Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 22

• 43 539
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
  • до най-прекрасния мъж
За сгъването не съм съгласна. Моята пералня вади комплектите чаршафи на кълбо. Ако не ги изпъна и не ги сгъна на две, на три, излизат усукани, на хармоника и влажни. Иначе, са сухи и не са омотани едно в друго.
За вълнените топки, доволна съм, ползвам ги при сушене на якета и вълнени дрехи. За друго не мисля, че ще свършат работа някаква.

# 526
  • София
Съгласна съм, че при ваденето от пералнята е нужно чаршафите да се поизпъват и слагат в сушилнята един по един, но това не означава, че трябва да се сгъват.

Като ги сгъвате всъщност затруднявате работата на сушилнята. Така се изсушават по-бавно, също както и на простора сгънатият чаршаф изсъхва по-бавно от разпънатия.

За дрехите предполагам, че няма значение, защото са по-малки и след няколко оборота на барабана вече ще се разгънат.

# 527
  • София
Със сигурност са по-тихи от другите, а дали вършат работа - не знам. Ползвам, защото уж подпомагали сушенето и защото си ги правих сама, та няма как да ги оставя неизползвани Grinning

# 528
Спално бельо (памук) - не излиза изгладено, ама чак пък 3D…
С Миле съм, след изпиране поизтупвам прането, всяка част по отделно, и мятам в сушилнята. Не сгъвам. Суша на програма за спално бельо на най-висока степен на изсушаване + Шонен. След приключване на цикъла веднага вадя и сгъвам. Резултатът ме удовлетворява, не съм маниак на изгладено.
Топки не ползвам.
Я, обяснете това за гладенето моля.
Милето ми вади чаршафите на хармоника.
И на памук със Шолен, и на спално бельо, просто излизат триизмерни.
Сгънати ли трябва да се слагат?
Не знам с кой модел на Миле си и съответно дали той има функция на сушене в зависимост от твъростта на водата, с която са прани дрехите.
Когато купих Милето и сърце юнашко не траеше да я изпробвам, не бях направила тази фина настройка. По спомен - сушилнята по подразбиране е направена за средно ниво на твърдост на водата, а нашата вода е мека.
Резултатът след недонастроената работа на машинката не ме удовлетвори. Дрехите бяха по-намачкани, отколкото ги вадеше предната ми сушилня.
Седнах спокойно, нали си бях начесала крастата, прочетох си упътването внимателно и си направих всички настройки според моето потребление. Резултатът се промени коренно към положително.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 12:07 от Djordja

# 529
Здравейте, какво е вашето мнение за този модел Bosch:

https://www.bosch-home.bg/productlist/washers-dryers/tumble-drye … ebox=accessories/

Цената е 1850 лв по разни магазини. Без Wi-Fi към 1750 лв.

Има ли по-добри алтернативи за тези пари, или нещо подобно, но по-евтино?
Също така, има модел, който е 250 лв по-скъп и енергоефективността му е AAA (модела по-горе е AA). Не мисля, че има други разлики и че си заслужава - тези 66 KWh разлика на година (25 лв да кажем) ще ги избивам 10 години..

Става дума за тази:
https://www.bosch-home.bg/productlist/washers-dryers/tumble-drye … ebox=accessories/

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 13:56 от feedy

# 530
Единствено за Миле бих платила над 1500-1600 лв. и особено предвид надутите цени на всички сушилни към момента.

# 531
Не си заслужава/субективно мнение/.

Други производители предлагат с параметри на кондензация над 91% и също така 95%.
Има и други нещица.
Успех при избора!
P. S. Виждам, че сте допълнили поста. За тази сума miele😉👍

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 19:33 от niljaniljo

# 532
  • София
Здравейте, какво е вашето мнение за този модел Bosch:

Цената е 1850 лв по разни магазини. Без Wi-Fi към 1750 лв.

Има ли по-добри алтернативи за тези пари, или нещо подобно, но по-евтино?
Също така, има модел, който е 250 лв по-скъп и енергоефективността му е AAA (модела по-горе е AA). Не мисля, че има други разлики и че си заслужава - тези 66 KWh разлика на година (25 лв да кажем) ще ги избивам 10 години..

Става дума за тази:

От тези двете, по-скъпата не си заслужава - с прекалено дълги програми е и е с клас на ефективност на кондензиране B.

Освен това има доста критики (основателни) към системата AutoClean на Бош, поради което не бих избрала нито една от двете.

Подкрепям мнението на Петя:

Единствено за Миле бих платила над 1500-1600 лв. и особено предвид надутите цени на всички сушилни към момента.

При положение, че има Миле, което влиза в бюджета ми, изобщо не бих се заглеждала в други марки (ползвам и Миле, и Бош). Вижте тези двете:

https://shop.miele.bg/bitovi-sushilni/11855090.html

https://shop.miele.bg/bitovi-sushilni/11855090.html

Имат и една по-евтина, но тези двете са с по-добра термопомпена система.

# 533
Аз съм с тази 8 серия на Bosch Exclusive с аутоклийн от миналия януари. За мен напълно си заслужава. Когато решихме да вземем сушилня искахме най-доброро на пазара - да си заслужава, да вади дрехите наистина сухи (понеже доста по-бюджетни класове излизат влажни). Тогава съвсем скоро беше излязла на пазара. Поблазни ни и аутоклийн системата, защото не трябва да се чисти модулът за мъх всеки път.
Изключително съм впечатлена от работата. Дрехите излизат сухи и ако се извадят и приберат на момента 90% от тях нямат нужда от гладене. Суша всичко  не се съобразявам с нищо и до сега не ми е съсипала нито една дреха. Включително пуловерите си пускам вътре.
Да, някои програми изглеждат дълги, но тя има автоматична сензорна система и като повърти малко обикновено намаля времето. Плюс това ако го изсуши по-рано отчита и спира. Единствено програмата за Памучни, на която пускам чаршафите е по-дълга, но при пускане също се съкращава.
Също така на теория в повечето програми времето, което се изписва включва допълнителната програма less ironing (по-малко гладене), която може да се изключи - програмата за по-малко гладене действа не само докато работи самия цикъл на сушене. Ако обърнете внимание ще видите, че до индилацията за less ironing пише съответно 60 или 120 минути - след като дрехите са сухи ги върти като пуска малко пара за съответното време. Целта е ако не може да ги извадите в момента да не излязат на хармоника като престоят в сушилнята. Тези 60 или 120 минути може да си ги прекъснете по всяко време. Програмата приключва преди тях и просто ги върти през известно време ако случайно не сте вкъщи да ги запази в добро състояние.
Има и бърза програма за 40 минути, която може и по-бързо да свърши. Използвам я като нещо ми трябва бързо, или като си взема ноеи дрехи и ги пусна дамо да врътнат през перслнята за 15 мин.
По отношение на разхода на ток - не е задължително по-дългия цикъл да означава по-висок разход на ток. Новите уреди (особено тези с по високо качество) са направени да работят с ниско ниво на раьход на електричество
Давам пример - пералнята ни също е Бош, високия клас. На дисплея има инфикатор, който показва степента на разход на вода за всяка програма и настройка, която пуснете - има пеограми, които се водят по-малко интензивни - по-дълги са, но показват по-нисък разход на ток пт някои по-кратки.
Вкъщи някои дни сушилнята работи по 3-4 пъти на ден. Обикновено ако имам чаршафи често ги оставям през нощта да си въртят, тъй като е много тиха и не я чуваме изобщо.
Ако трябваше да се върна и да избирам, пак бих направила същия избор. Нямам нито една забележка.

# 534
  • Italia
Здравейте, маЦки, в търсене съм на сушилня. Освен да е с термопомпа, имам едно-единствено ограничение - ще бъде на открита тераса, точно до пералнята. Няма място къде другаде да се сложи, живея на достатъчно топло място и е честа практика пералните да са на открит балкон, моята не прави изключение (така заварих от предишните собственици). В два магазина за техника тук вече ми казват, че сушилня с термопомпа при температура под +5 градуса не работи (не работи добре). В България имам Беко, защото беше единствената, която може да мине през вратата на остъклената тераса и съм сигурна, че доста дни през зимата температурата е под +5 градуса и няма никакъв проблем в работата и, вече 5 години при 3-4 ползвания седмично. Принципно избирам марката с най-дълга гаранция, особено ако има от онези удължените по 5 години, но в момента не откривам нищо активно. Най-вероятно ще изчакам до черния петък, но ми се иска да събера малко инфо за модели, функции, които намирате за удобни или неизползваеми или пък някой скрит дЕфект, за който ви се искало да знаете преди да я купите.

# 535
  • София
Здравейте, маЦки, в търсене съм на сушилня. Освен да е с термопомпа, имам едно-единствено ограничение - ще бъде на открита тераса, точно до пералнята. Няма място къде другаде да се сложи, живея на достатъчно топло място и е честа практика пералните да са на открит балкон, моята не прави изключение (така заварих от предишните собственици). В два магазина за техника тук вече ми казват, че сушилня с термопомпа при температура под +5 градуса не работи (не работи добре). В България имам Беко, защото беше единствената, която може да мине през вратата на остъклената тераса и съм сигурна, че доста дни през зимата температурата е под +5 градуса и няма никакъв проблем в работата и, вече 5 години при 3-4 ползвания седмично. Принципно избирам марката с най-дълга гаранция, особено ако има от онези удължените по 5 години, но в момента не откривам нищо активно. Най-вероятно ще изчакам до черния петък, но ми се иска да събера малко инфо за модели, функции, които намирате за удобни или неизползваеми или пък някой скрит дЕфект, за който ви се искало да знаете преди да я купите.

За балкона според мен е най-добре да си вземете една обикновена коминна сушилня - просто, евтино и ефективно решение.

Термопомпената сушилня е мислена, за да бъде вътре. Навън няма никакъв смисъл от нея. Цялата ѝ сложна технология се състои от решения на проблеми, които навън не съществуват.

# 536
Че продават ли се още коминни сушилни....?

# 537
В Европа трудна работа да се намерят с изключение на няколко държави. Не ги намирам за добро решение- въздуховодите/комините им се задръстват с много боклук, а и са пожароопасни заради това.
https://www.youtube.com/watch?v=_9BH_ZrMvX4

Тук, около 5 мин, извадиха гнездо с яйца Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=T7J8dhX_gbk

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 22:04 от petiaivanov

# 538
  • София
В Европа трудна работа да се намерят с изключение на няколко държави.

Би трябвало в Италия да може да се намери някое такова Зануси например:
https://www.amazon.it/Zanussi-ZTE7101PZ-asciugatrice/dp/B00MXR6RMI

Не ги намирам за добро решение- въздуховодите/комините им се задръстват с много боклук, а и са пожароопасни заради това.
https://www.youtube.com/watch?v=_9BH_ZrMvX4

Да, не са добро решение, когато са ти вътре в къщата. Затова са измислени кондезните и термопомпените. Но на балкона какво ѝ е, може и без комин даже. Най-много да сложиш половин-един метър тръба, за да отклониш струята да не духа в теб, докато си пиеш кафето на балкона Simple Smile

Тук, около 5 мин, извадиха гнездо с яйца Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=T7J8dhX_gbk

И аз наскоро вадих гнездо от един аспиратор. Бяха го „построили“ направо върху възвратната клапа. Само че нямаше яйца, защото стопаните вече бяха отлетели на юг Simple Smile

Сменихме въздуховода и сложихме решетка. Мисля, че вече няма да има проблем.

# 539
То хубаво на терасата, но нали ще издухва и боклук....та не е ясно къде ще се цапа, съседите..и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт