Как да науча детето да смята?

• 909
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Да, такива зарчета всякакви решаваме и ние и синът ми се справя много добре. Например  домино от едната страна някакви точки, колко трябва да допълни от другата страна за да станат еди колко си общо си се справя с броене. Но просто не може да смята наум, това му е проблемът, но явно си трябва време. Иначе и той си срича и чете прости неща..

# 16
  • София
Кой изисква от него да може да смята на ум на тая му възраст? В училище ли? Щом в 1-ви клас имат сметала не виждам логиката за смятане на ум на тази му възраст.

# 17
Никой не изисква от него, къде съм казала, че се изисква...Писах, че от моя гледна точка е добре моето дете да може да смята поне по някакъв начин при започване на първи клас и ми се иска да му помогна в това...По мои наблюдения, това беше от голяма полза за по-големия ми син в училище. При нас няма сметала в училище, между другото. Има някакъв начален етап с броене на обекти, но той е сравнително кратък и след това се иска децата да могат да смятат. В края на годината в първи клас се иска да могат сравнително бързо да смятат до 20, вкл да решават неравенства и равенства с повече от две събираеми и тн. тоест, бързо си върви материалът в първи клас.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 15:40 от MariyaHris

# 18
При нас в бг примерно учителките много се дразнят ако децата смятат на пръсти в първи клас. Обаче аз не намирам за правилен този подход. В началото пръстите много им помагат да онагледят операциите.

Ами те ако са боледували като моето какво ограмотяване да имат? Масово по 30 деца в група и кой оцелее. Грамотни са си и то много щом на нашата класна всички са се хвалили, че можели да четат при влизането им в 1-ви клас…

Не всички деца боледуват много. Ако боледуват по болест е едно , самоволни чести отсъствия в 3 и 4 група не са разрешени, нито сутрин нито следобед, особено в 4-та група.
Относно колко деца тръгват ограмотени на училище - България не означава само София. В столицата има повече интелигентни осъзнати родители, амбициозни в добрия смисъл на думата. Но от там извън София  нещата далеч не са толкова розови . Родителите се интересуват децата им да са някъде. И всеки казва- щом аз съм се научил в първи клас, ще се научат и децата ми.  Така, че мнозинството от децата (усреднено) не четат първи клас , не само,  ами и не познават повече от буквите на името си.

# 19
  • София
Не е нужно да могат да четат в 1-ви клас! Няма такова условие. Ако могат да четат и смятат какво ще прсвят в първи клас, защото там се започва с ченгелчета?
Ясно ми е, че всичко е свръхамбициозно ама имаше и друга тема пак за дете в Германия, което му е скучно точно по тази причина.

# 20
За мен лично е по-трудно да мотивирам детето да направи нещо, ако и е скучно. И това се отнася за всичко.
Според мен децата са различни и действат различни подходи. Трябва да се разбере кой е правилният за определеното дете.
Впрочем в първи клас имах съученици, които смятаха с линия, а не сметало.

# 21
Искам да добавя, че и тук много наблягат на смятане, чрез числовата ос, тоест като с линийка, но вече в първи/втори клас наистина така смятат, преди да минат само към числа, тоест чисто аритметичното е предшествано от визуализация с разстояния по числовата ос. И според мен това е супер полезно. Но не знам дали за малкия ми син това не е рано. Но с баткото определено смятаме И геометрично чрез скоци в числовата ос все едно с линийка. Те до сто така смятаха първо преди да почнат само с числа. И според мен е много полезно за осмисляне на връзката число-разстояние, числова ос- число, операция (скокове напред, скокове назад), а е и все едно сметало, наистина.

Общи условия

Активация на акаунт