Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 44 419
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
  • Брюксел / София
Имам следното лаишко питане: колко може да струва труда в момента за ремонт на баня с размер 1.30 x 1.40, около 15-16 квадрата. В ремонта е включено: къртене, смяна на тръби, слагане на плочки, т.е. почти всичко. Интересува ме каква е цената на подобен ремонт за баня с посочените размери в момента.

# 331
  • Sofiа
Имам следното лаишко питане: колко може да струва труда в момента за ремонт на баня с размер 1.30 x 1.40, около 15-16 квадрата.
Объркана съм. Размера на банята 1.30 х 1.40  ли е или 15 кв.м?

# 332
Това ще да е размер на пода, а общо с плочките по стените сигурно става около 16 кв.м.
Поне 2500 лв за труд с обикновени плочки, моноблок, външни душове и никакви модерни неща. От там нататък ако е модерна около 3500 лв за труд да речем, може и повече, зависи какви чудеса ще се искат от майстора....

# 333
Знам ,че повечето от вас ,са на етап търсене на фирма строител, но аз като на уж финален етап (ММ е на финала с външната мивка  и остава да боядиса плътните огради) ,мога да кажа ,че винаги съм завиждала на тези от вас ,които имат гледка и не им се налага да правят големи инвестиции за озеленяване в двора .
Ние най-накрая имаме трева ,макар и рехава ,но мога да споделя  какво ни струва облагородяването на двора до този момент .
Отчитам като голяма грешка ,че не платих ме още в началото за проект по ландшафт ,накрая след всички харчове ,вече не ни се даваха такива пари за дизайн и съответно дизайнерска растителност Simple Smile .

Поливна система за 1 дка ,само материали ,трудът е личен  -2 хил.лв
Затревяване, само семена ,около 300лв.
Дръвчета досега -1000лв  + поне още толкова планирани за есента .
Поне 50% от растителността не сме купували .Свеки ни бе отгледала 50 туи за жив плет + декоративни треви и др. да не ги изброявам .
Планиран жив плет от лавровишна -700-1000лв.
Пътека от двора до градинската постройка от бетонни плочи -100 -150 лв .
Отпред

Игнорирайте бъркотията на верандата ,ММ реже плочки в момента Simple Smile

Тъмно сивото е градинската постройка и няма ограда със съседите.

Браво Нелина!
Прекрасен дом,много зеленина къща направена със желание и усет към хубавото!Поздрави и благодаря за всичко което споделяш в групата и помагаш на толкова много хора🤗

# 334
  • Брюксел / София
Това ще да е размер на пода, а общо с плочките по стените сигурно става около 16 кв.м.

Да, точно така е: за размерите. Мерси за ориентировъчната цена.

# 335
Някой озеленявал ли е с чимове? Какви са ползите и негативите?

# 336
computer79,  ползата е, че  имаш перфектна ливада веднага, негативът, че е значително по - скъпо и е добре  професионалисти да ти ги наредят, валират и каквото там е необходимо, за да се развива тревата добре.

# 337
  • София
Здравейте, идвам да се похваля с груб строеж и започване на довършителни! Имам въпрос за окабеляване за СОТ. Това от ел. бригадата ли се прави или от фирмата охранител, и на какъв етап: преди мазилка? А, ако може и фирма охранител да препоръчате за София, ще съм ви благодарна!

# 338
  • София/Варна
от "сот" се прави
първо се прави силнотоковата инсталация от електричаря, после слаботоковата-интернет кабели и сот
прави се преди мазилка, трябва преди мазилката да ти изкарат и кабелите в дограмата и да им сложат датчиците
да не забравите да си прекарате
- кабелите за камери
-220 за дворно осветление, фасадно осветление, ако има, ако слагате косачка робот и разни други тоци в двора, че после става забавно

добавям се - ЧЕСТИТО!

# 339
Кабелите за датчици, било то за движение или пожар са като всички останали и е добре да се сложат преди мазилката.

Ако имате камери на фасадата е добре да се изведат тези кабели преди изолацията, защото след това едва ли майстора ще позволи да дупчите по изолацията.
Фирмата, която ви прави ел.инсталацията може да има специалисти и за другата част. Ако пък сте си харесали охранителна фирма, питайте ги тях, защото те може да си имат техни изисквания.

# 340
  • София/Варна
Кабелите за камери се слагат преди вътрешна мазилка, защото си имат трасета от машинката до мястото им и тези трасета е по-добре да са си в къщата.

# 341
Да, не съм го описала точно.
И за камерите (поне нашите) кабелите минават вътре през къщата и излизат на мястото където ще бъдат камерите.

# 342
  • Пловдив
Освен всичко изброено за камерите ,ще допълня ,че е добре под изолацията да се заложат някакви дървени трупчета, например,за които да се хване камерата .Иначе е трудно при изолация от 10 и повече сантиметра .

computer ,проучвах тревния чим ,малко по-бегло ,без обикновеното ми задълбаване Simple Smile  и видях ,че няма гаранция .Зависи как ще го положи фирмата и дали ще се полива както трябва .

# 343
Ние ползвахме това - https://oeg.bg/product.php?state=12&gid=1002427
за камерите.
Камерите още не са сложени, така че не мога да дам отзиви дали стоят стабилно с него.

# 344
  • Пловдив
nellytan, пак си открила нещо иновативно ,браво !

Общи условия

Активация на акаунт