Подготовка за малкия човек - тема 18

• 38 851
  • 767
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ако имате носете си и не се подвеждайте от приятелки, които не са имали проблеми. Ако нямате - не купувайте специално, защото може да не потрябва. Съвсем добронамерено го казвам. Момичето в моята стая детето ѝ засука и нито помпа ѝ трябваше, нито чакаше кърма, защото дойде в същия ден на раждането. Моята - на третия ден.

# 106
Аз си носех ръчна помпа (на медела). Още щом ме раздвижиха започнах на всеки час да помпя по 10 мин. Това само един следобед, после малчо засука. В началото ползвах, когато гърдите бяха на камък. Сега (месец и половина след раждането) ползвам понякога когато бебчо е направил по-дълга пауза и усещам напрежение; трябва да изляза сама за по-дълго време; изцеждам малко ежедневно (по 10-20 мл) за да дам пробиотика. Сега се опитвам да кърмя само от 1 гърда на хранене и също влиза в употреба. Имам и Medela Swing (електрическа), но не ми харесва. С ръчната се справям по-бързо.

# 107
Според мен трябва да имате поне ръчна помпа за всеки случай с вас в родилното. Първия път имах някаква скапана помпа, която не вършеше никаква работа, а дъщеря ми не можеше да засуче и пак като се прибрахме засука хубаво със силиконов протектор. Втория път със сина ми бях взела ръчна назаем от приятелка. Той се роди 1 месец по-рано и веднага след реанимация започнах да изцеждам. Взех го на 6гия ден и той засука веднага, но без помпата нямаше да успея да поддържам лактацията. Родих в Шейново и там имат електрическа на Медела, която може да се ползва, но е от 10 до 11 вечерта, а аз изцеждах на всеки 3 часа.

# 108
В болницата в която разждах си имаше помпи за кърма, а аз бях купила за в къщи компаният със шишета на Томи типи заедно с контейнери за кърма и подплънки да гърди. Изобщо не съжалявам помпата е удобна и лесна за употреба и върши добра работа! В болницата докато се осъзная и сложа малката на другия ден ме изписаха, коластра имах още на следващия ден след операцията. Но без протектор беше невъзможно дъщеря ми да засуче... пробвах и акушерката пробва да я сложи и просто каза утре си купи протектор и така опитай. Чудото стана след това, в къщи вече си ползвах помпата, за да се отпуша като хората и на малката да и е по - лесно това до  6-7 ден, като кърмата ми слезна на 3ти, сега е на 53 дни и я ползвам само, ако предстои излизане и искам да яде от шише или ако имам напрежение. Доволна съм че не си купих електрическа и скъпа.

# 109
Sonya_Dimitrova, по принцип има отделна тема за Токуда, там можеш да намериш доста ползена информация.
Не съм сигурна дали дават помпа, защото си носех. Имай предвид обаче, че по отношение съдействие за добър старт на кърменето това им е изключително слабо звено. Раждах там и съм възхитена от грижите за бебето и мен, условията и всичко, но по отношение на кърменето беше пълен кошмар. Хем аз доста бях се подготвила предварително.
Моят съвет е да прочетеш книгата на Хедра, да изгледаш лекции с Ася Демирева и да си подготвена, защото там на място ще си стресирана, има суматоха и ще ти е много трудно, ако разчиташ някой да помогне.

# 110
Здравейте, да ви попитам няколко неща.
1. Обикновен стерилизатор ли да си купя или такъв за микроволнова фурна или просто да си преварявам вода в тенджера?
2. Тази седмица ще ходя за помпа за кърма и шишета. Колко шишета ще ми трябват, ако кърмя и когато се изцеждам в шишетата колко време кърмата може да стои извън фризера?
3. Шапчица, боди с дълъг ръкав, ританки, ръкавички и одеало стигат ли за изписване?
🙏🏼

# 111
1. Аз кърмя, така че не съм купувала стерилизатор. Нямам микровълнова. Нямам почти никаква необходимост от стерилизиране, така че тенджерата върши перфектна работа.
2. Бебето ми е на три месеца и седмица, имам едно голямо и едно малко стъклено шише на Lansinoh. Засега е яла само от малкото, общо пет пъти, не съм изпитвала необходимост да има друго. Кърма извън фризера при идеална хигиена, в задната част на хладилника може да се съхранява до пет дни.
3. Зависи кога е родено детето и от времето навън. Ако го изписват в ден като днешния - не. Ръкавички въобще не намирам за необходими и през зимата, и през лятото.

# 112
  • София
1. Ползвах тенджера с вода, изключително кърмено бебе беше и не ми се е налагало да взимам стерилизатор.
2. Ако не знаеш дали ще кърмиш, или ще си с АМ - няма смисъл от много шишета, за кърмени деца 2 стигат, защото се ползват по изключение.
3. Същото като предното. Ръкавички се слагат ако има нокти, с които се драска, те са много тънички. Не е да им държи топло. Но не купувай готови комплекти, а си направи сама.

# 113
1. Ползвам стерилизатор всеки ден. Ползвам за помпата предимно и залъгалките. Може да си вземеш 2ра употреба. Аз ползвам на роднина.
2. Ако към помпата имаш шише, може да вземеш още едно.
3. Да, но зависи от времето. За ръкавичките подкрепям предните две мнения.

# 114
  • до най-прекрасния мъж
1.Стерилизатор на ток ползвам от ден 1 вкъщи. Кърмих, цедях се, дохранвах с АМ. Сега е само на АМ и си е нужен.
2. Шишета имах 2 към помпата Медела, но биберонът Калма й беше огромен. Купихме малко и голямо като начало. Като мина изцяло на АМ, още едно малко и едно голямо. Вече като й станаха малки малките, взехме още 2 големи и сега си е с 4 големи. Ако кърмиш, и 1-2 стигат, даже може и да не са ти нужни изобщо.
3.Моето се роди декември, на изписването беше 12 градуса. Изписаха я с плътно боди с дълъг ръкав, ромпър, памучна шапка и увита в дебело домашно плетено одеяло от полиакрил. Ромпърът беше с вградени ръкавички. То реално от родилното отива в колата и от там вкъщи, да е седяла навън няма и 5 мин. Иначе, аз си отделих от дрешките, които й бях купила и които си носи и после. Готовите комплекти винаги са пълни с излишни неща. Иначе, носех и още дрехи - боди с къс ръкав, жилетка, плюшен космонавт, ританки, но останаха излишни.

# 115
  • София
Моето дете е на 6 месеца, дохранвам с АМ откакто се е родил и нямам стерилизатор. И помпа, и шишета стерилизирам по няколко пъти на ден в микровълновата.

# 116
Моето дете е на 6 месеца, дохранвам с АМ откакто се е родил и нямам стерилизатор. И помпа, и шишета стерилизирам по няколко пъти на ден в микровълновата.

Как се стерилизира в микровълнова ?

# 117
  • София
Голяма пластмасова купа пълна с вода. Мятам вътре шишетата и пускам 5, 6 минути на максимална мощност. Реално се случва варене като на котлона, но за по кратко време.

# 118
  • София/Севлиево
А доколко месеца се стерилизира?
Аз имам стерилизатор за микровълнова и 6 шишета-3 по 150 мл и 3 по 240,бебето е на АМ от ден 1.
Голямото дете-изписано юли,беше с боди,ританки,памучна блузка тип жилетка,шапка,тънка и по-дебела пелена, малкото-изписано октомври,бе с ромпър,боди,шапка, средно дебело одеало и по-дебела пелена,Ръкавички не съм слагала.Аз съм много зиморничава и тях също ги обличах повече,даже и двамата в периода ноември-март почти не са извеждани навън.

# 119
До 6-тия месец е хубаво всичко да се стерилизира, след това постепенно да се разреди стерилизацията и към 7-ми може да спрем. Това си спомням от една лекция.

Общи условия

Активация на акаунт