Момичета, Христос Воскресе! Светли Великденски празници на вас и семействата ви!
Продукти:
125 мл. хладко прясно мляко.
3 големи яйца със стайна Т, разбити.
150 гр. захар.
100 гр. размекнато масло.
щипка сол.
2 суп. л. ром или есенция. Аз го правих без тази съставка.
настъргана лимонова кора.
2 ванилии.
500 гр. брашно, два пъти пресято.
1 пак. суха мая.
Продуктите се слагат в пекарната по реда на написването. Маята се изсипва върху брашното. Включва се на програмата за сладък хляб. Тестото ще втасва три пъти. След третия път го извадих и го оформих. Намазах го с леко разбит белтък и поръсих със захар. Оставих го да втаса още веднаж. Пекох във фурна на 180 градуса за 40 мин. След 20 -та минута завих козунаците с хартия. На финала пробвах с клечка. Готови бяха.
Ще пробвам и какво ще се получи, ако ги изпека в пекарната. При звуковия сигнал можеш да сложиш стафиди, предварително накиснати в коняк или ром, подсушени и оваляни в брашно. Козунакът се намазва с белтък, или с жълтък и чаена лъжичка мляко или с цяло яйце и 1 суп. л. вода. Въпрос на избор. Следва поръсване със захар и печене.
Ами това е.