🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 60 006
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна и...духом на Босфора
Тифанчук
От Лалели до бул Ататюрк пеша,джанъм.
Знаеш ли хотела кой е?
Тоест с агенция ли сте,не разбрах.
Ако хотела е от горната страна на трамвая,по- бързо се стига до булеварда,и по+ малко вървене има.
Но не ви трябва транспорт.

# 556
Тифанчук
От Лалели до бул Ататюрк пеша,джанъм.
Знаеш ли хотела кой е?
Тоест с агенция ли сте,не разбрах.
Ако хотела е от горната страна на трамвая,по- бързо се стига до булеварда,и по+ малко вървене има.
Но не ви трябва транспорт.

Мислех,че ни трябва транспорт за да стигнем до булеварда.
Сега разбрах,благодаря много!
Със агенция сме за три нощувки и още не се знае хотела.

# 557
  • Sofia
(снимката е от нета)

Да разкажа малко и за моето последно посещение на Истанбул. Бяхме с още две семейства, за четири нощувки, с автомобили. За нас n-то ходене, за тях първо. Ситуацията си имаше и плюсове, и минуси, но всъщност на мен в тоя град никога не ми е зле и винаги имам място за още и още, така че съм хепи...
С тол-стикерите действах по съвети от предната (мисля) тема, точно както го бяха описали съфорумките – купихме стикерите от поща в града, заредихме пари и на връщане ни дръпнаха и за отиването. Чиста работа и най-лесна. Нямаше никакви проблеми. Само да се има предвид, че повечето пощенски клонове не работят в съб/нед. Работещ в събота със сигурност е този от западната страна на Египетския пазар.
Настанихме се в Джихангир, в апартамент от airbnb. Беше доста просторен, чист, тих и с перфектна локация – под Истиклял, в близост до Таксим, Каракьой, Кабаташ, Т1 и М2. Разбира се баирите там са бая чок зор, но това е положението, тъкмо оформихме бедра и дупета, че и немалко папане имаше тия дни, както си му е редът...  Smile
Ползвахме паркинг в района по 100 лири на денонощие. Може да се паркира свободно на улицата, но места никога няма.
Както вече се писа и назад, градът е почти както преди пандемията откъм народ. В района на Таксим вечер, че и денем е пълна лудница. На ретро трамвая в две поредни вечери прикачаха втори открит вагон, в който имаше свирещи музиканти и певци – атрактивно и приятно, с готина музика. В Бейоглу е пълно с кокетни барчета и атмосферата е по-различна от тази на истор. полуостров (визирам туристическите места!). Също много приятно ни беше да сядаме по уличките между Каракьой и новия Галата Порт – там също е цветно, живописно, с много заведения с коктейли, наргилета, бира и т.н.
Няма да изреждам по дни и програма, защото ходихме само по най-най-познатите и обичайни места, освен това темпото на групата беше свръх бавно и реално дори не посетихме много обекти. Най се харесаха църквата Св.Стефан, Мода, Египетския пазар, крайбрежната в Юскюдар, Балат и пътуването с корабчета. Последните дотолкова ни зомбираха, че на няколко пъти понечвахме да си слезем с чашките чай в ръце, но чичовците много осторожни и не дадоха. Влачих компанията и до Саръер, където ядохме чуден Искендер кебап в най-забутаната квартална локанта, която можете да си представите. От Балат пък си купихме грамофонни плочи и разни сувенири. Ядохме десерта с пилешки гърди, от което някои се потресоха сериозно като разбраха. Честно казано не знам защо, ако не ги бях просветлила, нямаше да усетят изобщо, то е почти като Казан диби само консистенцията е една идея различна, заради месото. В Мода пък попаднахме в едно чудно заведение, с тих вътрешен двор, зеленина и страшно усмихната сервитьорка. По-скоро е барче, но имаше и ресторантска част. Накрая ще сложа линкове. Да, цените в Кадъкьой са леко по-ниски и е много приятна алтернатива на Фатих и Бейоглу.
Част от групата ходиха на разходка/пазар в Нишанташъ. Похвалиха магазин, в който имало чудесна оптика с големи намаления на хубави марки слънчеви очила. Бутикът е скъп, но това, което са си намерили е наистина изгодно.
Пробвахме и заведението за супи в Каракьой – малко, непретенциозно, но има над 15-20 вида супи и са наистина страшно вкусни. Друго, което се хареса е сладоледът на Чемберлиташ и Гала Кокореч срещу пощата.
Също препоръчвам мол Истанбул за всички, които са със собствен транспорт. Ние го ползвахме за пазар и обяд на тръгване към Бг. Лесно се влиза и излиза, попътен ни е, има достатъчно заведения и магазини, супермаркет, един голям за хубави баклави, локуми, ядки, сушени плодове, а видях и разни атракции за деца, абе с две думи – супер удобен.
Разказът ми е разхвърлян и липсват някакви кой знае какви случки, но като цяло беше чудесно пътуване, с много настроение, много калории и много уморени крака.
В скрития текст слагам линкове към заведения, които ни харесаха и препоръчвам.
Скрит текст:
https://goo.gl/maps/koCaV7bpeujXiBcJ9 Супите
https://goo.gl/maps/d33GNu8G5xWdXuZB7 Хубава храна в района на Сиркеджи
https://goo.gl/maps/p7HXrjBbALHBtd64A Покривен коктейл-бар в близост до Истиклял – гледка, музика, пийване.
https://goo.gl/maps/MHLKFB7ZpqsNj5m5A Барчето в Мода
https://goo.gl/maps/GaFAGVT1ij1P9PFb8 Още един хубав ресторант, намира се до Йеребатан
https://www.lokumatolyesi.com.tr/ Локумите в мола
https://goo.gl/maps/MTEC1cEJJyf1raQb9 Бутикът с оптиката в Нишанташъ

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 19:42 от Сиена М.

# 558
Сиена 😍, не зная дали ти е разхвърлян разказът, но определено е много вкусен. 😋
Накара ме да отворя хладилника, а там нищо- ни кокореч, ни супи, ни тавук гьоосу ( съвсем целенасочено го ядох и хич не се потресох 😀).

Обаче всичко е записано в досиетата Х.
Благодаря! ❤️

# 559
  • Sofia
Пепелче, то какъв да е друг като предимно ядохме и пихме... Smile И все с оправданието, че много калории сме изгорили по баирите... сакън да не се вталим хахах
А ти един менемен забъркай баре, да не легнеш гладна. Аз предвидливо първо вечерях, после описвах кебапи, черва и сладоледи Relaxed 
Забравих да кажа и че водих едната приятелка да търсим къща от известен, актуален сериал, че тя е фенка и го следи, беше любопитна, макар да не видя много. Та ако някой го интересува, ще сложа локация, на лесно и централно място е.

# 560
Че как, интерсува ме - кой сериал, коя къща? 😀
Може да е някой от моите, пък да съм пропуснала една възможност.

Аз каквото и да забъркам, все като менемен го презентирам вкъщи.
Много е удобно. 😂

# 561
  • Sofia
Хахах, браво, умница си ))) Ще приложа и аз тая тактика.
То да бях ли написала кой е филмът... ама така е вечер, не съм много адекватна.
Казва се "Момичето зад стъклото" (или нещо подобно, не знам точно как е преведен) с Бурджу Бириджик, а къщата е тук:
https://goo.gl/maps/ysn918kZ2UCv91mW6
На тръгване минахме напряко през двора на Джихангир джамията, има приятна гледка към Босфора и пейки за почивка след многото стълби и стръмнини.

* Допълвам, че имахме и още един адрес, с къща от същия филм, но там отказах да водя, далече е.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 22:42 от Сиена М.

# 562
  • Варна и...духом на Босфора
Camdaki kiz.,
Сиенче Джим❤️
То е малко така психофилм,язе не удържах...
Га видях че майката/ изключителна игра/ кара момичето да пише 1000/10000 пъти едно и също нещо в една тетрадка...ааа,не дотука...
Тоя втория адрес,що не заведи аджеба аверката ти?😃
Ама до Саръйера мааа бедъритИ ,нали?🤣
Уж калории,кюнефета,
Знаем ги ний тез...🤣
Втория адрес,май че е къщата на момичето,
Тя гледаше през прозореца га идеше оня левент,дето я ожениха за него,ама той чукна Ина мадама тъй за отскок 🤣 преди брачната нощ,която май не се състоя🤣
Каква чорба сръбнахте аджеба?

Маймунката , дето си дала линк,я знам от покойния Антъни Бурдейн.
Благодаря ти за разказа и линковете
Къде в Саръйера излапахтИ тоз Искендер,
От главната навътре ли някъде?

# 563
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Сиена, чуден ти е разказа, аз още на 4 нощувки припаднах, останалото четох в мъгла ❤️🤗

# 564
Сиенче, 😍 Момичето на прозореца го гледам и още как, макар да го започвах два пъти.
Къщата е записана в многострадалния файл (той не намалява, бе, тоз файл). 😂

🥰 🥰 🥰

Ей тук едно патладжанено нещо (менемен 😂😂😂), дето аз не мога да го сготвя, но поне мога да го гледам. 💞

https://www.instagram.com/reel/Ce005MgrhCq/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

# 565
  • Sofia
Момичета Heart
Кой припаднал, кой гладен... радвам се, че разбутах кошера Smile  И е хубаво да се пълнят файловете ))
Това Момиче освен и аз да го подкарам, ама много дълги тия комшийски сериали, та не знам... ще видим. Явно е тежка драма/психария. Тая "чукнатата" после сигурно е хамиле и са се завъртяли локумите и запенили сапуните. Обаче може да го погледна, Бурджу я харесвам, особено как игра в един нетфликски сериал, изплиска легена там тя, но той е кратък и ми беше ок..
Да се върна на супите Yum Пробвахме доста, по спомен – гъбена, доматена, езогелин, пилешка, някаква сватбена и една "майка и дъщеря" Rolling Eyes и други има сигурно, ма не се сещам, все хубави бяха.
Еми, моите бедъри ако не съм ги разходила из Саръйера и той да ме види, то все едно не съм била там, татлъм, знаеш как е Sweat Smile  Локантата, да, бая навътре в квартала беше, по главния булевард, отляво, след едно голямо училище.

# 566
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Каракьой и ние щяхме да ги уважим, ама пусто не стигна времето. То никога не стига де, ама в Истанбул мигнеш и денят минал. Пълно безобразие.
Скоро ми излезе реклама в Истанграм за екскурзия до Цветното сърце на Истанбул - Балат. Така че, нещата наистина се развдвижват, ще разберат хората че града не е само Султанахмед и Капалъчарши, ама време трябва.
А Кузгунджук още си го сънувам, Азия не е пренебрегната, както някой спомена назад. Просто интересните места стават все повече и как всичко да обиколи човек?! Като добавим и вариантите за мърдане до Бурса, Ескишехир или Анкара (които отдавна ми се искат) и то като на Пепелчето файла, само дето направо книга става списъка.
Но смятам, че Босфора и от двата бряга трябва да бъде обходен, изучен и оценен задължително.

# 567
Доколкото помня Йеребатан е затворено за реставрация....да сте срещали инфо до кога ще бъде затворено.

# 568
  • Варна

Здрвейте. Преди 20 дни попитах тук и получих много адекватен отговор. Имам  въпрос свързан не със забележителности, а с пазаруване.  Търся официална, бална рокля. В ценъра съм виждала много магазини, но сега пътуваме по повод лечение и сме в квартал Кючукчекмедже.  Дали тук има такива магазини, времето ни е много ограничено. Отсядаме в хотел Ibis Istanbul west.

Здравейте, за този се сещам...но е в Бакъркьой.
Bakirkoy Underground Bazaar (Yeraltı Çarşısı)
https://www.youtube.com/watch?v=AmENRkBPLtk&t=157s
Благодаря. Пуснах да видя как да стигна до там и ми излезе това. Подчертаното какъв автобус е ? Да не са едни малки бусчета? Ако да как се плаща там?

# 569

Здрвейте. Преди 20 дни попитах тук и получих много адекватен отговор. Имам  въпрос свързан не със забележителности, а с пазаруване.  Търся официална, бална рокля. В ценъра съм виждала много магазини, но сега пътуваме по повод лечение и сме в квартал Кючукчекмедже.  Дали тук има такива магазини, времето ни е много ограничено. Отсядаме в хотел Ibis Istanbul west.

Здравейте, за този се сещам...но е в Бакъркьой.
Bakirkoy Underground Bazaar (Yeraltı Çarşısı)
https://www.youtube.com/watch?v=AmENRkBPLtk&t=157s
Благодаря. Пуснах да видя как да стигна до там и ми излезе това. Подчертаното какъв автобус е ? Да не са едни малки бусчета? Ако да как се плаща там?

За последно съм се качвала в този траспорт 2020, та инфото едва ли е много актуално, но се плащаше на ръка на шофьора...около 5-7 тл или нещо от сорта е било...сега със сигурност е по-скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт