231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 359
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
  • Germany
Същата мацка има и видео за козунак с мед. Ето това е https://youtu.be/ewBz0nK5QV8. Мисля, че около 90 грама беше, но не става много сладък. За нас беше ок, защото не обичаме много сладко, а и си добавих стафиди.

# 241
  • в сърцето на един мъж...
Бибит, да, същата е Simple Smile Тя тази година има и инстаграм и там е публикувала нови рецепти, май с квас или нещо подобно беше

# 242
Имам и аз такъв на Бош и в него правя козунаците. Едно време селската ми баба на всичко слагаше мас, имахме в изобилие, а тя правеше какви ли не тестени вкусотии. Много съжалявам, че нямам рецептата и за катми. Имахме и домашно масло, но него не го ползваше толкова. С мас нещата наистина стават хубави. Аз ползвам масло.

# 243
Аз направих с 3 вида мазнина (масло,мас и олио) и козунаците станаха превъзходни! Замесих с машина за хляб,признавам си...

# 244
Принципно, оригиналната рецепта за козунак е с масло, но тъй като преди време са месели с много кг брашно, и  са се получавали много на брой козунаци, като са само с масло са ставали твърди след 2-3 дни. Затова са започнали да слагат 50/50 масло и мас.  Аз слагам и малко олио... 3 в 1 Wink.
Не меся с машина, защото нямам нерви. Тази година месих 2 пъти. Вторите станаха по-добри от първите!

# 245
  • Немция
Много сте се кротнали... Wink

Чета днес за изнесени данни от Umweltbundesamt, според което при ВСИЧКИ деца и младежи са открити пластификатори в кръвта. При 1/4 от тях натрупаните химикали в кръвта били в прекомерни количества.
Някои от тези химикали ги има по тиганите. Предполагам, че и течности в пластмаси е проблем.
Въобще.. сме жертва на цивилизацията. Вкъщи вземаме мерки да сме със здравословни съдове, вода в стъкло, но резултатите от изследването ме карат сериозно да се замисля. Иде ми да изследвам децата. Grin

https://www.deutschlandfunk.de/menschen-bedenklich-mit-schadstof … belastet-100.html

# 246
  • Deutschland/HE
Бибит, приемали сме и с яденето на риба, а ние хапваме редовно. Стараем се да правим каквото можем, за да ограничим употребата на пластика, но няма как. Махнах тефлоновите тигани (само този за палачинки остана, но то на 2-3 месеца веднъж), купих чугунен и сега разглеждам за стоманен. Сложихме филтърна система за водата и изхвърлих каната Брита, като купуваме вода за вкъщи, вземаме стъклени бутилки (но с филтъра съвсем я ограничихме и нея). Децата имат метални бутилки за вода за училище и бротдозите също. Кутиите за съхранение са стъклени... Но пак се трупа пластика Sad
Приемам всякакви идеи Simple Smile

П.С. Купихме си сакъзчета, калибрахое и петунии за терасата и веднага получих 25 пластмасови саксии, аз ги прехвърлих в големи керамични сандъчета, но имам още 4 пластмасови и ги държа в мазата, защото са здрави и не обичам да хвърлям здрави неща.

# 247
Идея – не употребявайте никакви дрехи и текстил с изкуствени влакна, включително одеала, пердета, килими, дамаски и т.н. При прането преминават микро пластмасови частици във водата и оттам нататък знаете. Освен това “прашинки” хвърчат и във въздуха в домове, в които се използват изкуствени материи, т.е. лесно се вдишват.

# 248
И от маските сигурно се вдишват.  А някои ги и перат и не се знае по колко пъти. Защото белите са и скъпички за еднократно. 2г. подред непрестанно в офисите и децата по цял учебен ден в училището . А някои деца имат доста дълго училище, други имат и училище и занималня.
После пък и изхвърлянето им е проблем.

А за нишките при прането и аз четох. Също много козметика има дребни пластични частици, а може да се купува подоба с естествени частици и т.н.
Но аз се чудя в крайна сметка ние каквото и да пазим и каквото и да правим , като се бомбандират един друг и си взривяват оръжейници , заводи, нефтени депа и пр. .. какво замърсяване има само . Невероятна идиотщина.

# 249
Учудва ме чак сега са направили такова проучване. То от години се говори за микропластиката и за неяснотата какви щети ще нанесе това чудо в телата ни, защото не знам дали има измислен метод за извличане на тия частици, както е при тежките метали например.
Аз отдавна съм намалила до минимум използването на такива боклуци у нас и се дразня от веригите за хранителни продукти, че продължават да приемат примерно плодове и зеленчуци в такива опаковки, сирената и месата предлагат в такива и тн.
Рядко може да се намери магазин, в който можеш да отидеш със собствени кутии и да ти сложат продукта в него.

# 250
Какви безопасни тигани, не чугунени, бихте препоръчали за ползване? И да се ползват веднага без специална обработка, да не залепват, да се мият и да не изискват особена подръжка. Имах чугунен тиган - не е за мен тази работа. Два пъти го ползвах, после ръждяса и го изхвърлих. Да му бая, подмазвам според инструкциите, обгарям, не става. Тиган ползвам рядко.

# 251
Ние на чугунения хич не му баем. За мен е супер лесен за поддръжка. Ръждата също може да се махне. Не бих изхвърлила скъп тиган просто ей така. Други незалепващи и безвредни за съжаление не знам. Имаме и метален на Fissler, с много мазнина и в него няма да залепват нещата. Харесвам го за месо, някак по-вкусно става отколкото в чугунения. И разни манджи като миш-маш, задушени зеленчуци и подобни правим в него.

Аз искам гофретник с безвредно покритие, но само чугунени намирам, а те са за открит огън.

# 252
Аз имам керамичен и стоманен. Чугунения го ползвам рядко, че ми тежи ужасно в ръцете. Не съм обаче много сигурна доколко и керамичните са безопасни.

# 253
  • Немция
За керамичните и аз се чудя, уж пише, че нямат вредни съставки, но доколко наистина е така...От марка до марка със сигурност има разлики.

Имам също тиган на Fissler от метал, но с леко назъбена повърхност, който предотвратява голямо залепване, но е и нужна повече мазнина. А в момента съм по-пестелива на ползване на повече мазнина. Grin
https://www.fissler.com/de/produkte/details/crispy-steelux-premium-pfanne-20-cm/

Чугунен съм пробвала в магазин, наистина е доста тежък, но не знаех, че ръждясва, което ме учудва. Тъкмо обмислях да взема, сега съм разколебана.

Гофретник с безвредно покритие и мен ме интересува. Синьо, ако откриеш такъв, "свирни" ! Wink

# 254
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Имам чугунен за палачинки и не го мия след употреба, забърсвам с влажна кърпа, няма ръжда.
Всекидневно ползвам стоманени, ковани. Не залепва по тях, но първо се обгаря, за да се получи покритие. Стават и за открит огън, но са тежки и надраскват стъклокерамичния плот.
Имам и на wmf стоманен, загрява се много, капка вода да танцува, тогава не залепва, даже и палачинки.
Не тежи и се мие в миялната...

Общи условия

Активация на акаунт