Родени през март - тема 2

• 22 362
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Привет и от нас. Днес бебка става на 3 месеца, последните няколко нощи ми взе акъла, изобщо не искаше да спи, направо се побърках. Вечер не искаше да заспива. От вчера пак си е моето спокойно бебче (е не от най-спокойните, но все пак). Вашите бебчета кога започнаха  да посягат към предмети и да ги хващат?

# 421
  • Варна
И аз не съм писала от както е роден, а вече е на два месеца.На последния преглед беше 6.200, обаче за десет дена е наддал само 200 гр. И ми се струва мъничко.
Иначе става все по-интересен. Нямам търпение да почне да научава всичко по малко. Напълно съм забравила кога ще почне да се обръща 😀 Много се смее и гука,иска все внимание, а на мен ми е трудно когато и баткото е вкъщи и си мисля ,че все някой е пренебрегнат( не знам мамите с две вкъщи как успяват).
А какво мислите за даването на вода в жегите?Аз уж съм чела ,че кърмата е напълно достатъчна, обаче свекърите само пилят на моя мъж ,че съм щяла да го дехидратирам. Даже свекървата питала сестрата в градината( и тя така казала) , щяла да пита и педиатъра ,който идвал да ги преглежда. Хем се дразня и искам както аз съм си преценила да правя,хем ако стане нещо знам как ще ме обвинят и ще се натяква " нали ти казах" 🤔
И да се похваля странично баткото го приеха на държавна градина . Като досега беше на частна ясла. И сега пък ми мрънкат ,че щяло да му бъде трудно ,никой нямало да го търпи , да го обгрижва както там и се чудя защо не се радват,че ще спестим едни пари ( а пък свекървата работи в същата частна ясла)
Смятам след седмица да минем на селото на ММ , да видят си видят правнуците хората и да се радват.
Общо взето оплаках се ,
Надявам се да сте добре всички и да не ви ядосват околните 😀

# 422
Привет и от нас. Днес бебка става на 3 месеца, последните няколко нощи ми взе акъла, изобщо не искаше да спи, направо се побърках. Вечер не искаше да заспива. От вчера пак си е моето спокойно бебче (е не от най-спокойните, но все пак). Вашите бебчета кога започнаха  да посягат към предмети и да ги хващат?
Ами моят син още не е започнал да го прави. Сякаш понякога посяга и удря играчките на шезлонга, но не мога да преценя дали е случайно. Иначе много ги гледа и понякога им говори. На 5ти стана на 3 месеца.

# 423
Моето бебче не хваща играчките. След 10 дни прави 4 месеца. От 2 седмици си откри ръцете и започна да удря по ихрачките. Не ги хваща. Два пъти случайно се обърна от гръб по корем и веднъж обратно. Нейн връсник обаче прави сички тези неща още от началото на третия месец. Всяко се развива различно.
Вода в началото й предлагах да измие устата, но не желаеше. Сега като започнаха жегите сама си я търси. Разбира дали й давам вода, мляко или биберон и си избира какво иска. И все пак не пие в големи количества. Водя се по детето.
Винаги ще се намерят хора да мрънкат за едно или за друго. Да сравняват едно дете с друго. За съжаление често идва от близки хора. Изнервящо е. Но трябва или да не им обръщаме много внимание или да приемем, че се опитват да помогнат по някакъв си техен начин.

# 424
Кари в неделя стана на три месеца и посяга към играчките и дори ги хваща, но само когато е в настроение. Даже от една седмица вече си иска бибката и си я цоцка преди това я плюваше. Обръща се от гръб на корем, но не и стига силата да се обърне пак по гръб, но това го прави рядко веднъж на два три дни. Всеки ден се напъва да става и като и подам моите пръсти се хваща и се повдига доста. НО не я сравнявам с никой, всяко дете си има собствен ритъм за тези неща. Аз в началото много се дразнех като почне а да я сравняват с други дечица как на нейната възраст правили еди какво си, яли едиколко си, на вече спрях.
Като пример давам тя има наистина малко косичка, а всички около нея са с буйни коси, но знам че и нейната ще порасте.
Относно захранването мисля да я нахраня след месец и половина, когато ще бъде на 4ри месеца и половина, защото тя е на АМ изцяло и знам че за бебето но АМ захранването може да бъде по-рано.

Съжалявам за дългият пост.

# 425
  • София
Моя мъник избърза и се роди на 26.02.2022г. Беше едричък и всички ме бъзикаха, че съм родила едномесечно. 😂 И май наистина като ви чета избързва в развитието. За сравнение с едни негови приятелчета близначета, родени в началото на декември, той е с най-големи крака от тримата, настигнал е момиченцето на ръст и кг и се развива месец след тях засега. Така че има значение разбира се дали старта ти е 2кг или 4кг. Освен това както и при възрастните, има по-будни, по-мудни, така че няма смисъл да се гледат другите. Единственото, което можем да направим, е да ги тренираме с упражнения и когато са готови сами ще правят нови неща. Мен таткото всяка вечер ме пита все едно ме изпитва: Седя ли по корем? Правихте ли гимнастика? Прави ли коремна преса?
На два месеца и половина започна да хваща опашката на лисицата от активната гимнастика и да я дърпа. Той много си я обича, но и много се карат с нея още от самото начало. 😂 Тъй като купих черно-Бяла гимнастика, след това купих допълнителни шарени играчки на playgro (имат -28% в Хиполенд и има много яки играчки, които му събуждат интереса, направо се разорих 😂) и си играе и с тях и ги дърпа.
Като беше на две седмици се обърна настрани и започна и така да си спи. На 3+ започна да се обръща бързо. И преди това имаше няколко обръщания, но поолека лека настрани и по корем. Сега го прави съзнателно и като е научил нещо ново, само това прави. Дори и през нощта докато спи. Редовно чувам главата му Дан-Дан-Дан в таблата на кошарата и ставам да го отклещя, че не се усеща как да се измъкне. Ортопедът ми беше казал да слагам бебока на твърдо, аз все го жалех. И започна да се върти първоначално в кошарата, където матрака е по-твърд. Майката на близначетата ми каза, че са започнали да се въртят откакто ги е сложила на килимче за игра на земята, та сега и аз поръчах. Нз каква е логиката, може би потъват на меки повърхности.
Педито ми беше казала още от началото да давам вода по Еди колко си мл, гастроентеролог ми каза да предлагам и да пие колкото иска. На смесено хранене е. Изцяло кърмените бебета може и да не пият, макар че аз пак бих предлагала по мъничко да свиква с вкуса на водата.
За спането мисля, че бях писала по-назад в темата, че чета “Как спят бебетата?”. Подари ми я приятелка и ще съм й вечно благодарна. Има разлика в таблиците на консултантките по сън. Примерно за бебе на 3м при тях пише по 5ч. дневен сън, в книгата 3.5ч. Тъкмо изградих режим да спи по 6-7ч непрекъснат нощен сън и от два дни ми разказа играта - буди се в 1ч и до сутринта не ме оставяше. Прочетох, че между 3м-6м имат регресия на съня и решението е намаляване на дневното спане. Вчера го намалих на 2,5ч и спа от 22ч до 5:30ч и то аз го поразбудих, защото видях, че има пълен памперс. По има малко и пак заспа. Остава да го науча да заспива сам през деня, нощното спане го оправихме.
Ще захранвам 4++. Педиатърката каза като навърши 4м, защото като пие ам, бил свикнал с животинския протеин и е готов. Питах и гастро, каза Ок за 4м и препоръча аз да му правя пюрета. Гледах лекции, че е препоръчително да са готови, защото са от безопасни продукти и са в точните пропорции. Все още се колебая кое е по-доброто, защото на пазара всичко е блъскано с нитрати и месото с хормони. Тук поне е минал някакъв контрол. Вие какво мислите по въпроса - готови или ще ги приготвяте?

# 426
За захранването. С първото го попнах 5 месец. До 4 беше изцяло на кърма. После 1 месец Ам и започнах. Всичко изцяло аз приготвях. Даже после и на кухня не съм я записвала. Тогава повечето продукти бяха домашни. Сега никои не гледа зеленчуци, но все пак мисля отново аз да приготвам пюретата за захранване. В началото е нужно съвсем малко колипество. Вярно е, че всичко е с нитрати, но не ми се вярва всички продукти в пюретата да са напълно био. В контрола също не вярвам. А и имам позната, на която детенцето временно разви алергия от моркови. Първо бяха на домашни и беше ок. Купиха от пазара и хвана алергия. Мина му след 2,3 месеца. Мисълта ми е, пе така или иначе трябва да ги привикваме към това, което ше ядат в последтвие. Но това е изцяло мое мнение.

# 427
Бебка започна да хваща на 2.5 м едно огледалце на активната гимнастика, което се върти около рамката си и тя започна да хваща рамката. И сега от време на време хваща разни играчки, но не постоянно. Не се обръща все още. Масаж и гимнастика правя всеки ден. Главата вече си я държи почти без да има резки движения напред, назад или настрани.

Вода давах в началото по една лъжичка след кърмене за изплакване на устата, но е голяма занимавка и спрях. Сега като и давам Дентокинд от време на време го разтварям в лъжичка с вода и така й го давам, така че пак си е вид изплакване хаха.

Съня не го следя аз, даже ако някой ме попита не знам колко пъти и кога спи през деня, всеки ден е по различно време и различна продължителност, в общи линии я оставям да спи когато реши. Нощем спи от 22 до 6:30, така че щом това е ок, през деня не следя.

За пюретата - и предния път, и сега смятам да съм изцяло на купени.

# 428
Привърженик съм на старата школа. На големия преди 10г.започнах сокчета ябълка  и морков на 3м. Така направих и с малкия сега. В 10ч пие по 30мл.сокче. Позволих си го защото не е имал колики и е изцяло на АМ. Няма никакъв проблем за сега. Пие ги вече 10 дни. Вода пие много , от както се е родил и това ме радва . За сега е кротък, храни се 7 пъти на ден, като яде в 22ч после чак в 4ч. И спи до 8ч.
Ще почна с пюретата  от другия месец, когато ще е на 4м. Мисля да купувам. Наистина са минали контрол и са по-пречистени от тези които ще направим ние вкъщи с незнайно какви продукти.

# 429
  • Варна
Адриана хваща играчките, понякога, но ми се струва,  че е случайно. Въпреки,  че много обича да ми държи пръста, докато яде. И аз мисля да започвам захранването към 4+ , както направих с каката (тя също беше изцяло на кърма). Тъй като нашите живеят на село, всичко беше домашно, само бататите (сладките картафи) - не.
Вода предлагам, но не я харесва много.
Гимнастика правим и заради запека и рефлукса. Масажите не ги харесва, затова набързо я омазвам с олиото и приключвам, знам, че трябва да е спокойно и отпуснато детето.

# 430
Моето момче след пет дни става на 3 месеца и още не хваща играчки, има единични случаи, но не го намирам за тенденция, не може и да се върти все още. За сега държи добре главата като е по корем и от седмица се подхилква много готино. За захранването- ще почна при първа възможност, много надежди възлагам там, че е и с рефлукс и рядко се изхожда, надявам се да се регулират нещата като почне и други храни. Ако нямаше тези проблеми сигурно щях да чакам до 6-ти месец, ама всичко е индивидулано и има повече от един правилен начин!

# 431
Миро хваща от 1 седмица сам една дрънкалка, която виси над повивалника, мислех в началото, че в случайно, но вече го прави всеки път като му сменям памперса. И да се похваля, до вчера беше с Памперс Премиум Кеър, но много му се отбелязват на крачетата, нали ми е малко слонче, взех Хъгис и са страхотни, по-тънки са, по-еластични, не се спарва изобщо и не се отбелязват никъде.

За съня, през деня няма никакъв режим, слагам го да спи като видя, че се прозява. Вечер в 8 го къпем и до 9 е заспал, но се буди на 3-4 часа за ядене, кърмя го изцяло на поискване и много рядко се е случвало да спи над 4-5 часа вечерта. Скоро се надявам да започне да прави по-големи паузи. Бибата я отказа отново категорично и няма да му я давам.

Сложихме климатик в коридора и като е жега го пускам и така влиза хладина в стаята без да му духа насреща.

Вчера стана на 3 месеца и вече прави опити да се обръща, но не може съвсем. В четвъртък бяхме на консултация и е 7.500 кг, 62 см.

Имам чувството, че моето бебе само не си харесва кой знае колко активната гимнастика, а имаме 3 😂

Вода не му давам, не смятам и да му давам докато не го захраня на 6 месеца. Доста обилно напишкани памперси има на ден. Скандализирах в началото баби и прабаби с кърмене на поискване и недаване на вода. Опитаха се да ми вменят вина и да ми дават акъли, но си слушам само педиатрите и ако те кажат, че нещо не е окей тогава ще подходя по друг начин. Имаме си двама педиатри един в чужбина и един тук и двамата са големи привърженици на кърменето и съм много щастлива, че не се водят по съветите от преди 30 години
(в 8ми месец след доста голямо разочарование и гаф от болницата, в която щях да раждам, избрахме да родя в чужбина, та затова имаме 2ма педиатри)

Извинявам се, малко дълго стана 😁

# 432
Габка Жабка, все едно чета за себе си. И моя  бебок е с тези мерки (7380, но има 5 дни да стане на 3 месеца) бях се притеснила, че го преханвам, но как се прехранва бебе само на кърма? Вкъщи малко ми дуднат всички, че бил дебел... успокоявам се като чета, че е съвсем нормално. Ще ми е интересно да ми разкажеш къде си родила( може и на лично) аз много исках да родя в чужбина, но като проверявах как става ми се видя много сложно за организиране

# 433
Габка Жабка, все едно чета за себе си. И моя  бебок е с тези мерки (7380, но има 5 дни да стане на 3 месеца) бях се притеснила, че го преханвам, но как се прехранва бебе само на кърма? Вкъщи малко ми дуднат всички, че бил дебел... успокоявам се като чета, че е съвсем нормално. Ще ми е интересно да ми разкажеш къде си родила( може и на лично) аз много исках да родя в чужбина, но като проверявах как става ми се видя много сложно за организиране

Бебе на кърма не може да се прехрани 😉 това ми го казаха 3ма педиатри, тъй като той нададе много първите два месеца и аз си мислех, че нещо не правя като хората. Не слушай никого, прави това, което намираш за правилно и си се кърмете спокойно. Първия месец нададе 1.600 кг, втория 1.400 кг и сега е надал 800 гр, като педиатърката ме предупреди да не се шашкам, защото кърмените бебета, особено тези, които надават много първите месеци забавят рязко след 3тия и това е нормално.

Иначе раждах в Турция в частна клиника след гаф от страна на болница “Надежда”, добре че реших да отида на второ мнение там, че не ми се мисли какво можеше да стане ако не бях. Прибрахме се бебето като беше на 2 седмици, като преди това извадихме пасаван.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 13:38 от Габка Жабка

# 434
Моето момиче стана на 3м преди седмица, а от две някъде хваща играчките от гимнастиката.Тя е от тези съвсем обикновените,а аз сменям играчките през ден два.Тя там може да откара 1 час,в кошарата също като гледа въртележката ,но аз не я оставям.По коремче не обичаше да стои,обаче взех да я слагам на възглавницата за кърмене и вече така е удобно и е много интересно.Така я държа по 10-15мин.Все още не се обръща.

За не даването на вода и аз срещах упреци с първото дете,но сега никой нищо не казва 😄 Видяха ,че оцеля детето и без да пие вода 🤷‍♀️ Все пак питах педиатърката, защото баткото е роден средата на  ноември,лятото беше захранен и вече пиеше вода.Та сега в жегите се притеснявах, но тя също каза до 6м и щом е само на кърма ,че няма нужда.

Голяма поспаланка ми е ,около час и половина и е максимума за бодърстване и заспива (от 40мин до 3ч) Вечер от 21 до 3 е най-голямата пауза,а тази нощ в 5ч (дано не е било само единичен случай 🤞)

Ще захранвам както баткото на 5м навършени,че даже и половина.Имаме си село и всичко ни е домашно, включително и месата (свинско,телешко,пилешко,заешко)

Разходките в количката са проблем при нас,просто не й харесва и това е...Ако имам късмета да заспи и успявам малко да мръдна някъде,ама събуди ли се и започва да мрънка и пищи.Но пък не й се сърдя,това да е .Толкова е миличка и кротка в къщи и въобще не плаче,като порасне още малко и сменим коша предполагам, че ще е доволна като гледка и не е легнала☺️

Общи условия

Активация на акаунт