Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Архитект/ Учител

 • 794
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Здравейте, трябва да взема решение и бих се радвала да чуя и други мнения по въпроса. Завършила съм Архитектура, 5 години работих по професията, сменила съм 2 фирми и общо взето съм разочарована. В началото приех факта, че съм без опит и общо взето трябва да работя почти без пари, за да натрупам стаж, но с течение на времето така и не стигнах някаква нормална работна заплата. Казвам си направо последната ми заплата беше 1000 лв, което за София е нищо. Колегите ми от университета, които работят по специалността и са доволни работят по 10 часа на ден, което за мен не е ок, защото имам 2 малки деца и не е нормално според мен майка им да се връща 9 часа от работа.  На път съм да сменя професията и се чудя дали ако стана учител би ми било по- добре от гледна точка на работното време. Нямам близки учители и бих искала някой, който упражнява професията да се включи и да каже по колко часа на ден работи, какви трудности има. Защото отстрани нещата изглеждат супер, но неслучайно има дефицит на учители. Също, ако имате идея какво друго бих могла да работя, бих се зарадвала на съвети Simple Smile

# 1
 • Мнения: 8 512
С работа от 9 до 17 и цепене на секундата в 16:59:59 не се стига добра заплата за съжаление, без значение от сферата.
Учител в условия на делегирани бюджети или други условия, които се съобразяват с ученика, не бих станала. И не, учителите не работят само до обяд.

# 2
 • Мнения: 21 745
Познавам много учители, неудовлетворени от професията по различни причини – от „много тежко, не си заслужава“ до „не е зле, просто аз не ставам“ и преквалифицирали се в други области. Но ми прави впечатление, че напоследък зачестяват случаите на хора, неудовлетворени от други професии, които се хващат като удавници за сламка за педагогическите специалности.
Недейте. Професията е много тежка и отговорна. Май само лекарската е по-отговорна от нея.
Лекарят и учителят трябва да стават такива по призвание, а не заради парите или свободното време.

# 3
 • Мнения: 2 319
Учителят работи 24 часа, седем дни в седмицата. Хората извън системата си мислят, че работи само до обяд и цяло лято си почива,но действителността е съвсем различна. След като свършат часовете, учителят има много административна работа. Писане на документация (огромна), проверяване на домашни, консултации, родителски срещи, педагогически съвети,  обучения..... Някъде между тези всички дейности трябва да намери и време за подготовка на уроците... Отделно разправии с ученици, родители.... Изобщо психическото натоварване е много голямо и не всеки издържа.

# 4
 • Мнения: 6 013
на ваше място бих работила като архитект. В момента живея в чужбина, архитектите си имат поръчки и много високо заплащане, а в същото време учителските заплати са зле и не са мръднали. И никой не работи по 9 часа.
Като учител в БГ ще взимаш ниска или висока заплата според бюджета на училището, по-големи училища имат добър бюджет, в по-малките е зле. Работното време е според седм разписание, но учителят има да работи и след работа (в къщи) - да се подготвя за следващия ден, да търси материали, които са му необходими. Зависи  какво ще преподавате, но някои имат да правят контролни класни, да проверяват домашни и т н.  и макар, че няма да сте в училище, в никакъв случай не си мислете, че работното време е по-малко. В къщи имате ли условия да разхвърляте контролните и да проверявате с 2 малки деца?
Лятото има голяма ваканция за учителите, това е плюс. Имайте също предвид, че работата с хора уморява много, не е като да си чертаете нещо в тишина.
След 'пандемиите' се налага и онлайн обучение, а с 2 деца в къщи не знам каква борба ще е всеки ден. Като на ония картинки от фейсбука, дето залепват децата на пода и ги връзват, за да можеш да обучаваш. Това няма да спре, тенденцията е само ОНЛАЙН училище и тъпа нация.

Намерете си клиенти, за всеки влк си има пътници, има богати хора, които правят архитектурни проекти, обзавеждане на дома. Или се хванете да си направите фирма, нещо около кадастралите въпроси. Или да сте в такава организация, където много поръчки трябва да се разрешават.
Ако трябва идете в голям град, професията ви е чудесна, инвестирали сте в нея, тя ще ви се отблагодари.

# 5
 • Мнения: 1 868
Мислила ли сте за правите странични проекти? Със сигурност така бихте изкарвали повече.

Наскоро приятелка ми казваше за сестра си, също архитект и началната заплата беше много ниска. Мисля, че момичето се ориентира повече къминтериорния дизайн и се справя доста добре, доволна е.
ММ е строителен инженер и имам преки наблюдения колегите му, останали в бранша за какви пари работят. Толкова учене, опит и …

Ако мислите, че учителската професия е призвание за Вас, тогава опитайте. Иначе няма смисъл. Преди мен го казаха вече. Учителят не работи до обяд. Трудна професия е и с високо ниво на бърнаут. Учителите прегарят, натоварването е много, а повечето дни отпуск не са панацеа.

# 6
 • Мнения: 144
Интериорен дизайн, 3D визуализации (архитектурни, а може и продуктови/ гейминг/ арт), фрийленс проекти. Ако бих се преквалифицирала от архитект то по-скоро бих отишла към програмиране или графичен дизайн отколкото учителка.

# 7
 • Мнения: 3 592
Здравей, авторке! Мисля, че е важно човек да открие призванието си. Както са казали и други по-горе, учителската професия трябва да е призвание. Лично на мен много силно точно това ми е било винаги отвътре, но едва тази година започнах СДК за тази професия. Въпреки цялото натоварване и отговорност, което има, това не ме плаши. В момента работя работа (няма нищо общо с архитектурата), която уж не е свръх натоварена, но я върша насила и така само се мъча  за някакъв стаж и заплата, без да ми е призвание и по този начин пак си изпитвам стрес. Докато педагогическата професия, някак си ми е в кръвта, въпреки всичките трудности и отговорности, затова започнах квалификация, с намерението, живот и здраве след време да я практикувам.  Колкото и отговорности и натоварване да има, това за мен би била работата, която бих вършила съвестно и с мерак.
Моят съвет е да си размислиш добре и ако наистина чувстваш отвътре учителската професия като твое призвание, давай смело.
Пожелавам ти да намериш призванието си и успех, каквото и да решиш!

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 17:50 от Sun_Shine016

# 8
 • Мнения: 294
Аз също съм завършила архитектура, но доста отдавна и това, че трябва да работиш по 10ч за много малка заплата и то дълго време, явно не се е променило. Сега ако трябваше да избирам, щях да избера някаква техническа специалност като строителен инженер. Аз съм в чужбина и въпреки че работата ми е свързана с архитектурата, не проектирам, а преподавам на възрастни, но това не ми е и основната работа. Сега мисля да си търся на пълен работен ден да преподавам.

Тук много писаха, че учителската работа е трудна, за мен по-трудна професия от архитект може само медицинската професия да е.

Помислете за строително инженерство, за по-кратка преквалификация - примерно някакъв магистър. Познатите ми са доста добре материално ( чужбина).

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 06:57 от ierldan

# 9
 • Мнения: 531
Работих няколко месеца като учител.
 
Скрит текст:
Беше ми мечта и имах много добър успех в университета. Когато започнах работа, разбрах, че не сме подготвени. Родителите са вечно недоволни от неща, независещи от учителите. Но учителите отнасят всичко. Голяма част от децата се опитват да се налагат, както правят у дома.  Докато намериш начин да се справиш с всяко дете, не е лесно. Когато ти свърши работното време, не можеш да си отдъхнеш. Учителите имат време за самоподготовка, което за тепърва започващ е крайно недостатъчна. Аз, за 5 месеца, нямам спомен да съм отишла някъде с децата си, или да сме правили нещо заедно. Това и беше моята причина да се откажа. И ако мислиш, че ще е по-добре заплатата, лъжеш се жестоко. Стартова заплата за учител, без професионален педагогически стаж(Общия стаж не се брои. Така поне беше при мен, не знам дали навсякъде е така) е 1260 БРУТО. НЕТО е под 1000. Учителите се водят с голяма отпуска, но пак има уловка. Дори когато не работиш с деца/ученици, не можеш да я вземеш цялата. В детските градини заместваш на сборни групи. Изпращат те и в други градини. В училище се занимаваш с поправки (по-големи ученици), пишеш разпределения и документация по различни проекти, които трябва да правиш за “повече пари”. В по-малките населени места, учителките чистят след ремонти и участват в основното почистване, преди началото на учебната година, докато лелите са в отпусна. Иначе лелите съвсем няма да могат да почиват. Все пак се правят компромиси с бюджета. Реално свободно време нямаш, не се знае колко пари ще получиш по проектите, но поне учебното заведение има по-добър имидж от печеленето на проекти и награди. Следователно, повечето директори натискат за тях. Освен проектите, имаш много друга документация, която е за вчера. Време да се занимаваш с децата не остава. Ако трябва и да работиш допълнително с някое дете, това е още време и документи. Класните ръководители имат много повече документация. До колкото съм чувала, когато си класе ти се плаща под 100 лева допълнително. Ако някое дете изостава в подготовката, учителя е виновен. Ако детето е видимо с проблем и обясниш на родителите, че е нужна допълнителна работа, често учителя е виновен, не разбира, обижда и не намира подход спрямо детето. Следователно тези деца изостават и кой мислиш е виновен? Учителя естествено. Голяма част от колегите ми бяха намразили професията, но стояха, защото не им се сменям професия на по 40. Колегите ми от бакалавърския и магистърския випуск (общо около 120 човека) масово се отказаха да работят по специалността. Голяма част от тях бяха записали само, за да имам висше.

Изброих минусите. Плюсовете ги знаят всички. Иначе казват, че когато е твоето призвание, след няколко години е много хубаво. Аз вярвам, че не е за всеки и не е правилно да се мъчи учителя, да мъчи и децата.

# 10
 • Мнения: 8 613
Много е трудно с малки деца да се гради кариера или собствен бизнес. Минала съм през този ад - работене през нощта, постоянно търсене на варианти кой кого ще вземе/заведе на градина или училище, ще гледа и прочие. А когато някое малко се разболее, ужасът е пълен. Но установих, че ако изпуснеш времето за реализация на пазара, докато децата са малки - когато поотраснат, ако вече не си си намерил призванието - после като че ли само се понасяш по течението.
Моето мнение е, че ако ти харесва да работиш като архитект, не го сменяй за друго, което няма да е по-малко стресиращо. Ами хвани баща им да ти помага повече, и изобщо не се връзвай колко е изморен или колко нещо друго си. Той е на 50% отговорен, колкото си и ти. Да те отменя с децата например 3 дена в седмицата - за да можеш да си свършиш проекта, или да си починеш, или каквото дойде.

Общи условия

Активация на акаунт