Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 811
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
На въпроса какво е разбит метаболизъм, накратко- когато сте в плато, въпреки, че ядете достатъчно храна и спортувате, но нямате резултати, уморявате се лесно, намалена мускулна маса и увеличени мазнини, нередовна менструация, понякога екстремен глад, когато имаме косопад, запек или подуване, ниска телесна температура, инфекции като грип и други, алергии, депресии, суха кожа, намалено либидо.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 22:39 от Joyplovdiv

# 676
Ами то... повечето дето пишем тук от повечко време, сме имали доста от тези симптоми преди да минем на хранителен режим, а сега ги нямаме. Е, грип и настинки няма как напълно да се избегнат разбира се, те тия вируси са навсякъде. Но повечето споделяме че боледуваме много по-рядко и по-леко от преди.
Поне за мен строго кето е нещо по-екстремно от някой и друг фаст от време на време. И не е еднакво удачно/нужно за всеки. (Признавам си че не се разрових тая Кето Персона дали наистина за кето говори или каквато е модата напоследък да се вика кето на всичкото ВМНВ хранене, та приемам че за кето говорим наистина.)

# 677
Здравейте,  преди няколко дни си правих изследвания, тъй като през изминалата година качих около 25 кг. Глюкозата ми е 5.6, а инсулина ми е 25.След няколко дни четене установих, че предполагаемо съм с ИР. Имам записан час за ендокринолог.Бих искала да попитам какви други изслвдвания е хубаво да си пусна, тъй като нямам особено доверие на лекарите. Извън норми са ми и TSH и Пролактин. Нова съм в темата и бих била изключително благодарна на всякакви съвети и напътствия.

# 678
На въпроса какво е разбит метаболизъм, накратко- когато сте в плато, въпреки, че ядете достатъчно храна и спортувате, но нямате резултати, уморявате се лесно, намалена мускулна маса и увеличени мазнини, нередовна менструация, понякога екстремен глад, когато имаме косопад, запек или подуване, ниска телесна температура, инфекции като грип и други, алергии, депресии, суха кожа, намалено либидо.

Само на въпроса за метаболизма ли намери отговор?
Благодаря, че ни просветли Grinning
Ние тук тия работи сме ги преборили отдавна и не благодарение на въглехидрати.

# 679
  • Столичанин ама не в повече :D
Четох по назад в темите, мисля, че Елора цитираше Др Фънг за това, че не би трябвало да се изпитва глад сутрин и после Джеръми, когото много уважавам, също каза нещо подобно. Много доктори, гурута твърдят точно обратното. И понеже реших да пробвам това второто, на мене ми се отрази много добре да се храня за последно в 5 например, не винаги успявам. Но понеже много пъти съм се подвеждала от мнения, затова си позволих да пиша по темата, за да не бъдат и други подведени. Може би за всеки е различно, нямам идея, но много хора, които уважавам, напр. Стефани Кето Персон, тя е абсолютен противник на Берг и на Фънг, казва, че при нея идват много хора с разбити метаболизми от фастовете и че ако искаме все пак да не ядем, да го правим вечер, а не да пропускаме закуската.
Азара, много ти се възхищавам за това, че търсиш, не спираш да се образоваш  в търсене на оптимално здраве!
Има една японска поговорка "Закуската изяж сам. Обяда раздели с приятел. А вечерята - дай на врага си". Дотук добре, обаче човек трябва да си помисли всъщност какво точно се има предвид и кога всъщност са ставали японците измислили поговорката, примерно имаме двама човека закусващи в 10 часа едно и също нещо, единия обаче става в 10 без 15, а другия в 7, дали действието на храната ще е еднакво и за двамата? Ще ти дам друг пример, от семейството на майка ми (земеделско както 90% от хората в нашата страна допреди настъпването на промените), възрастните са закусвали в 8-9 обаче са ставали в 5-6 хранели са животните и понякога са ходели на нивата да берат боб, тоест преди тази закуска са извършвали физическа работа, едно нещо се сещам сега (отпреди отключването на хашито), когато вечерях късно сутрин ме гонеше брутален глад, така че всъщност има резон в ранното вечеряне (ненапразно и препоръките в лабораториите са за изследвания след 12 часов глад), относно фастовете всъщност е по-важно какво се прави след тях, спомням си преди много години бях гледал филм където една докторка така лекуваше пациентите си един ден фаст и на следващия да ядат каквото си искат, но дали това е най-добрия вариант? Или пък такива, които правят някакво дълго гладуване и през останалото време от годината се хранят зле. Така, че е много ключово как са правени тези фастове, защото ограничаването на калории не е същото, както гладуването изцяло на вода (каквото е класическото гладуване), при първото метаболизма се забавя, при второто клетките се обновяват, но разбира се че не е задължително да се гладува, ако човек се храни правилно. Simple Smile , аз от няколко години не съм правил такива (макар, че всъщност не е точно така де, щот покрай вируса направих един принудителен 4-5 дневен фаст Sweat Smile ).
Здравейте,  преди няколко дни си правих изследвания, тъй като през изминалата година качих около 25 кг. Глюкозата ми е 5.6, а инсулина ми е 25.След няколко дни четене установих, че предполагаемо съм с ИР. Имам записан час за ендокринолог.Бих искала да попитам какви други изслвдвания е хубаво да си пусна, тъй като нямам особено доверие на лекарите. Извън норми са ми и TSH и Пролактин. Нова съм в темата и бих била изключително благодарна на всякакви съвети и напътствия.
Гликиран хемоглобин, холестеролен профил, чернодробни ензими асат, алат, ггт, витамин д, витамин б12, фт4, фт3, тат, мат, за съжаление не си с предполагаемо ир, а с реално, инсулина на гладно трябва да е под 10 ( дори под 8 ).

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 21:58 от jerami

# 680
Джерами, писал си 2 пъти Т4, едното трябва да е Т3. 😉 Също може да се пусне и железен панел (хемоглобин, желязо, ЖСК, феритин- особено, ако има някакви съмнения, че там може нещо да не е наред). Абсолютно съгласна съм с теб за написаното. Да допълня само, че има голямо значение и как се прилагат фастовете- защото, човек, който гладува и се "гърчи" примерно 24 часа и човек, който наистина не изпитва особен глад през това време са 2 съвсем различни случая. И наистина е много важно какво се яде и преди, и след фастовете. Иначе просто се обезсмислят...
Това не ми прилича на разбит метаболизъм, а по-скоро на "разбит" човек...😶 Поне 8 от тези никога не съм ги имала, даже и по време на моето "зле"...🙂
Дева123, не е зле да се запишеш и в темата за Хашимото- заради ЩЖ. За пролактина не мога нищо да кажа. Дали има вероятност да имаш СПКЯ?
Днес като се прибрах пих кефир и хапнах салата от краставица...Щях да си добавям в салатата и микс от зелении, но не ми се ядеше чак толкова.

# 681
Според мен фастовете се прилагат грешно и оттук водят до негативни последствия. Хората си го разбират буквално като глад и си гладуват зорлем, което не е идеята. Не смятам, че да си в плато при отслабване означава, че метаболизмът ти е разбит, все пак загубата на мазнини не е постоянен линеен процес, организмът има нужда от време, за да се нагажда.
Много условно е дали негативите в горния пост са точно от фастовете или от това, което човек е ял, колко е ял, колко е спортувал, други навици като сън и контрол на стреса. Много е удобно да се обвини нещо, което работи, ако се прилага с мисъл и съзнание. Тя баба ви е яла 3 основни и 2 междинки в миналото понеже.

# 682
Споделяла съм, че дори и да не свалям кг към даден период, продължавам да подобрявам показателите от изследванията (за някого това може да не е прогрес, но за мен е). Та може да има периоди на плато по отношение на кг, но не считам, че това означава разбит метаболизъм. По отношение на метаболизма ми всъщност считам, че съвсем други "диети" са му се отразили зле. Примерно преди /когато не знаех за ИР/ си мислех, че ако ям през 2-3 часа /нискокалорично, здравословно уж/ и закусвам веднага след ставане си забързвам  метаболизма...Но не ми се получаваше. Никога не съм се будила гладна, но и от закуска/хранене без да съм гладна (колкото и да е нискокалорично) не съм видяла полза...

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 09:16 от dolce miele

# 683
Според мен най-успешната рецепта за „разбит метаболизъм“ е неправилното хранене и ниското качество на храната. Под неправилно хранене за здрав човек визирам лошо съотношение или тотална липса на едно от трите - въглехидрат + протеин + мазнини на всяко конкретно хранене. Отделно под ниско качество освен всичко останало визирам и много преработени храни, с добавени един куп химии вътре.
Аз лично за себе си знам, че съм се докарала до тук след прекомерна употреба на въглехидрати. Мислех си, че е много вредно да се яде всеки ден месо и се хранех основно с картофи и ориз със зеленчуци във всякакви вариации. Похапвах си и доста сладко. Сега мисля, че съм на прав път, но да си призная честно все още търся баланса между гладуването и намаления прием на калории и преяждането (било то и с режимна храна). Но полагам усилия нещата да се случат по правилния начин.
Благодаря на Джерами и Долче за информацията за изследванията, на мен също ми беше полезно, тъй като ми предстои да пускам контролни. Мога да добавя и магнезий към списъка, записала съм си го, че се коментираше тук в темата преди. Като ми лепнаха диагнозата ИР изследвахме единствено захарта, инсулина и хормоните свързани с ЩЗ. Сега много ми е интересно какво ще излезе за другите неща, които не съм пускала въобще.

# 684
Rayy, хората просто са свикнали да ядат много. И ако трябвада се лишат от едно ядене - откачат.
И аз не съм вярвала, че ще спра да ям сладко, ориз, картофи, хляб и че ще ям месо, яйца, риба и т.н.
Бабите и дядовците ни са бачкали, но са яли 3 пъти на ден.
Сега основно се работи на бюро и хората ядат по 6-7 пъти. Щото имат нужда от 2 закуски, после стабилен обяд,после следобедна закуска, после вечеря и често втора вечеря.
Вчера колежката, която е доста пълничка така направи.
Закуси баничка. После джурна натурален сок. Ама не фреш, а от кутия.
Вода малко пийна.
До 12 хапна няколко пъти. Руло, меденки, соленки някакви.
Поръча си обяд. Изяде го. Следобеда пак посегна към рулото и други дреболии.
Реших да опитам от това руло малко парче. Не бях яла от 7 години такова нещо. Обичах ги едно време и не ми се струваха, че са сладки.
Аууу, каква гадост беше.

Зухта, така е. Щом има лош метаболизъм, кила и другите драми, значи храненето куца яко, ама много яко.

# 685
Да ви питам - правили ли сте си изследвания в лаборатории  Кандиларов? В Omed има доста намаления на хормони, но се чудя дали са добри  лабораториите им..досега все Бодимед или Синево съм ползвала,но там цените са доста високи

# 686
Може и да съм, не помня вече.
Рамус ми е най-близо и там правя.
Имам и други.
За всички чета и добри и лоши отзиви.
Сякаш за рамус са повечко.

# 687
Според мен най-успешната рецепта за „разбит метаболизъм“ е неправилното хранене и ниското качество на храната. Под неправилно хранене за здрав човек визирам лошо съотношение или тотална липса на едно от трите - въглехидрат + протеин + мазнини на всяко конкретно хранене.
Аз съм от тия, за които може да се каже, че не ядат никакви въглехидрати.
Иначе тотално без, няма как, освен ако не ядеш само чисти мазнини. Нямам усещането, че метаболизмът ми е разбит по никакъв начин. Честно, не знам какво точно се разбира под този израз.

# 688
От месец-два пия по едно кофеиново и нататък безкофеинови. Те не са съвсем 'без кофеин', имат 10% да речем.

Да,знам,по-скоро този глюкозен сироп е със сигурност проблем,пак добре съм смъкнала,но спирам две в едното,ще мина и аз изцяло на безкофеиново. Благодаря. Simple Smile
Да, със сигурност. Нес кафе не пия под никаква форма, не го обичам. Пакетчетата със сигурност са с химии вътре.
Ама моля ви се, не се джанкайте Simple Smile Сближете позициите Simple Smile
Аз от целенасочения фаст се отказах /за момента!!! подчертавам/ заради кортозила ми и безсънието, докато не разчепкам въпроса, чета, ровя и така. Ще говоря и с ендото по този въпрос /кортизолния де/, а по въпроса за фаста тя се изказа без да я питам - да няма глад, защото това е стрес за организма.

Фаст правя неволно точно когато не съм гладна, спазвайки правилото Яж само когато си гладен!, което за мен е желязно. По този начин ми се падат някакви 'фастове', частични, вече почти през ден първото ми хранене е към 15-16 ч., просто српях да огладнявам. Това обаче се случи след 6 м. на режима. Преди това правех фастове от дъжд на вятър, без вманиачаване Wink

Днес хапнах от вчерашния гювеч, не успях да си изям порцията, която си сипах. Гладът постепенно намалява. Хепи съм! Кг. намаляват, захарта вече избягвам да я меря, тя явно ще спадне най-бавно. През деня има голям напредък, сутрешната обаче понякога клони към 6. Скоро ще сравнявам глюкомера с лабораторната стойност и ще го калибрирам. Течносттта се купува от Китай, доколкото изрових из нета, в България може би няма такава.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 12:51 от Минерва

# 689
Долче, специално в моя случай възлите са такива, които не произвеждат хормон. Нали елтироксинът е хормон фт4. Та когато го приемам, облекчаваме работата на жлезата и пречим на възлите да растат. Те са се образували, защото на жлезата й е трудно да се справя и се опитва да увеличи "територията си", за да се справи с производството на хормон.
Но има случаи и случаи... Това, че при мен е така, не означава, че при друг с възли ще е така.

Преди да се появят възли, жлезата беше с нехомогенна структура (дано да не ви подведа, че това беше преди десетина години...) тогава нищо не правехме, само наблюдавахме през шест месеца, после вече започнаха тук-там малки възли, после по-големи и така..

Но ние си имаме фамилна обремененост - баба ми, сестра й, брат й, децата им, внуците..всичките сме с нещо на жлезата..ето сега и при брат ми откриха проблем. За него ще пиша пак, като му мине и втория преглед и му назначи изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт