Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 26 126
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Яде, точно каквото трябва Елора.....не е от храната, ако я пусна в баба й някоя събота и неделя със сигурност развалят режима, което ме побърква и спрях да я пускам...
Долче, то всъщност това, което четох някъде е, че при подрастващите е важно да се спре покачването на нови кг.....а те с израстването на ръст ще компенсират...аз така го разбрах, но след първоначалното видимо поотслабване при нея от преди Коледа някак си тайно се надявах още малко да свали......последните 2 дена преди да излязат ваканция ми каза: "Не ми слагай храна, ще се опитам да не ям нищо днес".....и аз бях в туш..не знам дали е ок да гладува.......яйцата ги отбягва в последно време....явно са й омръзнали и все повече ме затруднява с изхранването Sad На у-ще доколкото разбрах им раздават разни плодове.....последно спомена, че круши са им давали....Много ми е трудно с нейното хранене....

# 121
Цитат
Не ми слагай храна, ще се опитам да не ям нищо днес".

Това вече е притеснително.
Възрастни могат да гладуват. За деца - КАТЕГОРИЧНО НЕ.
В никакъв случай не и позволявай да гладува.
Също така може и когато яде да и е малко храната.

# 122
Христос Воскресе, момичета (и момчета, ако има)
Бъдете живи и здрави и все повече добри новини да има в темата.
Аз удържах фронта. 😁 Нито МЕСИХ козунак, нито ядох.
Азара, може ли да споделиш името на тайната група във ФБ? С търсене по име не излиза ли?

# 123
Азара, моята дъщеря също понякога е казвала, че "не яде почти нищо в училище, за да отслабне"🤪 и аз съм се втрещявала...Важно е на тази възраст да разберат, че отслабването не е нещо, което трябва да се случва на всяка цена и с цената на много глад и лишения! Страх ме е дъщеря ми да не развие ИР или да напълнее, но не искам и да отива в другата крайност и да е недохранена или да развие хранително разстройство...Предполагам, че в училище си говорят и на тези теми (кой е слаб, кой не), от друга страна, тя ми споделя как се хранят други деца- баници и тутманици всеки ден, по 1-2 пакета бисквити, кроасани, чипсове и др. А за момчетата от класа пък е споделяла, че някои "ядат като невидели"...Имат и няколко пълнички деца, някои от първи клас, други след втори-трети клас се "пооформиха"...😕
Много тайна тази група...😁 На мен ми изписва, че не мога да се присъединя и, че е само за избрани...дори името и' май не се вижда...😅

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 00:57 от dolce miele

# 124
Имаше тук потребителка, която ядеше изключително мижави количества и си беше със стабилна ИР - висок инсулин и висока кз.
Толкова за ниските калории.

# 125
Елора, това дали не беше потребителката, която ядеше примерно по 1 пълнена чушка, но с малко хляб, малко вино, малко салата, нещо малко сладко за десерт? Може и да се бъркам...

# 126
E, не знам. Не помня такива подробности, но тя ядеше супер малко.
Но се сещам и за една друга преди доста време. Но не съм сигурна, че беше в тази тема.

# 127
Лошо е подрстващи да развиват негативно отношение към храната, не завиждам на родителите им, опитващи се да им изградят здравословни и балансирани навици за хранене...
Големи хора (предимно жени) също чат-пат правят такива глупости, за съжаление. Някаси сме научени че решението за теглото е "просто" да се яде по-малко, а пък всички тук знаем че не е точно така.

# 128
Да, и аз смятам че не е ок да се гладува.... на нейната възраст, не искам да се побърква на тази тема....постоянно й говоря и обяснявам, но е много трудно, защото тя наистина не разбира много неща. Вече категорично не се внася в нас храна, която е изкушаваща за нея, но на вън това е невъзможно...тя знае много добре иначе какво НЕ трябва да яде, но изкушенията са навсякъде...

Не знам защо не ви излиза групата...аз я намерих без никакъв проблем и си подадох заявка за присъединяване, отговаряйки на 3 въпроса от рода на 'Запознати ли сте с режима на РП? отг-да.....
Това е името на граупата: Рей Пийт - България / Ray Peat - Bulgaria

Всъщност като написах " Рей Пийт" в Гугъл -ми излезе първия резултат, именно страницата във ФБ:
https://www.google.com/search?q=%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%BF%D0%B8% … rome&ie=UTF-8
А като ви приемат в групата, там където пише "филтър" са закачение всички преведени файлове....доста материал има:
Скрит текст:

Хората определено сами търсят варианти да се лекуват.......

# 129
Ама ти обясни ли и, че точно в режима няма гладуване.
Че аз на тоя режим по-сита не съм била.

# 130
Но това го говоря по принцип, според въпросния пийт (и тук съм съгласен с него), при гладуване (или при стрес) кортизолът се увеличава причинявайки разграждане на богати на белтъчини тъкани, и за да няма бързо самоунищожение, той подтиска щитовидната жлеза (както и цистеинът, който се освобождава от мускулите) и съответно метаболизма се забавя.
Да, моята ендо казва да няма гладуване, понеже то е стрес, пък аз тъй или инак със стреса не съм приятел Wink

# 131
Ама ти обясни ли и, че точно в режима няма гладуване.
Че аз на тоя режим по-сита не съм била.
Да, но подозирам че на у-ще си говорят/колкото и да не разбират/ .....абе ще се справя аз, просто не се стърпях да "измрънкам' ...на моменти леко се отчайвам...

# 132
  • Столичанин ама не в повече :D
Джереми, явно нещо не можеш да схванеш.
Аз дъвча храната. И моркова дали ще е на чопър или ренде, все ще го дъвча.
Няма никакво значение как ще я направиш тая салата.
Щото минава през зъбите ми.

Азара, за да е гладна си има причина. Значи не яде каквото трябва.
Е, колкото и силно да можеш да захапваш (с което всеки тук е наясно Smile ), пак не можеш само с дъвчене да разградиш храната на молекули Sunglasses , значи пак ти казвам моркова е храна и портокала е храна, или според теб само това, в което има захари е от значение как ще се приготви, еми да ама не. Stuck Out Tongue Winking Eye
Но това го говоря по принцип, според въпросния пийт (и тук съм съгласен с него), при гладуване (или при стрес) кортизолът се увеличава причинявайки разграждане на богати на белтъчини тъкани, и за да няма бързо самоунищожение, той подтиска щитовидната жлеза (както и цистеинът, който се освобождава от мускулите) и съответно метаболизма се забавя.
Да, моята ендо казва да няма гладуване, понеже то е стрес, пък аз тъй или инак със стреса не съм приятел Wink
Всъщност малко стрес е полезен, проблема се случва, когато стане повече отколкото организма може да се справи и се превръща в дистрес, което вече е причина за хронични проблеми (както се случи и с мен).
п.с. долче и азара не знам дъщерите ви на колко години са, ръст и килограми, но имайте предвид, че инсулиновата чувствителност през пубертета намалява до 50%. Всъщност по-важното при подрастващи е поддържане на нормално тегло (като и там не трябва да се изпада в крайности).

# 133
Минерва, имаш книгите на Фънг и ми ги даде.
Би трябвало да знаеш, че има разлика от гладуване и гладуване.
Едно е да намалиш калориите за продължително време. Това довежда до забавяне на метаболизма и покачване на кила след спиране на това намаляне.
Доказано. И аз съм го изпитала.
И това е много по-различно от това да си ядеш на корем по режима и да имаш един ден на вода или да пропуснеш някоя вечеря.
Ефектът е различен.

Е, колкото и силно да можеш да захапваш (с което всеки тук е наясно Smile ), пак не можеш само с дъвчене да разградиш храната на молекули Sunglasses , значи пак ти казвам моркова е храна и портокала е храна, или според теб само това, в което има захари е от значение как ще се приготви, еми да ама не. Stuck Out Tongue Winking Eye

Отново не отговаряш. И пишеш колкото да не заспиш и да кажеш нещо там.
Моркова го дъвча в устата си. И отново няма значение на какви ивици, кубчета и квадратчета е нарязан.

# 134
На 10 г е дъщеря ми, около 150 см и около (може би вече малко над) 30 кг...🤔 Не съм я мерила и теглила скоро...все се каня...Талия към 57- 60 см, видимо слаба, с фина структура, но не е и кльощава. Напипва се доста мускул примерно на бедрата, макар иначе като обиколки да е фина. Обаче определено, покрай съученици и някои други хора, започна да налита на храни, които не ми допадат за ежедневно хранене...Старая се да контролирам, каквото мога...но в училище няма как, там зависи от нея...

Общи условия

Активация на акаунт