Последната или първата любов

• 16 149
  • 283
  •   1
Отговори
# 180
Дренковото правило казва - не използвай чужд език, за да изразиш мисли на матерния. Смятам, че можеше да ми отговориш и без поезия.
🌞

# 181
Ооо, много ме надценяваш, Дренкова. Де да можех да го кажа толкова точно и красиво.

# 182
  • София
А какво да кажем за влюбчивите натури, които мине-немине, и току ги тресне голямата любов? Бързо палят и бързо гаснат.

# 183
  • Paris, France
А какво да кажем за влюбчивите натури, които мине-немине, и току ги тресне голямата любов? Бързо палят и бързо гаснат.

Това не е любов, а влюбване. Като млада се влюбвах всеки месец. Познавах се и знаех, че няма да е единствения и неповторим и затова не се обвързвах. Но не, не е било голяма любов. Голяма любов за мене е да съм все още влюбена след поне година познанство. Такива не се случват всеки ден. За почти 3 десетилетия многобройни влюбвания ми се е случило 3 пъти. Изживях две. Стига толкоз.

# 184
Има разлика между влюбчива повърхностност и импулсивна влюбеност.
Аз се влюбвам рядко, но като стане, е като вулкан.

# 185
  • София
Влюбчивите всеки път я смятат за голямата любов. Това е тяхното възприятие.

# 186
Хора, шансът едно дете да развие шизофрения при един болен и един здрав родител не е 50%, а 10%, като честотата на болестта в общата популация е 1%. Т.е. има приблизително 90% шанс при една такава двойка децата да са здрави.
Да, това е ужасно тежко заболяване, което е бич за цялото семейство, може да доведе до самоубийство или убийство на близки хора, ако не се контролира, но при един перфектен контрол всичко това може да бъде избегнато и човек може да живее съвсем нормален живот дори и с такава диагноза. Така че и това клеймо върху психично болните на общо основание не е много ОК.
Едно време работех с една колежка, за която години след познанството ни разбрах, че страда от шизофрения. Ами, ако щете вярвайте, но изглеждаше най-нормалния, стабилен и адекватен човек в колектива. Grinning Никога не бих допуснала такова нещо, защото се следеше изкъсо, пиеше си лекарствата (точната терапия е най-важна) и всичко беше наред. Имаше си мъж и две деца, здрави към 25-тата си година. Казвали са ми, че за 10 години е имала няколко наченки на кризи, които е туширала - веднага е усетила, че зазлява, взела си е болничен и се е лекувала.
Да, трудно е да се живее с такъв човек, рисково е, сложно е, но не е невъзможно при желание и силна мотивация и от двете страни. Говоря принципно за психично болните. В случая на Снежанка не знам дали от негова страна има истинска любов и дали конкретно той си заслужава усилията и саможертвата, само тя си знае.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 01:02 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 187
  • Швейцария
Да, възможно е да работят, рядко. Има няколко вида шизофрения. В случая, щом човекът има параноя, това е най-тежкият вид. А децата дали са нормални не може да се знае, докато са деца. Щизофренията се отключва след 18 годишна възраст. Може и да е в доста зряла възраст.
Аз колко симпатични шизoфреници познавам...Грижа се за една. Мили, умни и възпитани. Ама едно е да й помогна в криза, да й дам лекарства, да й сготвя или напазарувам като е в параноя и 3 месеца не може да излезе от къщи, да извикам линейка. Друго е да си женен за нея. Останалите всичките живеят при родителите си или роднини и те се грижат за тях. Още не съм се запознала с шизофреник, който да може да е равноправен партньор и глава на семейство.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 07:13 от JennyBG

# 188
Е, аз познавам цяло едно семейство, които са зле психически. Явно са в процента. Или не са достатъчно мотивирани?
Много обичам благородни, широкоскроени хора и тяхното мислене, което няма нищо общо с действителността.

# 189
Хора, шансът едно дете да развие шизофрения при един болен и един здрав родител не е 50%, а 10%, като честотата на болестта в общата популация е 1%. Т.е. има приблизително 90% шанс при една такава двойка децата да са здрави.
Да, това е ужасно тежко заболяване, което е бич за цялото семейство, може да доведе до самоубийство или убийство на близки хора, ако не се контролира, но при един перфектен контрол всичко това може да бъде избегнато и човек може да живее съвсем нормален живот дори и с такава диагноза. Така че и това клеймо върху психично болните на общо основание не е много ОК.
ОК, клеймото върху психично болните не ОК. Да приемем и процентите, които си написала. Сега остава да си отговориш на въпроса дали ти лично би приела тези 10% риск твоите деца да се родят с параноидна шизофрения и да живеят нормален живот с перфектен контрол на медикаментите, които ще приемат. Не на нас, на себе си си отговори.

# 190
  • София
Има я стигмата на психично болните и това е исторически заради самото естество на развитието на психиатрията, трудно е разбирането на психичната болест и тя плаши сериозно хората. Плюс това има едни такива тъмни периоди в психиатрията, също и сега се признава, че често се слагат грешни диагнози или  има предиагзостициране на шизофрения, защото е по-лесно и доста често симптомите се покриват с други състояния, включително биохимични. Но както и да го гледаме, тази диагноза е сериозна, особено ако на човека не му се случва за пръв път, един епизод, който да е под съмнение. Хората инстинктивно искат здраво поколение и избягват да се обвързват с хора със сериозни психични заболявания, без значение дали и колко тези заболявания се наследяват. Самата обстановка едно дете да расте с нестабилен родител и нестабилна обстановка вече се отразява зле. Не може да се очаква от обикновения човек да се прави, че всичко е наред, той има право на своя избор с кого да се обвърже и колко може да понесе.

# 191
  • София
При такива заболявания в семейството въобще не трябва да се мисли за деца. Тук в квартала има едно семейство. Бабата е била със шизофрения. Синовете са уж ок. Внуците - на всеки му има "нещо".

# 192
ОК, клеймото върху психично болните не ОК. Да приемем и процентите, които си написала. Сега остава да си отговориш на въпроса дали ти лично би приела тези 10% риск твоите деца да се родят с параноидна шизофрения и да живеят нормален живот с перфектен контрол на медикаментите, които ще приемат. Не на нас, на себе си си отговори.
Не е нужно аз да си отговарям на този въпрос, защото пред мен не стои такава дилема. Всеки сам си преценява колко може да понесе.
Много обичам благородни, широкоскроени хора и тяхното мислене, което няма нищо общо с действителността.
Ами, не, аз дадох пример от живия живот, ама явно това не е действителността за Вас. Написах, че е трудно и тежко, но не е невъзможно да се живее с такъв човек при достатъчно желание. Ама явно не се и чете. Единствената разлика е, че не съм чак толкова крайна като Вас.

# 193
Не е нужно аз да си отговарям на този въпрос, защото пред мен не стои такава дилема.
Но разбира се. На чужд гръб и сто тояги са малко, а да се правим на много толерантни на чужд гръб е толкова лесно.

# 194
Някой ме попита какво мислят родителите ми.Нямам родители,моята майка почина, моят баща не иска да го вижда повече (защото и на него му причини сериозни проблеми, касаещи семейството ми, подробности няма да споделям).Знам какъв ми е проблема - емоциите ми надделяват над разума.Винаги мисля първо със сърцето си, а с мозъка по назад.Което никак не е добре и не знам вече колко време е нужно да мине така че да я унищожа тази обич към него, защото много добре знам,че не я заслужава.Много тежко преживявам и много ми се иска до няколко месеца вече да ми е все тая за него.Мисля със сърцето си,не с мозъка си, това е.
Относно децата не съм мислела по въпроса дали е наследгнвина параноидната шизофрения, защото не сме имали планове за деца.Просто 7 години убедително изглеждаше,че ме обича...първия който бях допуснала толкова навътре в себе си.Може и да е последния.Ако трябва да съм честна,това е първото предателство, което преживявам, защото преди това не смеех да се доверя на никого.Вероятно няма и да посмея повече.

Общи условия

Активация на акаунт