Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 821
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Като чета тия неща и за пореден път се радвам че моите хора не си позволяват да ми се месят за такива неща. То и не живея с тях от ученичка още, ама все пак. Майка ми от години се е научила да пита дали някаква храна ме устройва, сестра ми я посещава по-често и обикновено ми праща ако е сготвила нещо дето знае че обичам. Но ако е нещо откровено въглехидратно, първо се чуваме и ще го прати само ако аз се съглася. Независимо дали е мусака, бухти, торта, нещо с ориз - първо пита.
Златна ми е просто, не я знам одобрява ли ми храненето или не, но и си знае че това си е нейна работа. Ако съм на гости при нея предлага там нещото, но не настоява, камо ли да ми критикува избора.

# 646
Майка ми понякога казва, че е време да "спра с тези мазнотии и кожи"...или "с това свинско" 😆 А реално аз въобще не ги ям толкова често.☺ Примерно, бутче с кожа ядох преди седмица, може би и повече. И свинско/месо не ям чак толкова често, колкото тя си мисли. 🙂 Иначе през по-голямата част от времето нищо не ми казва. Но като прочете някоя статия колко са вредни мазнините, как трябва да се яде по-малко месо или да се предпочитат нискомаслени млечни и се впечатлява...
Някой питаше кой яде 3 яйца преди изследвания...😃 Ами, аз!😄 Преди изследвания предпочитам да вечерям с яйца или риба (когато е възможно). Без да добавям излишни количества мазнини, пушени или топени сирена...Всъщност, вечерта преди изследване предпочитам да избягвам по-скоро сирене, мляко и подобни неща.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 01:29 от dolce miele

# 647
Яйцата са си класика Grinning Аз с това успокоявам мама като вземе да се чуди какво да готви че да угоди на всички, когато се събираме. Един злояд, други не яде еди какво си, аз и сестра ми на ВМНВ, всеки с претенции... и аз казвам да приготви каквото е наумила и да не ме мисли. Все ще има някакви яйца в хладилника така че аз гладна няма да остана ако реша и аз да съм от тези с претенциите Grinning

# 648
Никой не ми се меси в храненето, а майка е на режима, отделно, че сама видя ползите за себе си, така че е убеден последовател. При мен е по-скоро "няма ли да закусиш нещо вече?" 😅

# 649
Аз съм взела структурата на майка ми с едрите бедра и дупе и тя открай време отслабва за поводи с кето, ама не го знае. От 6-7 клас помня как ограничава въглехидратите за по 2 месеца преди море със страхотни резултати, но после пак си продължава като преди.
Баща ми иначе ни се чуди как се наяждаме без хляб и защо ядем такива количества зеленчуци Grinning
Една моя грациозна приятелка цъфнала със захар 6 онзи ден и завишен холестерол, та идва да ми реве, че няма килограми за сваляне, а резултатите й не са добри. Тя се храни основно с ориз, картофи, млечни и плодове и спортът й се ограничава до кардио. Толкова за само дебелите са болни.

# 650
Моето семейство докато живеех с тях винаги са се съобразявали. Всъщност с майка ми започнахме заедно режима. Тя беше 117 кг, аз 105. Сега аз съм 69, а тя 75. Готвехме кето и баща ми и леля ми си го ядоха с нас, само с хляб в добавка. Никога не са правили проблеми, че не ядат картофи и ориз. Майка ми сега когато живеят само двамата вече си спазва режима, но готви и за него въглехидратно. Той също има да сваля кг, но изобщо няма мотивация, въпреки че вижда нашите резултати.
Майка ми даже ми се е карала, когато преди спирах режима. Баща ми също ми правеше коментари.
Сега като живея сама си зависи от мен всичко, но пък аз се научих на дисциплина относно храненето ми.

Последните 2-3 дни изпитвам някакъв глад между храненията, вероятно пак са се объркали нещата при мен....

# 651
Пак ви изтървах, 2 дни и сума ти страници сте изписали.

Елора, отивам да правя твоя бъркоч: лук, тиквички, патладжан, карфиол, чушки и и кайма. Стискайте палци!

# 652
Здравейте, сравнително от скоро съм с инсулинова резистентност,бях на преглед и ендокринологът ми каза ,че ми дава 6 месеца без лекарства,не покривам всички критерии за метаболитен синдром,така се изрази,каза,че няма нужда да права обременяване с глюкоза,че при мен нещата били ясни, освен това,че  много натоварва организма и за сега няма да пускам.Инсулинът ми на гладно беше 15.6,веднага след като го видях спрях бяла захар ,бяло тесто,ям само малко хляб с лимец или друго тъмно брашно,понякога си позволявам неща с подсладител,знам ,че не е добре,но според лекарят може.  За 2 месеца и 20 дни успях да смъкна инсулина на 10, което за мен е добро постижение,мисля, продължавам. Теглото ми пада без да спазвам конкретен режим и това много ме радва,имах период бях стигнала 75 след второто  раждане,а сега съм малко под 63,вече се харесвам,само още 2-3 кг искам. Въпросът ми е, защото съм чела ,че кофеинът повишава инсулина,как стои въпросът с безкофеиновото кафе? Пия две в едно,знам,че не трябва,видях ,че то съдържа глюкозен сироп.. И исках да попитам,има ли нещо,което мога да пия,наподобяващо кафе? 😀

П.С. Кръвна захар на гладно ми беше 4.65 на първото изследване ,онзи ден 4.53. В момента хома индекс е 2,но знам,че това не е.достатъчно и инсулинът на гладно е добре да е около 5.

# 653
За роднините - не са съгласни, те си знаят най-добре, всичко, което кажа, е глупост. Това си е принципно отношение от тях към мен, анти. Рядко се виждаме, да не кажа никога Wink
Познати и приятели са по-толерантни.

Елора, направих бъркоча. Еми то си е гювеч всъщност, но вместо свинско/пилешко/телешко се слага кайма. Вече ще му викам гювеч с кайма. Зеленчуците, които каза ти: тиквички, чушки, патладжан, карфиол, лук, + от мен добавих настърган морков /имах в хладилника/ и от сухата смеска за готвене /изсушени зеленчуци, купуваме ги от магазинчето за подправки, кафе и ядки на Женския пазар, много съм доволна от магазинчето и от подправката/. Излиза много по-изгодно, отколкото да купиш смеска сушени зеленчуци от Фантастико - това беше само скоба. После сложих сух чесън много, накрая ще сложа и пресен, каймата и вместо вода - имах си бульонче в хладилника /това специално беше от последното агнешко, което готвих за 6-ти/. Сега се колебая да сложа ли консерва домати, аз обичам всичко да ми е доматено. Сложих на котлона и сега ще бъркам, а всъщност по-лесно ще е като класически гювеч да се метне да се пече във фурната на вентилатора. Де да знам. С мас го правих. Имам много високи очаквания Simple Smile Довечера за децата ще правя спагети болонезе. Това ми е готвенето за днес, и някоя салата ще спретна след малко де. Още не съм яла, към 2-3 ще си изпия бульона, приготвила съм си лъжица чия с кисело мляко и 1/2 авокадо за доизяждане и вероятно към 6 ще бъде салатата /че имам излизане/, после към 8:30 като се върна гювеча.

# 654
Въпросът ми е, защото съм чела ,че кофеинът повишава инсулина,как стои въпросът с безкофеиновото кафе? Пия две в едно,знам,че не трябва,видях ,че то съдържа глюкозен сироп.. И исках да попитам,има ли нещо,което мога да пия,наподобяващо кафе? 😀

П.С. Кръвна захар на гладно ми беше 4.65 на първото изследване ,онзи ден 4.53. В момента хома индекс е 2,но знам,че това не е.достатъчно и инсулинът на гладно е добре да е около 5.
Не съм убедена, че кафето повишава инсулина. Моят, преди 2 години беше 7,56, а кафе пия много.
Инсулин около 5 е дбре, да.

# 655
kokix, фсх и лх при мен изследвахме няколко пъти и винаги лх беше почти 2 пъти по-високо от фсх. Не се притеснявай от едно изследване, което не ти се вижда добре.
При мен много се влияеха от смяната на сезоните - пролет, есен всяка година си знаех, че ще имам закъснение..а лятото почти не ми идваше - юли, август - пиши го бегал МЦ...

За щитовидните - аз започнах елтироксин с тсх 2.660-2.800 и фт4 14-15 при реф.12-22. Започнах го заради възли на ЩЖ, които с хапчето "приспиваме", за да не растат (след като ми направиха биопсия).
Ти правила ли си на ехограф на ЩЖ?

# 656
От месец-два пия по едно кофеиново и нататък безкофеинови. Те не са съвсем 'без кофеин', имат 10% да речем.

# 657
От месец-два пия по едно кофеиново и нататък безкофеинови. Те не са съвсем 'без кофеин', имат 10% да речем.

Да,знам,по-скоро този глюкозен сироп е със сигурност проблем,пак добре съм смъкнала,но спирам две в едното,ще мина и аз изцяло на безкофеиново. Благодаря. Simple Smile

# 658
Ох, много ми е хубаво в тази тема, чувствам се сред свои хора. Всъщност доста се разбирам с майка ми и баща ми, не живеем заедно, но сме близо и се виждаме често. Просто имаме такива теми, за които се чепкаме от време на време и храненето е една от тях.
Относно кафето аз също мисля, че не вдига инсулина, още повече че се допуска и при фастове. Дори съм чела, че ако не се консумира на гладно и е по възможност смляно на момента може да има и позитиви за организма. Но според мен инстантното кафе независимо на коя марка и дали е 2в1, 3в1 или др. не е никак добър вариант, чиста химия си е.
Аз вече се завърнах напълно в режима след коремното неразположение и обмислям кога да ми е следващия фаст. Мисля си за понеделник, календара ми дава, че е някаква фаза на луната.

# 659
Аз пия разтворимо или лиофилизирано кафе от буркан, понякога за навън си купувам пакетчета само с разтворимо кафе. Нямам кафемашина, а и не ми е удобно да варя кафе...Не съм забелязала да ми влияе зле. Но на мен кафето по принцип не  и причинява проблеми като превъзхожда, сърцебиене или трудности да заспя...И преди лягане да пия кафе, пак ще си заспя после.😁 Съответно, сутрин не се "събуждам" с кафето, но ме одобрява самият му аромат и страшно много ми харесва! Винаги първо помирисвам  него добре буркана с кафето, а после и кафето в чашата.😃 Ако ще слагам сметана или малко мляко, задължително го подулва  добре преди това, че после вече ароматът не е същият.
Аз пих кафе към 14,30- 15 ч. Сега ще хапвам кремообразна извара, 2 с.л. кисело мляко, горски плодове и канела. ❤ Вечерята още не е измислена...със сигурност ще има някаква зелена салата. Ще трябва да добавя още нещо...

Общи условия

Активация на акаунт