Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 797
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Ей сега чета чичо ви Фънг и пише интересно нещо за цефалната фаза.
Става въпрос за секреция на хормони преди да попадне в стомаха.
Тоест цефалната фаза е фазата, когато храна и течности са ви още в устата.
Пише, че дори жабурене с разтвор сукроза или захарин предизвиква повишаване на инсулин.
Хм, че аз преди изследване винаги си мия зъбите. А често и жабуря с разтвори. Де да знам какво има вътре.
И това сигурно влияе.
Минерва, като ти върна книгите и двете трябва да ги довършиш и да ги качиш.
Сега съм на втората на Фънг. Остава ми за холестерола.

# 691
Миоки, имам предвид, че здрав човек (без ИР и други проблеми) би следвало да приема и въглехидрати в храната в умерени количества. Заради ИР се стремя да ограничавам въглехидратите до колкото е възможно и считам, че така е правилно на този етап, но според мен това далеч не е балансирано хранене в дългосрочен план за здрав човек. Например за детето ми (на 2 год.) и мм, се стремя на всяко хранене да набавям въглехидрат + протеин + мазнина. Надявам се и аз след определен период от време, било то и години, да мога да си позволя да преработвам умерени количества въглехидрати без това да се отразява негативно на кръвната захар и инсулина. Липсват ми най-вече плодовете и овесените ядки, също така и картофите. Те сами по себе си съдържат и полезни вещества.

# 692
Доста сте писали.
Аз днес излезнах от затвора 🤣 близо 20 000 крачки направих. Времето и то беше хубаво. Ходих за болничен, та ми пуснаха кръвна картина. Всичко ми е наред. Миналият път, когато боледувах имах леки отклонения, но сега съм си ок. И се чувствам добре. Няма го това задъхване от миналата година.

# 693
Аз съм доволна от Кандиларов от гледна точка на това, че съм сверявала с други лаборатории(случи се така, че имах вече направено изследване в Кандиларов, но един доктор настоя да отида в друга конкретна лаборатория с направление, в Токуда) горе-долу няма съществени разлики. Т.е. мисля, че са сравнително коректни. И затова само от ваучерите им си пускам изследванията. Нямам физическото време да вися за направление, а и не всичко покрива касата... Понеже се интересувах, най-лошите отзиви са за Рамус и Цибалаб. Бодимед също ги харесвам, но са скъпички.
Да ви питам - правили ли сте си изследвания в лаборатории  Кандиларов? В Omed има доста намаления на хормони, но се чудя дали са добри  лабораториите им..досега все Бодимед или Синево съм ползвала,но там цените са доста високи

# 694
  • Столичанин ама не в повече :D
Да ви питам - правили ли сте си изследвания в лаборатории  Кандиларов? В Omed има доста намаления на хормони, но се чудя дали са добри  лабораториите им..досега все Бодимед или Синево съм ползвала,но там цените са доста високи
Именно заради ваучерите и че имам близо такава в последно време я ползвам основно нея. Simple Smile

# 695
Днес вечерях "мазнотии"😛, т.е. бутче с кожата. 😃 За другите имаше печени картофи, аз не си направих зелена салата (имах в хладилника в кутия, готова за овкусяване), защото просто не ми се ядеше чак дотолкова и бутчето+ малко краставица ми стигнаха.

# 696
Разходих се за малко из фейса и гледам някаква рецепта.
Какви ли не не съм виждала, ама тази ми скри шапката.
Не е за нас.
Скрит текст:
Таз свари ягоди с ориз. Пасира ги и сложи един тон захар. После вика, че било много вкусно.
Луди хора, лудиии

Джереми, продължавам да чакам рецептата за тоя чийзкейк дето си правил.
И някой друг също писа, че чака.

# 697
Здравейте! Не знам дали съм за тази тема .....но моля да погледнете тези резултати.
Мъж на 50 г.,не е с наднормено тегло

НОМА  3,34     <2,5- норма;   2,5-5- рискова ИР;   >5- високаИР
Insulin ( Серумен Инсулин )14.31mU/L         2.60 - 25.00
Глюкоза ( Glucose )5.25mmol/L        3.60 - 6.10
Холестерол - HDL ( Cholesterol - HDL)↓1.26mmol/L       над 1.45
Холестерол - LDL (Cholesterol - LDL) - direct↑3.45mmol/L            До 3.00
Триглицериди ( Tryglycerides)1.70mmol/L              до 1.70
АсАТ ( GOT, ASAT )16.10U/L             До 40.00
АлАТ ( GPT, ALAT )15.30U/L             До 41.00

Според личната всичко е чудесно.

# 698
Инсулина на гладно не бих нарекла "чудесен"..

Здравейте! Не знам дали съм за тази тема .....но моля да погледнете тези резултати.

# 699
И HDL e  нисък, за това пък триглицеридите са високи - хубаво е да са под 1 и се търси висок HDL и ниски триглицериди, а тук е обратното.

# 700

Е колко пък да е чудесно... Хайде, общопрактикуващ лекар не винаги счита инсулин в референтните стойности (до 25) за проблем. Ама поне НОМА индекса да погледне ли? А тия триглицериди и те ли да са чудесни?

# 701
Здравейте, за НОМА индекс изследване ли се пуска или мога да си го изчисля сама по формулата която е дадена в групата?Благодаря!

# 702
При тези резултати бих минала на режим и след 3 месеца бих ги повнорила.
Ако инсулинът не е паднал, бих потърсила специалист.

Дева, има формула, по която да си го сметнеш

# 703
Формулата е проста и лесно ще я намериш с Гугъл, даже има и калкулатори в които въвеждаш само КЗ и инсулин на гладно.

# 704
Джерами, писал си 2 пъти Т4, едното трябва да е Т3. 😉 Също може да се пусне и железен панел (хемоглобин, желязо, ЖСК, феритин- особено, ако има някакви съмнения, че там може нещо да не е наред). Абсолютно съгласна съм с теб за написаното. Да допълня само, че има голямо значение и как се прилагат фастовете- защото, човек, който гладува и се "гърчи" примерно 24 часа и човек, който наистина не изпитва особен глад през това време са 2 съвсем различни случая. И наистина е много важно какво се яде и преди, и след фастовете. Иначе просто се обезсмислят...
На въпроса какво е разбит метаболизъм, накратко- когато сте в плато, въпреки, че ядете достатъчно храна и спортувате, но нямате резултати, уморявате се лесно, намалена мускулна маса и увеличени мазнини, нередовна менструация, понякога екстремен глад, когато имаме косопад, запек или подуване, ниска телесна температура, инфекции като грип и други, алергии, депресии, суха кожа, намалено либидо.
Това не ми прилича на разбит метаболизъм, а по-скоро на "разбит" човек...😶 Поне 8 от тези никога не съм ги имала, даже и по време на моето "зле"...🙂
Дева123, не е зле да се запишеш и в темата за Хашимото- заради ЩЖ. За пролактина не мога нищо да кажа. Дали има вероятност да имаш СПКЯ?
Днес като се прибрах пих кефир и хапнах салата от краставица...Щях да си добавям в салатата и микс от зелении, но не ми се ядеше чак толкова.

Все още не съм била на преглед нито при гинеколог,  нито при ендокринолог. Изследванията ми ги назначи личната ми лекарка и нямам представа дали имам СПКЯ.
 Нома индекс -5.64. На 23 съм и резултатите ме притесняват изключително много, тъй като съм доста млада и ако не променя начина си на  живот, до 35 най-вероятно ще бъда с диабет.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 11:50 от дева123

Общи условия

Активация на акаунт