Бъдещето, как си го представяте?

• 10 545
  • 227
  •   1
Отговори
# 75
Една тема ме занимава тези дни. Икономист съм и счетоводител по професия, та във връзка с това чета бизнес литература, но напоследък всичко, което е било приложимо до сега в бизнеса, ми се вижда бъзвъзвратно остаряло. Идеи, организация на бизнеса, маркетингът, трябва да бъдат нещо съвсем различно.
Та ми е безкрайно любопитно, какъв ли ще е бизнеса на бъдещето!?

# 76
Глобализира се биснеса и от на обществено място по задължение (училище, работа, услуги като пазаруване и развлечения като кино, концерти) се минава на "на обществено място за кеф" или по интереси, което е по-добре според мен.

# 77
преполагам знаеш..те казват - няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи...На мен не ми звучи щастливо.
Зависи как се гледа не въпроса. Бях даже май пускала тема точно тук по този въпрос. Да ползваме ресурси, докато са ни нужни и да не се налага да ги притежаваме, не е лоша идея, ако погледнеш airbnb и uber или пък платформите, в които можеш да си наемеш най-новия модел (да кажем) косачка за два часа и да я върнеш. Лошо е, ако искаш да притежаваш, но не ти дават право.

Помня я темата, дори писах в нея. Бях забравила кой е авторът.

На пръв поглед звучи привлекателно и така разумно да наемаш вместо да купуваш. До момента, в който за да наемеш дадената стока или услуга не започнат да се появяват условия. Не просто финасова възможност, а други условности. Да, по-изгодно изглежда да наемеш косачка. Но да не забравяме все пак, че веднъж закупена после това дава предимства. Едно, че може да ползваш многократно. Второ може да помогнеш на близък предоставяйки му косачката. Трето ако толкова е до икономическата изгода, може сам да започнеш да я даваш под наем.

Тази работа с наемането е за сравнително редки случаи според мен.
Скрит текст:
Примерно ние нямаме кола. Токова рядко ни трябва, че в такива случаи ни е по-изгодно да наемем вместо да притежаваме и да ѝ плащаме данъци, застраховки, поддръжка, паркинги/гаражи и пр. Аз не съм шофьор, мъжът ми е, но има две катастрофи в далечното минало и оттогава не шофира. Не обичаме кой знае колко да пътуваме с кола. Когато ни се наложи да закараме нещо до къщата ни в планината си плащаме нает микробус. На море ходим само и единствено в България. Та да, за такива като нас е по-изгодно да наемем автомобил вместо да го притежаваме.
Но колко са такива случаи? Хората използват автомобилите си да закарат децата сутрин на градина/училище, вечер да ги приберат, в събота на английски или гимнастика. Лятото ги карат при бабите им в други градове. Я си представи всичко това с нает транспорт. А в carsharing-ът, както сега е модерно да му се казва, има доста несигурност. Никога не знаеш на кой ще попаднеш.

Наемането вместо притежаването крие чудовищни рискове. Защото никога нищо не може да ограничи собственика да наложи условности. Да не говорим, че ще те потопи напълно в цифровия им свят от приложения, разкрити лични данни и пр.

Същото е като с наето и собствено жилище. Да, наемът се поема по-леко от вноската по заема, но във всеки един момент можеш да останеш на улицата. Да не говорим пак за ограниченията - всеки собственик има право да ти каже "Не желая да пробивате стените, за да поставите рафт във всекидневната". И не можеш да му се сърдиш.
Виж, българинът може да е страхлив, на моменти глуповат, но по отношение на собствеността отдавна инстинктивно е усетил, че особено важно е да си сложи керемдката на главата.

Идеите на Шваб и компания може да се виждат привлекателни помоему на друг тип човешки материал. На такива, които от десетки години са свикнали да се местят, да НЕ притежават. Примерно американците. Тези знаеш... стоят, стоят, пък изведнъж се преселят в друг град/щат. Като дървета без корен. Всичко е на лизинг, на практика те не притежават в истинския смисъл на думата нищо. Няма лошо - това си е техният начин на живот. Но ние сме друго тесто хора, съвсем друго.

# 78
  • София
Притежаването крие други рискове, а корените могат да бъдат окови.

# 79
Ами така е. Ето защо трябва да си ги има и двата варианта. За всекиму според неговия си случай. А не да вдигнеш цените до стпен, с която нарочно да направиш нещата непродаваеми, а наемяеми. Уж с идеята по-малко да се произвежда сиреч замърсява околната среда.

Големите производители се наядоха достатъчно и могат да си карат и без производства в такива раззмери.
Как обаче ще ме убедят, че сега стоките ще са по-качествени както се опитват да го изкарват Шваб и компания? Един вид ще забравят за планираното остаряване на стоките, благодарение на което сега си гарантират, че постоянно ще се купува? Вземаш бойлер, ама той кара колкото да покрие гаранцията, после нов. Така си подсигуряваш непрекъснато купуване. И сега какво един вид? Изведнъж ще започнат да произвеждат качествено?

# 80
  • София /Абсурдистан
Едно време беше така, ел. уредите бяха вечни. Сменяш го ако искаш, иначе си работи.  Сега и гаранцията не могат да си покрият.

# 81
  • София
Ами аз никак не държа да "вечни" уреди. А и човечеството се увеличава, не намалява - трябва да се произвежда повече, а не по-малко.

# 82
Нали наскоро се чу нещо за някакъв закон или правило на ЕС стоките да станат по-трайни и да се забрани планираното скапване?

# 83
Ами аз никак не държа да "вечни" уреди.
Оооо, ето тук явно сме на доста различно мнение. Аз държа да са колкото се може по-трайни. Извинете ама в днешно време на всеки 5-7 години се очертава подменяне на някои уреди с това качество. Най-хубавите и най-скъпите неща не са еднодневки. Бърз пример Miele.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 11:38 от Защо ме търсиш?

# 84
  • София
Ами аз никак не държа да "вечни" уреди.
Оооо, ето тук явно сме на доста различно мнение. Аз държа да са колкото се може по-трайни. Извинете ама в днешно време на всеки 5-7 години се очертава подменяне на някои уреди с това качество. Най-хубавите и най-скъпите неща не са еднодневки. Бърз пример Milele.
Съгласна съм. Просто ми омръзват.

# 85
Не са чак толкова зле уредите, колкото се приказва по интернет. Хладилникът например ни е на 14 години и едва сега се замислям да го сменям, защото има видима визуална амортизация, иначе си работи идеално. Компютри ползваме по 8-10 г. спокойно, като го купиш висок клас, не остарява толкова бързо. Бойлер, който е в жилище с ТЕЦ и се ползва спорадично при аварии и профилактика, имам работещ на над 20 г.
Предпочитам да си купя качествено веднъж и после да не се занимавам колкото се може по-дълго, отделно от екологични съображения е отвратително да се сменя тежка техника на 5 г. Не говоря за Miele, а за нормален клас стоки, просто не от най-евтините и кучи марки.

# 86
Помня я темата, дори писах в нея. Бях забравила кой е авторът.
Върнах се да я прочета снощи даже, много интересно. Да, наистина тези идеи са за по-мобилни хора. За наема обаче зависи в коя държава си. В някои е много трудно да те изгонят, ако си плащаш редовно. Ако не си плащаш - след шест месеца със съдия изпълнител (моя прителка се бореше срещу неплащащи наематели, та видях отблизо проблема).

С хладилник и миялна също нямаме проблем, но сушилнята за същия период е трета например. Два пъти се разваля едно и също, въпреки че бяха различни марки и различен клас цена - спира внезапоно да отчита дрехите мокри ли са или сухи и си суши безкрайно или просто не тръгва.

# 87
Параход, да, но сега ако си купиш същите неща, за които гопвориш, че в момента са на по 14-20 години, ще останеш удивена как те ще изкарат доста по-малко. Качеството се понижава драстично с всяка изминала година. Не знам от това, че всички си инесоха производството в Килай ли е....

# 88
Разбира се, че не е вярно това за абсолютно всичко. Имам и по-нови, не е цялото оборудване на една възраст и на едно място. Мога да следя процеса в развитие Simple Smile
А и съм на 46 години и имам достатъчно наблюдения върху стоките от миналото. Просто се ремонтираха десетки пъти в рамките на живота си, понякога скъпо и неприятно - но имаше дефицит, финансови или логистични пречки хората да си позволят ново, така че единственото решение бе да се удължава животът им.
Проблем на новите може да бъде, че някои модули са капсуловани и не подлежат на ремонт, евентуално смяна, но това също не важи за всичко и винаги. Примерно пералнята е на 7, м.г. сменихме ремък и сега си работи по същия начин, както и като нова.
Общо взето и преди, и сега е въпрос на марка, късмет, поддръжка и нареждане на звездите.

Хората, които си сменят техниката на 2-3 години, го правят от глезотия и липса на екологично съзнание, не защото се е скапала необратимо.

# 89
Аз мразя ненужни промени. Освен това смяната на някои неща е доста трудна и неприятна - бойлер, пералня (ако е вградена и нагласена), хладилник... Ми не искам да се занимавам, нека си работят добре дълго време, пък ще търпя, че да ми омръзнали.
Да не говорим, че една нова пералня не виждам какво ценно ще ми предложи - пране с по-малко вода, интернет връзка, автоматично дозиране и прочее изгъзици. Ми не ща ги, искам моята да си изкара десет години Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт