Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мъжът ми не помага вкъщи и с децата

 • 11 857
 • 172
 •   2
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте, мами! Вашите мъже помагат ли вкъщи и с децата? Имаме детенце на годинка (в процес на прохождане) и съм бременна с второ, което очакваме скоро. Моят мъж почти с нищо не помага, от време на време готви нещо и от скоро къпе детето… обаче никаква заинтересованост, никакви занимания с детето и игри. Аз се занимавам изключително много с детето, вече ми тежи доста, кръста ме боли адски много, да не говорим че домакинската работа край няма, когато детето спи на обяд гледам да свърша каквото мога и има дни, в които изобщо не мога да седна, почивката ми е чак вечерта, когато си легна за сън…
Моля за съвети, как да накарам мъжа ми да се включва повече, защото скоро ще са две бебета и аз не знам как ще се оправям. Не съм правила нищо за себе си откакто съм родила, ако ми се налага да отида някъде, то е за да отида на лекар 😞
Той си гледа неговото спокойствие, все има нещо по-важно, все гледа къде да отиде през почивните дни, ако някой го помоли за някаква помощ винаги е насреща ама за нас никакъв го няма…
Говорили сме по темата, има някакъв резултат ама временно. Казва, че ще гледа детето, обаче той не се занимава изобщо, седи си на телефона, детето започва да нервничи, защото иска внимание и щъка навсякъде, а на него не му се занимава да го гони. Досега 2 пъти съм оставяла детето с него, за да излезна да си свърша работа и все вика някой роднина и отново той не се занимава…
Честно казано ми е доста криво и съм разочарована.. гледам в парка постоянно бащи с деца и ми се иска и аз да мога да оставям детето с баща си, дори за два часа седмично. Аз имам доверие само на майка ми за гледането на детето, но тя работи и рядко има възможност.
Има ли и други в моето положение? Какво да правя? Честно казано, да ме прощава Господ, но все повече си мисля, че трябваше да направя аборт 😔😔

# 1
 • Мнения: 1 912
Има такива мъже(бащи), които не обичат и не умеят да се заиграват с деца. Може би и разбирането им е, че това е женска работа. Те смятат, че щом носят пари в къщи, са свършили своята част от задълженията си.
    За съжаление надежда не мога да ти дам - такъв е и няма да се промени. Казвам го от личен опит. Разчитай на баби, роднини - щом има кого да вика, когато му оставяш детето, радвай се. И го използвай в твоя полза.
   По чуждите татковци Не се заглеждай - твоя не е такъв. На майтап(но и не съвсем) - трябвало е по-рано да гледаш. Сега вече е късно и само ядове ще си създаваш.
   И това, че все тича на другите да помага - и това няма да можеш да промениш.
   Вглеждай се в хубавите му черти и си припомняй защо си го избрала. Радвай се на това, което имаш. И - леко раждане!:smile:

# 2
 • Мнения: 7 570
Да го накараш да се включва активно в домакинската работа и отглеждането на детето означава да го промениш. Няма как да стане.

Или си с разбирането, че като родител и партньор си отговорен наравно за всички задължения, с които е нагърбена половинката ти или си чук, (не)възпитан в пълна незаинтересованост за неща встрани от собствения си комфорт и задник.

Разчитай на себе си и ако имаш възможност- на роднини. Гледай поне нещата, които е започнал да прави сега (като спорадично готвене и къпане на дете) да не престанат. С течение на времето и появята на другото дете може да опиташ да му прехвърлиш по още някое задължение, което да стане изцяло негово. Доколко ще имаш успех е спорно, но не виждам какви други варианти имаш.

# 3
 • Мнения: 4 057
Мисля, че сериозно трябва да му обясниш как си бременна и с всички грижи и телесно вече ти е трудно.

Аз не мога да разбера той като те вижда, че изнемогваш, не му ли трепва нещо?

Разбирам като си по майчинство да се занимаваш повече с детето и дома, ама той въобще да не прави нищо?

Опитай да му планираш ти свободното време - примерно събота, неделя в парка отиваме всички.

# 4
 • Мнения: 1 021
Абсолютно като моя мъж. Няма да се промени за съжаление.

# 5
 • au bout du monde
 • Мнения: 3 759
Направо си му кажи, че не можеш повече. Имаш нужда от помощ, ако той не помага да наеме жена тогава да идва у вас за няколко часа. Ако се оправдава, че няма пари да помага той.

Или кажи, че лекарят ти е казал повече да почиваш, че има опасност за бебето и разпределете заедно нещата с кое да ти помага. Напишете го на лист.

Някои други роднини не могат ли да идват за по няколко часа? Поне да не си сама.
Знам колко е трудно. Моите са с 1г и 2м разлика. Последният месец едва ходех от болка в крака, ревала съм.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 01:49 от La Libellule

# 6
 • Мнения: 771
Или да помага, или да плаща за домашна помощница.

Последното Ви изречение е толкова грозно, че по-добре го махнете. Децата не са виновни за Вашите лоши избори.

# 7
 • Мнения: 45 137
Донякъде и твоето отношение към проблема го обърква. Със спокоен тон му кажи, че всичко около вас е отговорност на двамата. Не само твоя, а той да "помага". Може да помага на комшиите, ако се наложи при спешен случай детето им да остане у вас. Но детето ви е колкото твое, толкова и негово. Същото и с домакинската работа. Докато му се молиш да ти помага, наистина ще се чувства като на гости и ще чака да го помолят, за да се включи.

Но щом е склонен да го прави без да реагира агресивно, значи не са толкова зле нещата. В общия случай най-лесно е да седнете, всеки да си избере конкретни задачи и да си знае, че са негова отговорност. Но с малко дете не става точно така. По-лесно е организирането според деня и ситуацията. Просто в свободното му време за няколко минути се разберете кой какво има да прави. Не се юрвай да огрееш навсякъде и чак като капнеш да се сетиш, че искаш помощ.

# 8
 • София
 • Мнения: 260
Радвайте се на децата си и на това, че сте бременна! Хората с години мечтаят и се тормозят да имат деца, ценете ги и ги обичайте! Едно неродено бебче няма никаква вина...

Мъжете и жените трябва поравно да се включват в задълженията за дома и за детето, защото те са семейство, а семейството значи опора, разбиране и любов. Мъжът не трябва да мисли, че "помага", а да знае, че това са общи задължения и да се включва без някой да му напомня, както става при жената. Разбира се, това изисква възпитание и като вземем предвид, че сте бременна и малко хуманност... Съжалявам да го кажа, но хората рядко променят коренно навиците си или по-скоро липсата на такива.
Според мен щом има временен ефект без конфликт, то може и да има постоянен, но трябва да седнете и да поговорите какво би го мотивирало да помага и да се включва активно в някои дейности. И съответно какво го спира да се включва, трябва да намерите причините заедно и обсъдите как да работите заедно за общото благо.
Надявам се да намерите начин! Успех и лека бременност!

# 9
 • Мнения: 92
Вместо за аборт, за смяна на мъжа да се помисли. Грехота е, толкова хора с години ходят по мъките, докато се сдобият с детенце, а вие ще имате щастието да се радвате на цели две, живот и здраве.
 Поговорете спокойно, но сериозно - че изнемогвате, че не искате от него помощ от време на време, а всички задължения трябва да се поделят между родителите. Ако разбере и се промени драстично, добре. Ако ли не...има достатъчно примери за мъже, които гледат децата на жената до тях, по-добре и от родните им бащи. Леко раждане и успех Ви пожелавам!

# 10
 • София
 • Мнения: 29 170
Докато детето спи - спиш и ти. Звъниш в 16 да стиковате какво ще се яде и кой ще го подсигури.
Къщата ще ти е тотал щета още 5 -8 г, свиквайте.
Няма да е чисто, няма да е подредено, децата ще ядат филия с пастет и зърнена за закуска и това е ок!
Бащата с прости команди ще се научи. Следвай си методологията - донеси, купи, вдигни, смени, отнеси, целуни ме. Има нужда от пряка реч, забрави сам да се сеща.

# 11
 • По света и у нас
 • Мнения: 839
Казваш му, че искаш домашна помощница и детегледачка, защото вече не можеш да се занимаваш защото ще се поболееш, това е.
Ако той си мисли, че малко ти е работата да поседи за няколко часа с детето САМ и да готви и чисти помежду другото.

Като се роди второто бебе задължително тръгни на фитнес  и да разкрасителни процедури. И веднъж в седмицата излизай на кафе с приятелки за няколко часа. Оставяш му детето на него за да се разведриш малко. И не ги мисли, ако теб те няма той ще измисли нещо, но ако си там той се прави на разсеян и очаква ти да се включиш.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 34 366
Аз бих пробвала с директни изречения - свърши това, купи онова. Не с предложения, не и със заповеден тон. Спокойно, кратко, ясно. И малко по малко ги увеличавай задачите. Някои хора не се сещат, ако не им се каже направо. Още от сряда му казваш - събота и неделя ми трябваш, моля, не планирай никакви ангажименти. Но като има думичката "моля" това не значи, че изреченото трябва да звучи като просия, а като обикновен факт. Обясняваш кратко и ясно защо той трябва да поеме повече работа (защото скоро ще има и бебе на линия), а също и фактът, който му е убягнал някак - че децата са ваши, той ги е правил и не е нормално или редно на всяко твое излизане да квичи за помощ към познати и роднини, те не са длъжни. Ако не може да си поеме задълженията, да хваща втора работа почивните дни, а не да помага даром на приятели и да се шляе по кафенца. Да вади пари за домашна помощница.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 06:48 от HighSpeed

# 13
 • Мнения: 1 589
Не пипаш домакинска работа, не готвиш, не чистиш, переш само твоите и на детето дрехите, казваш в прав текст, това, което те дразни и не отстъпваш.

# 14
 • Мнения: 538
Говорене, повтаряне, пак говорене и така. За помагането в къщи аз намерих решение за себе си. Казах му или да се хваща да пуска прахосмукачка и да ние чинии, или да купува съдомиялна и прахосмукачка робот.
ММ се занимаваше малко с децата, докато бяха бебета. Не че не искаше, не му се отдават бебетата. Сега, когато са по-големи, той се занимава много с тях вечер. И пак не е от татковците, които хукват по паркове сами с децата си. Не могат всички да са такива. Има някаква надежда все още за твоя мъж. Няма да забравя една съфорумка, която писа, че детето ѝ било като досадно задължение, докато не пораснало малко и ме започнало да общува. Нещо в този ред на мисли беше написала. Ами браво за смелостта. Истина е, че е по-лесно и забавно с малко по-големи (говорещи и разбиращи) деца. Не всеки има търпението и подхода да се оправя с бебета. Карай мъжа си да се включва в повече семейни дейности. Давай му списък със задачи за почивните дни и му казвай, че не можеш вече. Без много обяснения. “Не мога, трябва да се свърши”. Ако иска да вика роднини, домашни помощници, приятели или сам да чисти.

Общи условия

Активация на акаунт