Нашите цветя - обща тема 15

• 35 151
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
Мацки, на мен трябва да ми наложите бан когато става дума за бугенвилии. Днес просто трябваше да спася една зарязана на сянка, силно засушена и с ластуни над метър и половина.
Вече е позиционирана на покрива ми. Напоена, утре ще ѝ сложа тор за цъфтящи и се надявам да живне.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 08:56 от MagniМ

# 91
Това е в Гзира, нали? 😆

# 92
Това е в Гзира, нали? 😆
Работното ми място 😛

# 93
Pipi_, шансът бугенвилия да оцелее в Германия без много специални грижи клони силно към нула. Даже няма такова лято, че да развие хубостта си. Според мен и в България няма условия за бугенвилии. Имала съм и там.

Не бях се замисляла за климатичните особености. Права си, в Гърция и Италия растат като бурени, но у наше село с това студено лято, кой знае... Май ще се въздържа, и без друго ще се чудя къде да я дяна през зимата.

# 94
Карзче, тази зима поради невъзможност да прибера сандъчетата вътре ги оставих на терасата, която не е остъклена. И всички измръзнаха. Изрязах ги и сега вече някои от тях почнаха да пускат листа. Ще видя какво ще излезе. за това ли питаш? Бучнала съм си една клонка от него, но още не е цъфнало.

# 95
Искам да си взема нискостеблено мушкато. Сорт ли да търся или с подрязване стават такива нисички?

# 96
Тази зима оставих слонската юка да зимува навън абсолютно незащитена. Както се очакваше листата поизмръзнаха, но иначе нищо и няма. Изрязахме я, че и без това беше станала огромна, крива и до тавана, и сега гледам тръгна да пуска две нови издънки.
Опитах да си захвана Бенджамин Кинки от младо клонче. Седя месец във вода и изсъхна.
Аукубата нещо и тя сдава багажа. Уж се беше захванала, вървеше и изведнъж клюмна и почна да почерняват листата. Преместих я навън да я попече, ама не живва. Извадих я вчера, уж е наред корена ...
Имам две големи саксии празни, харесах този чашкодрян и ще го търся. Дюлата също ми хвана окото, ама тя окапва ли, реже ли се?

# 97
Реа, миналата година попаднах на такива, нискостеблени. Не съм много наясно, но мисля, че си е сорт. Жалко, че съм изтрила всичките си снимки от миналото лято да ги видиш.

# 98
Тази зима оставих слонската юка да зимува навън абсолютно незащитена. Както се очакваше листата поизмръзнаха, но иначе нищо и няма. Изрязахме я, че и без това беше станала огромна, крива и до тавана, и сега гледам тръгна да пуска две нови издънки.

Може ли да ни я покажеш? Аз имам две, още са малки, от чески си ги захванах миналата година. И едната ми е с по-жълтеещи листа. Слагам желязо и торя вече месец, но още не е така хубаво зелена. Преди дни вятъра я беше обърнал и излязла от саксията. Видях че е с огромни корени. Сложих нова пръст на дъното и върнах досипвайки и отгоре (в голямо керамично гърне е та имаше място), но се чудих дали трябва да я местя в по-голямо. Със сигурност не е измръзнала защото при мен няма такива студове. Новите листа, които сега отваря са хубаво зелени.

# 99
Ще снимам, но нека да дръпнат малко, че сега са само пъпки по ствола и не се забелязват много. Беше наистина огромна с два големи ствола, единия с 3 разклонения, другия с два. Вторият, понеже бяха малки и закривани от големите, ги махнах и пресадих отделно, сега е орязан до дъно и навярно и оттам ще тръгне нещо. Вече няколко пъти я режем и давам малките после, но не така изцяло като сега. Ще тръгне пак, не я мисля много, тя сама си се гледа. Не обича много вода, търпи засушаване дори в жегите и обикновено ако жълтеят листата е от преполиване.

# 100
Не ги поливам зимата изобщо. Само каквото поемат от дъждовете. И едната си е прекрасна, а другата не. Sad

# 101
Магни, да не се е заселила някоя гадинка в саксията и да гризе корените?

Мушкатото и според мен е до вид колко ще расте, но няма как да познаеш като го купуваш. В магазина всички са кичести и малки, и после някои от тях стават чудовища. Подрязването не е добра идея, защото то цъфти по върховете и като ги орежеш няма цвят, а започва да се разклонява.

# 102
Момичета, вярно ли е , че винките са отровни и не бива да се пипат с голи ръце?

# 103
Що винки минаха през ръцете ми и да са отровни не съм разбрала.
Флокс, хлороза в чист вид. Не са жълти, жълти, а бледи точно като при хлороза. Но защо само едното. Едно до друго наредени и гледни ( по-скоро зарязани) еднакво.

# 104
  • В един копнеж!
Загазих!
Всичките ми рози и част от другите цвета са с хоботници. Ядат листата на розите, пробиват пъпките напряко и съответно цялото връхче клюмва.
В нашият район повсеместно са пръзнали хоботници- по полята, по градините. Отделни някакви като летящи мравки, и те са напаст, летят на ята. За тях не съм чула да правят беля, но ги наблюдавам в градината, че се въртят около плодните дръвчета.
С какво да пръскам цветятя, така че и да не навредя на пчелите?! Имаме няколко кошера. Далече са от цветната ми градина, но това не е нещо, което можеш да му кажеш "натам няма да летиш, само в един периметър".

Общи условия

Активация на акаунт