Как да науча детето да смята?

• 92
  • 4
  •   4
Отговори
Здравейте, малкият ми син е на 5 годинки и забелязвам, че не може да смята добре. Батко му не сме го учили да смята и сам сякаш си знаеше поне до 10-20 не сме имали проблеми. С малкия обаче нещата не стоят по същия начин. Той е много добър в множества, добре брои, знае смисълът на прибавяне и изваждане на плюс и минус, но не може да го прави. Дали да ползваме пръсти и предмети в началото, за да е нагледно и да му е по-лесно?

Това, което засега добре прави е да свързва цифри с брой обекти, да свързва множества с обекти, в които има равен брой предмети, да сортира по големина, да сравнява числа. Но ми се ще поне до 10 да може да смята...Благодаря за  съветите предварително.

# 1
Скоро ми попадна статия, че смятане с пръсти до 7 годишна възраст даже е полезно за развитието на детето.

# 2
+1 с лаурентин

Аз съм чела, че не може да се смята, докато детето не започне да го прави наум. Всичко преди това е просто броене и е важно да разберат принципа на събиране и вадене, както и какво е по-голямо и по-малко.

На 5 години според мен не е нужно да могат да смятат, а да се опитват.
С дъщеря ми процедирах с моливи и кестени, сметалото се препоръчва след  като започнат да учат десетиците, иначе може да се объркват.

# 3
  • Бургас
Принципът е от нагледно- образно към абстрактно мислене. Ползва пръстчета, после те отпадат, заменяйки се с вече стабилна количествената престава и свързването на броя с конкретната цифра. При някои деца отнема повече време. За смятането е важно да може да брои и в обратен ред.  Първо до 5, после до 10. Ползвайте нагледни материали, качването по стълби, асансьор и от. игри с броене/изброяване.

# 4
Значиии, много е важен стимула. Моят на 3-4г не можеше да смята, но ако някой го питаше колко бонбона (ШОКОЛАДОВИ!) ще има, ако му дадат няколко човека (5 примерно) и той после изяде 2/3 и после пак му дават... е тогава как се смяташе безгрешно не мога да ви опиша....

Общи условия

Активация на акаунт