ГРАДИНАРСТВО-моето хоби!

• 70 347
  • 384
  •   1
Отговори
# 60
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Какъв храст ми препоръчваш вместо форзиция ? ...избрала съм я,  защото е устойчива на замърсяване, а на 1 метър от нея минава оживен булевард....

# 61
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Всъщност идеята ми е да сложа 3- 4 реда  храсти, за да се скрием от замърсяването

# 62
dididi,може да е от преполиване!Понякога се получава така ако водата им дойде в повечко!

# 63
secretgarden, по принцип живия плет се прави от 2-3 реда храсти , в твоя случай Лигуструма. Ако плета е добре поддържан и се сгъсти оптимално , ти е достатъчен за изолация от прахта. При по-голяма ширина на плета, има реална опасност средните насаждения да се задушат. Ако искаш плетът да има целогодишен ефект, го направи от иглолистни, защото при по студено време Лигуструма "хвърля" листата си.
За да разнообразя плетът, бих засяла дървета с високо оформяща се корона, може с пъстролисти листа или червенолистни видове за по голям колорит Wink

# 64
  • видин
тъкмо тази тема търсех Simple Smile

от едни месец сме горди собственици на голям селски двор - имама 1500 кв метра и много мерак.

наследихме лозе - около 300 корена, но неизвестна марка - бабичката от която купихме каза, че повечето е памид.  тук няма да се справим сами - ще трябва да викаме човек за рязането, защото се иска майсторлък, а не знаеме кой корен какъв е.  има и асми - те пък се подрязвали по друг начин.  ако някой знае нещо, ще съм благодарна да прочета.

има няколко дръвчета - кайсия и няколко праскови, но май не са "ашладисани" - т е и те са неизвестни. много искам да си засадя череши, ябълки и круши. предполагам, вече може. препоръчайте ми студоустойчиви сортове.

има малини , на са с бодли. те също се режат - как?

искам да засадя ягоди. днес в една агроаптека видях семена-мини ягода. това яде ли се или е цвете някакво? Embarassed

и накрая за цветята - искам да си посея теменужки, латинки и други такива - дали да си направя расад, както се прави с доматите? извинявам се за въпроса, но такова ми е нивото - още съм начинаеща.

повече няма да питам днес, да не ме изгоните  bouquet  bouquet  bouquet

# 65
здравейте градинарки
maria ra -аз също съм от начинаещите ,но от 3 години имаме селски двор и малко понатрупах опит.Относно латинките най лесно е да си вземеш семена и да ги насееш в градината на постоянното им място.Аз съм си насяла много рози -първо ,че цъфтят целогодишно и не е нужно всяка година да ги сееш.Моите са всякакви,като най отпред са минисортовете-зад тях са подредени по височина,най различни цветове и накрая завършват с катерливи .Може да си направиш расад на някой едногодишни цветя,но може и директно по местата им да ги насееш.На пликчетата си пише.А може и от някоя съседка да вземеш,тя със сигурност ще знае как се садят и дали имат нужда от расад

# 66
  • В сърцето на любимите мъже!
Четох, четох в темата, ама по моя въпрос нищо не видях...

Ние имаме голям двор, който се обработва от на мъжа ми баба му с домати, чушки, боб, чесън, лук, зеле, картофи, ягоди и .... какво ли още не, но тази година си извоювах едни 50 кв.м. за мен и ще си правя ливадка с цветни лехи отстрани. До момента това, което съм направила е да изора мястото, да го подравня и да го изгладя от буците. Сега предстои да закопая една тръба през която да се стича водата,която се събира в единия край на двора и... да сея... обаче тук идва проблемът - как се сее тревата, има ли някоя тънкост, която трябва да знам?

И ако ми препоръчате и косачка.... Hug

# 67
За рожд. ми ден съпругът ми ми подари голяма алоказия. Красива.
Внимателно я присадих в по голяма саксия и се заех с отглеждането й, но ...не се получи.
Вехне та вехне и режех листо след листо. Накрая, видях в чинииката пръст и разбрах, че има червей.
Смених пръстта изцяло, дори измих корените, който бяха накъсани (навярно проядени от червеите).
Не знам дали ще оживее?
Дайте ми идеи какво друго да направя за да е добре?
От 20 огромни листа останаха само 4. Embarassed ooooh! Whistling Embarassed

# 68
 За алоказията не мога да помогна, но съм сяла трева. Мястото трябва да е идеално подравнено. Семенцата се размесват с пясък. Разпръскват се като се внимава да се горе- долу на редове.  След това се разпръскват перпендикулярно на посоката на първото разпръскване. След това мястото се трамбова. Напръсква се с препарат против мравки. Първите седем дни се полива всеки ден. До тогава трябва да е покълнала тревичката. След това може малко да се разреди поливането.
 Това, което ти пиша ми го казаха, когато си слагах моята трева. Справих се добре и имам много гъсто тревно килимче. Надявам се да съм помогнала. Ако има някой с по- професионално мнение, да пише Wink

# 69
хайде и аз да се запиша с едно въпросче във градинарския форум Simple Smile
живеем в къща с малко дворче  и преди 2-3 години си насадихме 2 лешника / един малък и един малко по- голям / , та големият кога е цъфтял , кога вързал  newsm78 , но преди няколко дни намерихме едно лешниче  Hug . казаха ми че цвета на лешника са едни дълги като въженца неща , но кое е плодната пъпка ? сега гледам че по пъпките / аз си мисля че са листа / има едни мънички червени пъпчици - там ли ще е плода? / майка ми е агроном , търсих из букварите и , но нищо не намерих , питах я , а тя ми каза че не се сеща - учила е преди 30години все пак /
аа да се похваля   Wink , че си купих от МЕТРО къпина и касис и вчера ги насадих , та да видим какво ще стане . трябвали да има още един касис да се опрашва? този е червен , но мисля да си купя черен

# 70
Здравейте Laughing
Тук http://www.totex.net/bg/advices_1.php най-подробно е разяснено , как да поддържате и изградите тревен чим .

# 71
Имам няколко рози под буркан на двора, според вас кога трябва да се махнат бурканите?

# 72
  • ГОре на черешата...
Имам няколко рози под буркан на двора, според вас кога трябва да се махнат бурканите?
Рано е още. Нека да започнат да се развиват и да пуснат млади листенца, чак тогава. А и нощем да няма отрицателни температури, че ще ги попари сланата.

# 73

Имат листенца, аз и преди съм писала, че листенца се появиха на 2рата седмица, след като ги сложих под буркан.
Това беше към октомври някъде, а и нали зимата беше доста топла и са се развили.
Но няма за сега да ги откривам, ще чакам още да се затопли  Simple Smile

# 74
Здравейте!
Откакто се помня все сме имали място с вила, но аз така и не се научих кое как се прави Embarassed Винаги нашите са се занимавали с това, но за жалост вече няма кой...
Та ето част от многото въпроси, които ми се струпаха на главата:
1. Как се подрязва арония? Че са станали едни дъъълги клони (като на лешниците, но не стоят изправени, а са полегнали почти до земята).
2. И френско грозде как се подрязва и кога?
3. Днес от Флора си купих 2 корена боровинки - къде да ги посадя? на слънчево или по-сенчесто място? Разбрах, че им е нужна кисела почва и мислех дали, ако ги бодна под един голям бор, няма да им е много тъмно? Там е шарена сянка.
4. Дали някой ще може да ми препоръча човек, който да окастри овощните дървета, които са станали необятни... пък по-нататък и да ги пръска? Ама да си разбира от работата Shocked

Общи условия

Активация на акаунт