231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 307
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, моля спешно за идеи за подарък за момиче за 12-ти рожден ден.
Момичето е креативно и доста буйно.
Поканиха синът ми от днес за утре и трябва до 18 часа да приготвя подарък, че рожденния ден е утре от 10.

# 106
  • Am Dorf (BB)
Мама-ени, в cinemaxxx (би тр да са в цяла Германия) има подаръчни сетове с два билета за кино в тях. Може на място да се вземат или онлайн и да се разпечатат. Нещо такова?
Конкретен подарък ми се струва сложнонда се избере 🙈

# 107
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Гутшайн.
В краен случай от Амазон.
Синът тази година си поръча гутшайни от някаква платформа за игри, има ги на касата във всеки магазин.

Щом е буйна, може и гутшайн за декатлон.

# 108
  • Germany
И аз съм за гутшайн.

# 109
  • München, Deutschland
За да финансира имот от 700.000е без собствен капитал, човек трябва да е изтеглил поне 771.000е. Това е сумата с Kaufnebebkosten в BW. И тъй като в повечето случаи на една къща трябва да й се прави нещо, а актуално всяко нещо струва много пари, то е хубаво поне едни 100.000е да се вземат за ремонти. Имайте предвид, че нова баня струва от 20.000е нагоре и това не е марков ремонт, а цена от Хорнбах. Нова кухня струва в бест кейс 15.000е. Парите се трупат много бързо. Реши ли човек да подновява ел/отоплителна+вик инсталации, подове, стени, не мърдат 30.000-40.000е за всеки Gewerk. С майстори, със сметка. Това са цените. Ако щеш.
2000е вноска за такъв кредит няма. С къщата идват и повече Hausgeld, застраховки, етц. Който при такъв кредит не може да осигури поне 4000е на месец за режийни (режийни да се разбират всички, ама абсолютно всички твърди разходи, от парно, през нер, бемнзин, ясла, храна), е добре да не се хваща на хорото.

Таня, то за 700 000 вече ще има къщи, които нямат нужда от ремонт, т.е. ново строителство дори. Или ако не къща, то апартамент със сигурност. Говоря за такъв, в който само влизаш и си слагаш мебелите. Като задам над 90 кв.м. в Мюнхен, дори не сателитните градчета, някои от които са с чудесен Anbindung, започват от толкова някъде - Bestandsimmobilien, но в добро състояние. Вероятно около Щутгарт ще е даже една идея по-евтино.

Но си права за вноската - въведох някакви примерни суми, за да видя как вървят лихвите ако си с по-малко капитал и да - общо взето с 2000 вноска няма как да стане.

# 110
  • Am Dorf (BB)
В наше село ново строителство Reihenhaus е 980.000е. И то с Grundaustattung.
Иначе дали нещо има нужда от ремонт е субективно донякъде. Можехме да живеем със старата ел инсталация и със затлачената ВиК такава, както и да минем една боя на стените, но решихме да направим всичко zeitgemäss и да ни е мирна главата близките 20год. За 700.000е тук това спокойсвие можеш да го получиш закупувайки 3-стаен апартамент ново стротелство.

# 111
Благодаря за идеите! Гутшайнове не обичам нито да подарявам, нито да получавам. Безлично ми е и не оставя никакъв спомен. Избрах сетове за изработване на картина чрез рисуване и лепене на кристали и за изработване на макраме, гривни и пр.украшения. Картичката е с разкошен препускащ бежов кон с бели гриви и много интересно послание (готово беше) как животът се състои от малки стъпки, големи подскоци и понякога галопиране, но не трябва да спираме. Намирам го за много подходящо точно за това момиче.

# 112
tan_nia да ви е мирна !  V

# 113
Имам въпрос- идващ от БГ към Германия със сертификат за ваксини не трябва да прави тест нали?

# 114
От 2 дена сме обратно в Германия.
Бяхме за 2 дни на Поморие, хванахме чудно топло време и децата се налудуваха на плажа и във водата, въпреки че беше доста студена.
Прибрахме си топлото време насам се оказа - гледам днес вали сняг в България.
Беше ми много странно вече от Бавария на юг да са всички без маски, защото тук при нас продължават да ходят маскирани по желание в магазините.
Пътувахме с кучето и се изненадах, че никой никъде не поиска документите му, а минахме през Словения, Хърватия и Сърбия.
А на влизане в България ни искаха сертификати, което ми се видя изключително странно на фона на свалените мерки повсеместно там. Сравнявам посещението си в кметството тук и в Стара Загора, защото оправях на децата документите. Тук ми искаха сертификат да вляза, че беше 3г, а в Стара Загора пълна свобода. Сякаш митничарите на Калотина имитираха дейност.
Голямата изненада за мен беше ремонта на пътя до София - първите километри до Драгоман са типичен лунен пейзаж с еднопосочно движение и светофар, прах и мръсотия до шия. Нашата кола не е висока и ожулихме здраво предната броня заради дупките там. След Драгоман вече беше добре, но до там ми се видя световно пътешествие.
Продължават да карат бясно въпреки ограниченията. Не знам какви глоби трябва да се измислят, за да се кротнат там джигитите на пътя.
Много ми бяха интересни реакциите на малкия, защото не беше ходил повече от 5 г там и сега разсъждава като възрастен направо и ми задаваше изключително неудобни въпроси за живота в България.
На морето видях страшно много украински автомобили - все луксозни модели. Знам, че голяма част от бежанците са по хотели, но аз толкова тузарски возила дори тук не съм виждала.

# 115
  • Германия
Хах! Кратерите по българските пътища са уникални. В автобуса бяхме само 3 с маски, другите две жени бяха "братчедки". Иначе и мен на летището ме провериха за корона-сертификат.

# 116
Не знам от кои краища на България сме се събрали тук, но ако искате да видите кратери по пътищата - заповядайте в Северозапада. Там са концентрирани много нагъсто.

# 117
  • Германия
Не знам от кои краища на България сме се събрали тук, но ако искате да видите кратери по пътищата - заповядайте в Северозапада. Там са концентрирани много нагъсто.
Точно за Северозапад говоря Wink

# 118
  • Немция
Имам въпрос- идващ от БГ към Германия със сертификат за ваксини не трябва да прави тест нали?
Не.

И на мен ми направи впечатление проверката на сертификати  на летището в България при никакви мерки и маски в страната.
Последно бях отскочила до Лидъл в окръжния град, в който бяхме. Бях единствена с маска. Или почти винаги рядко изключение.

За луксозните украински автомобили чух, че се коментира негативно в България, ама какво да се прави- нито всички са бедняци, второ за много на изток колата е символ на статут, трето- и заможните са жертви на войната.

Веч, че някой глобяват ли го в България по пътищата? Ако тръгнат редовно да ръсят глоби, касите ще се напълнят.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 23:54 от Бибит

# 119
Не като тук за всичко от всякъде гледат да ти съберат парите. Сега детския паспорт трябва да се удължава всяка година, аз точно след 11месеца пак снимки правих и пак такса се плаща.

Общи условия

Активация на акаунт