Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 575
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
В тези, които можеш да си позволиш (финансово).
В най-добрите райони в рамките на Околовръстното, парцел за строителство на семейна къща на практика няма, парцелите се предлагат само на инвеститори срещу обезщетение.
Извън Околовръстното, както е предложила Емма, въпреки че е в административните граници на Столична община (т.е. София), това са крайградски зони. Транспортът (градския) с малки деца, които ще пораснат, е проблемен в тези райони. То и според СКГТ това са крайградски зони, обслужвани от крайградски автобусни линии.
Темите за къща край София може да са ти полезни с мненията за отделните квартали (най-вече бивши села) извън Околовръстното.

Скрит текст:
"ако искате да стройте къща" - извинявай, ама не можах да се сдържа - "й" в случая означава глагол в повелително наклонение (заповед, молба) "Стройте се в редица/Пейте бодра песен/Закусвайте по-бързо!". Иначе в твоя случай трябва да е обикновено "и". 

# 661
Здравейте,ако искате да стройте къща, в кои райони на София бихте гледали за парцел(ако сте средна възраст с малки деца)?

Аз бих заложил на Симеоново и Драгалевци, стига да обичате прохладата и сянката. Панчарево, Бистрица и Герман аз лично не ги препоръчвам, поради куп причини.

# 662
Здравейте,ако искате да стройте къща, в кои райони на София бихте гледали за парцел(ако сте средна възраст с малки деца)?
Има хубави парцелчета с по някоя съборетина из центъра, рушиш и строиш, стига да се добереш до парцела пръв преди някой едър предприемач. Извън околовръстното е все тая къде, дори да има ГТ до града не си е работа, някакви мижави автобусчета са от дъжд на вятър. Връзка с влак е по-добре, макар че има доста предразсъдъци по въпроса. И вече на място локацията ще е най-важното, да има път, канализация и свестни съседи, няма идеален цял квартал.

# 663
Съборетините с парцелчета в център и широк център са с неясна собственост/много сънаследници, които не могат да се разберат. Ако се разберат, няма да продадат на частно лице за къща, а пак на инвеститор за кооперация срещу обезщетение.
Иначе аз знам за поне 5-6 парцелЧета в центъра (4 са между Дондуков и Сливница, около СМГ, два са около ИСУЛ), които стоят запуснати от десетилетия. На 2 от тях има 2-етажни големи къщи, които сигурно подлежат и на реконструкция и ремонт (не са съборетини в смисъл едноетажни кирпичени селски къщи, строени с каквото попадне). Но си стоят така. За единия парцел писах - на калкан между 2 нови кооперации (6-7-8 етажни), искали 1 млн. обезщетение.  Дори да си голям мераклия с пари, пак тази сума само за парцела е абсолютно нереалистична.

# 664
  • София
Аз бих избрала село Обеля. Но и там се изхитриха и вече не продават.
Иначе е сравнително удобно. По мои наблюдения децата пътуват с метрото. Родителите имат грижата да ги извозят към 500 м. от/до спирката до дома.

# 665
Например Княжево?
С всичките му прилежащи местности - Карпузица, Гърдова глава, Мала кория и др.

# 666
Драгалевци и Симеоново. За съжаление цените в тези райони не са ниски. Приказките, че всички райони за къщи в София били еднакви са тотално неверни.

# 667
  • София
Шеговито предпразнично. Обикновено в материалите на Не!Новините иронията е доведена до абсурд, но в този текст описанието на пет квартала, за които често си говорим тук, звучи направо реалистично. Simple Smile
https://www.nenovinite.com/ne/politika/5-luksozni-kvartala-za-zhiveene-v-sofiya

Наслука през новата година на всички, търсещи своя квартал!

# 668
Хора, помогнете Sad С мъжа ми сме пред развод вече заради спорове относно квартала и местоживеенето ни. Нещата са нетърпими и трябва скоро да вземем решение. Живеем понастоящем в Люлин 7 и на мен лично ми е супер удобно -детето е в супер детска градина до блока, има места за паркиране , частна клиника на пешеходно разстояние, спортна зала, магазини, метро, удобно училище за игра наблизо . Да, обаче мъжът ми направо е развил психоза -не може да понася съседите, от там и всички хора в Люлин и от 2 години говори само за това. Как не може да живее тук, как най-щастливият му ден ще е да се махне, че сме заобиколени от човешки отпадък и ей такива Simple Smile) саммо заради суседа отгоре, но не може да го преживее и това е .
Аз имам панелен апартамент в Дружба 2 , близо до Практикер, който е по-малък и неудобен, Но сега ме убеждава да се местим там. Не съм стъпвала в Дружба от повече от 5 г , но помня, че много исках да се махна , когато живях там ..ХИч не ме кефеше и много повече го усещах като гето. Става ми лошо направо при мисълта да се върна . Обаче , как смятате , в мен ли е проблемът? По-хубав квартал ли е Дружба  от Люлин или и двата еднакво не стават? Единственият плюс, който виждам , е , че училището в близост е с по-добър рейтинг и това не е фактор за подценяване. Другият вариант е да купуваме ново , но цените в момента са безумни, не ни се рискува на зелено, в новите квартали няма и изобщо училища.
Съвсем паихясах  с тези квартали и кое ще е най-доброто за детето, за нас…

# 669
.

Последна редакция: сб, 31 дек 2022, 17:20 от bubkab

# 670
Обаче , как смятате , в мен ли е проблемът? По-хубав квартал ли е Дружба  от Люлин или и двата еднакво не стават? Единственият плюс, който виждам , е , че училището в близост е с по-добър рейтинг и това не е фактор за подценяване. Другият вариант е да купуваме ново , но цените в момента са безумни, не ни се рискува на зелено, в новите квартали няма и изобщо училища.

Toва, че цените са високи не ви бърка, ако ще продавате скъпо и купувате купувате скъпо. В момента има доста добри апартаменти на зелено.
Иначе нищо не мога да кажа за двата квартала, но на мен Дружба не ми е чак толкова отблъскващ. То зависи и къде точно, де.

# 671
  • София
Работила съм в Люлин 7, имам имот в Дружба 2 до Практикер.
За мене са еднакви, но ги харесвам и двете места.
На второто място не съм живяла, от купуването е с квартиранти.
Младо семейство с дете - доволни са от детската градина, планират и кварталното у-ще от другата есен. Твърдят, че ако ги изгоня пак наоколо ще се заселят.
Съседите са на късмет какви ще ти се паднат.
Като дете живях в Лозенец, в блок на т.н. средна, партийна номенклатура. Ами имахме гадни съседи - стара мома с 27 котки, психясали майка и син, които тормозеха цялата улица. Имахме и съсед пияница, биещ жена и деца, друг див рокаджия - огласяше квартала.
Дори и да са читави сегашните в Дружба не се знае какви ще дойдат ако продадат или дадат под наем.

# 672
Скрит текст:
Хора, помогнете Sad С мъжа ми сме пред развод вече заради спорове относно квартала и местоживеенето ни. Нещата са нетърпими и трябва скоро да вземем решение. Живеем понастоящем в Люлин 7 и на мен лично ми е супер удобно -детето е в супер детска градина до блока, има места за паркиране , частна клиника на пешеходно разстояние, спортна зала, магазини, метро, удобно училище за игра наблизо . Да, обаче мъжът ми направо е развил психоза -не може да понася съседите, от там и всички хора в Люлин и от 2 години говори само за това. Как не може да живее тук, как най-щастливият му ден ще е да се махне, че сме заобиколени от човешки отпадък и ей такива Simple Smile) саммо заради суседа отгоре, но не може да го преживее и това е .
Аз имам панелен апартамент в Дружба 2 , близо до Практикер, който е по-малък и неудобен, Но сега ме убеждава да се местим там. Не съм стъпвала в Дружба от повече от 5 г , но помня, че много исках да се махна , когато живях там ..ХИч не ме кефеше и много повече го усещах като гето. Става ми лошо направо при мисълта да се върна . Обаче , как смятате , в мен ли е проблемът? По-хубав квартал ли е Дружба  от Люлин или и двата еднакво не стават? Единственият плюс, който виждам , е , че училището в близост е с по-добър рейтинг и това не е фактор за подценяване. Другият вариант е да купуваме ново , но цените в момента са безумни, не ни се рискува на зелено, в новите квартали няма и изобщо училища.
Съвсем паихясах  с тези квартали и кое ще е най-доброто за детето, за нас…
Доводът "съседи" е най-недалновиден. Мъжът ви ли ще си избира кой да му е съсед в следващото жилище. Попитайте го. А въпросните ви съседи може да се изнеса преди вас, още преди да сте решили дали да се махате или да оставате.

# 673
Със съседа няма да се реши лесно проблемът. Алкохолик на 40 +, който надува музика ( чалгии) посред нощ и не отваря на полицаи. Истински терор, когато се случи, добре че е веднъж на месец или няколко.
Иначе с квартал се свиква, до голяма степен е до нагласа. А риск да попаднеш на кофти съседи винаги има, но като че ли е по-малък в новите сгради.

# 674
Преди много години (над 20) живеех за кратко на квартира в Яворов - в долната част на ул. Мизия до Военна академия в една стара кооперация паметник на изкуството строена между двете световни войни. Топ център, скъп квартал. Дотук добре. Но ужасни съседи - до мен една дърта изкуфяла баба, която се беше вживяла в ролята на реститутка, с хиляда котки в апартамента, цялото стълбище смърдеше на урина (дали от нея или от котките, не стана ясно), съседа над мен беше алкохолик и клошар трупаше боклуци по стълбите, имаше два опита за разбиване и кражби от мазетата (по-късно се установи, че въпросния съсед е съдействал на обирджиите). Няма да забравя и как при един проливен дъжд приземния етаж се наводни и се напълни с фекалии от канализацията и никой от съседите не пое инициативата да възстанови поне част от щетите. И това всичко за една година. Добре, че се махнах. След това бях на квартира в неугледна панелка в краен квартал - ами направо попаднах в друг свят. Вярно грозничко беше около блока и в квартала, но съседите съвсем нормални хора - младо семейство с деца, работещи на средна възраст и т.н., входът имаше чип и беше с ограничен достъп. Не съм имала никакви проблеми. Та, въпрос на късмет е, не е толкова от значение квартала на какви съседи ще попаднеш.

Общи условия

Активация на акаунт