Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 9

• 28 699
  • 621
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Пикасо е бил идол за Салвадор Дали.
Може би е един от малкото художници,  уважаван и харесван от  Дали.
Възможно е. Много отдавна съм чела биографията на Дали, забравила съм..

# 151
  • Русе
Е, Пикасо де.

П.П. много ме дразни Билалов, като си натаманява ударенията. Пика́со е, все пак е испанец, не французин.

Само допреди няколко години казвахме Пикасò, също и Платòн и лично на мен ми струваше някои усилия да свикна с промяната на ударението.

# 152
Е, Пикасо де.

П.П. много ме дразни Билалов, като си натаманява ударенията. Пика́со е, все пак е испанец, не французин.

Само допреди няколко години казвахме Пикасò, също и Платòн и лично на мен ми струваше някои усилия да свикна с промяната на ударението.

Не знам кои сте вие дето така сте им казвали, но около мен никой не е слагал такова ударение. Пък съвсем не съм първа младост.

# 153
На 35 години съм, никога и от никого в България не съм чувала да казва ПлатОн или ПикасО. Къде и в какви среди се е случвало това, стана ми интересно.

# 154
  • Велико Търново
При мен местата на цифрите са разменени и също като евпетра си спомням, че имаше години, в които името масово се изговаряше с ударение на последната сричка.

# 155
На 35 години съм, никога и от никого в България не съм чувала да казва ПлатОн или ПикасО. Къде и в какви среди се е случвало това, стана ми интересно.

Много по-голяма съм от Вас и да, знаехме го ПикасО. Не мога да твърдя, че всички са казвали така, но най-малкото по медиите би ми направило впечатление, ако са го произнасяли по друг начин. Но кога ли и колко често Пикасо е бил тема на предаване! Както и казвахме тангО, а то е тАнго. Извинявам се за отклонението, но дори сега е така-името на нашумелия напоследък белгийски актьор Схунартс е произнасяно като Шьонертс. Явно така се чете на английски.

# 156

Е, аз съм на 55 и съм чувала. Също така МЕрцедес вместо МерцЕдес, МонАко вместо МонакО, Жерар ФИлип вместо Жерар ФилиИп и много други.

# 157

Много по-голяма съм от Вас и да, знаехме го ПикасО. Не мога да твърдя, че всички са казвали така, но най-малкото по медиите би ми направило впечатление, ако са го произнасяли по друг начин. Но кога ли и колко често Пикасо е бил тема на предаване! Както и казвахме тангО, а то е тАнго. Извинявам се за отклонението, но дори сега е така-името на нашумелия напоследък белгийски актьор Схунартс е произнасяно като Шьонертс. Явно така се чете на английски.
За тангото съм съгласна, а кой е този нашумял актьор, името и в двата варианта не ми е познато.

# 158
Въпросният стана известен с последната екранизация на "Далеч от безумната тълпа" по Томас Харди. После е участвал в доста филми-къде по-големи, къде по-малки роли.

# 159
Вижте, нито съм искала да се заяждам, нито нещо да демонстрирам. Беше ми интересно, благодаря на тези, които отговориха.

# 160
Пикасо е бил идол за Салвадор Дали.
Може би е един от малкото художници,  уважаван и харесван от  Дали.
"Двама са гениалните художници на Испания. Аз и Пикасо. Но Пикасо е комунист." - Салвадор Дали

# 161
  • София
Много слаби участници от два дена насам.
Хирурга огромно разочарование, жалко.

# 162
Хирурга беше много разочароващ,но и на мен ми се струва,че въпросите станаха по трудни?

# 163
  • Русе
Е, Пикасо де.

Не знам кои сте вие дето така сте им казвали, но около мен никой не е слагал такова ударение. Пък съвсем не съм първа младост.

Е, ако Вие не сте първа младост, аз съм може би трета младост. Преподавах философия преди 20-тина години и учениците ми се стъписваха, когато поставях ударението в Плàтон на "а", даже ми правеха забележка. Мисля, че и с Пикàсо някъде в началото на 90-те години на миналия век започна промяната в ударението, вероятно с отварянето ни към света.

# 164
Преди 20-30 години бяхме франкофонска държава Wink
Шегувам се, но наистина в България (а и не само) през 19 и докъм края на 20 век френският език е бил повече на почит. Масово се е изучавал, а френското произношение се е налагало при чуждите имена. Сега е английският. А и като цяло има стремеж към запазване на оригиналното звучене на имената.
И гръцката столица дълги години е била 'Атина, сега е Ат'ина.

Общи условия

Активация на акаунт