Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 75

• 69 275
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Върнах се
Хирургът погледна шевовете, взе натривка за бактериологично изследване за всеки случай
Източи малко течност от експандера
Смени превръзките

Продължавам с антибиотика и следенето на темп
Все още забранено да се мокри, добре че си бях запазила час за фризьор, та ми измиха тиквата

Патологичният анализ бил готов, тя ми разказа набързо (все още го няма в досието ми)
Намерили са още 2 участъка DCIS, които не са се видели на ЯМР, мамография, ехо
Добре, че са махнали зърното - и там са намерени лоши клетки, въпреки добрата биопсия
Чист лимфен възел

След година ЯМР отдясно, притеснява ме там какво може да са пропуснали

# 541
missNoir,
 да ти споделя и моето мнение:
Аз пък много държа да ме оперира точно д-р Вълкан Иванов. За сега ми препоръчват частична резекция, а не  мастектомия. А моят тумор е голям почти 3 см. Ако случайно нещата се променят и се налага мастектомия, моите предпочитания са да е двустранна с последваща реконструкция, доколкото зависи от мен това решение.
На 19.07 съм записала час за преглед при него. От София съм, но ще отида до Варна, защото много искам той да е моя хирург. Аз съм се фокусирала в/у спасяването на лимфните възли, ако не е наложително да се махат, а както се оказва, малко са хирурзите, които ги е еня за това. Махат ей така, превантивно, а в много от случаите не е наложително. Разбира се, ако се прецени, че трябва, няма да се противопоставям, но държа да се запазят, ако не са заразени.  За този човек съм слушала само суперлативи. По-назад в темата съм писала- имах възможност да прочета епикризата на една пациентка, оперирана от него - 4 листа обяснения стъпка по стъпка какво и защо е направено. Видях и разреза на тази жена- почти невидим е. Не че това е най-важното при нашата диагноза! Разбира се, че е по-важно да сме живи и здрави, но за мен това показва отношение към работата и пациента, а не поредната на конвейра, каквото усещане остава у мен от онколозите в Сити Клиник към момента.
Желая ти да направиш най-правилния избор за теб и всичко да мине и да се забрави ! Blue Heart

# 542
Здравейте, надявам се, че всички сте добре. Днес не се включвам, за отчет, а по-скоро, защото до мен стигна нова доста интересна информация, смятам и за вас. Позната на майка ми бива диагностицирана с рак на гърдата тук в България - отварят я, правят гефрир, разбират че е злокачествено и я затварят (скандално, да, но не е това, за което пиша). Решава да се оперира в Истанбул в американската болница, където освен операцията и набор от всички изследвания, ѝ правят изследване за хепатит. Оказва се, че жената има хепатит Ц и в болницата там и изписват лечение. Казват ѝ, че  ако не излекува хепатита, дори да започне химиотерапия, тя няма да подейства, защото черният дроб не може да преработва лекарството и то става единствено и само токсично за тялото, но реално не леквува/убива ракови клетки. Аз за пръв път чувам подобно нещо и се чудя дали в България някъде го правят това? Възможно е да имаш хепати Ц абсолютно безсимптомно, а може да се заразиш при направа на татуировка или дори маникюр. 

# 543
  • Русе
Абсолютно е възможно.

На майка ми й се случи. Отива за отстраняване на матката, а се оказва хепатитна. Отлагат операцията, докато не излекува хепатита. Никакви симптоми е нямала и въобще не е знаела, че го носи.
Кръстникът подобна история. Дарява кръв предната година за баща си и се оказва +. Пак без симптоми. Сга се лекува.

# 544
Хм, а в шведско на мен никакви изследвания не ми правиха преди операциите

Да се отчета:
Все по-добре се чувствам, спрях всички обезболяващи и прахчета за стомаха, че бяха супер гадни
Остана само антибиотикът

Все още се пазя и нищо не правя освен разходки и упражнения за ръката
Ще изчакам да мине и тази седмица и ще почна леко домакинстваме

Жегите отминаха, сега е само приятно топло през деня и хладно вечер
Уикенда правихме кратки пътувания на 60-70 км, не посмяхме да пътуваме по-дълго
Вчера бяхме в красиво градче с много рози

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 11:26 от valkyrian

# 545
Като сте заговорили за операции, да се включа и аз. Лекарката, която ми прави биопсията твърди, че е по-добре да ми се направи органосъхраняваща операция и реконструкция едновременно. Имам две образувания с общ размер 4см. Минах първи курс на химиотерапия с доцетаксел, херцептин и перджета. След седмица започнаха да падат неутрофилите, биха ми зарзио, имах 3 дни температура вече всичко е ок. Като пипна лимфния възел и образуванието има драстична разлика Hushed  Говорих с лекуващата ме лекарка, обаче тя е на мнение, че трябва да се премахне напълно гърдата, защото съм имала две образувания. За нея е било важно да види хистологията на гърдата дали е останало нещо или всичко е чисто. Сега като имам две различни мнения не знам кое е правилното.

# 546
  • Русе
Отиваш на трето, като се надяваш да съвпадне с някое от предходните Simple Smile

Аз съм категорична тук в мнението си и ако трябваше пак да избирам, пак щях да махна всичко.

# 547
  • София
Just me, има значение вида рака, за да си прецени дали да си маха всичко, но не само - аз имах органосъхраняваща при дуктален карцином, но категорично за махане на другата гърда при лобуларен мултифокален - при един и същи хирург. Предполагам и други неща е гледал, но това беше основното.
Аз също бих предпочела по-сигурния вариант - махане на всичко и импланти.
Относно операциите - не правят ли винаги преди операции изследвания за ХИВ, сифилис и хепатит С по спомен?
Ето тук първата попаднала ми клиника, но имам подобни спомени от ВМА, Надежда също:
https://shterevhospital.com/operativna-ginekologiya/operacii-pri … ativna-podgotovka
Коя е точно болницата, която оперира и не ги прави/изисква, за мен е много любопитно? Също - странно е да отворят и затворят - да не би да са правили биопсия отворена /на операционна маса/, аз имах такава - с пълна упойка и разрези, от 3 места беше взета тъкан, с идеята да видят какво е и да преценим как действаме - дали махаме цялата търда или част. И пак минах всички предоперативни изследвания във ВМА тогава.

# 548
  • В царството на игрите:)
Като сте заговорили за операции, да се включа и аз. Лекарката, която ми прави биопсията твърди, че е по-добре да ми се направи органосъхраняваща операция и реконструкция едновременно. Имам две образувания с общ размер 4см. Минах първи курс на химиотерапия с доцетаксел, херцептин и перджета. След седмица започнаха да падат неутрофилите, биха ми зарзио, имах 3 дни температура вече всичко е ок. Като пипна лимфния възел и образуванието има драстична разлика Hushed  Говорих с лекуващата ме лекарка, обаче тя е на мнение, че трябва да се премахне напълно гърдата, защото съм имала две образувания. За нея е било важно да види хистологията на гърдата дали е останало нещо или всичко е чисто. Сега като имам две различни мнения не знам кое е правилното.
Абсолютно правило и по протокол при рака на гърдата е, че когато в гърдата има две обазувания се маха цялата гърда. Не се умува, не се търси второ, трето, пето мнение, а се прави мастектомия и няма читав хирург, който да каже друго. Съжалявам за острия тон, но моя приятелка направи точно това преди няколко години и Василев се съгласи на частична, защото тя така настояваше. Е, нещата не свършиха добре и в случая не плаша, а просто апелирам към здрав разум, защото напоследък наблюдавам едно леко подценяване на ситуацията, а при рака това не трябва да се допуска.

# 549
На мен не ми правиха изследвания
Голяма болница в Стокхолм
В Швеция не правят, това ми е 4:а операция тук

Аз съм също ЗА пълно отстраняване
Исках от самото начало да махнат всичко, отказаха, не им било best practice
Но се оказах права
При мен на мамограф, ехо, ЯМР се откриха два участъка с DCIS
Направиха частична мастектомия, отрязаното бе изследвано веднага и уж било с чисти крайща
Но патологията показа друго, анализът след пълна мастектомия показа още огнища, които не бяха видени при изследванията
Вкл и зърното - чиста биопсия при първа операция
При втората го махат и патологията намира и там микрокалцификати

Доколкото разбрах тукашните прилагат американските стандартни
Но европейските били за пълно отстраняване при наличие на микрокалцификати

Вече при тумори не знам

# 550
Абсолютно правило и по протокол при рака на гърдата е, че когато в гърдата има две обазувания се маха цялата гърда. Не се умува, не се търси второ, трето, пето мнение, а се прави мастектомия и няма читав хирург, който да каже друго. Съжалявам за острия тон, но моя приятелка направи точно това преди няколко години и Василев се съгласи на частична, защото тя така настояваше. Е, нещата не свършиха добре и в случая не плаша, а просто апелирам към здрав разум, защото напоследък наблюдавам едно леко подценяване на ситуацията, а при рака това не трябва да се допуска.

Няма проблем, затова питам тук с повече опит за съжаление. По принцип и аз мисля за мастектомия, но просто като ми е споменато за частична операция и на моменти като се погледна и не знам как ще го приема. Предпочитам естествено с една гърда, но здрава! Само не знам дали може веднага да се направи реконструкция, защото ми казаха че ако има лъчетерапия не можело. А не искам повече операции.
Тревожа се малко, че имам слаба психика и не знам как ще се отрази всичко. Опитвам се да го приема, още свиквам с мисълта и като ви чета през какви работи минавате и малко ме е страх. Confused

# 551
Ами, чета ви и не знам...На мен предоперативно един доктор виждаше един тумор, друг два, че даже до три достигнаха.Имах мнение от читав патолог въз основа на тънкоиглената, че градът е дуктален.Е, при него не са ли рядкост мултифолалните? Познайте колко излязоха в действителност? При изцяло премахната гърда - един.Дали не са видели другите, как мислите? На ревизията на блокчетата се оказа, че едното е киста.В хистологичния доклад даже и не я споменаваха.Но пък всяко зло за добро.Оказа  се, че има клетки в лимфни и кръвоносни съдове в отдалечени от тумора полета, което сигурно нямаше да се разбере при квадрантектомия.Една хируржка, при която бях предоперативно  изказа мнение, че напоследък се правят много компромисни операции.В моя случай ако не беше мастектомия, май щеше да е компромис.Та не знам...Късмет пожелавам най-вече на всички, на които тепърва предстои операция и Бог да помага!

# 552
...
Само не знам дали може веднага да се направи реконструкция, защото ми казаха че ако има лъчетерапия не можело. А не искам повече операции.
Тревожа се малко, че имам слаба психика и не знам как ще се отрази всичко. Опитвам се да го приема, още свиквам с мисълта и като ви чета през какви работи минавате и малко ме е страх. Confused

При мен точно от идеята за щадене и запазване на гърдата ми махнаха една малка част и после се наложи втора, много по-сложна операция за да се махне всичко и да се сложи експандер - казаха, че нямало да е проблем при евентуална лъчетерапия
Та вместо сега да е минало и да съм забравила се възстановявам след пълната мастектомия
Отделно докато чаках двете седмици до новата операция се съсипахме от нерви и притеснения дали рязането през участък с ракови клетки не е спомогнало за разпространението им по кръвен път

И да, не изглежда добре, но не е и супер зле
Въпреки че знам как изглежда от преди (баба ми беше яко кълцана през 80-те от същото), при мен гледката и много различна в положителен смисъл
Но не е и съвсем плоско заради експандера

Лично смятам, че запазването не е оправдано предвид риска много да бъде пропуснато
Писах вече, при мен голяма част от находките не бяха видени при изследванията - мамография, ехо, ЯМР

Да допълня - в началото казаха, че лъчетерапия има само при частична мастектомия, не и при пълна
Ще видим сега какво ще планират след като минах и през двете

Моли, и аз се замислям да махна и дясната,страх ме е че и там може да има нещо
Не знам тук момичетата повече опит какво биха препоръчали при двустранна мастектомия - дали да се прави едновременно
Струва ми се практично да са две отделни операции за да имаш една по-свободна ръка
(Мен ужасно ме измъчва тази зависимост в момента за всичко, първата седмица особено беше доста зле, но все пак едната ръка можех да ползвам почти за всичко)

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 13:57 от valkyrian

# 553
  • Варна
Как е възможно в Швеция да е тоооолкова красиво?! Видяхте ли снимките на Валкириян? Семпло, чисто, спретнато, подредено, нормално... Да ти се прииска да тичаш бос(а може и гол) по пътечките и ливадите. Simple Smile

Вчера направих плах опит да се разходя по крайбрежната алея във Варна, по която пръхтят коли и мотори като на рали. Гадно, мръсно, шумно и враждебно за пешеходци. И си се скрих на тихичко вкъщи, джаснах един джин с тоник на балкона... и туй беше панорамният ми адвенчър.

just mee, аз бих премахнала цялата гърда. Поздрави, кураж и уверено напред, за да може тая гад противняшка да няма полезен ход.

# 554
  • София /Абсурдистан
Много не се занимавайте с махане на всичко, че после има други проблеми. Аз съжалявам, че се изплаших като идиот и махнах всичко, вместо да направя квадрантектомия. Ако бях послушала себе си, сега вече да съм забравила всичко. А то пак ходене по мъките и не му се вижда края.

Общи условия

Активация на акаунт