"Пълна къща" - Клуб на многодетните родители 2

• 15 166
  • 346
  •   1
Отговори
# 105
teddyvas  и секстет - както винаги са били неотразими....... Браво момичета! Знам аз, че вие сте супер и много готини!

Чакам диска!

# 106
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
И аз чакам Flutter

# 107
теди, бяхме три красавици, недей да скромничиш.  Simple Smile

Най-важното е, че харесаха идеята да представят многодетните семейства в положителна светлина. Самото предаване ще бъде излъчено на Коледа в 21 ч., за диска тедивас ви каза - след Нова година.

# 108
Днес бях в Парламента на работна среща по повод инициатива на Христина Христова за Закон за семейството и децата. Отначало имаше пресконференция, така че може би и в медиите ще излезе информация.
Присъстваха самата Христина Христова /естествено/, Мариана Костадинова, която направи едно от най-смислените изказвания, една народна представителка от БСП с фамилия Михайлова /не чух името/, г-н Христосков от НОИ, от МТСП беше шефката на отдела по демографските въпроси, г-жа Митрева от НСИ, Янка Такева, като представител на Обществения женски парламент /дано не греша/, чл.-кор.Атанасов, който е ръководил изработването на Националната стратегия за демографско развитие, други представители на академичната общност, чиито имена не мога да изредя в момента и представители на НПО - ние с Ева Борисова от Асоциация "Родители", няколко души от Сдружението Настоящи и бъдещи майки, Движение на българските майки, Инициативен комитет на родителите на деца с увреждания и др.
Това беше първа среща, на която се набелязваха най-общо темите. Идеята е да се направи общ закон, който да защитава децата и семейството, защото сега няма единна политика в тази посока. Засега не се стигна до някакви конкретни решения, по-скоро се нахвърляха разнопосочни идеи, но намеренията са да се провеждат и следващи срещи.
Като цяло посоката на мислене е да се подкрепи семейството. Най-силно впечатление ми направи изказването на Мариана Костадинова, която е депутат от НДСВ и зам.-председател на Икономическата комисия /ако правилно съм разбрала/, която направо си каза, че семейството трябва да е приоритет на държавната политика и това да се изразява във финансови стимули и че сегашната система за семейно подоходно облагане не върши никаква работа. Депутатката от БСП се похвали колко много били направили през изминалата година за семействата - визираше най-вече увеличеното майчинство и "повишаването" на семейното подоходно облагане. Учените извадиха цифрите, но повечето не бяха много убедителни. Направи ми впечатление статистиката за ражданията през миналата година:
- 59% - I раждане
- 30% - ІІ раждане
- 6% - ІІІ раждане
- 5% - ІV и следващи раждания.
Което, според мен, дава много ясна представа по колко деца има в едно семейство.
И на фона на това се чуха положителни оценки за Стратегията за демографско развитие, която заявява, че трябва да се утвърди двудетния модел.
Имаше доста изказвания, дори времето не стигна за всички. Ева каза, че е важно да видим към какво се стремим, преди да започнем да разискваме конкретните мерки и че е добре да използваме сега действащия Закон за закрила на детето, който да стане за закрила на детето и семейството, вместо да измисляме нови и нови неработещи закони. Аз казах, че стремежът трябва да е да се утвърди моделът на многодетното семейство, за да имаме реално поне по две деца в семейството и че най-важното е реалното семейно подоходно облагане. От СНБМ обърнаха внимание на положението на семействата с близнаци, а на родителите на децата с увреждания почти не им оставиха време да се изкажат. Като цяло се очертава тенденцията да се предвидят мерки в защита на традиционното семейство, а не на съжителствата, но нищо конкретно не се е обсъждало. Въобще, беше доста хаотично, но все пак да имаме предвид, че е първа среща. Хубавото е, че се очертава продължение на обсъждането и целта е да се внесе законопроект, изработен от ескпертите, но при отчитане на мненията на неправителствените организации.

Пускат и нов сайт, на който да се обсъждат всички тези въпроси: www.semeistvoto.net

# 109
  • София
Голям отчет си написала.Браво!
Дано наистина има продължение на темата,а не само да отчитат дейност с такива срещи.Дано има конкретни решения и нови закони  Praynig
Когато пак има подобна среща,пиши,за да стискаме палци.

# 110
  • Варна
Секстет,благодаря за подробният отчет!Доста от споменатите неща вълнуват и мен.И наистина това подоходно облагане ми се струва нещо пропукано.Не знам как ще се възползват от това семейство с 3 деца,като майката и бащата са осигурени на минималната заплата за страната ми е въпроса?

# 111
Илиева, семейното подоходно облагане не е за осигуряването. Това е начин да останат в семейството част от изработените пари. Примерно, двамата родители получават по 350 лв. При сегашната система им се удържат данъци, тъй като са над облагаемия минимум от 200 лв. В края на годината им се свалят 1260 лв. /за 3 деца/ от данъчната основа и им се възстановява известна сума от надвнесения данък. Това, което искаме е тези 700 лв. /по 350 на родител/ да се разделят на броя на членовете на семейството - в случая 5. 700:5=140 лв. на човек в това семейство. Това е под необлагаемия минимум от 200 лв., следователно, не подлежи на облагане с данък и парите си остават за семейството. Това е данъчно облекчение, а не социална помощ, защото парите са заработени от родителите. Стимулира само семействата, в които родителите работят и имат доходи.

# 112
Цветенце   bouquet ти си нашата гордост! Бързай бавно са казали хората...че и нашата работа ...стъпка по стъпка се приближаваме към осъществяване на целите си Hug

# 113
  • Варна
Секстет, благодаря ти много за подробното обяснение.Наистина не бях наясно по въпроса.Сега за първи път ще ми се наложи да подавам такава декларация,понеже мъжът ми вече е на държавна работа.

# 114
Днес бях в Парламента на работна среща по повод инициатива на Христина Христова за Закон за семейството и децата. Отначало имаше пресконференция, така че може би и в медиите ще излезе информация.
Присъстваха самата Христина Христова /естествено/, Мариана Костадинова, която направи едно от най-смислените изказвания, една народна представителка от БСП с фамилия Михайлова /не чух името/, г-н Христосков от НОИ, от МТСП беше шефката на отдела по демографските въпроси, г-жа Митрева от НСИ, Янка Такева, като представител на Обществения женски парламент /дано не греша/, чл.-кор.Атанасов, който е ръководил изработването на Националната стратегия за демографско развитие, други представители на академичната общност, чиито имена не мога да изредя в момента и представители на НПО - ние с Ева Борисова от Асоциация "Родители", няколко души от Сдружението Настоящи и бъдещи майки, Движение на българските майки, Инициативен комитет на родителите на деца с увреждания и др.
Това беше първа среща, на която се набелязваха най-общо темите. Идеята е да се направи общ закон, който да защитава децата и семейството, защото сега няма единна политика в тази посока. Засега не се стигна до някакви конкретни решения, по-скоро се нахвърляха разнопосочни идеи, но намеренията са да се провеждат и следващи срещи.
Като цяло посоката на мислене е да се подкрепи семейството. Най-силно впечатление ми направи изказването на Мариана Костадинова, която е депутат от НДСВ и зам.-председател на Икономическата комисия /ако правилно съм разбрала/, която направо си каза, че семейството трябва да е приоритет на държавната политика и това да се изразява във финансови стимули и че сегашната система за семейно подоходно облагане не върши никаква работа. Депутатката от БСП се похвали колко много били направили през изминалата година за семействата - визираше най-вече увеличеното майчинство и "повишаването" на семейното подоходно облагане. Учените извадиха цифрите, но повечето не бяха много убедителни. Направи ми впечатление статистиката за ражданията през миналата година:
- 59% - I раждане
- 30% - ІІ раждане
- 6% - ІІІ раждане
- 5% - ІV и следващи раждания.
Което, според мен, дава много ясна представа по колко деца има в едно семейство.
И на фона на това се чуха положителни оценки за Стратегията за демографско развитие, която заявява, че трябва да се утвърди двудетния модел.
Имаше доста изказвания, дори времето не стигна за всички. Ева каза, че е важно да видим към какво се стремим, преди да започнем да разискваме конкретните мерки и че е добре да използваме сега действащия Закон за закрила на детето, който да стане за закрила на детето и семейството, вместо да измисляме нови и нови неработещи закони. Аз казах, че стремежът трябва да е да се утвърди моделът на многодетното семейство, за да имаме реално поне по две деца в семейството и че най-важното е реалното семейно подоходно облагане. От СНБМ обърнаха внимание на положението на семействата с близнаци, а на родителите на децата с увреждания почти не им оставиха време да се изкажат. Като цяло се очертава тенденцията да се предвидят мерки в защита на традиционното семейство, а не на съжителствата, но нищо конкретно не се е обсъждало. Въобще, беше доста хаотично, но все пак да имаме предвид, че е първа среща. Хубавото е, че се очертава продължение на обсъждането и целта е да се внесе законопроект, изработен от ескпертите, но при отчитане на мненията на неправителствените организации.

Пускат и нов сайт, на който да се обсъждат всички тези въпроси: www.semeistvoto.net
Цвета, къде изчезна след срещата, надявах се да се видим Rolling Eyes Нищо , другия път Wink
Исках само да поясня нещо, това за двудетния модел. Идеята е не да се каже, че е по-добре да имаш 2 деца отколкото 3,4,5 и т.н., а че да имаш 2 деца е по-добре от 1.
В момента на едно семейство у нас се падат средно 1,31 деца. Нали разбирате, че няма как изведнъж да се падат например 3.2. Затова идеята е, че трябва да се стигне поне до 2, тоест до просто възпроизводство, защото при сегашната тенденция нацията ни се топи.

# 115
Цвете, страхотна си - ти си наша гордост!
Теди , браво на теб - май и ти си напът да станеш звезда (само бебо да изчака още малко)!
Чакаме с нетърпение диска!

# 116
Клео, изгубих ви от поглед, докато говорех с Мариана Костадинова. Много съжалявам, че не можахме да се видим на спокойствие след срещата, но се надявам, че ще има и други възможности. Simple Smile
За демографската стратегия и двудетния модел изхождам от публикувания текст. http://www.mlsp.government.bg/bg/docs/demography/STRATEGY-%20FINAL.pdf

Цитирам документа:

Семейството с две деца е репродуктивния идеал в съзнанието на днешните българи.... Според изследването, повечето български семейства /70%/ желаят да имат две деца, но поради икономически трудности 60% от тях не са успели да осъществят своя идеал. Следователно има резерви за повишаване на раждаемостта. В краткосрочен план те се състоят в създаване на условия за намаляване на отложените раждания, а в средносрочен и дългосрочен план - в реализиране в максимална степен идеала на българското семейство - семейство с две деца чрез създаването на подходящата социално-икономическа среда за тяхното отглеждане и възпитание.

Нали разбираш, че при тази постановка на въпроса политиките ще са насочени към насърчаване на раждането на второ дете, а не на трето и следващо. А за просто възпроизводство трябват поне 2.1 деца на семейство. Затова смятам, че е недалновидно да се поставя въпроса за двудетния модел и то в дългосрочна стратегия.

# 117
напълно те разбирам, запозната съм със стратегията.
Но пак ти казвам, не може да се падат средно по 1,3 деца на семейство и в стратегията да запишат, че искат да стигнат до 3, 4 деца на семейство разбираш ли?
Това въобще не означава ,че не могат да се предвиждат мерки за насърчаване на многодетните семейства. Просто засега е заложено да се стигне поне до две деца, а все оак моделът представлява средностатистически.
Наистина повечето семейства в момента трудно гледат и по едно дете, ето защо идеала за тях е две деца, защото въобще не могат и да си мечтаят за повече.
Ако стигнем до 2 деца в семейство тогава вече ще се мисли и за повече  Peace

# 118
Разбирам реалността  Simple Smile, обаче това е стратегия до 2020 г., в която в дългосрочен план се поставя за цел двудетното семейство. За да постигнем средно 2 деца, трябва да се насърчаваме многодетния модел, защото имаме 270 000 бездетни семейства и много хора, които по ред причини ще си останат с едно дете. Няма как при това положение при насърчаване на раждането до второ дете да стигнем до средно две деца. Хората трябва да виждат реална възможност да имат поне три деца, за да се стигне до статистическите две.

# 119
Момичета я  Stopпопут побут  Hugна темичката да направя  PartyВесело празнично настроение в многолюдните ви къщи ви желая!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт