Спирала МИРЕНА

• 46 744
  • 894
  •   1
Отговори
# 465
Аз съм с Мирена като част от лечение на атипична хиперплазия, но имах и хирургично и друго хормонално лечение. Не е вярно, че е безпредметно, това е фертилитет запазващ подход, който е доказано работещ. Проблемът е, че все някога (след раждане или окончателно решение да не се раждат повече деца)  се пристъпва към хистеректомия, в противен случай на всеки 3 месеца се прави биопсия хистеродкопски. Само с Мирена ли процедират при вас, Prosto az?
Аз живея в Англия. Тук ми предложиха 2 варианта за лечение: първия спиралата, като на всеки 6 м се прави биопсия, за да се види дали имам подобрение на ендометриума. А втория е операция, при която да ми запазят яйчниците, за да не вляза в ранна менопауза, поне това ми обясниха. Но си казаха, че ако нямам подобрение от нея, пак трябва да се направи операцията. Температура ми спадна чак днес, но страшно много ме боли цялото тяло, кървенето не спира, а и втрисането ме побърква. Като цяло съм много позитивен и деен човек, а от както съм с тая спирала, цялото ми ежедневие се промени. Другото, което ме притеснява е, че ми предстои пътуване тази седмица до България. Имам вече запазен час и за там, но се притеснявам да не се влоша нещо, защото въобще не знам към кой да се обърна. И тъй като и лекарите не намериха конците при нормален преглед, а локализираха спиралата със външен и вътрешен скан и съм адски притеснена. Утре имам час в болницата и адски съм объркана какво да правя - да я махна и да пътувам спокойно, или да продължавам да се мъча с нея. Имам едно детенце, слава на Бог, но все пак и да ми махнат всичко, ми звучи плашещо Sad Затова се обърнах и към вас. Може би има някоя  мама преминала през това Sad

# 466
Според мен кофти симптомите са от вируса. Кървене е нормално да има, аз кървях месец и още ми зацапва. Аз бих изчакала с махането на спиралата, би трябвало да се подобри положението.
 В България има няколко добри болници за такива неща, ще обърнат внимание, ако се наложи.
В кой град ще сте, ако можем да помогнем с идеи за лечебно заведение?
Относно махането на матката, на мен също ми прилошава при мисълта, но си ми казаха в прав текст, че все някога ще трябва да го направя след като приключа с децата, защото при моите резултати от имунохистохимия е много висок рискът от рак. Sad

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 19:08 от Nancy93

# 467
Според мен кофти симптомите са от вируса. Кървене е нормално да има, аз кървях месец и още ми зацапва. Аз бих изчакала с махането на спиралата, би трябвало да се подобри положението.
 В България има няколко добри болници за такива неща, ще обърнат внимание, ако се наложи.
Относно махането на матката, на мен също ми прилошава при мисълта, но си ми казаха в прав текст, че все някога ще трябва да го направя след като приключа с децата, защото при моите резултати от имунохистохимия е много висок рискът от рак. Sad
През повечето време ще съм в Силистра, като цяло не ми пречи и да пътувам, но при предстои кръщене на малката, зъболекари и др доктори. Може да прозвучи смешно, но страшно много се притеснявам ако се измести спиралата, ако направя някаква инфекция, въпреки че съм на 2 антибиотика в момента. Вчера имах и затруднено дишане. Може вируса и поставянето на спиралата просто да съвпадат и аз да се побърквам от мисли. Тук казват, че не е нормално постоянно кръвотечение, нормално е зацапването. Доктора ме умоляваше да не я махам, защото и при мен рискът е голям и че тази операция е доста сложна, особено на такава възраст. Вече ми спадна температурата, болките в корема още си ги имам, но не са толкова силни колкото бяха, но кръвотечението си продължава. Ще съм ви благодарна, ако ме насочите към добър специалист. Дано нещата при вас се нормализират и ви пожелавам здраве на цялото семейство. Благодаря ви за подкрепата, съвсем различно е като си поговориш с някой, който има същия проблем.

# 468
Здравейте! Има ли някоя от вас, която си е сложила Мирена по време на менопауза, с цел по-леко преминаване през периода и нормализиране на хормоните?

Това някой ви го предлага като решение ли?

Да. Затова търся мнения

Това гинеколог ли ви го предложи? Защото ако е така потърсете друг, защото има странна представа за Мирена. Вариант е вие нещо не сте разбрали. Имате ли симптоми  на перимено  какви всъщност са те?

# 469
Успешно лечение и много здраве и на вас! При нашето състояние, най-важно е да има екип от онколози, патолози и репрудуктивен специалист с добри хирургически умения, които да работят на едно място и да имат комуникация помежду си. За мен лично това е налице в Щерев и Надежда (евентуално в Майчин дом).
Напълно разбирам притеснението от инфекция, аз в този месец, в който кървях се консултирах сигурно с 5ма лекари, докато повярвам, че нищо ми няма. До колкото ми обясниха е нормално да кървиш до към 3-4 седмици, но не трябва да е повече от нормално менструално кървене.
През повечето време ще съм в Силистра, като цяло не ми пречи и да пътувам, но при предстои кръщене на малката, зъболекари и др доктори. Може да прозвучи смешно, но страшно много се притеснявам ако се измести спиралата, ако направя някаква инфекция, въпреки че съм на 2 антибиотика в момента. Вчера имах и затруднено дишане. Може вируса и поставянето на спиралата просто да съвпадат и аз да се побърквам от мисли. Тук казват, че не е нормално постоянно кръвотечение, нормално е зацапването. Доктора ме умоляваше да не я махам, защото и при мен рискът е голям и че тази операция е доста сложна, особено на такава възраст. Вече ми спадна температурата, болките в корема още си ги имам, но не са толкова силни колкото бяха, но кръвотечението си продължава. Ще съм ви благодарна, ако ме насочите към добър специалист. Дано нещата при вас се нормализират и ви пожелавам здраве на цялото семейство. Благодаря ви за подкрепата, съвсем различно е като си поговориш с някой, който има същия проблем.

# 470
Велислава, сигурно не прочетохте, че хиперплазията й е атипична, което Е предраково състояние.
В тоя случай, според мен, спиралата е безпредметна. Аз бих се консултирала с поне още двама специалисти.
Прочетох,но го взех за ендометриоза,понеже целият пост ми звучи като на много уплашен и объркан човек,който от притеснение е написал нещата набързо. Чудя се как от полип на яйчника я оставят цели 2 години,преди да я прегледат обстойно и да направят  биопсия. Чудя се също как с хистероскопия и вземат проба от яйчника (биопсия) и как са сигурни,че е изчезнал полипа от яйчника.Другото странно нещо ми стана защо не са и направили никаква хирургическа интервенция по отстраняване на еднометриума по време на хистероскопията,щом е предраково и освен това,без да съм сигурна,обаче ми се струва, че хормоните в спиралата е противопоказен при съмнение за рак на матката,което пък допълнително не ми се върза някак си. Мисля,че този хормон го подхранва, сякаш го четох някъде по листовките. Може би е по-добре авторката да даде пояснение кога какво точно е станало. Ако има съмнение,не е зле да се консултира и тука,поне няма да чака по 2 години,ще и направят каквито трябва допълнително изследвания.Не е сигурно,че ще решат да и я махнат,но поне тя ще е по-спокойна.Вътре в себе си вярвам,че този лекар я е проследил,преценил е и е взел най-доброто решение за нея.

# 471
Велислава, сигурно не прочетохте, че хиперплазията й е атипична, което Е предраково състояние.
В тоя случай, според мен, спиралата е безпредметна. Аз бих се консултирала с поне още двама специалисти.
Прочетох,но го взех за ендометриоза,понеже целият пост ми звучи като на много уплашен и объркан човек,който от притеснение е написал нещата набързо. Чудя се как от полип на яйчника я оставят цели 2 години,преди да я прегледат обстойно и да направят  биопсия. Чудя се също как с хистероскопия и вземат проба от яйчника (биопсия) и как са сигурни,че е изчезнал полипа от яйчника.Другото странно нещо ми стана защо не са и направили никаква хирургическа интервенция по отстраняване на еднометриума по време на хистероскопията,щом е предраково и освен това,без да съм сигурна,обаче ми се струва, че хормоните в спиралата е противопоказен при съмнение за рак на матката,което пък допълнително не ми се върза някак си. Мисля,че този хормон го подхранва, сякаш го четох някъде по листовките. Може би е по-добре авторката да даде пояснение кога какво точно е станало. Ако има съмнение,не е зле да се консултира и тука,поне няма да чака по 2 години,ще и направят каквито трябва допълнително изследвания.Не е сигурно,че ще решат да и я махнат,но поне тя ще е по-спокойна.Вътре в себе си вярвам,че този лекар я е проследил,преценил е и е взел най-доброто решение за нея.
Здравейте, всичко е така както съм го описала. За съжаление, в Англия нещата не са толкова прости през здравната каса. От 4 години се боря с тази здравна каса поради други здравословни проблеми, защото ако не си спешен случай, си те влачат с години. Сега вече се водя към Онкология и нещата стоят по друг начин. Бях диагностицирана с полип на яйчника чрез вътрешен скан. За почти 2 години, 5 пъти ми отмениха часа за хистероскопия. Даже не са ми повторили изследвания преди самата процедура. На самата процедура бях с пълна упокойка. На въпроса как са ми взели биопсия: биопсията ми не е взета от яйчника. Не могат да предприемат никаква интервенция, понеже тук никой няма да предприеме нищо без да е обсъдено с пациента, говоря ако не е на живот и смърт. И когато ме събудиха и ми казаха: нямаше полип и аз бях в шок и почнах да им викам: как така нямаше полип, за какво по дяволите чаках толкова време и се подложих на това. А те казаха, че са ми взели биопсия просто генерално, така да се изразя. И след 2 седмици получих писмо с час за Онкология. И така, надявам се да е малко по-ясно сега. А за спиралата сте права, че не се прилага при ракови заболявания, а моето се води предраково - тоест, ако не го лекуваш, процентът да стане рак е много висок. Уплашена съм, което е нормално. И съм много объркана, защото следващия месец няма да съм тук и ако стане нешо с тая спирала, не знам към кога да се обърна 😔

# 472
В такъв случай,може би проблемът не е в спиралата ( да я има или да я няма и, ако я махнете кога да я махнете)и тези ефекти могат да се дължат,както на вирус,така и на възпаление( от оперативния процес),но така или иначе вие си пиете антибиотиците и това ще мине.Въпросът не е в това.Струва ми се важен въпросът не е ли по-добре да премахнат целият ендометриален слой с типични и с атипични клетки и пак да сложат спиралата.Такова нещо в България биха го направили буквално за 2 дни от подготовката за операцията,до изписването.Ако имате лекар,на който вярвате тука,направете една консултация. Пък може и там да са премахнали и ендометриалния слой,тука могат да го измерят с утразвук колко дебел е има ли го в момента и спиралата и кървенето не ви пречат на прегледа. Стискам палци.quote author=Prosto_az_hope link=topic=1436579.msg48387778#msg48387778 date=1722893705]
Здравейте, всичко е така както съм го описала. За съжаление, в Англия нещата не са толкова прости през здравната каса. От 4 години се боря с тази здравна каса поради други здравословни проблеми, защото ако не си спешен случай, си те влачат с години. Сега вече се водя към Онкология и нещата стоят по друг начин. Бях диагностицирана с полип на яйчника чрез вътрешен скан. За почти 2 години, 5 пъти ми отмениха часа за хистероскопия. Даже не са ми повторили изследвания преди самата процедура. На самата процедура бях с пълна упокойка. На въпроса как са ми взели биопсия: биопсията ми не е взета от яйчника. Не могат да предприемат никаква интервенция, понеже тук никой няма да предприеме нищо без да е обсъдено с пациента, говоря ако не е на живот и смърт. И когато ме събудиха и ми казаха: нямаше полип и аз бях в шок и почнах да им викам: как така нямаше полип, за какво по дяволите чаках толкова време и се подложих на това. А те казаха, че са ми взели биопсия просто генерално, така да се изразя. И след 2 седмици получих писмо с час за Онкология. И така, надявам се да е малко по-ясно сега. А за спиралата сте права, че не се прилага при ракови заболявания, а моето се води предраково - тоест, ако не го лекуваш, процентът да стане рак е много висок. Уплашена съм, което е нормално. И съм много объркана, защото следващия месец няма да съм тук и ако стане нешо с тая спирала, не знам към кога да се обърна 😔
[/quote]

# 473
Аз също се изненадах, че не са  правили аблация на ендометриума. По принцип най-актуалните протоколи при EIN и 1ви стадий включват отстраняване на лигавицата, медикаментозно подтискане на естрогена и Мирена.
Възможно е в Англия първо да опитват само със спирала и чак след неповлияване да преминават към аблация.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 07:03 от Nancy93

# 474
Тук нещата са наистина по-различен начин. В четвъртък пътувам за България и както казах вече имам запазен час за там. Засега температурата спадна, малко по-добре се чувствам. Кървенето продължава, но е по-слабичко. Ще ги изговоря и с доктора нещата днес. А, аз като нова с това заболяване въобще не знам какво е редно и какво не Sad Благодаря ви за съветите и бъдете здрави ❤

# 475
Много е важно количеството на загубената кръв /кръвозагубата/ колко е, ако е малка, наистина е неприятно, но е въпрос на търпене, докато лигавицата се изтъни съвсем, може 3 мес., 6-7 мес. или повече. Без патологии е по-кратък периода.Аз въпреки Мирена всеки месец първите 3,5 г. имах Ц. обилен , но без нея още по-зле/ хемоглобин 90/. А първите 6-7 мес. мажеше почти всеки ден, с няколко дни пауза. Но Ц. все обилен. Има разлика м/у Ц. и мазане. Първото тече, второто маже на превръзката. Чак след този период интензитета взе да намаля или прескача. Но при мен напасването на спиралата бе затруднено от миомни и възли, изкривена кухина и пр. Сегя пък не мога да се изчистя от хормона/махнаха я отдавна, а имам усещането че още е в мен/, ако има дама, която я е изтраела поне 5г., моля на лични ако желае да ми пише, за ре-ге зная, но тя е нямала/за късмет/ моята симптоматика да я усещя като чуждо тяло, заради хормона, който макар локален наслоен долу, попада и в кръвооблъщението .

# 476
Здравейте! Има ли някоя от вас, която си е сложила Мирена по време на менопауза, с цел по-леко преминаване през периода и нормализиране на хормоните?

Това някой ви го предлага като решение ли?

Да. Затова търся мнения

Това гинеколог ли ви го предложи? Защото ако е така потърсете друг, защото има странна представа за Мирена. Вариант е вие нещо не сте разбрали. Имате ли симптоми  на перимено  какви всъщност са те?

Не, приятелка сподели, че на нея са ѝ сложили Мирена именно с цел по-леко преминаване през менопаузата. На мен ми се стори странно, за първи път чувам за такова приложение на Мирена.

# 477
В коя държава е тази приятелка? Какво симптоми е имала преди, на които Мирена е помогнала като ги е туширала?
Аз съм човек откарал повече от 10 г с Мирена, част от които в перимено. Затова всичко това което пишете ми е много странно като съждение. Единственото на което Мирена помогна е че ми спря за 10 г. обилния и болезнен цикъл. Когато ми я махнаха цикълът се възстанови при все че по показатели на хормоните уж бях менопауза. Докато бях с Мирена и влязох в перименопауза имах всякакви симптоми, не по-различни от тези, които имат и другите жени. Дори имах такива горещи вълни че взех участие в програма на Байер за изпитване на нов препарат срещу горещи вълни. Затова не знам какво е това, което е обещано на приятелката ви. Освен това има жени които суперплавно и от раз преминават в менопауза, без дискомфорт, без страдание.

# 478
В Молдова. Горещи и студени вълни по време на менопауза. Сподели, че се чувства добре и затова и на мен препоръча. Аз обаче не съм чувала тук за такова приложение на Мирена и затова се интересувам. Просто ми е любопитно дали у нас има такава практика

# 479
Мислих да направя и аз такава тема. Интересувам се от тази хормонална спирала "Мирена". И на мене ми беше предложена такава спирала през декември месец заради доста обилното кръвотечение по време на менструация, което ми довежда до анемия. Още се чудя дали да си сложа такава спирала. Просто не мога да изтрайвам на болката, отпадналостта, да се чувствам като парцал и да имам усещането, че ще припадна по време на менструация. Също така и доста обилното кръвотечение, което не ми позволява да работа и изляза навън. Не мога да върша просто ежедневните си неща през първите 3-4 дни, дори нямам сили да си взема един душ. Не искам да си слагам повече тампони.
и на мен я предлагат като ми почне цикъла стига и до 18 дни

Общи условия

Активация на акаунт