"Пълна къща" - Клуб на многодетните родители 2

• 15 247
  • 346
  •   1
Отговори
# 210
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Аз недоразбралата-става дума за среща ей така...не за бала ,нали?Питам ,защото пак ще съм на очни и на тия дати имаме библейски гръцки език,на който не ми се ще да неприсъствам,че после.... Sick

# 211
Срещата е организационна, ще говорим и за подготовката за бала.

# 212
Значи може и без мен Rolling Eyes..духом ще съм с вас  Hug тялом на лекциите ..че послеее

# 213
   Здравейте Мамита,с голямо М!!!Какво решихте за срещата,защото аз сега се сръщам от работа,и така ще е сигурно цяла седмица...Трудно ми е да ви следя... #Crazy #Crazy #Crazy

# 214
Като гледам тук срещи, във варна срещи, в Търново срещи - ами остава аз да обявя - които иска - сутрин след 9.00часа, делничен ден - моля в скайпа с мен и КланГ да си пие кафето - там има опция за конферентен разговор. Ще си бъбрим няколко мами......

# 215
с мен Weary не си пиеш кафето ,а  newsm45

# 216
с мен Weary не си пиеш кафето ,а  newsm45

А пък ти не ме взимаш с теб като хайманосваш до Варна и Търново , нали? Ще си го пия и с теб, и с Кланчето, и с други мами - стига да не ви хареса и да оспамим къшната работа и след това мъжете ни да ни подгонят и пратят в гори Тилилейски..... не че ще издържат дълго време без нас... най-много докато вече нямат чисти чорапи!  Mr. Green

# 217
аз гласувах за събота 15 ч. от 11 няма да мога да дойда. но в еделя  все едно кога - мога.

# 218
Имаме още време за определяне на датата, засега се е създала една патова ситуация... Simple Smile

Вчера имахме дълъг разговор с Ева и Управителния съвет на Асоциация Родители за бала. За съжаление, не знаех, че така ще стане, защото беше хубаво да дойдете и вие, но така или иначе, сега ще ви разкажа за идеите, които се обсъждаха, а в събота ще говорим на живо.

Датата е почти сигурна - 24.03. Мястото - НДК, но тази седмица ще доуточняваме залата.

За самата организация на бала. Опитахме се да си представим как 100 семейства - 500 души приблизително - влизат в една зала и трябва да се забавляват. По-голямата част не се познават помежду си, някои малки групички се познават. Децата тичат насам-натам, всеки се притеснява да не му се изгуби дете и основно внимава в това. Нови запознанства стават трудно, защото хората се притесняват, а няма кой до посредничи.
Цялата тази картина изглеждаше доста подтискаща. Очевидно трябваше някак да се структурира цялото това прекарване и благодарение на Ева се появи следната идея.
Децата работят, родителите се забавляват.
Как?
На събирането са поканени фирми-производители и търговци на хранителни продукти. Децата получават някакви купони, с които "пазаруват" от щандовете на фирмите продукти по свой избор и после с напазаруваното правят сандвичи и десерти за цялото семейство. Може да се разделят на отбори и да има кулинарни състезания между тях и да получат награди от фирмите, от които са пазарували - тениски, ранички и т.н.
Това за децата от 6 до 13 г. приблизително.
За по-малките има кът за оцветяване, апликации, правене на картички - пак за награди за състезанието.
За бебетата има бебешки кът и място за прохождащите - басейн с топки и подобни забавления.
Малките се наглеждат от баби-доброволки от семействата.
Родителите през това време участват в така нареченото "отворено пространство". Това е форма на общуване и обмяна на мнения, при която всеки може да обяви тема, която го занимава - например, политиката на общината към многодетните семейства, работещата многодетна майка, форми на взаимопомощ между многодетните семейства и т.н. /давам първите дошли ми наум примери, може да е каквото и да е, което занимава някого/. Като обявиш темата, към теб се присъединяват хората, които искат да я дискутират и се обособявате в група, която обменя мнения и ги записва. Всеки се присъединява към която си поиска група и я напуска, щом загуби интерес, за да се присъедини към друга, която му се струва по-интересна. Накрая всички теми се въвеждат в общ списък, който става основа на по-нататъшната ни работа. С въвеждането пък са заети по-големите деца от семействата - тези, над 13-14 години, които добре се справят с работа на компютър.
Разбира се, всичко е на доброволен принцип и всеки участва там, където му е интересно.
Предимството на тази форма е, че се създават поводи хората да се опознаят, да се чуят мненията им и да се забавляват.
Накрая всички се събират на нещо като пикник с приготвения от децата обяд.
А, да, има и някакви допълнителни забавления за децата от сорта на игри, състезания и т.н. с аниматори, но това не е основното.

Ами горе-долу за това става дума.
Как ви се вижда?
Давайте и други предложения!

# 219
За децата напр. не могат ли да се наемат артисти,които да ги занимават. Пиша го това и си мисля,че все пак всичко става срещу заплащане...... Може би е добре да има наистина някакво разделение - нещо като ателиета. И всеки да е там,където се чувства силен. Ателието по апликации, да има ребуси, кръстословици и др. за по-големи - знам ли, това ми идва на ум.

За родителите също да има ателиета. напр. предварително да се обособят теми,които може би вълнуват повечето многодетни семейства - тези теми могат да дойдат и от нас,тук във форума. И така на всяко ателие, на всеки кът да има написана темата,която се дискутира, като има един-двама постоянни,които да събират около себе си и темата всички желаещи.

Но преди това вярвам,че е добре да има все пак някакво откриване. а после отговорниците на всяко ателие да систематизират отговорите, предложенията и мненията и събирайки така всички теми - бала да излезе с нещо като документ по въпроси,които са в общ интерес на многодетните семейства.

На първо време това се сетих, ако нещо друго родя - ще го споделя!

# 220
  • Варна
Като прочетох всичко това,което много ми хареса и мисля, че ще бъде интересно за всички възрасти.Та ми мина мисълта ,можем да хванем с дъщеря ми нощния влак и сутринта да сме в София.Да разгледаме града ,да дойдем на срещата /24.03./и вечерта пак с нощния да се приберем.Мъжът ми ще остане с малките в къщи.Иначе с цялото домочадие ще е безкрайно изнервящо.Миша не е ходила в София и мисля, че ще остане доволна.Това реших докато четох.
Има време дотогава,може да настъпят промени в идеята.Само да сме здрави!

П.П. Имам 2 въпроса:В колко часа ще бъде бала на 24.03.? и Мога ли да ползвам някакво намаление по БДЖ, когато съм само с 1 дете?

Последна редакция: нд, 21 яну 2007, 15:36 от Илиева

# 221
Направо ви се възхищавам как ви идват такива страхотни идеи! Не съм участвала май в подобни инициативи през последните 20-30 години. Освен да си припомня пионерските години, тогава имаше повече такива състезания.
Гледането на бебоците ми изглежда най-трудничко и притеснително за майките.
Ще продължаваме с мисленето.

# 222
Ох да ви разцелувам   love001 24 март ни устройва прекрасно,защото на 25 -ти е Благовещение и тогава нямаше да дойдем,служба ,много курбани + курбан на Ваня.Предлагам всяка от нас да си сложи на реверчето или на вратлето на името написано на листче...за да се разпознаваме по-лесно!
Илиева за намалението трябват две деца да пътуват с тебе!Можеш да си ползваш безплатното пътуване отиване и връщане като многодетна майка!Нали си имаш удостоверение за такава,те моето даже сега ми го подмениха с по-картонесто и е за 4 години като всяка година ще се заверява.

# 223
     Не знам?! ThinkingИма идея в това,но като изпълнение...Как ще обявиш темата?!Ще си я напишеш на ревера ли?!Ходила съм на подобни коктейли,и ви казвам че леда не се разчупва...Не е ли по добре да се започне с нещо като конференция,с няколко основни теми,и свободен микрофон,на който всеки би си задал въпросът...И в последствие на самият бал,хората вече ще имат представа кой какво го вълнува,и ще коментират...Поне аз където съм ходила,така са го правили...Е тук и децата ще помагат разбира се, и по раздвижена музика,но все пак...
   Може би Мама Цоцоланка е права за ателиетата,но пък тогава се губи единноста на начинанието,и някак става малко като шушу-мушу...Абе това си еголям проект...Евала че сте се наели да го организирате...Пък каквото стане,другият път вече ще сме наясно със ситуацията...До срещата има време,може и на мен да ми хрумне нещо...
   Поздрави!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 224
Може би не съм била разбрана..когато мамите от форума се събират по купони и не се познават си закачат или бадж или просто с карфица листче с написан на него своят ник Hugтака от пръв поглед става ясно кой е насреща!А леда ще се разчупи бързо,в това съм убедена!

Общи условия

Активация на акаунт