Бъдещето, как си го представяте?

• 10 543
  • 227
  •   1
Отговори
# 60
Уффф. Повечето хора са в пренаселения град не защото много им харесва. А защото това е единственото място, където има работа и могат да печелят нещо, има асфалтирани улици,  парно, здравеопазване и образование за децата им. Въпрос на държава, на регионална политика, но човешки фактор.
Земеделието си се развива и още как, дори в България, просто не е удребненото и примитивно от времето на Белчо и Сивушка.
И не двама, а един човек е този, дето се опитва да затрие света. Не знам защо ни е екологична катастрофа, като си имаме руска пропаганда, съвсем успешно можем да се закопаем и само с нея.

# 61
Те и пластмасовите бутилки се рециклират. И зелената енергия отдавна е измислено как да се ползва. Като цяло, не сме толкова глупави.
 Ако интернета спре..😱😱😱
Първият си компютър купих на 30г, първият смартфон няколко години по-късно и все пак, не мога да си представя да се оправям днес без нет. За час без телефон си обърквам графика, направо не знам накъде да тръгна, така да се каже, трагедия съм. Но ми харесва, поживях малко в държава, където кеш почти няма и всичко, свързано с документи и плащания е автоматично и онлайн..ами, разкошно е. Не губиш никакво време за глупости, оптимизирано е като време за работа, сън и забавления, за всичко друго има кой да се погрижи.
Хляб и зрелища, просто устроена съм аз.😁

# 62
Ако интернет спре, последният проблем ще е вашето лично неудобство, а че са закачени за него животоподдържащи медицински системи, аеронавигация, морска логистика, енергетика, производства и т.н., и т.н. Има някои дублиращи варианти те да функционират, но няма да е лесно, да.

# 63
  • София
...
Инак корпорациите не са на власт в буквалния смисъл, да, права си. Казвам, че помоему един ден ще се опитат да изместят самата държавност като такава.
...

"Кралят умря. Да живее кралят!".

Новият крал може да е по-лош, но може и да е по-добър от стария.

П.П. Ако интернет спре, ще се нагодим.

# 64
Няма да се нагодим. Нито ще си влезем в къщите, нито ще знаем как да се свържем с роднини и приятели, нито какво да правим с времето си...повечето, де. Които си четем книги си ги четем и с интернет и без.

# 65
Аз чета само безплатни книги, от Читанка. Щото стягам колана, отново, 46та година подред.

# 66
Представям си го не, очаквам (за съжаление) да стане...Низ от ограничения и апели за промяна в начина ни на живот... Четете и слушайте Шваб (Клаус) ...
Е, ти защо така мрачно.. Ужас. Аз съм се занимавала подробно с Клаус Шваб за уебинари по дигитализация, които изготвях 2016 година и всъщност човекът, докато не го натириха заради пандемията, говореше много умни и интересни неща. Но, ако наистина "неговата" компания те интересува, виж Вацлав Смил. Той чертае много истина за бъдещето и дава и решение - трябва да използваме по-малко и по-ефикасно. Не гори от желание да завладява света, просто съветва хората как да оцелеят с ресурсите, с които разполагат Blush

Лейди Рамкин, можеш да видиш групи за разменяне на книги, ако ти се четат хартиени Hug

# 67
Колко работа е да се ползват и рециклират стъклени бутилки? Много работа е /така разсъждаваме ние/.
Реално непостижимо за потребителя, ако индустрията и търговците не го направят възможно. Иначе рециклирам от 20+ години, обаче ако нищо не се продава насипно/в стъклена бутилка/в хартиена опаковка, как ще си спестиш пластмасата? Няма да ядеш ли?

И аз така мислех,докато не ми беше обърнато внимание че зада серециклира стъклото, отива много енергия. Първо да се измие, после натроши и накрая пренаправи. По соца беше просто- буркан за кисело мляко, бутилка за олио. Само го измиваш и заменяш за пълно.

Същото с пакетираните зеленчуци и плодове. Ако не са подредени и контейнизирани, трудно се транспортират и съхраняват. Не че ми харесва, но много от съвременните процеси са самите те в процес на оптимизация. Например знам, че се работи върху биоразграждащи се пластмаси, по леки от стъклото, но издържливи като него.

# 68
Аз чета само безплатни книги, от Читанка. Щото стягам колана, отново, 46та година подред.
Къде си? Щото библиотеките са безплатни или със символична годишна такса. За столична - 5-8 лв.

# 69
И аз така мислех,докато не ми беше обърнато внимание че зада серециклира стъклото, отива много енергия. Първо да се измие, после натроши и накрая пренаправи. По соца беше просто- буркан за кисело мляко, бутилка за олио. Само го измиваш и заменяш за пълно.

Отива, но много по-малко, отколкото да се прави от нулата. Затова се събират вторични суровини. и с металите е така - пак трябва енергия, но много по-малко за да се направи нов метал от скрап, а не от руда.

# 70
Не е един човека. А са  поне двама.
Не искам да споря. Но за себе си съм сигурна, че е така.
И не, живот и бъдеще няма само в големите градове. Също афвалт, болници, образование, забавления, и всичко необходимо. Да, много повече работа, много по-уредено, повече възможности.
Но е ддо човек.
Човек няма как да е принуден да живее живот, който не иска. Мерси от такъв живот, който ще ме принуждава да живея на място дето не искам.
Всичко е до приоритети. И до избор. Моя дъм хо направила, не без трудности.
Мъчно ми, че западат всички хубави градове извън по-големите. Не знам защо има нужда от уффф, схващам ги нещата защо повечето хора са там. Имам различно мнение и настройка обаче.
Всичко може да се оправи с малко мисъл и усилия. Ама защо ли не става.
Все това де питам.
Бъдещето ако не друго ще е интетесно. 🙂

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 13:38 от Caroline_Bingley

# 71
Съгласна съм, но пластмасата уви също има предимства - по-лека е, изливаема е в различни форми, рециклируема е ( при желание). Аз също предпочитам да купувам продукти в стъкло, но разбирам и защо пластмасата е толкова популярна. Има нови технологии, които се разработват, но като не са доказани, инвестиции няма и напредък няма, за съжаление.

# 72
Е, ти защо така мрачно.. Ужас.
Ами на мен това ми е мрачно. Въпреки, че знаеш щом си се занимавала с компанията... преполагам знаеш..те казват - няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи. На мен не ми звучи щастливо. По много причини, сега не ми се влиза в детайл. Не е толкова заради собствеността. Колкото за хитростното налагане на тези неща. Хората, които рисуват това бъдеще, се се съмняват да карат колело и да пазаруват боклуците на хипермаркетите.

# 73
преполагам знаеш..те казват - няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи...На мен не ми звучи щастливо.
Зависи как се гледа не въпроса. Бях даже май пускала тема точно тук по този въпрос. Да ползваме ресурси, докато са ни нужни и да не се налага да ги притежаваме, не е лоша идея, ако погледнеш airbnb и uber или пък платформите, в които можеш да си наемеш най-новия модел (да кажем) косачка за два часа и да я върнеш. Лошо е, ако искаш да притежаваш, но не ти дават право.

Ето това аз свързвам с твоята ползвана дума "ограничения" и затова ми прозвуча мрачно. Против всякакви наложени отвън ограничения в този контекст съм, но наистина се опитвам да ползвам, както Смил съветва, по-малко повече и да залагам на по-качествено за по-дълго време. Той дори казва, че материалният подем е в началото си, защото имаме големи общества (Латинска Америка, Африка..), които все още не са консуматори. В началото, представяш ли си?

# 74
Мъчно ми, че западат всички хубави градове извън по-големите.
Аз съм от един от най-красивите и популярни градове в България, не е от пет-шестте най-големи, но и не е малък - областен. Хората често ходят там за удоволствие, на туризъм, снимки си правят. Ами първо, имам професия, която не може да се работи там, и второ - е известен още от историческите извори с еснафския си дух и идейна ограниченост. Направо ме задушаваше психиката и отношенията на хората там още като дете, съответно и твърде рано го напуснах. А че запада заради лошо управление, алчност, безхаберие и т.н., въпреки туризма - друга тема, за съжаление е трудно обратимо и наследството му се руши.

Общи условия

Активация на акаунт