Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 545
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
За жалост никога не е гарантирано, че няма да попаднете на съседи ид*оти.

Преди седмица вечерта най-спокойно си гледахме филм на компютъра със съвсем нормален звук и изведнъж от съседния апартамент започна да удря с бастун и да крещи като луда някаква жена, че сме били надули, не можела да спи и щяла да вика полиция Rolling Eyes

Иначе за мен Люлин 7 е по-добре от Дружба 2 - имате метро съвсем близо, близост до мол, по-близко е до центъра, повече градски транспорт и тн. През Дружба 2, доколкото си спомням, минават само 2 автобуса. Иначе и двата са панелни квартали с горе-долу еднакъв тип население, така че вероятността да попаднете на друг луд чалгар е голяма.

# 676
  • София
Хора, помогнете Sad С мъжа ми сме пред развод вече заради спорове относно квартала и местоживеенето ни. Нещата са нетърпими и трябва скоро да вземем решение. Живеем понастоящем в Люлин 7....
Роден съм и отраснал в Люлин 6. На 21 години чак го напуснах окончателно и камък ми падна от душата, та разбирам го човека.
Ти няма да го разбереш и той няма да те разбере, но трябва да се махнете от там според мен.  Това са вътрешни усещания - и аз не се чувствах комфортно там, не беше моето място. От лоши хора няма да избягате, те са повече от добрите и ги има навсякъде, но равновесие може да се постигне и без да сте до Докторската градина.
Него наистина това го тормози много, убеден съм.
Дали Дружба ще е по-добре не мога да знам.

# 677
А не е ли вариант да продадете и двата апартамента и да вземете в някой квартал, който и на двамата ви харесва? Иначе проблемът със съседа ми изглежда сериозен, и аз щях да искам да се преместя.

# 678
Хора, помогнете Sad С мъжа ми сме пред развод вече заради спорове относно квартала и местоживеенето ни. Нещата са нетърпими и трябва скоро да вземем решение. Живеем понастоящем в Люлин 7....
Роден съм и отраснал в Люлин 6. На 21 години чак го напуснах окончателно и камък ми падна от душата, та разбирам го човека.
Ти няма да го разбереш и той няма да те разбере, но трябва да се махнете от там според мен.  Това са вътрешни усещания - и аз не се чувствах комфортно там, не беше моето място. От лоши хора няма да избягате, те са повече от добрите и ги има навсякъде, но равновесие може да се постигне и без да сте до Докторската градина.
Него наистина това го тормози много, убеден съм.
Дали Дружба ще е по-добре не мога да знам.

Това е другото, което повтаря-  че всеки , израстнал в Люлин, мечтаел само да се махне Simple Smile Това наистина му е някаква фикс идея, той органически не  понася съседа, постоянно мисли как да му навреди, дори в началото ходи на психолог ... не е рационално решение. Но тъй като детето ни скоро ще е в ученическа възраст, а училищата в квартала не стават, вече дойде моментът сериозно да обмислим местене. Отделно и работата на мъжа ми е до летището, така че се натрупват различни причини.
Всякакви вариант мислим , но сме нерешителни . То и на квартира реално може - на мен винаги ми е било мечта да живеем в топ център , хич не си падам по къщи и покрайнини. Но не можем да сме като чергари и да сме в готовност да се изнасяме във всеки един момент. Така че отпада. Нов апартамент струва в момента колкото тези двата , а ако сложим и гараж, ремонт, ще е нужем и сериозен кредит. И се чудим- заслужава ли си ...
Но е факт, че ако го нямахме проблема със съседа, щяхме да живеем доста спокойно , като решим проблема с училището с частно.

# 679
Цитат
Доводът "съседи" е най-недалновиден.
Да,но и с вечен тормоз не може да се живее.Този пияндурник като не отваря на полицаи,пускахте ли жалби в 9то районно?Другите съседи толерантни ли са към неговите изпълнения?Да се обедините всички с жалби,а може и с разговори лице в лице с този простак.
Цитат
Работила съм в Люлин 7, имам имот в Дружба 2 до Практикер.
За мене са еднакви, но ги харесвам и двете места.
Какво харесваш на всеки един от двата квартала?Сериозна съм.Да не излезе отстрани,че се бъзикам нещо.

# 680
Цитат
Доводът "съседи" е най-недалновиден.
Да,но и с вечен тормоз не може да се живее.Този пияндурник като не отваря на полицаи,пускахте ли жалби в 9то районно?Другите съседи толерантни ли са към неговите изпълнения?Да се обедините всички с жалби,а може и с разговори лице в лице с този простак.

Пускали сме жалби многократно и според мен има ефект. В началото беше нетърпимо, сега доста по-рядко се случва. Той си е алкохолик, вероятно взима и някакви амфети и като изпадне в запой, няма никакъв контрол.  Но  вече пуска малко по-тихо музиката и с тапи почти не се чува. Аз лично мога да продължа да живея тук, но при мъжа ми наистина е нещо като психоза. Мрази го и това е . Да не говорим, че винаги  заобикаля целия квартал само и само да не мине покрай кварталната кръчма с пияниците. Освен това, според мъжа ми има и наркомани/наркодилъри във входа и скоро синът ни щял да си купува дози от съседите Simple Smile
Струва ми се доста преувеличено, аз по принцип съм голяма шматка и не обръщам много внимание на детайлите, но знам ли...нали такава е и славата на Люлин.

# 681
Не знам до коя ДГ сте,но в блока между едната и у-щето наистина имаше някакви дилъри.В кафето.Отделно,че два пъти наркоман ли от същият блок беше правил нещо.Заложници ли беше взел,нещо опасно.Имало полицаи и не са разрешавали на хората да излизат от блока. Те говорили по новините,но аз не съм разбрала.След време от някакви хора чух.За дилърите,всички знаят,че няма как да работят,ако не ги закрилят.И това навсякъде е така.Арестуват,който не си плаща.

# 682
Нали знаете, че който търси, той намира.
Ей как на мен никога никой не ми е предложил да ми продаде наркотици, пък познати от различни квартали са си намирали безпроблемно. А пък колеги от университета са ми разказвали как пушели трева пред испанската в топ центъра.
Възпитайте детето си добре, научете го кое е правилното, защото, ако е оставено без контрол, безпроблемно ще си намери наркотици навсякъде.

Иначе, ако бяхте започнали с това, че мъжът работи до летището ... Дружба определено е по-добър вариант пред това да прекосява целия град в път.

# 683

Това е другото, което повтаря-  че всеки , израстнал в Люлин, мечтаел само да се махне Simple Smile Това наистина му е някаква фикс идея, той органически не  понася съседа, постоянно мисли как да му навреди, дори в началото ходи на психолог ... не е рационално решение. Но тъй като детето ни скоро ще е в ученическа възраст, а училищата в квартала не стават, вече дойде моментът сериозно да обмислим местене. Отделно и работата на мъжа ми е до летището, така че се натрупват различни причини.
Всякакви вариант мислим , но сме нерешителни . То и на квартира реално може - на мен винаги ми е било мечта да живеем в топ център , хич не си падам по къщи и покрайнини. Но не можем да сме като чергари и да сме в готовност да се изнасяме във всеки един момент. Така че отпада. Нов апартамент струва в момента колкото тези двата , а ако сложим и гараж, ремонт, ще е нужем и сериозен кредит. И се чудим- заслужава ли си ...
Но е факт, че ако го нямахме проблема със съседа, щяхме да живеем доста спокойно , като решим проблема с училището с частно.
Това с излизането под наем за много хора ще е странно, но реално е много добро решение. В топ център понякога изпадат приятни апартаменти на поносим наем, който е вероятно да е по-нисък спрямо двата наема, които може да взимате за имотите ви в Люлин и Дружба, а детето ви ще учи в топ училище с много добра среда. Реално ще му дадете много добър старт в живота. За вас също ще е супер. Всичко ще ви е на една ръка разстояние. Наистина е добре сериозно да обмислите тази възможност.

# 684
И аз бих казала, че Люлин-7 и Дружба срещу Практикер са горе-долу едно и също като усещане, поне за мен.
Люлин-7 е много по-удобен откъм ГТ, ходя периодично до Джъмбо в Дружба и ГТ в тази част е ужасен.
Позната премести детето си в 5 клас от кварталното училище в Дружба в училище в центъра, не беше доволна от нивото и компанията в дружбенското. Аз пък махнах моето от конкретното в центъра в друго пак в центъра.

В Люлин-7 съм живяла няколко години точно в блока, който е тип общежитие (до училището), но преди много години, в края на соц-а. В съседния блок (едно от високите ЕПК-та до улицата) живееше Стоян Ганев (който го помни), т.е. асистент в ЮФ, с жена си, детето си и тъща си. Но тогава беше по-различно. Училището се водеше топ, имаше някакви връзки покрай името му. И въпреки това аз не можах да му свикна на квартала (идвах от центъра), не го усещах като комфортен, нещо ме дразнеше. Не знам точно какво, не мога да го опиша.

Изнасяне под наем в центъра в приличен, макар и не супер ремонтиран по съвременните моди апартамент, е вариант, определено. Но трябва да побързате, знаеш за системата за класиране в училищата, че се гледа уседналост. Бих дала като варианти съседни райони на 6, 7 и 133 училища, и трите са добри, определени родители предпочитат някое от тях, но няма огромна разлика в нивото. Добрата новина е, че заради това, че в сравнително малко каре има 3 училища, приемат всички кандидатствали от всички групи, т.е. дори и без уседналост и от райони извън това на конкретното училище и съседните.

# 685
Polikseni - аз бих ви предложила едно друго решение!

Имате ап. в Дружба.
Мъжът ви иска да се махнете от Люлин.
Какъв е проблема да се преместите в Дружба и да поживеете известно време - примерно 6-8-12месеца.
- После да поговорите с мъжа ви отново и да видите + и - на това / да логистиката ще е сложна , но това е най безболезнено за момента.
Поне имате алтернатива и смятам, че това е супер и трябва да бъде оценена и от 2 ма ви . (95% от хората ) нямат!
Нищо толкова фрапантно не виждам, защо не се преместите. Какво ще загубите от това - малко дискомфорт за да карате с метрото до детска детето - за да избегне то, сътресението от промяната! За вас пък ще запазите връзката си, заради комшии да се карате..не е ок.
Може на него да не му хареса Дружба след някой друг месец, може на вас пък да ви хареса, а може после и да продавате/отдавате под наем и 2 те жилищаи да отидете и вие под наем в друг кватрал .

# 686
И в двата квартала има хора, които не са стока, но мъжа ви според мен развива някакво психологическо разстройство, на което е добре да обърне внимание. Смяна на средата със сигурност би му помогнала да се отърси от това обсебване.

# 687
Да, наистина си е патологично. Чува шумове дори да ги няма, все ходи с тапи в ушите. Мислех, че ще отмине в интерес на истината и ще се кротне, но явно няма да стане.
Аз съм много прагматична и това, че жилището ми е широко и удобно, както и инфраструктурата в квартала, ми е достатъчно. ХИч не им обръщам внимание на съседите, по-скоро съм на принципа, че човек определя средата си, а не тя него. Да не говорим, че има парк наблизо , мол на пешеходно разстояние, с метро е за 10 Мин до центъра.
Но явно ще сменям нагласата и това е . Преместването ще ни струва поне 40-50 Хил лева заради нуждата от ремонт. И като си представя, че какъвто и ремонт да направя, пак ще си остане 65 кв, лошо ми става Simple Smile
Прави сте, че поне има варианти и трябва малко по-позитивно да гледаме на нещата.

# 688
До метро хич не е близо от Практикер в Дружба - а довеждащият транспорт до метрото е оле-мале. Вярно е, че аз съм ползвала този транспорт (до/от Джъмбо) само през уикендите, когато ГТ е супер разреден, но все пак.

Поликсени, ако толкова мъжът ти не харесва Люлин - местете се, в Дружба или под наем другаде, вие си решавате.
Но един женски съвет - обясни на мъжа ти, че ти правиш сега голям компромис с ремонт и местене заради него, да си знае, че ще трябва да се реваншира Laughing

# 689
Според мен правилния подход е да се самоосъзнае мъжа ти, че не квартала го дразни, а определен човек. Ако намерите начин да се справите със съседа, ще е най-добре. Чудя се как работи до летището и не му пречи шума там, но в люлин му е проблем. Пробвайте да напишете на един лист плюсове и минуси на двата квартала и отделно пак на един лист какво го дразни и защо. Може пък нагледно да осъзнае, че нещата са други. Когато говори общи приказки от сорта на “в люлин е гадно” да даде конкретика, а не наслоени общи мантри от 90те.

Общи условия

Активация на акаунт