. И аз потвърждавам, че в селата и малките градчета има много по-възпитани и уравновесени хора от столицата ни.

# 325
  • София
Присъединявам се към Мандаринка за разходките из квартала.

Братовчед ми много ми хвалеше Северния парк, така близък до коментираните последно квартали, и... Разходихме се. Не повторихме.

Не ми пречи, че не навсякъде има алеи, защото и Борисовата има чакълести алеи в едната си част. Нито ми пречи, че не всички съоръжения са в идеален вид, защото и пред Народния театър не всички съоръжения са изрядни и с години не ги поправят.

Обаче... Не е моето място.

# 326
Е ти ме уби направо!
Бях чела и чувала за Марково и Сарафово, че били Бевърли Хилс на Пловдив, респективно на Бургас, ама Ломско шосе че е като Холивуд булевард ...От мен печелиш награда за най-нелепо сравнение, което съм чела тук.
Бил/а ли си в Холивуд?

# 327
SG7 холивуд булевард и ломско шосе си приличат само по едно - циганията.

# 328
SG7 холивуд булевард и ломско шосе си приличат само по едно - циганията.
Това имам предвид... Стандартното ни Бг ниво не е никак непознато на американските звезди, които се размотават из Ел Ей в ежедневния му вид. Smiley

# 329
Е ти ме уби направо!
Бил/а ли си в Холивуд?

Не, не съм. По Ломско шосе съм минавала всеки делничен ден по 2 пъти почти 10 години.
Преходът от Ломско шосе към Холивуд булевард е проблемен.

Общи условия

Активация на акаунт