Как да науча детето да смята?

• 903
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, малкият ми син е на 5 годинки и забелязвам, че не може да смята добре. Батко му не сме го учили да смята и сам сякаш си знаеше поне до 10-20 не сме имали проблеми. С малкия обаче нещата не стоят по същия начин. Той е много добър в множества, добре брои, знае смисълът на прибавяне и изваждане на плюс и минус, но не може да го прави. Дали да ползваме пръсти и предмети в началото, за да е нагледно и да му е по-лесно?

Това, което засега добре прави е да свързва цифри с брой обекти, да свързва множества с обекти, в които има равен брой предмети, да сортира по големина, да сравнява числа. Но ми се ще поне до 10 да може да смята...Благодаря за  съветите предварително.

# 1
Скоро ми попадна статия, че смятане с пръсти до 7 годишна възраст даже е полезно за развитието на детето.

# 2
+1 с лаурентин

Аз съм чела, че не може да се смята, докато детето не започне да го прави наум. Всичко преди това е просто броене и е важно да разберат принципа на събиране и вадене, както и какво е по-голямо и по-малко.

На 5 години според мен не е нужно да могат да смятат, а да се опитват.
С дъщеря ми процедирах с моливи и кестени, сметалото се препоръчва след  като започнат да учат десетиците, иначе може да се объркват.

# 3
  • Бургас
Принципът е от нагледно- образно към абстрактно мислене. Ползва пръстчета, после те отпадат, заменяйки се с вече стабилна количествената престава и свързването на броя с конкретната цифра. При някои деца отнема повече време. За смятането е важно да може да брои и в обратен ред.  Първо до 5, после до 10. Ползвайте нагледни материали, качването по стълби, асансьор и от. игри с броене/изброяване.

# 4
Значиии, много е важен стимула. Моят на 3-4г не можеше да смята, но ако някой го питаше колко бонбона (ШОКОЛАДОВИ!) ще има, ако му дадат няколко човека (5 примерно) и той после изяде 2/3 и после пак му дават... е тогава как се смяташе безгрешно не мога да ви опиша....

# 5
на 5 г. смятането се свежда от 1+1. Едва предучилищна става по програма количествено познаване на числата до 5 и смятане в тези рамки. но не с числа а с примери. Имам един бонбон и мама ми дава още един. МЕчо има един буркан мед, медунка му дава още един.
Има деца на които математическото им е в кръвта, но има такива за които концепцията събирам изваждам ( вземам или давам) е много сложна за осъзнаване , особено на 5 г. Особено пък изваждането Затова бих посъветвала фокус върху 1+1 и то в реални житейски примери. имаш, давам и т.н. Тогава даже пръсти не ви трябват освен в отброяване.

Казвате че количествено разбира,  въпросът е дали наистина разбира ( Дай ми моля те два бонбона. Сложи тук една вилица и т.н. ). Може само да брои като стихче, или да отброява. Примерно имам един бонбон, ти ми даваш още два. Колко имам - детето отброява бонбните - един два три. Това не е точно събиране, защото детето не си представя това като операция. то просто отброява.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 22:22 от _re_ge

# 6
Благодаря за идеите, той може да събира и вади с 1 и с 2, но с 3 не може, например 4+3, там вече си трябват пръсти/бонбони (хехе). И на мен ми направи впечатление, че от от 10 до 0 му е трудно да брои. Трудно му е и да брои през 2, нищо, че може да събира +2.  Ще  го тренираме и това.
Аз самата със сигурност съм смятала до 20 на 5/6, но и големият ми син, който си има други проблеми, смяташе много добре на 5 години без да сме го учили. Но малкият определено знае какво значи събиране/изваждане, разбира го, прави го с кестени/камъчета/пръстчета, просто не може да смята наум все още. Също така и двамата добре разпознават брой обекти без да ги броят. Не знам защо, но това се смята за важно в Германия за математическите способности Simple Smile) Или поне тестват децата преди да тръгнат на училище дали могат да разпознават  колко обекта  са в множество без да ги броят и се смята за проблем, ако детето не се справя с до около 5.  Та малкият ми син и той добре разпознава множество топчета до около 5-6 без да ги  брои колко са.
Засега ще работим с разни нагледни материали...да видим. Щом е полезно.

# 7
То и в БГ е на мода металната аритметика, но и тя не е за всеки. Освен това е едно калкулаторно смятане, от което не се вижда от голяма  полза.  Детето на позната в 5 клас, по курса на метална смята логаритми, но не осъзнава интерпретацията им. Прилагането на всичко математическо  в реалния живот ми се вижда много по-полезно от тези купища задачи за  време. Напомня ми състезанията по скорост на четене и че ако зададеш на детето елементарен въпрос по текста, въпреки че го е прочел, не може да отговори.
Примери  подобни на "4+3" в Бг са в материала от 1 клас, т. Е за деца между 7 и 8 години. До 5 е материал за предучилищна. Но в бг предучилищната е голям параван. Така че  голяма част от децата  усвояват събиране, изваждане до 10 за половин година, и с преминаване и до 100  за още половин. което означава че на възраст между 7 и 8  те са умствено узрели, но на 5г. все още може да не са. не е въпрос детето да научи събирането наизуст. А за наум - някой деца отнема много време да се научат . Други никога не стават добри и смятат на лист. Децата са различни, възможностите им също.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 09:41 от _re_ge

# 8
  • София
Сравнявате 2 различни деца в момента! Не може едното Ви дете да се е научило само и да искате и другото само да се научи. Вероятно не е само ами в детската градина са го научили. Иначе за мен е рано лично! Има време за всичко и със сигурност с по-прости примери ще започне. До 10 смятат в 4-та група например Simple Smile До 20 смятат в 1-ви клас. Ако много пък настоявате вземете си картите на Клевър Бук. Дъщеря ми много се занимаваше с тях едно време и беше доста интересно за нея.

# 9
Така е, сравнявам две деца, които са много различни, баткото беше с ужасно слабо умение да се концентрира особено слухово, но пък бързо схващаше, малкият е много умен и има много силна концентрация каквото и да правим заедно, но пък баткото сам си беше усвоил доста умения и ме беше разглезил в това отношение.

Ами то до 10 се смята в 4та група, но моето дете догодина е ученик по немската система и ще трябва да смята до 20, при положение, че сега не смята и до 10. Ясно е, че на него лично му е раничко, но лека полека до 10 трябва да се смята, защото предстои първи клас...Някакво смятане и четене предпочитам да имаме преди първи клас иначе ми се струва много стръмна крива...
Иначе и аз не съм  фен на менталната математика, не мисля, че има общо със същинската математика, тоест, решаването на интересни задачи и абстрактното мислене, но все пак някакви базови аритметични умения си трябват по учебен план. Аз и таблицата за умножение смятам, че е леко безсмислена, но пак трябва да се учи, уви и там е наизуст, което ми е съвсем пък безсмислено.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 09:39 от MariyaHris

# 10
  • София
А извинявам се при вас е все бързането... Ако можеха и на 2 да са в училище щяха..
Ами в такъв случай Клевър бук може да Ви свърши работа, но ще трябва от България да си я поръчате.
Иначе аз с голямата започнах да смятам най-просто с едни ябълки. После почнах да я уча със сметалото и така. Но тук не бързат толкова. Даже класната и ми каза, че не е нужно да може да смята в първи клас иначе от там нататък ще и е скучно. Факт е обаче, че и тук се изхвърлят и после децата се чудят какво да правят в час.
Пробвайте така и повече търпение! Успех

# 11
А, за мен в България по-бързо върви материалът в първи клас, честно казано.
Да, поне с ябълчици с нещо ще правим, благодаря много.

Само да добавя, че не всички деца усвояват материала в първи клас. В нашето училище има всяка година външно оценяване да се провери дали е усвоен добре материалът по основните предмети и тези деца, които са под някакъв критичен минимум като представяне, ходят на допълнителни задължителни занимания. И ми беше казано, че около 20-30% от всеки випуск ходят на допълнителни занимания по някой от трите основни предмета. Тоест, доста висок процент не усвоява материала в достатъчна степен...А класовете са малки, уж много задачи решават, много пишат и четат задължително И вкъщи и в училище има специално време за четене и пак...

Българските учебници между другото ми изглеждат ужасно трудни...особено сега за втори клас с баткото, нали ходим и на българско училище. Училище-мъчилище...

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 10:09 от MariyaHris

# 12
А, за мен в България по-бързо върви материалът в първи клас, честно казано.
Да, поне с ябълчици с нещо ще правим, благодаря много.

Само да добавя, че не всички деца усвояват материала в първи клас. В нашето училище има всяка година външно оценяване да се провери дали е усвоен добре материалът по основните предмети и тези деца, които са под някакъв критичен минимум като представяне, ходят на допълнителни задължителни занимания. И ми беше казано, че около 20-30% от всеки випуск ходят на допълнителни занимания по някой от трите основни предмета. Тоест, доста висок процент не усвоява материала в достатъчна степен...А класовете са малки, уж много задачи решават, много пишат и четат задължително И вкъщи и в училище има специално време за четене и пак...

Българските учебници между другото ми изглеждат ужасно трудни...особено сега за втори клас с баткото, нали ходим и на българско училище. Училище-мъчилище...

В Бг задължителен  образователен етап обхваща деца от 5 г. възраст и това за 3 и 4 група ДГ или 3 група и предучилищна. Там има много заложени обучителни дейности по ограмотяване и се изисква да се покрие по програма... НО докато на учителките в Детските градини не започне да им се търси наказателна отговорност за всичката тази летаргия, която се случва или за всичко което НЕ СЕ случва образователно в 3 и 4 група, нещата ще си карат така. Децата отиват буквално "табула раза" в първи клас. Освен ако някои загрижен родител не е свършил тази работа ...и от там започва едно препускане.

Освен това ако ограмотяването започва още 3-та група, то много по-лесно ще бъдат изявявани специфичните нарушения в ученето при някои ученици и съответно вече ще се е работило по преодляването им. но това е България. Бих предпочела Германия разбира се. Макар и да не смятам че за 5 г възраст смятането на 4+3 на ум е норма. Бих се примирила на фона на тукашното безхаберие.

То и тука има много деца които не покриват нивото но при нас има явлението занималня. Всички домашни са преписани,  всичко е идеално и 5 - клас гърми страшна бомба. Децата имат грандиозни пропуски, не знаят как да учат. Стига се до там учителките да правят обучение за деца и родители как се учи урок.

# 13
  • София
Ами те ако са боледували като моето какво ограмотяване да имат? Масово по 30 деца в група и кой оцелее. Грамотни са си и то много щом на нашата класна всички са се хвалили, че можели да четат при влизането им в 1-ви клас…

# 14
В някои български книжки за 3-5 годишни (не разбирам как обхващат такъв диапазон) при смятане има картинки на зарчета. Детето ми е по-малко и го карам просто да преброи едното зарче и другото зарче. Ако е плюс го карам да ги преброи заедно, ако е минус скривам определеният брой точки от зарчето с повечето точки и детето изписва резултата също с точки. Изглеждаше ми добър вариант за смятане в писмен вид за малко дете. Нямам идея разбира ли нещо, не търся и да разбира, че е по-малко ама му обяснявам, пък каквото влезе. 😀
 Предполагам, с предмети е доста по-ясно и нагледно. Това с бонбоните звучи като чудесна идея.

Общи условия

Активация на акаунт