Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 968
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
chortiz, още не сме купили рекуператора. Този разход оставихме за по-нататък.
Разпределителните кутии още не сме ги сложили. Ще са една над друга на вертикална стена (принципно могат и на тавана да се сложат). Ще минават въздуховодите покрай едната кутия, за да стигнат до другата.

Относно дървените врати - за мен лично Пасарт са номер 1. А Димитър е страхотен! Той ни консултира за детайли за изолация на дървени прозорци с алуминиева капачка. От фирмата, която ги произведоха, отказаха да ни дадат детайли.

Ето нашата врата:
Скрит текст:

Много добре е нправена, но като цяло не съм особено доволна от фирмата. Нямат добри монтажници.

# 616
В Мал Мук преди години продаваха стиропорени дъски супер имитация на дърво. Ако не знаеш, че е изкуствено няма и да разбереш. Сега не знам дали ги има.
😂 😂 😂 Мерси... Но твърдо не, не, не🙃 имаше някои в бриколаж не лоши, ще разгледам и практикер.
Иначе погледнах и виниловите покрития за под, не съм мн сигурна че ми харесва повече от ламинат, при все, че за подово май е по-добре, но май нива между него и гранитогрес ще е по-трудно да се изравнят, като видях за какво тъничко нещо иде реч.
Gerundiq 🤗🤗🤗благодаря
Абсурд е да слагаш винил върху подово! Дори ако е ламинат, трябва да е специален за подово. Всеки вид не става. Върху подово най-енергийно ефективно е поставянето на  гранитогрес или теракота. Само тези материали се награвят от подовото, съответно задържат и отдават топлина. Другите са изолатори, т.е. ти отдолу ще нагряваш с подовото, ще харчиш енергия, а покритието отгоре ще я спира и изолира, или предава  съвсем незначително, респективно пари на вятъра. Относно стиропоренити дърски, тухли, камъни и т.н. по-късно като имам време ще потърся снимки от механата на мои близки, за да добиеш предства за какво говоря. Това не са едни тънички грозновати пластвасови плоскости, които дори не бих ги погледнала. Нещо съвсем различно е и се ползва много.

# 617
  • София
Нямам мебелист, искам аз да си ги правя от истинско дърво, просро харесвам дърво😁🙃
А за винил четох някъде, че било най-добре, може би наистина някои видове смо, така или иначе не мога да кажа, че много ми харесва на живо.... За гранитогрес и теракот ясно, но за мен е абсурд да сложа в спалноте или дори в холната част бо било супер компромис, но май предпочитам ламинат,пред какъв да е винил.

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 09:41 от Angel_Dust

# 618
fatalina, дали може да се обосновеш, защо винила не става за подово?
Аз до колкото съм чела spc vinyl  (PVC resin powder, stone powder, plasticizer, stabilizer, carbon black, the main components are polyvinyl chloride and stone powder) е подходящ за подово.
На мен също винила не ми харесва много като визия, но предпочитам него вместо гранитогрес в спалнята.

# 619
fatalina, дали може да се обосновеш, защо винила не става за подово?
Аз до колкото съм чела spc vinyl  (PVC resin powder, stone powder, plasticizer, stabilizer, carbon black, the main components are polyvinyl chloride and stone powder) е подходящ за подово.
На мен също винила не ми харесва много като визия, но предпочитам него вместо гранитогрес в спалнята.
Ами изрично и ОВК експертите, които ни правиха проекта за термопомпата с подово и фирмата, която ни изгради отоплитерлната система, а момчето ни е приятел от години и ни е поставял климатици в няколко жилища, ни казаха, че за да има ефективност от подовото отопление, покритието следва да е от гранитогрес или от теракота, т.е. камък, който се нагрява и задържа за дълъг период от време топлината. При нас е с гранитогрес и наистина топлината на пода дори след изключена термопомпа се задържа часове наред.  Изключително приятно е да стъпиш на топлия под. Лятото пък гранитогреса държи хладно, което допълва ефекта от поддържане на приятна температура в стаите, без да се налага да охлаждаме с климатици. Вие сигурно сте млади и не помните акумулиращите печки, но те навремето много се ползваха и бяха изградени от тухли, точно за да може като се нагреят на нощната тарифа на ток, през деня да отдават топлина дълго време. Не случайно в някой ресторанти поднасят храната върху каменна плоча, точно за да я поддържа дълго време топла. Има гранитогреси, които имитрат ламинат или дъски, така че да не ви боде в очите, че в спалните сте с плочки.

Angel_Dust, не те навивам, просто споделям идея. За тези плоскости не ти трябва мебелист, а лепило. Качвам снимките, за които по-горе споменах. Тук всичкото което се вижда: дъски, греди, тухли, каменни плочки е от стиропор.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 10:34 от fatalina

# 620
  • София
Добре, като проектират с подово тези архитекти, не обясняват ли за настилките и с коя колко е ефективно? На мен ми звучи супер неекологично (и финансово неразумно) да сложи човек подово, над него изолатор, а след това да набримчи някакви безумни потребления на енергия, за да затопли къщата Sad
Горното, разбира се, с уговорката, че нямам идея дали и доколко са добри паркетите за подово. Обаче дървото Е изолатор, малко или много ограничава ефективността на подовото.

# 621
За гранитогреса е ясно. Едва ли някой оспорва качествата му.

Въпросът е, че има хора като мен и явно Angel_Dust, които не го харесваме за настикла в спалните и търсим други алтернативи.
Поне това, което аз съм чела SPC винила е добър компромис. Естествено, гранитогрес е най-добре за над подово, за тези, които нямат проблеми с визията му и начина на усещането му при стъпване.
Сега в апартамента имаме 3 вида настилки, гранитогрес, ламинат и естествен паркет. Най- приятно ми е на естствения паркет. И визията му е страхотна, но не е подходящ за подово. Поради тази причина търся компромисно решение, макар че половината бъдещ хол пак ще е с паркет Simple Smile

Toni,  ти казваше, че вашия проек е копи пейст и даже на са си направили труда да прочетат, че някои неща не пасват за вас, а очакваш да ти дават съвети за такива "дреболии". Със сигурност има много добри архитекти, които дават добри насоки, но голяма част от архитектите не се задълбават чак толкова. Нашият даже не си даде труда да напасне всичко, заради подовото. Каза ми: "Аз съм дал коти готов под, бай Иван да съобразява, че му трябват 15см повдигане заради подовото!" Толкоз!

# 622
  • София
Още по проект при нас е заложено гранитогрес и ламинат. И за хората с подово проблем няма, стига да е с подходящата подложка, дебелина и подходящ за подово ламинат...

# 623
  • София
Нели, това беше от екипа му, с копи-пейста, и беше наистина нелепо. Част Архитектура (неговата) и Конструктивна, в интерес на истината, си бяха добре Simple Smile Още при началните ни разговори обсъдихме дали искаме или не искаме подово и кое-как-защо.
Пак казвам, не съм запозната и може пък да има ламинати, които наистина стават за подово, но сравнено с плочките, предполагам, че ще се губи от ефективността (освен ако в този ламинат няма нищо дървено).
Не ме разбирайте погрешно, не ми е работа да давам тон на когото и да било. Просто ми прави впечатление, че е често срещано да се проектира с подово и после възложителят да търси как да му оправя колая с изпълнителите.

# 624
  • София
Angel_Dust, за подовото не съм компетентна да се изкажа. Съпругът ми много искаше и мислехме да слагаме гранитогрес, но цената както на самата система, така и на замазката след това, която ни обявих ни отказаха. Чудехме се как да постъпим и се спряхме на винил, който междо другото и на мен  първоначално не ми хареса. Та, понеже имаме общо помещение хол+трапезария+кухня, където настилките трябваше да се "срещнат", ММ сложи в частта с винила фибран и ОСБ, изчислено така, че когато се постави паркета да няма разлика в нивата.
А ето така изглежда вече сложен на по-голяма площ ( в магазина, като го гледаш на отделни плочи не е нищо особено).

# 625
  • Пловдив
mona,много ,много е хубаво !
Винилът като имитация на плочки ми харесва ,като ламинат/дърво ,не толкова .

# 626
  • София
mona,много ,много е хубаво !
Винилът като имитация на плочки ми харесва ,като ламинат/дърво ,не толкова .
Благодаря!
Имитация на дърво не харесвам под никаква форма. А този винил доста добре "заблуждава" окото а и на допир стои "тежко", точно каквото би очаквал човек при докосването на леко грапав гранитогрес.

# 627
  • София
Относно винила, ще си позволя да споделя снимки от интериорната тема на друг потребител.  В случая е подновяване на коридор, без къртене. Резултатът в цялостната визия беше зашеметяващ, но няма други снимки тук.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 628
  • София
ВИК софия област ми отказват , нямали ресурс …. да сме си го правили сами. Има ли в групата някой с подобен казус при тях ?
Със същият казус съм. ВиК София област те оставят всичко сам да си правиш, само те пломбират на края и ти дават партида. Разрешително за прокопаване на улицата трябва да си изкарате от общината и да оставите капаро, с което се задължавате да си напълните прокопаната част от улицата с чакъл Grinning

# 629
  • София
ВИК софия област ми отказват , нямали ресурс …. да сме си го правили сами. Има ли в групата някой с подобен казус при тях ?
Със същият казус съм. ВиК София област те оставят всичко сам да си правиш, само те пломбират на края и ти дават партида. Разрешително за прокопаване на улицата трябва да си изкарате от общината и да оставите капаро, с което се задължавате да си напълните прокопаната част от улицата с чакъл Grinning

Все пак не идват ли да прокопаят от тръбата (която ние не знаем къде е), да поставят отклонение, през пътя до оградата, или ние трябва да си осигурим багер?!? Нали всичко това е свързано със спиране на водата на някаква отсечка?
Вчера при нас изкопаха ВиК шахтата, тези дни трябва да я излеят и ще им звъним пак, да видим... Капарото е платено в общината.

Общи условия

Активация на акаунт