Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 75

• 69 256
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Никой не ме е питал (нито е обсъждал с мен), д-р Марков просто ми каза: "За съжаление резултатът е лош! Трябва да продължим операцията!" и ми сложиха маската... (гадът беше пуснал пипалца, а бюстът ми беше малък). Благодарна съм им!
Ето как "празнувах" в деня на операцията 22 години по- късно (бяхме на сватба в "Лебеда" на Панчарево заедно с деца и внуци и много се забавлявахме)

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 22:15 от AnyHr

# 556
Аз съм квадрантектомия и макар, че долната ми резекционна линия не беше чиста на два пъти, не се реших да си махна гърдата. Времето ще покаже дали е правилно решението ми.

# 557
Излязло е малко в досието ми, открити са:
6 mm DCIS степен 2, без некроза
3 mm DCIS степен 3, без некроза
8 mm DCIS степен 2-3 - до зърното, без некроза

Нищо от това не се видя при изследванията
Даже биопсията на зърното беше наред

Обмислят някаква химио ЕС 75х6
И хормонална заради естрогенно-зависимия 7мм открит при първата операция, бил тип Luminal-B, сега малко прочетох за този тип и леко се стреснах

Да видим какво още ще ми кажат утре

AnyHr, много сте готини

# 558
AnyHr, всеки път като те чета се изпълвам с надежда! Бъди все така жизнерадостна и пълна с хубави емоции!
Аз утре съм на химия. Ей, не спря да ми трепери под лъжичката всеки път! До финала явно ще е така. А и миналия път направих нещо като мини паник атака и ми хакнаха един урбазон в системата  за всеки случай. Сега пак съм се сдухала и ще взема да си сипя едно вино.
Желая ви здраве и кураж, момичета!

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 21:53 от Mollly

# 559
...
Само не знам дали може веднага да се направи реконструкция, защото ми казаха че ако има лъчетерапия не можело. А не искам повече операции.
Тревожа се малко, че имам слаба психика и не знам как ще се отрази всичко. Опитвам се да го приема, още свиквам с мисълта и като ви чета през какви работи минавате и малко ме е страх. Confused

При мен точно от идеята за щадене и запазване на гърдата ми махнаха една малка част и после се наложи втора, много по-сложна операция за да се махне всичко и да се сложи експандер - казаха, че нямало да е проблем при евентуална лъчетерапия
Та вместо сега да е минало и да съм забравила се възстановявам след пълната мастектомия
Отделно докато чаках двете седмици до новата операция се съсипахме от нерви и притеснения дали рязането през участък с ракови клетки не е спомогнало за разпространението им по кръвен път

И да, не изглежда добре, но не е и супер зле
Въпреки че знам как изглежда от преди (баба ми беше яко кълцана през 80-те от същото), при мен гледката и много различна в положителен смисъл
Но не е и съвсем плоско заради експандера

Лично смятам, че запазването не е оправдано предвид риска много да бъде пропуснато
Писах вече, при мен голяма част от находките не бяха видени при изследванията - мамография, ехо, ЯМР

Да допълня - в началото казаха, че лъчетерапия има само при частична мастектомия, не и при пълна
Ще видим сега какво ще планират след като минах и през двете

Моли, и аз се замислям да махна и дясната,страх ме е че и там може да има нещо
Не знам тук момичетата повече опит какво биха препоръчали при двустранна мастектомия - дали да се прави едновременно
Струва ми се практично да са две отделни операции за да имаш една по-свободна ръка
(Мен ужасно ме измъчва тази зависимост в момента за всичко, първата седмица особено беше доста зле, но все пак едната ръка можех да ползвам почти за всичко)

И на мен една сестра в болницата ми каза да махам и другата за да не се появи и там. Но не знам не е ли прекалено, още съм едва в началото...

Какво имаш в предвид да имаш една свободна ръка? Плаши ме също мисълта, че казват че като ги няма лимфните възли ръката ставала неизползваема Confused

# 560
Just_mee, когато правиш двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция от страната на здравата гърда, не ти махат лимфни възли. А и не винаги ръката, от която са ти махнати лимфни възли става "неизползваема".  Аз например, нямам никакви проблеми с нея (да не чуе дявола).

# 561
Много не се занимавайте с махане на всичко, че после има други проблеми. Аз съжалявам, че се изплаших като идиот и махнах всичко, вместо да направя квадрантектомия. Ако бях послушала себе си, сега вече да съм забравила всичко. А то пак ходене по мъките и не му се вижда края.
Лейди, ти се напати, ама то е от друго......Аз, пък нали исках още първия път да махат всичко, ама доктора се запъна и ми направи органосъхраняваща операция, остави ми гърдата и  тамън приключих с терапиите и  айде- нов тумор, в оперираната и облъчвана гърда. Ай, честито ти пак рязане, 6 бр. химии и фул екстри откъм лечения и в крайна сметка вече три години и половина аз все съм на някаква терапия( и без коса и дебела и със сринат имунитет)...Та, сега ако ме питат- махам всичко и  не се занимавам с глупости.
Ани, ти си ми един от идолите! Дано и аз след 22 години да съм жива и здрава и да се похваля, че изглеждам така свежа!
Абе, Приветка де е?!? Загуби ми се нещо?

# 562
Just_me, имах предвид че няколко седмици след операцията ръката от същата страна е по-трудно подвижна, не трябва да се дига лакътя над рамото
Всички хигиенни дейности се затрудняват от това, отделно има дрен от същата страна, който трябва да се пази и допълнително затруднява движенията

# 563
Това за ограничаване на движението над лакътя за пръв път го чувам.На мен рехабилитаторката ми каза всеки ден да вдигам колкото се може повече.Мене ме болеше и не можех много да движа в първите дни, вследствие на което получих сраствания.Завиждах благородно на една жена, която на трети ден след операцията правеше кръгови движения с ръката, вдигната докрай над главата.Опираш се на стената и лазиш с пръсти, колкото се може по- нагоре, да се разтяга сухожилието.При непоносима болка спираш, след време пак.И не я щади много.От пазене и здрава ръка би се изнежила и би реагирала при малко натоварване.

# 564
При експандер не се вдига
Иначе я ползвам, правя непрекъснато упражненията които ми даде физиотерапевт - затова и ми изписаха много и силни обезболяващи, за да няма болка като пречка за упражненията

Но първата седмица ми беше трудно да си сложа гащите и бебешката рокля

# 565
  • Варна
Здравейте отново, момичета!
Вчера ме оперира доктор Белинов.
Не ми е премахнал гърдата. Имам махнати лимфни възли, но не питах колко, защото нищо нямаше да ми говори бройката.
Изписват ме с дренажите.
В петък ме викат на превръзка.
Казаха ми за упражнения.
И чакам хистологията.

Установих за себе си, че колкото повече чета вас, както и стари теми и събирам информация, толкова по спокойна се чувствам, нищо че тази информация може и в моя случай да не ми трябва.

Всички ми казваха да не чета,  ще се филмирам, депресирам и аз не четох. Не ми действа добре липсата на информация като не знам някои неща. Точно обратното, трябва да знам.
Затова сте ми много полезни какво споделяте.
Аз дори си прочетох предварително какво пише да клиничната пътека по която ме приемат.
Съставила съм си списък на кои доктори да се обадя за второ мнение. Къде работят, телефони. Имам скрийшотове от стари теми...

# 566
  • Русе
Бързо възстановяване, Мис, и добра хистология  Hug

# 567
  • Варна
Благодаря!
Включително проучеих и избрах милроблейдинг къде.
Да ви питам по този повод, вие правихте ли и мигли слагали ли сте?
Аз от мигли нищо не разбирам.

И четох и за перуките, гледах сайтове, марки. За гръдни протези четох предварително.
Да питам от Варна момичетата, перука от къде? Амоена?

# 568
AnyHr минали са 22 години от операцията Frowning ех, че е хубаво да го чуя, пожелавам ви още толкова и да сте все така силна и щастлива.
Много ме тормози това с годините, че дават някаква преживяемост 5,10 години, а съм толкова млада...

valkyrian какво е експандер? Махат ли зърното при операцията?

missNoir бързо възстановяване. Защо ще си правиш микроблейдинг, мигли?

Казахте, че има фейсбук група, може ли да се включа? Simple Smile

# 569
  • Русе
Веждите задължително преди химията. Нямам спомен някоя да е правила, рисуваха повечето. Моите не окапаха. Миглите също не мръднаха.

Амоена, Китай, разни други магазини - въпрос на вкус и средства.

Общи условия

Активация на акаунт