Любими и разочароващи ресторанти в София

• 129 618
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 1 020
Защото противно на каквото и да си мислим, особено в София, народът има много пари и ги пилее. Или няма много, но ги пилее, за да докаже нещо. В допълнение супер много хора не могат да готвят и се хранят по ресторанти. Аз не го разбирам това, ако ям навън се подувам, като балон от всичките чудеса в храните. От години ходим на няколко проверени места и всичко друго вкъщи.
Мога да готвя добре, но съвсем невинаги искам. Домашното хранене е свързано с инвестиране на много усилия и време - не само за самото готвене, а и за пазаруване и планиране. Така че абсолютно разбирам хората, които имат възможност и искат да си спестят този ежедневен зор. Друг е въпросът, че и ти си права - и на мен невинаги храната навън ми понася и затова внимателно подбирам къде и какво ям. За наличието на много свободен капитал в София също е вярно, и пълните заведения далеч не са единственият признак за това.

# 1 021
Защото противно на каквото и да си мислим, особено в София, народът има много пари и ги пилее. Или няма много, но ги пилее, за да докаже нещо. В допълнение супер много хора не могат да готвят и се хранят по ресторанти. Аз не го разбирам това, ако ям навън се подувам, като балон от всичките чудеса в храните. От години ходим на няколко проверени места и всичко друго вкъщи.
Имах колежка, която едвам свързваше двата края, но казваше "Аз ако не изляза няколко пъти в месеца на ресторант, бар или кино не се чувствам като човек". Манталитет.

Ние вече рядко ходим на ресторант, най-вече с компания или ако искаме да хапнем нещо, което не ни се отдава да си приготвим вкъщи. Качеството навсякъде е паднало толкова много, че просто не виждам смисъл да харча толкова пари за посредствена храна и кофти обслужване.

# 1 022
Излизането  на заведение е и социален акт, не само да излезеш да се нахраниш.Затова има
хора, разпускат по този начин.

# 1 023
Излизането  на заведение е и социален акт, не само да излезеш да се нахраниш.Затова има
хора, разпускат по този начин.

Точно така е, на първо място такава ни е културата. Свикнали сме да се събираме, с повод и без повод, на маса. А не всички имат големи апартаменти да съберат 10 човека.

# 1 024
Целта на темата е да се следи текущото състояние на ресторантите, къде предлагат добра храна, къде е паднало качество.
За нас не е проблем да отидем и по кварталите на ресторант, тези по стъргалото са ясни, като във всяка европейска столица стана, високи цени срещу посредствена храна, разчитащи на преминаващи и туристи.
Дали пълни или не заведенията как го оценявате на база какво и какво значение има за Вас?
За мен са безмислени такива обобщаващи приказки.

# 1 025
Оценявам го на база това, че преди 5 или 10 години дори в най-вървежните ресторанти в София сме ходили спонтанно. А сега трябва резервация седмица по-рано едва ли не и да, има значение за мен. Предпочитам да отида ад хок, като ми се ходи, а не да планирам десет дена една вечеря.

# 1 026
Вече
има много повече
хора в града, и това е фактор.

# 1 027
Grinning  вървежен значи пълен и върви с резервация.
Това са субективни впечатления и какво ще ми помогнат, ако събирам впечатления за някое място.
Моите впечатления са други, през седмицата през деня са пълни на обедни менюта, вечер рехаво, от петък вечер до неделя в центъра е пълно.
По празници резервацията е задължителна, защото тогава много хора излизат навън.
Не ми харесват завишените цени срещу посредствено ядене, но това е положението, за това обменяме и впечатления.
Приказките на едро не помагат особено.

# 1 028
Има не един и два ресторанта, които са пълни и в делнична вечер. Петък го избягвам по описаните причини, но по кварталите няма да тръгна (с 1-2 изключения, за които отдавна съм писала тук), просто предпочитам излизането пеша.

Освен всичко друго, все по-масов стана и безобразният италиански табиет "затваряме кухнята за 2/3/5 часа между обяда и вечерята". И почти толкова често това е апокрифна информация, неуказана в гугъл мапс или социалните мрежи на заведението.
Досега "мъртвите" часове между 15-16 и 19-20 бяха перфектното решение за нас да се нахраним без резервация, все още го практикуваме на много места по света.
Тук все повече не им се работи, ако заведението не пращи по шевовете.

# 1 029
Затварянето на кухнята за определени часове през деня е и по чисто икономически причини. Аз съм тотално ок с това и не смятам, че е проблем за ресторантьорството. Кучето е заровено другаде.

# 1 030
И какви са тези икономически причини?

# 1 031
И какви са тези икономически причини?
Заплати на персонал, който трябва да е на линия в часове без особена посещаемост и консумация.

# 1 032
Това е ясно, но предвид безумните цени в менютата и дългосрочно намаленото ДДС, заведенията бая пари направиха. Хайде холан да пестят пет лева от тази практика, нова за нашия пазар. Преди как можеха да плащат заплати за цял ден?

# 1 033
С толкова много недоволство срещу заведенията решението е да се храните вкъщи.
За мен темата е полезна, дали да пробвам нещо или да го пропусна.
Многото кусури на ресторантьорския бранш са предмет на друга тема. Конкуренцията и липсата на клиенти може да затвори един ресторант.
Всеки от нас поотделно няма да събори нито един ресторант, нито пък се интересуват от нашето удобство, когато ни скимне да ни обслужват. Станахме Европа. Както там се прави резервация за определено време и тук вече има 1 такъв ресторант.
Който иска, ходенето на ресторант не е насъщна нужда.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 07:12 от zari65

# 1 034
Не знам защо са тези мърморения срещу резервациите? Това е удобство за клиента, знаещ, че ще имаш запазена маса в определен час. Или сте съгласни да чакате, час-два, да се нахрани някой, за да седнете вие?
Няколко пъти ходим в "Столица" и храната , и обслужването са на ниво. От 2 години ходим, не са направили крачка назад
Във "Ветрило" правят страхотен дроб в було, за съжаление не винаги го има. Пиците и виенския им шницел ( имат и оригинал с телешко) също са на ниво

Общи условия

Активация на акаунт