Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 590
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
Вярно ли Софийското поле не и стига на София?! Laughing Та решиха да забият небостъргачи на пъпа на столицата при площад "Македония"!

# 586
  • пустинята Гоби
Не е сериозно да се обяснява презастрояването на София с желаещите да живеят в него. Градът никога не е бил само къщички, но една част от тях са част от културното наследство и беше редно да се запазят. Никой не е казал, че София трябва да е само къщички, така че свободните съчинения са безсмислени.

# 587
  • София
За полето трябва нова инфраструктура, разходи, работа и тн. Що да не е в центъра? Събираш такси и данъци с нулеви разходи. Кеф голям за общината. За хората на кого му пука?

# 588
Аз до колкото знам, височината на позволеното застрояване е свързан с вида на почвата и скалите и със земетръсната активност.
Обикновенно максимално допустимата височина е една за цели карета/квартали.
Съответно всеки инвеститор гледа да оползотвори максимално.
Изключения са само целенасочено построените къщи за да кажем един собственик, който си строй според нуждите, а не според максимално допустимата височина за парцела.
Такива много скъпи къщи и сега има в самият център на София.

# 589
Вярно ли Софийското поле не и стига на София?! Laughing Та решиха да забият небостъргачи на пъпа на столицата при площад "Македония"!

Стига, разбира се. Ама ако си забелязал общината и сега не може да направи инфраструктура, какво остава ако София се разрасне с още километри нашироко.  Впрочем какво им пречи на къщичките да отидат там? Баш в покрайнините на града е мястото на къщичките по цял свят, не в центъра.

# 590
Впрочем какво им пречи на къщичките да отидат там? Баш в покрайнините на града е мястото на къщичките по цял свят, не в центъра.

Е и аз това казвам... особено на подстъпите/склоновете на планина...
Сега, ако сме като в Сицилия, да са само планини/скали/чукари, то е ясно, че няма избор. Но в София не е така.

# 591
  • София
Снимки:
Скрит текст:

Както казах, горната половина на Малинова Долина, над ул Георги Русев е с разрешение до около 10м, т.е. 2 основни етажа. След това са мансарди. Това си е височина като за къща.

Не знам за какви небостъргачи говорите.

Парцели за къщи колкото искаш около София. Много по-близо до центъра са, отколкото по другите държави.
Симеоново, Лозен, Бистрица, Железница, Перник, Владая. Дори и Самоков и Монтана се класират, ако сложим американските разстояния по 50-100км и 1-2 часа път в посока.

# 592
Мдаааа.... Монтана като предградие на  София си е добра идея....

# 593
  • София
В Канада и САЩ е така. Прилежащи градчета се обединяват формално или неформално към мегаполиса. Няма място по света, дето да е пълно с къщи и да е досами метрополиса. Хората пътуват с автобус+влак+автобус за да отидат на работа. Или с кола по 60-70км градско в задръствания. На връщане пак така. Всеки ден. Претенции имат само тези, които не са осведомени добре.

# 594
Нерде Ямбол, нерде Станбул...

# 595
и аз не мога да разбера дискусията тук.
Ако аз живея в къща, единствено и само аз, а около мен са блок до блок, и всеки ми гледа в двора, в барбекюто, и как се пържа по гащи на слънце... аз дали ще искам да живея в къща на такова място? И май ще пожелая да си продам парцела за блок, и да ида да живея в къща в друг квартал. 

# 596
  • пустинята Гоби
Дискусията е криворазбрана и честно казано и аз не разбрах защо всеки тръгна да си обяснява вижданията за къщите, Америка, Канада, Драгалевци и Монтана.

# 597
При положение, че България по площ е колкото Масачузетс и Мейн заедно, а като население - само Масачузетс, няма как да сравняваме несравними мащаби.
Защо точно Симеоново, Лозен, Бистрица, Железница, Перник, Владая, Банкя да са за къщи, а Малинова долина, Камбаните - за кооперации? Как да компенсираме собствениците на парцели в така изброените квартали за къщи, че не са могли и те да реализират печалба като за кооперация?
Значи не само аз съм била определяла субективно кои квартали да са къщи, но и подкрепящите обратната теза правят същото, само кварталите се различават.
И какво като от Малинова долина се излизало бързо на Околовръстното и оттам на магистралата? И от Дружба-2 се излиза бързо на Цариградско и на магистралата. Магистралата за ежедневно пътуване ли се ползва или пък всички живущи в полите на Витоша са родом от южна България и трябва да им улесним прибирането всеки уикенд до родните места? Със северната дъга на Околовръстното не е ли почти същото да излезеш на магистралата (предполагам, че Тракия се има предвид)? 5-10 мин. повече ли е примерно по Северната дъга, ако тръгнеш от Обеля-2, да речем?
В събота ми се наложи да ползвам т.нар. булевард Климент Охридски. Този, който е нарекъл тази квартална криволичеща разбита улица (сега даже била по-добре от преди, само дупки, а не кратери) без тротоари булевард, явно и толкова разбира от инфраструктурно строителство. Напомни ми на улица Летоструй, в частта между Ботевградско посока летището (в махалата).

# 598
Статистически тази година има спад на продажбата на жилища в България и забележете,най-голям е в София! Към 1 400 жилища по-малко продадени са в столицата в сравнение с миналата година.

# 599
Пак сбърка темата - ала-бала е в другата тема.

Общи условия

Активация на акаунт