Система за пречистване на вода

• 19 442
  • 78
  •   2
Отговори
# 60
Старо е със сигурност , sofyia може и да ма нещо за газовия котел , нищичко не разбирам .
Ще търся фирма да огледа .
Благодаря ви .

# 61
Здравейте! Искам да попитам къде може да се направи анализ на питейна вода - доколко безопасна е за ежедневно пиене? Става въпрос за жилище под наем в район с ужасно варовита вода, където наемодателя твърди, че има поставени филтри и системи за пречистване на водата и тя е напълно годна за пиене. Реално наистина се усеща разликата, по-мека е, не остава бели капки. Но къде може да се занесе за анализ доколко е безвредна за ежедневна консумация, защото ще се приема и от малки деца и е желателно да бъде проверено. Благодаря предварително!

# 62
  • София
В Регионалната Здравна Инспекция. Пример https://rzi-starazagora.egov.bg/wps/portal/starazagora-rzi/main- … abizsl/labizslkom

# 63
Здравейте! Искам да попитам къде може да се направи анализ на питейна вода - доколко безопасна е за ежедневно пиене? Става въпрос за жилище под наем в район с ужасно варовита вода, където наемодателя твърди, че има поставени филтри и системи за пречистване на водата и тя е напълно годна за пиене. Реално наистина се усеща разликата, по-мека е, не остава бели капки. Но къде може да се занесе за анализ доколко е безвредна за ежедневна консумация, защото ще се приема и от малки деца и е желателно да бъде проверено. Благодаря предварително!
Купувате си TDS-метър (за минерализацията) и pH-метър (за алкалността) и си мерите сама. За безопасна минерализация се счита под 80 мг/л, препоръчителна - под 10 мг/л. Безопасно pH - над 7.5, препоръчително - 8.5 до 9.5.

# 64
  • София
Стойностите на pH и минерализация няма да дадат точен отговор дали водата е безопасна за употреба. Търсят се най-вече налични бактерии.
Не е шега работа, за да си вършим всичко сами. За това има лаборатории

# 65
Стойностите на pH и минерализация няма да дадат точен отговор дали водата е безопасна за употреба. Търсят се най-вече налични бактерии.
Не е шега работа, за да си вършим всичко сами. За това има лаборатории
Жената ясно обяснява, че става въпрос за питейна вода, течаща от водопровода. Не за такава от кладенец или от близката река. Поне в България все още чешмяната вода е безопасна за пиене и не съдържа патогенни бактерии, така че няма смисъл да пращате хората да си дават парите на вятъра за изследване с предварително ясен резултат.

# 66
  • София
О, не съм дочела, извинявам се!
Само филтрите няма как да омекотят водата. А ако има система за пречистване (с активна смола), тя ще се вижда, също трябва и да се обслужва.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 22:35 от sofyia

# 67
Препоръчайте ми система за пречистване на питейна вода. Такава която се слага като допълнение към чешмата в кухнята например с филтрите отдолу. И следващите важни въпроси са, колко струва поддръжката на такава система осреднено на година или на месец и сами ли си я монтирате или викате фирмат?

# 68
  • по морето
Флуида, над Метро и ще те консултират на място. Пазарил съм от тях, имат и обслужване на място, но може и сам да си сменяш консумативи, не е нещо сложно, а и са доста разбрани хора.

# 69
  • София
atom3, ако е само за пречистване, една система с троен филтър го гарантира, от рода на тези https://pavirani.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80% … 0_1_2_-15103.html

# 70
Да разбирам, че вие не ползвате такава система и ми препоръчвате на око? Аз търся по-скоро коментар от човек който ползва за да говори в цифри. На око и аз мога да си препоръчам нещо, няма много стойност в такъв съвет.

# 71
  • по морето
atom3, ако е само за пречистване, една система с троен филтър го гарантира, от рода на тези https://pavirani.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80% … 0_1_2_-15103.html
Павирани е Пловдив, става дума за Варна....

# 72
Не е проблем, че не са от Варна. Тъкмо по-широк кръг от хора биха могли да отговорят, аз като гледам ще мога сам да я монтирам, мога да поръчам частите от всякъде. Pavirani се ползват масово по това което са писали хората преди, дали защото са най-евтини или са по-добри с нещо от останалите?

# 73
  • София
Да разбирам, че вие не ползвате такава система и ми препоръчвате на око? Аз търся по-скоро коментар от човек който ползва за да говори в цифри. На око и аз мога да си препоръчам нещо, няма много стойност в такъв съвет.
Еее, ама вие много остричко нещо така....
Ползваме точно такъв троен филтър, в новопостроена къща, в район с много варовита вода. Писала съм доста по въпроса в темата. Педстои ни поставяне на система за омекотяване.
За 7-8 месеца ползване филтрите са сравнително чисти, т.е водата ни е чиста, но много варовита. Но има значение и това, че във водомерната шахта мъжът ми монтира два филтъра за твърди частици.

Същият троен филтър, при роднини във ваканционна къща в Ахтопол, един сезон бяха станали на тиня. Но филтрите не са скъпи като консумативи.
Това са нашите, разглобихме, защото източихме и спряхме водата тази седмица.

# 74
Не писах, защото и аз съм писала по-назад в темата и не исках да се повтарям.
Ползваме филтри на Павирани в апартамент и в къща. Точно тази ситема но с двоен филтър е нашата. Поръчва се по интернет, монтираш си го след водомера където имаш място и готово. Ако не можеш сам, всеки ВиК майстор ще свърши работа. Филтрите не са скъпи и се сменят според чистотата на водата. В апартаента преди да сменим щранговете сменяхме на 3 месеца и излизаше към 30лв. Иначе живота на филтрите е между 6 месеца и година. Обикновеният механичен е към 6-7лв, за варовита вода както и разни за тежки метали, бактреии и др. са по 20-30лв и с живот около година. Има богат избор, четеш и си избираш каквото ти трябва. Ако не знаеш, може да им се обадиш по телефона, много са отзивчиви.

Общи условия

Активация на акаунт