В момента чета ... 76

• 38 894
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Вили както се казва, следя те 😂. Често книгите, за които пишеш, че са ти допаднали, допадат и на мен. С интерес си добавям в ГР препоръчаните заглавия 🌷. Любопитно ще ми е ревюто ти за Силата на кучето.

О, Мишче, трогната съм. ☺️🥰
Ще пиша за кучето, дано имам време да я прочета, че се очерта натоварена празнична програма. 😁

Сюжети затривам много бързо от съзнанието си аз. Остава по-скоро чувството, емоцията, която ми е оставила книгата. Мъжът ми пък е киноман и помни всеки филм, който е гледал с детайли, нужни са му няколко кадъра, за да познае даден филм и да се сети за сюжета. Аз, за съжаление, не съм така. Чета бързо и жадно, защото нямам търпение да разбера какво се случва, но бързо забравям...

Иначе и на мен ми е интересно дали отново ще ми въздейства "Оризовата майка". Аз никога не препрочитам, но тази ще препрочета. Другата, която искам да препрочета еден ден е "Зулейха отваря очи" - пазя само спомен колко много ми беше харесала и дотам.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 16:13 от Bили

# 91
И аз не помня всичко, но ми остава чувсво, описание, думи, мнение, забележка, впечатление, образ или това, което ме е впечатлило. Става като мое Simple Smile

# 92
  • Mediterraneo
Аз почти веднага забравям сюжетите на книгите и филмите. Но ако попадна на вече четена книга, установявам това още по първите изречения. Същото и с филмите- не знам за какво се разправя, но с първите кадри знам, че съм го гледала.
Има книги, които оставят дълбоки следи и без да помня сюжета в подробности. Усещания и емоции са по- ценни, отколкото конкретни сюжетни сцени.

# 93
Същото и при мен, както го е описала Тарталета. Хвана ли следващата книга моментално ми се изтрива предишната. Остава само усещането за вече четено/гледано, дали ми е харесала или не. Може би само от тези, които са ме трогнали по някакъв начин, ми изникват тук-там по нещо от сюжета, но обикновено пълен гювеч, често примесен с още няколко подобни книги.

По темата - чета "Не плачи сега" на Джой Филдинг. До към 25% нищо интересно.

# 94
  • Чукарландия
Имам  "Оризовата майка", бях си я взела, още когато я издадоха. Любима ми е и никога не съм мислела да се разделя с нея. Но не ми е минавало през ума, че се е продавала на такива цени. 🙄Добре, че я преиздават. Заслужава си да я има човек в библиотеката си! Много разтърсващ и въздействащ роман! 🤗

# 95
  • Sofia
Аз от работа, нямане на време и стрес, нямам време за четене. Пък и не мога да се съсредоточа и уж чета, пък нищо не ми влиза в главата. Мъча "Смъртният грях"- почна добре, обаче стила на писане е ужасен- "тя стана, пи вода, седна, легна и заспа..." Нещо от сорта, като все едно някъв отчет, не художествена литература. Иначе сюжета не е лош никак, така че ще я дочета.

# 96
Завърших Божествената от Кристофър Готнър. Рядко, книга ме впечатлява толкова много. Историята е за актрисата Сара Бернар. Сложните отношения на Сара с майка й са изключително добре описани, съпреживявах ги във всеки момент. Авторът е историк по професия и е представил достоверно нормите и ограниченията на времето, без излишен феминизъм. Придържал се е максимално близо до фактите за живота на Сара и е създал невероятно четивна история, на места с приятен хумор.Смятам да прочета всичко излязло от него на български.
С моя късмет лепнах предпразнично някакъв стомашен вирус + възпалено гърло и общо взето чета по цял ден.
Напредвам и с втората книга от Саймън Бекет Огнената диря. Помня, че някоя дама тук я коментираше, че усещането е все едно е на острова. Напълно подкрепям мнението. Атмосферата е много реалистична. А стила на Бекет увлекателен.
Весели празнични и почивни дни, четящи! 🍀

# 97
  • София
Миж точно това най-ясно помнян и аз от Оризовата майка, японските войници виждайки дъщерята. Виждам картината и сега, толкова силно се е запечатала в съзнанието ми, супер пълнокръвна…
Вили имаш нов ГР приятел 🙃.

# 98
  • София
Като се разговорихте за "Оризовата майка" реших да хвърля едно око каква оценка съм й дала в Гудрийдс. Ами 2/5, хич не ме впечатли. Спомням си, че я четох само заради многото похвалили я тук.

# 99
Сега е чудесен момент Колибри да вземат пример от Бард и да преиздадат “Пътешествие до края на нощта” на Селин, защото е неоткриваема или струва по 80 лв. Grinning

# 100
И “Ако пътник в зимна нощ” на Калвино - нея пък съвсем я няма.

# 101
  • Mediterraneo
Оризовата майка е оставила някакъв отпечатък у мен. Сега погледнах, 4/5 съм й дала. Това от ГР.
Скрит текст:
Остави ме с противоречиви чувства. Имах усещането, че чета две отделни книги. Или три, или повече. Началото беше завладяващо, четеше се на един дъх. Потопих се в атмосферата, живях с героинята. С напредването на живота й и разклоняването на родословното дърво, ми ставаше все по- трудно да проследявам всичките нишки, втъкани в разказа. Затормозих се накрая и я дочетох направо с неудоволствие.
Иначе да- мъдри мисли, плътни образи, изградени характери( не всички, внуци и правнуци се размиват някак).

# 102
Бекет е страхотен, за моят вкус, разбира се, само трябва да си припомня и аз какво точно съм чела, и какво остава, че в тон с последните мнения, само помня, че много го харесах, прочетох, мисля 2 или 3 книги, и следващите не бях намерила на български. Но това беше преди 5 години, може би. Сега ще разровя и ще се потопя отново! Благодаря, за неволното подсещане и Весели празници, Дами!

# 103
аз тази Оризова майка така и не си я поставих в листата - нещо от отзивите ли, от цитатите ли или анотации не ми допадна и я изключих още когато беше нашумяла.
Дочитам днес Две сестри, не е лоша, доста силно описание на емоционалните преживявания, малко загрубя накрая, но ок за занимавка, интригуващо е написана, а и има какво "да си вземеш" от посланието. Ще почна... ох коя да почна (от многобройните натрупани;-)), май ще е "Нежна песен" или ще видя някоя "несемейна", че малко от тези драми ми повтръсна, та нещо по-интелектуално така да се каже може да изровя от куповете Wink

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 00:41 от alen mak

# 104
Аз за празниците съм набелязала "на пет стъпки от теб". Въпреки, че май се разказва за болни хора, стори ми се не дрепесарска. Сега и бабите главно ще гледат бебето, та ще открадна време да я отхвърля.
Успоредно чета и "Червеношийката". Вече съм я преполова и не съм изпаднала във форумния захлас на този етап.

Общи условия

Активация на акаунт