Любители на кучета - 128

• 32 511
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
Ако има хора го държим на повод. Ако няма хора около нас, го пускаме.

Бяс досега сме слагали веднъж. Нищо не съм забелязала необичайно. Трябва ли да има разстояние с годишната ваксина? Че миналата седмица му хакнахме годишната.

При нас направиха коктейл и биха всички наведнъж.

# 661
Ще трябва да погледна значи какво са му били, че току-виж се окаже, че и е минала заедно с годишната. Аз само запазих часа и пратих ММ. Joy Той пък е над тия неща. Знам, че м.г. я сложихме отделно и смятахме дните, така че да е минал срокът след нея, за да отидем в Гърция.

# 662
Аз сега пак погледнах и в приложението, което ползвам за ваксините, пише, че следващата ваксина против бяс е чак след 3 години. Явно зависи каква е, но не е задължително да се слага всяка година. Ваксината е Nobivac T.

# 663
  • о`майна лунна нощ е
Да, но ваксинацията за бяс в България е ежегодна, а не на три години.

# 664
Което мен много ме изненадва, защото уж тук са супер строги и много следят.

# 665
При нас ваксината за бяс я слагат заедно с третата ваксина, а след това с годишната ваксина. Само при Макс отложих първата ваксина за бяс, защото първо реших да му сложа чип, нонна 6-ия месец си му биха ваксината. Вече има 7 поставени ваксини за бяс и за момента не е имал реакция или проблем след поставянето й.
Лютиче схемата за конкретна държава се определя спрямо това кога и дали има регистрирани случаи на бяс. Правят се и кампании по "ваксинации" на дивите животни и спрямо честота им явно се решава каква да е схемата за домашните кучета.

За морето в Гърция сме ходили два пъти с Макс и не е имало проблемнс него на плажа. Ако няма кучета е бил пуснат, ако има на повод. Но и той не е ходил при други хора а си е стоял на сянка под чадъра. Втората година само едни българи имаха проблем да минаваме пред къщата, в която бяха отседнали, щото "чилдрън плейинг" както се провикна мъжа 🤣🤣

# 666
  • тук-там
Ваксината за бяс покрива 3 години и в Германия са си ок. Ние се водим рискова държава и за това я бичим вс година. Тя обаче е доста тежка ваксина и тази презастраховка е за сметка на животното.

# 667
  • Северозапада
Ние не сложихме ваксината против бяс през първата година на кучето. Сега му направихме на 1 навършена, защото ще пътуваме. Ние не сме го водили до сега по гори и поляни, градско куче е, рискът от заразяване е почти нулев според лекарите. Че трябва да се спазва закона, така е, но преценихме, че този път ще го пренебрегнем.

# 668
  • Пловдив
Тя държавата ни затова е на това дереджее.Всеки не спазва по нещо уж дребно.
Бяс има НЕ САМО по "дивото". Според епизоотичната обстановка е преценено ,че е необходима ежегодна ваксинация . Страни с ниско разрпространение и  активни
мерки срещу бяс и сред дивите животни могат да си позволят ваксинация на 3 години ,въпреки че титъра в края им спада драстрично.
Ако нямаше да пътувате ,това животно някога въобще щеше ли да бъде ваксинирано за бяс?!  И то не е като да е ваксинирано веднъж и да пропускате до 3-тата година.
Яки санкции трябват за безотговорните стопани и граждани ,явно,и при второ провинение конфискация на животното ,като в някой други държави....
И още едни риторичен въпрос,кучето регистрирано ли е ?! И още едно "дребно" неспазване на закона...

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 09:06 от whitefang

# 669
  • София
Аз си признавам, че вече два пъти забавям ваксината с по няколко месеца. До седмата година съм била много стриктна.

# 670
Лори пътува със самолет, поне 3 пъти годишно- от Германия за България.Правят проверка паспорт- ваксини.Ваксина бяс и е сложена като я осиновихме заедно с третата ваксина, за да може да мине граница.После на следващата година в Германия- отново.Тук ни дадоха обяснение, че защитата е 3 години ,не е редно да се слага ежегодно и можем спокойно да пътуваме и към България./ Следващата доза е 2023.

# 671
  • Пловдив
Стига де, това са твърде крайни изказвания. Заради едно решение за ваксина заклеймихте хората, че и кучето вече да им конфискуват.
Ми всеки си знае къде и как си гледа животното. Къде-къде по-големи и тежки престъпления се правят, пък хората остават ненаказани.
Щом в други държави покрива 3 години, едно забавяне едва ли е толкова тежко престъпление и едва ли е чак такъв огромен проблем.

И аз за момента ще изчакам поне да стане на 6 месеца и тогава отново ще говоря с ветеринаря. Ако категорично каже, че трябва да се сложи, ще сложим - естествено, че искаме да спазваме закона, че току виж сме влязли в затвора заради това, че не сме сложили бяс Simple Smile

# 672
  • sofia
Антиваксърството налазва и домашните любимци...

# 673
  • Пловдив
Ако коментарът е към мен - не съм антиваксър, стриктно си следвам както човешките ваксинационни календари, така и кучешките. Казано ми е, че бяс се слага между 4 и 6 месец и като стане на 6 ще се консултирам отново. Според ветеринарят по-добре се понася, когато са по-големи кучетата, поради тази причина не сме сложили на 4 месеца. И въпросът ми на предната страница беше как я понасят вашите кучета тази ваксина, а не дали изобщо да я слагаме.

# 674
  • Северозапада
Wightfang, няма нужда да ми се караш. Да, кучето е регистрирано, чипирано и ваксинирано и му събирам отпадъците. И да, тази година със или без пътуване щяхме да го ваксинираме. За първата противобясна ваксина самият ветеринар ни препоръча да изчакаме поне да навърши 6 месеца. И не го ваксинирам или не заради закона, а защото искам здраво куче. При дъщеря ми също имаше забавени във времето ваксини, когато се е налагало.

Общи условия

Активация на акаунт