🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 59 928
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, на път за лятната ни почивка тази година сме предвидили и 4 нощувки в Истанбул. За първи път ще ходим там и съответно имаме няколко питанки. Ще съм благодарна ако се отзовете със съвети и напътствия. Ще пътуваме на 9-ти юли (първия ден от байряма).
1. Хотелът ни е на стотина метра от джамията Султан Ахмет (Nika otel & cafe) и още не сме решили към кой паркинг да се насочим (ще оставим колата и ще ползваме градски транспорт през цялото време). Първи вариант е този паркинг който е близо до хотела. Някой ползвал ли го е? Възможна ли е резервация? Как е от към натовареност? Наистина ли старият град е затворен за автомобили?

Вторият вариант е пак Ispark, близо до Истанбул аквариум в мол Florya, който е едно от местата които искаме да посетим, и след това с автобус или Мармарай до хотела (това още първия ден при пристигането ни и преди да се настаним в хотела). Тук идва въпросът от тамошната спирка на Мармарай или някъде в близост ще можем ли да се снабдим с Истанбулкарт или поне с билети на първо време? И удачно ли е когато продължаваме пътуването си да се връщаме пак до там за колата?
Кой вариант на паркинг бихте препоръчали?
2.Също така доколкото разбрах в този период градският транспорт ще е безплатен. Знам, че трябва да чекираме Истанбулкарт но ако сме с билети как става?
3.Някой има ли опит с Museum pass Istanbul? Трябва ли да го заявим някъде предварително или може на място от някой от обектите включени в него да го закупим? Има ли разлика в цената за деца и възрастни? Когато го закупим трябва ли отново да се редим на опашки в обектите или направо го чекираме на турникетите и влизаме?
4.Доколкото прочетох тук за празника затворени обекти ще има само първия ден (9-ти юли) , така ли е наистина?
5.Някъде из темите четох, но сега не мога да намеря, че за Топкапъ Сарай има някакъв страничен вход, на който не се чака толкова много за да влезеш. Може ли някой пак да обясни как да го намерим?
Извинявам се за многото въпроси и благодаря за отговорите предварително!

# 571
Момичета, знаете ли къде на влизане през Капитан Анд. може да се закупи турска карта за интернет? Няколко пъти вече си купувам и на следващото влизане интернета е свършил и не мога да ползвам мапса….

# 572
anitodeleva за Музеум пас , ние платихме картата в хотела, дадоха ни ваучер , а самата карта взехме от информационните гишета на площад Султанахмет, иначе бяхме решили да я закупим от музея на мозайките. Никъде не чакахме на опашка , направо влизахме .Не ни стигна времето да посетим кулата Галата имаше голяма опашка.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 01:28 от FBID1119177734809501

# 573
  • Бургас / UK
Добър вечер , момичета и момчета! Сиена, прекрасен разказ , Благодаря !
Може ли сайт , където да видя таксите за всички магистрали в Турция?
Благодаря !
anitodeleva, по принцип, най-добре , паркинга да е до хотела. За натовареност няма как да отговоря, всичко е късмет. Ако оставите колата до аквариума и повече няма да я ползвате и това е вариант. Спирката на Мармарай е близо до там . Ако няма автомати за карти, купете билет и после си купете карти, защото е по-изгодно с тях. Само не забравяйте, че Мармарай се таксува при качване и излизане от спирката. Просто последния ден се връщате до паркинга по същия път и тръгвате на почивката. Аз винаги съм мислила такъв вариант за оставяне на колата в по- спокоен квартал и от там с градския транспорт.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 22:47 от *Чефи*

# 574
# 575
Здравейте!
Темата е чудесна и много полезна! Но вие това си го знаете. Аз по-добре просто да благодаря за всички идеи, предложения и съвети, които открих тук. Страхотни сте!
Имам няколко конкретни въпроса и моля за съдействие.
1. При влизане в Турция трябва ли да се представи сертификат за ваксинация или отрицателен тест за Ковид?
2. Някой пътувал ли е с влак до Истанбул, без предварително осигурен билет за връщане? В момента от тук, в София, може да се вземе билет само в едната посока - София - Истанбул. За обратното пътуване, след 3 дни, тук билети не продават. Уверяват ни, че като пристигнем, няма да е проблем да си набавим, но... не ми е спокойно. Ако случайно няма билети за влака, какъв резервен план бихте ми предложили? (Къде се намира автогарата и коя автобусна компания да търсим?)
3. Не ми се отваря сайта на Sehir Hatlari, а при другите компании не намирам фериботи, които пътуват до Саръйер. Разбрах, че има един в 11,00 часа. Това важи за делнични дни или и за събота и неделя? Може ли да се разчита на удобен ферибот в обратната посока? Има ли спирка на пристанището в Ортакьой и в какви часове може да се хване корабче от там?

# 576
Ли  ето линк към разписанието на Шехир Хатларъ https://sehirhatlari.istanbul/uploads/pdf/tarife.pdf
За влака, от турска страна за България са подсигурени малко спални места за връщане,  надявам се , че като слезете на Халкалъ ще има билети,  м.май  бяхме малко хора във влака. Не съм пътувала с автобус , нека другите да се включат. Иначе фирма "Метро".
Няма нужда от тест и документи за ваксинация.

# 577
  • София
Здравейте!
Темата е чудесна и много полезна! Но вие това си го знаете. Аз по-добре просто да благодаря за всички идеи, предложения и съвети, които открих тук. Страхотни сте!
Имам няколко конкретни въпроса и моля за съдействие.
1. При влизане в Турция трябва ли да се представи сертификат за ваксинация или отрицателен тест за Ковид?
2. Някой пътувал ли е с влак до Истанбул, без предварително осигурен билет за връщане? В момента от тук, в София, може да се вземе билет само в едната посока - София - Истанбул. За обратното пътуване, след 3 дни, тук билети не продават. Уверяват ни, че като пристигнем, няма да е проблем да си набавим, но... не ми е спокойно. Ако случайно няма билети за влака, какъв резервен план бихте ми предложили? (Къде се намира автогарата и коя автобусна компания да търсим?)
3. Не ми се отваря сайта на Sehir Hatlari, а при другите компании не намирам фериботи, които пътуват до Саръйер. Разбрах, че има един в 11,00 часа. Това важи за делнични дни или и за събота и неделя? Може ли да се разчита на удобен ферибот в обратната посока? Има ли спирка на пристанището в Ортакьой и в какви часове може да се хване корабче от там?
1. - Не
2. - Не съм ползвала, но от темата останах с впечатление, че е вярно. Когато пристигнете най-вероятно ще има билети за след 3 дни. Иначе автогарата е на удобно място с метро.
3. - Отваря се сайта. Ето разписанието до Еминьоню. В дясно се превключва в обратната посока - от Еминьоню. Работи всички дни. 
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174

Пристанище Ортакьой не е често използвано в маршрутите на фериботите. Има една линия Ортакьой - Юскюдар-Кадъкьой, но не знам дали ще ви свърши работа (разписанията за делник и празник са различни):
 https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … kudar-kadikoy-173

Много рядко, но все пак в някои часове спират и корабите от тази линия:
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … -bogaza-gidis-167

Цялото разписание го има за изтегляне най-долу, а на всяко пристанище или информационен център го има същото като малка синкава книжка.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 15:18 от Тaня67

# 578
Много ви благодаря, момичета!
Сега видях разписанието и маршрута на ферибота по Босфора. Ще го ползваме, живот и здраве...
За влака Истанбул - София никак не съм спокойна. Изглежда, няма начин да се вземат билети онлайн. Щом спалните места са малко, може пък да има за втора класа. Ще видим и после ще споделя.

# 579
Здравейте,

Можете ли да ме упътите в търсенето на хотел в централната част? Възнамеряваме да се придвижваме без кола, пеша и с автобус. Ще се посещават музеи, а сме с деца, търсим нещо подходящо и не много отдалечено. Комуникативно място.

# 580
Здравейте,

Можете ли да ме упътите в търсенето на хотел в централната част? Възнамеряваме да се придвижваме без кола, пеша и с автобус. Ще се посещават музеи, а сме с деца, търсим нещо подходящо и не много отдалечено. Комуникативно място.
Ние бяхме в хотел Martinenz.В близост до него,на няма и 5 мин.е трамвайната спирка,има и спирка на метрото пак наблизко.Много удобен като локация,но стаята ни беше ужасно тясна,за разлика от други хора от групата,които казваха че тяхната е широка.Явно ние сме попаднали на такава.

# 581
Здравейте,

Хотел Пенинсула, м.май бяхме в него. Хотелът е на пешеходно разстояние от площад Султанамет. Първите два дни не ползвахме транспорт.
Това е хотелът, бяхме в тройна стая ( две лица) спалня и ед.легло,   с включена закуска, има панорамна тераса с гледка към Босфора там закусвахме. Резервация чрез сайта на хотела, платихме на място , кеш в евро.

# 582
  • Варна и...духом на Босфора
Роже,Ни съ крий,майка,ни съ!
Рипортваха ми Ут Флугхафена сичкУ,машината gelandet,и викат Идин слиза бая Усмян😃!
Викам - Наште са,те кат кацат на Стамбула баш глюклих са😃
Ади бакалъм,многУ здраве ут мени и дордя е съмнало пиши тука како напрайхти,де одихтИ!
Чи Уимбълдънъ почва майка,ти знайш!❤️💜❤️

# 583
  • В сърцето на трима мъже...
Здравейте,

Ние отседнахме в Dosso dossi hotel Йени капъ, пред хотела е Мармарай и две метро линии. Препоръчвам за местоположение и удобен транспорт.

# 584
Благодаря, и в двата препоръчани хотели няма места за датите, които ме вълнуват.
Дано се включат и други.

Общи условия

Активация на акаунт