Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 826
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Ние тук пак (поне моето поколение и по-възрастните от мен) сме израсли що-годе възпитани какво е храна и какво е щуротии.
В Щатите малко ли изследвания и проучвания относно здраве и връзка с храненето са спонсорирани от заинтересовани? Нестле, Кока-Кола и прочие компании. Е като те плащат, много ясно че и заключенията няма да изкарат тяхните продукти вредни Grinning Ха познай и прословутите им зърнени закуски на какво са базирани да ги обявяват за полезни. И като цяло препоръките за високовъглехидратна и нискомазнинна диета, ама иначе да тича човек че да е здрав и да не е дебел.

# 631
Не можеш да надтичаш кофти диета, това е, ама си умрат да ни убеждават в противното.
Това за зърнените закуски е голям смях както и 99,9 от проучванията какво е здравословно и какво не и препоръките за здравословно хранене. Единственото което постигаш, ако ги спазваш е да си ходиш болен и/или дебел и гладен.

# 632
Tези...обърнатите наобратно менюта (в известен смисъл и преносно😉)...особено о ми "допаднаха" четвъртък, петък и събота и отскок 42 гр вгх още за закуска!😆 Забелязахте ли как всеки ден вгх в закуските се увеличават, сряда мисля само беше нвх и омлет и после по 42 гр вгх...🤪 И какви са тези 2 купи супа и фасул чорба с по 1 филия хляб?! И отделно и салата?🤭
Миоки, Натка, понякога ми е много забавно с вас...😁🤗🤣
Сладко, не ти е була чак толкова профилактична дозата желязо! Една таблетка Сорбифер се равнява на 100 мг елементарно желязо. Има таблетки по 9 мг (от които сигурно се усвояват 15-30%), 15, 18 мг...😉😉 Т.е. следи си показателите периодично и преценявай според тях. Сорбифер може да се приема и веднъж седмично по 1 т, през ден, през два...или пък само в дните след МЦ...Или си купи таблетки с по-малка доза, но наистина от тях не е много ясно колко точно ше усвоил...Аз на този етап не заменям Сорбифер с нищо и, като дойде време за профилактични дози, пак на него ще си карам!🙂

# 633
Долче, казвам профилактично по 1 табл. , защото те чета, че по 3 пиеш.
Следя ги, горе-долу по два пъти в годината пия за по месец-два. Сама си ги назначавам, според хематолози и ендокринолози нямам нужда от желязо.
Иначе от Сорбифер и аз съм най-доволна. Само от него ми мърда малко нагоре феритина.

# 634
Спотед повечето лекари си е просто чудесно, ако се вписва в референтните норми...😉 Пия по 3 таблетки, но това е според моите нужди, за да помръдне нагоре и феритинът, а и другите показатели от железния панел...Иначе не можеше да мръдне над 17-18. Редовно изследвам железните показатели, т.е. поне веднъж на 2-3 месеца. Т.е. всеки се съобразява с нуждите си /аз, с моя дългогодишен дефицит, не си помислим, че няма да пия желязо поне профилактично след МЦ/.
Скрит текст:
Като стана дума за МЦ, чудя се от снощи дали този месец ще ми дойде пак с 2-3 дни по-късно (от датата в приложението ми за МЦ) или ще е с 1-2 дни по-рано /както беше обичайно до края на миналата година/...Откакто почнах Сорбифер и другите добавки ми се смени датата.😄 И снощи, докато се чудех кога ще ми дойде  започна да ми се гади, разстройство, оригване...ужасно беше. 🤪 Добре, че имаше кой да ме подсети да взема оцет, та пих 1 с.л. ябълков оцет и се разминах само с още 2-3 ходения до ВЦ.😬 Толкова ми беше зле, че не можех да се сетя за оцета! Някой тук спомена за гадене/повръщане преди цикъл, та се замислих и аз дали двете неща може някак да са свързани (имам леки бодежи по гърдите, вчера ме "боцна" единият яйчник, имах подут корем- нормални ПМС симптоми, но чак след няколко часа "загрях", иначе си мислех, че е от многото ходене през последните 2 дни😄).
Минерва, специално за теб😉, от друга тема:

# 635
Здравейте! С отстранена щитовидна жлеза съм, както и с наскоро поставена диагноза ИР- предстой ми преглед при еднокринолога. Спазвам хранителен режим от 28 Март и имам свалени 5кг.От прочетеното реших да си самоназнача гликиран хемоглобин, кръвна захар и инсулин, като ходя при ендито да му ти покажа и тях.
 Преди няколко месеца правих обременяване, но не бяха ми казали че трябва и инсулина да се измерва през 60 и 120 минута.. Въпраса ми е дали инсулин, кръвна захар и гликираният хемоглобин минават през здравна каса?

# 636
Да се отчета и аз след повръщането. Оказа се, че съм се понатровила с една уж фермерска заквасена сметана, а идването на МЦ е допринесло да ми е максимално тегаво. Вече съм добре, но след дълго гладуване само на чай и вода (около 24 часа се събраха) реших да не рискувам с ВМ хранене понеже още ми се джуркаше стомаха и хапнах чиста крем супа от морков (супа Моро се води), а като видях, че ми понася на следващите хранения си я обогатих със зехтин и сирене. Сега постепенно се връщам към ВМ-НВ, като в момента гледам основния ми източник на протеин да е сирене, защото ме предупреди личната да не ям месо и яйца няколко дни. Може би ще го карам на краставици със сирене и таратор, някакви тиквички може да се спретна, въобще по-леки храни.
Долче, може ли малко инфо за ябълковия оцет при гадене? Действа ли това чудо? За какво още може да се използва?
Иначе майка ми голям скандал ми спретна, че не се храня правилно, не трябвало да ям толкова мазнини, какво било това хранене без плодове, заради тия мазнини съм се докарала до повръщане.... И ми дава примери от сестра ми, която е кучешки диетолог и много разбирала от здравословно хранене.
В крайна сметка си продължавам с режима и мисля скоро да пусна едни контролни изследвания да видим как върви инсулина. Елора е права, че щом един бонбон ме бутна значи положението хич не е розово, ама се надявам да е мръднал поне малко надолу за тия три месеца режимно хранене (средата на февруари започнах режима с инсулин на гладно 30). Иначе килограмите са -9-10 кг.

# 637
А зеленчуци ядеш ли? Сурови.
Защото там са полезните В.
Кажи на майка си, че не си куче.
Също така и кажи, че кучетата са хищници. Ако схване връзката Joy

# 638
Хахахах искрено ме разсмя, Елора! Ям си зеленчуци естествено и то доста щедро. Като се замисля сериозно тия диети дето сестра ми ги прави за кучетата са доста по-нисковъглехидратни отколкото аз всъщност се храня Laughing Беше ми изчислила за моето куче, че трябва да яде близо 1 кг. месо на ден + зеленчуци ама без ориз и картофи, та какво сега ми обяснява анти-ВМ не знам.
Шегата на страна, най-вече ми се дразни майка, че съм заменила изцяло киселото мляко със заквасена сметана и за липсата на плодове, освен позволените. Потуших конфликта за сега, но като гледам тя как реагира на този вид хранене, а всъщност е доста широко скроена и е медицинско лице (стоматолог), давам си сметка колко ли още хора включително такива с ИР си живеят в заблуда и си ядат въглехидратите без да им мигне окото.. И това е тъжно наистина. Баща ми например си плюска луканките с хляб всеки ден на закуска, сладолед и бисквити за десерт след всяко хранене, захарина в кафето даже не искам и да го коментирам, ама пак ми образува изречения как аз се храня нездравословно, защото отказвам да ям полента например.

# 639
kokix, тсх съм пускала заедно с другите хормони и аз на 3 ден от МЦ. Пускала съм го и в друг ден. Следя го от години, не съм забелязала да има разлика.
На елтироксин 25 съм.

# 640
Преди няколко месеца правих обременяване, но не бяха ми казали че трябва и инсулина да се измерва през 60 и 120 минута..
Нищо необичайно, за съжаление. Доста често пропускат да го кажат, че и инсулин на гладно дори пропускат...
Инсулинът мисля, че не се поема от Здравна каса, КЗ може би (но тя е много евтина- около 1,50 лв), глик. хемоглобин не знам...Аз тези трите си ги плащам и се изследвам, когато си поискам, инсулинът е 16 лв в моята лаборатория.
Зухта, инсулин 30 на гладно е бил много, нищо чудно, че все още един бонбон те кара да се чувстваш така! Дори и да е паднал, за това време няма как да е станал оптимален, затова е нормално бонбонът на гладно да ти се отрази така. За ябълковия оцет- не взех супена лъжица заради гаденето, а заради разстройството.🙂 Много е ефективен, после пиеш вода. Но пък оказа влияние и на геденето все пак, защото аз почти винаги при разстройство имам и гадене...Съдържанието в стомаха ми в такива случаи се чуди дали да излезе отгоре или отдолу, така да се каже...😆 Все пак, гаденето ми е в пъти по-неприятно от обикновеното, банално разстройство.😬 Т.е. след оцета доста бързо спряха позивите за разстройство и като резултат гаденето също изчезна. Днес съм с почти 1,5 кг по-лека...😆 А така ми се гадеше снощи, че дори в началото не можех да се сетя за оцета.🙂

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 03:27 от dolce miele

# 641
Да ви споделя изледванията ми от днес, 4ти ден МЦ

Какво се случва със ЩЖ...ще ги пусна и в групата за хашимото..ама преди няколко месеца бяха средно нормени фТ3 и фт4...сега фт3 е под норма..това какво значи - тежка хипофункция?  Или хашимото?
Виждам че ЛХ е повече от ФСХ..това значеше СПКЯ..хубаво ама предишните изледвания ЛХ и ФСХ бяха равни...и пак започвам да се пудя режима ли влошава нешата или аз не го правя като хората..ама ей на , спазвам си го..фастове не съм правила до сега да но всичко останало си спазвам..веднъж не съм прегрешила, а преди да знам за ИР и ядях на поразия не ми бяха такива лоши щитовидните.. ще трябва да ли да пия лтироксин..Jupiter sea  виждам, че ти си със проблеми със ЩЖ, какво ти е мнението?

Пс: имаше друга жен с мен също за щитовидни..дали не може да е станало някакво объркване..не знам..гледам да се хвана за нещо просто..

# 642
Едва ли с антитела в нормата е Хашимото.
Явно има недостиг на йод в организма..

# 643
Хахахах искрено ме разсмя, Елора! Ям си зеленчуци естествено и то доста щедро. Като се замисля сериозно тия диети дето сестра ми ги прави за кучетата са доста по-нисковъглехидратни отколкото аз всъщност се храня Laughing Беше ми изчислила за моето куче, че трябва да яде близо 1 кг. месо на ден + зеленчуци ама без ориз и картофи, та какво сега ми обяснява анти-ВМ не знам.
Шегата на страна, най-вече ми се дразни майка, че съм заменила изцяло киселото мляко със заквасена сметана и за липсата на плодове, освен позволените. Потуших конфликта за сега, но като гледам тя как реагира на този вид хранене, а всъщност е доста широко скроена и е медицинско лице (стоматолог), давам си сметка колко ли още хора включително такива с ИР си живеят в заблуда и си ядат въглехидратите без да им мигне окото.. И това е тъжно наистина. Баща ми например си плюска луканките с хляб всеки ден на закуска, сладолед и бисквити за десерт след всяко хранене, захарина в кафето даже не искам и да го коментирам, ама пак ми образува изречения как аз се храня нездравословно, защото отказвам да ям полента например.
Това полента даже не знам какво е, а от дефицит на плодове, никой не е умрял. Аз съм от примерите които не ядат никакви плодове, освен по изключение и никакви зелении, освен пак по изключение от 3,5 години и все още съм жива и в отлични нива на енергия и без здравословни оплаквания.

# 644
Полента е като нашия качамак/мамалига...

Общи условия

Активация на акаунт