Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 26 135
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Но това го говоря по принцип, според въпросния пийт (и тук съм съгласен с него), при гладуване (или при стрес) кортизолът се увеличава причинявайки разграждане на богати на белтъчини тъкани, и за да няма бързо самоунищожение, той подтиска щитовидната жлеза (както и цистеинът, който се освобождава от мускулите) и съответно метаболизма се забавя.
Да, моята ендо казва да няма гладуване, понеже то е стрес, пък аз тъй или инак със стреса не съм приятел Wink
Всъщност малко стрес е полезен, проблема се случва, когато стане повече отколкото организма може да се справи и се превръща в дистрес, което вече е причина за хронични проблеми (както се случи и с мен).
Хич не е малко, кортизолът ми е сериозно повишен сутрин и обед, следобед влиза в норма, слава богу, че завишен вечерен е съвсем зле.

# 136
Aзара, дъщеря ти, както и сестра и', ТМ и въобще най-близките ти хора, как приеха твоята промяна? Да не би малката ти дъщеря да е останала с впечатление (все пак като гледа твоя пример), че нещата винаги се случват бързо и лесно? "Лесно" е относително де, но обикновено хората асоциират бързото отслабване с нещо, което се е получило някак по-лесно...🙂 Примерно, при други хора за същото време и с подобни усилия, резултатът в свалени кг и променен външен вид може да е съвсем друг, може да свалят същите кг за двойно или тройно повече време. Но все пак, мисълта ми беше, че имат теб като пример от първо лице...да не би малката затова да се притеснява, че напоследък няма такова сваляне на кг, както в началото?🤔

# 137
То на чужд гръб винаги е лесно Grinning  После питат ама как и що, а след това цъкат с език, клатят глава и казват как не можели те тъй и то сигурно ще да е вредно човек така да се "лишава"...
С децата си е проблем обаче, те и по-лесно се влияят от каквото чуят и видят от другарчетата си, наблюдателността им по друг начин работи, абе доста работа си е с тях.

# 138
  • Столичанин ама не в повече :D
На 10 г е дъщеря ми, около 150 см и около (може би вече малко над) 30 кг...🤔 Не съм я мерила и теглила скоро...все се каня...Талия към 57- 60 см, видимо слаба, с фина структура, но не е и кльощава. Напипва се доста мускул примерно на бедрата, макар иначе като обиколки да е фина. Обаче определено, покрай съученици и някои други хора, започна да налита на храни, които не ми допадат за ежедневно хранене...Старая се да контролирам, каквото мога...но в училище няма как, там зависи от нея...
О, спокойно само след 3-4 години ще се видиш у чудо като започне всякакви диети. Все пак хубавото,  е че сега има достатъчно информация, до която и тя самата да достигне с времето.
Но това го говоря по принцип, според въпросния пийт (и тук съм съгласен с него), при гладуване (или при стрес) кортизолът се увеличава причинявайки разграждане на богати на белтъчини тъкани, и за да няма бързо самоунищожение, той подтиска щитовидната жлеза (както и цистеинът, който се освобождава от мускулите) и съответно метаболизма се забавя.
Да, моята ендо казва да няма гладуване, понеже то е стрес, пък аз тъй или инак със стреса не съм приятел Wink
Всъщност малко стрес е полезен, проблема се случва, когато стане повече отколкото организма може да се справи и се превръща в дистрес, което вече е причина за хронични проблеми (както се случи и с мен).
Хич не е малко, кортизолът ми е сериозно повишен сутрин и обед, следобед влиза в норма, слава богу, че завишен вечерен е съвсем зле.
Е, това да вече е проблем, но с правилното хранене и мислене може да се оправи, моя пък беше под средата (но аз бях два месеца изцяло на растително хранене), и всъщност достигнах до най-добрите нива на щитовидни хормони откак ги изследвам.

# 139
Ами да, проблем е, сега ми предстои контролен преглед и ще пускам пак изследвания, ще го видим дали е мръднал за 5-6 месеца и ще видим какво ще каже пак докторката.
Елора, вчера видях Тибетците и даже ги направих, но днес пропуснах, много натъгъдък ми беше сутринта. Ще се пробвам по някое друго време през деня, макар че казват, че било добре сутрин да се правят. Не били толкова страшни, пък аз хич не обичам упражнения по принцип, но тези са готинки.
Сутринта стартирах с 5.8. Снощи ядох ягоди. Вчера беше 5.7 /предишната вечер - грейпфрут/. И бяло сирене по една плочка да речем 80 грама и двете вечери, останалото ми е съвсем режимно.

Азара, ти съвсем ли спря хаповете? И как е положението?

# 140
И аз съм на преглед на 20 май.
Ще видим как въртят нещата с инсулина и Витамин Д.

# 141
Здравейте, ще се радвам да коментирате нещо на което попаднах като информация. Американска лекарка, която гледах скоро обясняваше, че следи КЗ и инсулина на пациентите си след въглехидратно хранене, а не след натоварване с глюкоза. Посочи нива на инсулина, които следи. Описала съм ги по долу, като обърнах мерните единици по таблица, която намерих.

- 240 mg/dl= 13,3 mmol/l нормална стойност
- над 340 mg/dl= 19,4 mmol/l инсулин резистентен
-над 550 mg/dl=30.5 mmol/l тежка инсулинова резистентност

Link: https://www.youtube.com/watch?v=E8AKi2RF3Yc&t=425s

След като прочетох доста информация започнах да се притеснявам да правя отново натоварване с глюкоза и се надявам, тази информация да е от полза.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 15:29 от nosugar

# 142
Късен обяд:
зелена салата с домашно люто песто и магданоз, картофки от целина и свински дроб /ММ има почивен ден/

Картофките от целина са доволно вкусни, за първи път правим, а бях с резерви. Мерси за идеята, мисля, че на Долчето беше!

nosugar, ще пуснеш ли линк? Коментирано е тук неведнъж, че не може да се замени обременяването с хапване на сладко, макар че са казвали и съфорумки, че са го правили и са се тествали след това. Аз лично не мога да изкажа становище.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 15:26 от Минерва

# 143
Доста ми е притеснено, момичета. В събота ще направя обременяване. Според Вас трябва ли да пия Глюкофажа предната вечер? Той е с удължено освобождаване. От утре мисля да включа и някой друг въглехидрат. При предното изследване ми беше много лошо след това.
Толкова привикнах на безвъглехидратния хранене, че сега направо ме е яд за предстоящите дни. Приемам съвети.

# 144
Nosugar, а на коя минута го казва това за измерването на инсулина след вгх хранене? Че изгледах 2/3 пр клипа и нещо не го намирам...а едва ли ще го гледам пак отначало...Мерните единици, които си дала ми приличат на мерни единици на глюкоза (кръвна захар), а не на инсулин! 🙂
Минерва, сигурна съм, че не само аз съм давала идея за "картофки" от целина. 🙂 Щях да правя за гарнитура за Великден, но и без това все имах чувството, че сме затрупани с храна (а реално в сравнение с доста хора, не беше точно при така), та гарнитурата беше зелена салата с краставици...
Аз пък пускам за пореден път едно любимо клипче от д-р Стен Екберг🙂:
https://youtu.be/TOTZDjAyar0
И още едно:
https://youtu.be/xcQUghF2SKY
White Crocus, първо, няма безвъглехидратно хранене. Не и в дългосрочен план, има нисковъглехидратно. Второ, не е нужно да ядеш някакви супер джънк въглехидратни храни преди обременяването. Просто можеш да включиш малко ориз или картоф, може би боб, някакъв плод.  🙂 И трето, метформинът остава в тялото (по спомен) около 5 дни. За обременяването какво ти каза лекарят? С каква цел го правиш? Целта е да провериш как се справяш с лекарството или какво всъщност е реалното положение?

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 17:41 от dolce miele

# 145
Nosugar, а на коя минута го казва това ьа измерването на инсулина след вгх хранене? Че изгледах 2/3 пр клипа и нещо не го намирам...а едва ли ще го гледам пак отначало...Мерните единици, които си дала ми приличат на мерни единици на глюкоза (кръвна захар), а не на инсулин! 🙂
Минерва, сигурна съм, че не само аз съм давала идея за "картофки" от целина. 🙂 Щях да правя за гарнитура за Великден, но и без това все имах чувството, че сме затрупани с храна (а реално в сравнение с доста хора, не беше точно при така), та гарнитурата беше зелена салата с краставици...
Аз пък пускам за пореден път едно любимо клипче от д-р Стен Екберг🙂:
https://youtu.be/TOTZDjAyar0
И още едно:
https://youtu.be/xcQUghF2SKY
White Crocus, първо, няма безвъглехидратно хранене. Не и в дългосрочен план, има нисковъглехидратно. Второ, не е нужно да ядеш някакви супер джънк въглехидратни храни преди обременяването. Просто можеш да включиш малко ориз или картоф, може би боб, някакъв плод.  🙂 И трето, метформинът остава в тялото (по спомен) около 5 дни. За обременяването какво ти каза лекарят? С каква цел го правиш? Целта е да провериш как се справяш с лекарството или какво всъщност е реалното положение?

Започни да гледаш на 5мин и 34 сек. Говорят за изследване на инсулина, а не на кръвната захар.

# 146
Долче, докторката иска да  види какво е реалното състояние. За забележката за нисковъглехидратно - да , това имах като идея. За Глюкофажа съм в голяма чуденка.Нищи не уточни ендото.

# 147
Ако искам да видиш реалното състояние, то (според мен) минимум ден-два не трябва да се пие Глюкофажа...То някаква част от него си остава в "системата" ти...🙂 Няма ши как да се чуеш с лекаря? Това не е маловажно изследване...
Азара, по повод разсеяността...днес съм пратила детето с храна за училище...без лъжичка и виличка!😵 А си го бях записала даже, че трябва да ги добавя...Сутринта ме наболяваше цялата дясна част на главата покрай мъдреца и дори не съм се сетила да погледна списъка (аз си записвам от вечерта какво точно ще слагам в чантата за храна, за да не забравям нещо, че някои неща стоят в хладилника)...😬

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 16:54 от dolce miele

# 148
До събота има доста време. Обади й се утре и питай, ще имаш 2-3 дни да отмине действието му.

# 149
Браво Минерва, само така.
В началото ако са ти трудни, може да почнеш от 3 броя всяко.
Всяко упражнения трябва да ги правиш бавно, а не бързо, щото е йога, а не аеробика.
И трябва да спазваш дишането. Съзнателно дишаш при всяко движение както си пише.
Може да завършиш и с алтернативно дишане. Смяна на ноздри. Запушваш едната ноздра, вдишваш през другата, задържаш 5 секунди и издишваш през другат и така нататък.
Може и с медитация.

Джереми, преди малко се прибрах и реших да спретна салата от маруля и морков.
Викам си айде да го настържа с белачката както показа на клипа. Че аз не обичам да стържа.
Абе по-бавно става, и малко изнервящо. Чак ми вдигна кортизола  tooth   
Иначе бива да ти кажа. Интересно се получи. Малко трудно се дъвчеше, ама някак по-различен вкус.

Общи условия

Активация на акаунт