231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 353
  • 727
  •   1
Отговори
# 225
То не е само до умения в месенето, Мони. Зависи от брашното, от маята, в стаята трябва да е топло. Абе, претенциозни са козунаците. Аз всяка година със свито сърце започвам да ги меся, все очаквам изненади. А уж мога да меся и имам опит.

# 226
  • Немция
Козунак с мас не съм яла, но когато бях дете, баба ми правеше страхотна домашна баница с мас, винаги за Нова година, голяма вкусотия беше.

# 227
И аз за първи път чувам, че козунак с мас е традиционен.
Аз месих козунаците с миксер. Хубави станаха и конци си имат, но хапнаме единия и другият съхне. Не сме хич по тестените изделия.

# 228
  • Немция
Софт, може би е традиция козунакът да е с мас, защото преди доста години маслото е било кът и скъпо, готвело се е с мас, поне по разказ на едната ми баба.

# 229
Бабите ми готвеха предимно с масло, сладкиши и печива също. Планински район, мляко и масло имаше на корем.  Мас ползваха много рядко.

# 230
Който е имал прасета и мас, да. Не знам дали е било скъпо. Баба ми разправше, че баща й купувал големи тенекиени кутии с масло. В къщата на баба ми мас не съм виждала. Майка ми само на зелеви сърми добавя.
Както и да е, за козунаци с мас си говорехме.
От сметаната сладкишите остават по- влажни. Аз scones правя със сметана, те дори се мажат със сметана преди печене.

# 231
  • Немция
Аз споделям разказ от детството на баба ми (по бащина линия) Grinning, а не когато аз съм била дете. И не става дума за планински район. Предполагам, че има и регионални различия, но е факт, че животът тогава е бил много скромен, да не напиша беден.

Майка ми е била родена след войната, маслото е било деликатес, но са били градски чеда. Тук става дума за друг регион в България обаче. Grinning

# 232
С какъв миксер месите козунаци с 1 кг брашно? Не се ли разхвърчава. Миксер имам, ама толкова голяма купа с капак - не. Месила съм тесто с миксер, но малко за 300 гр. брашното.

# 233
Моят е такъв. Разбива и меси всичко, включително и голямо количество.

# 234
  • Немция
Дени, моят козунак е с брашно 600-700 г, бъркам с миксер, не хвърчи нищо встрани, добавям на порции.

# 235
  • Deutschland/HE
Дени, аз сега имат подобен на този на Софт, но преди с ръчния миксер разбърквах до 400г брашно и последните 100г ги доизмесвах на ръка, сега пак не слагам цялото брашно, защото с миксер спорез мен поема повече. Моята доза за козунак е с ~500г брашно.

Тази година омесих без да слагам мазнината, оставях да почине 10тина минути и после добавях мазнината на части, само последната част измесих на ръка, преди това пак с миксер. Козунаците се получиха супер, но си замина един ден в правене на 2 дози козунак (давам и на съседите).

Ползвах и аз рецептата на Морена за козунак с 3 втасвания, но аз ползвам суха мая и втасвах само два пъти.

# 236
И моят е Бош, ама 1 кг не поема купата. За нас 500 гр. са, колкото да се изкомкаме. Ние обичаме да има за 2 дни поне. Отделно малки тави нямам.
Благодаря за споделенето. Пак ще си ги месим догодина.
Рецепта за козунаци с мас не съм чела, само с масло. Ако е имало недостиг се е смесвало масло с олио, макар че тази година предвид ситуацията, маслото по-евтино излезе. 😆

# 237
  • Germany
Аз в доста рецепти прочетох, че е добре да се смесят 2 вида мазнина. В рецептите на Морена също се смесват олио и масло. Баба ми правеше едни много вкусни сладки с мас, аз обаче не съм ползвала до сега. В моето семейство се ползваше основно олио, маслото беше скъпо, а близки на село нямахме.

# 238
  • Germany
Правих по тази рецепта тазгодишните козунаци https://youtu.be/FGqJ5snDEO4. По-хубави досега не са ми се получавали.
Експериментирах и с един с кососово масло и мед, вместо захар. И той чуден стана. Абе детето си отяде на козунаци, че от Коледа е заврънкал да му правя 😆

# 239
  • Немция
PeaPink, по тази рецепта са и моите козунаци май, същата жена, само че с по-различна прическа тук и с по-ново видео.
Козунаците ни ги правя без какао.
И моите стават добри, препоръчвам.

И аз се замислях с мед да пробвам, колко мед слагаш?

Общи условия

Активация на акаунт