🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 59 189
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Днес забелязахме, че най-после са ни взели парите за магистралата от 26-ти. Напомням, че минахме без да сме закупили HGS. Купихме го 2 дни по-късно от поща в Истанбул. Взети са ни 23 лири и малко - колкото си е тарифата. Няма глоби. Според мен това, че за чужденците няма гратисен период е за сплашване. Има и е 14 дни. Докато проверяхме, няколко пъти изписа, че сумата може да не е отразена, защото не са минали 14 дни.
Няма глоба, защото не сте напускали страната. Купили сте го от Истанбул. Simple Smile
Да, но се разпространяваше информация, че за чужденците няма гратисен период. На магистралата трябвало да са с предварително закупен чип и да има достатъчно пари в него. Иначе веднага излизат глоби. Оказва се, че няма такова делене. Още познатите на Добруджанка потвърдиха това. Сега и ние.

# 166
Моето впечатление е, че проблемът е при напускане на страната. Simple Smile

# 167
  • на Мелмак
Миналия месец бяхме в Истанбул, имахме около 100 лири в стикера, но минахме през тунела към азиатската част. На границата ни платихме глоба около 200 лири. Казаха винетка. Нищо повече. Не мисля, че имаме гратисен период. Но не знам и колко е това минаване през тунела. Не съм проверявала.

# 168
  • Димитровград
Одрин - Махмутбей -23,25 лири, Евразия тунел - 53 лири в посока. Втория мост е 8,25 лири.
Гугъл превод от: https://www.fotomac.com.tr/haberler/2022/04/22/bayramda-otoyolla … -otoyol-ucretleri
Скрит текст:
КОЛКО СА ТАКСИ ЗА МОСТ И АВТОМОБИЛ 2022?

15 ЮЛИ МОСТ МЪЧЕНИК И МОСТ СУЛТАН МЕХМЕТ ТАКСА ЗА ПРЕХОД

Таксата за еднопосочна кола за Моста на мъчениците 15 юли и Моста на Фатих Султан Мехмет е 8,25 TL към 2022 г.; Общо за двупосочно пътуване 16,50 TL.

ТАКСА ЗА ПРЕХОД НА МОСТ ЯВУЗ СУЛТАН СЕЛИМ

За моста Явуз Султан Селим през 2022 г. еднопосочната такса за автомобили е 19 TL.

Трябва да се отбележи , че пътищата, свързващи моста, са частни магистрали и се заплаща такса на входа на магистрала Северна Мармара .

2022 ТАКСА ЗА ПРОХОД НА ТУНЕЛ ЕВРАЗИЯ

Докато автомобилната такса в тунела Евразия в Истанбул се определя като 53 TL в една посока между 05.00-23.59 всеки ден през 2022 г.; Определя се на 26.50 TL в една посока, с 50% отстъпка между 00.00-05.00 часа.

2022 ТАКСА ЗА ПРЕХОД НА МОСТ ОСМАНГАЗИ

От 1 януари 2022 г. таксата за пътна такса за моста Османгази е определена на 184,5 TL. Мотоциклети, които искат да преминат по моста, ще могат да го използват като заплатят 129 TL, микробуси и товарни автомобили 295 TL, автобуси 350 TL, камиони 464,5 TL и камиони 585 TL.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 23:36 от papaone

# 169
  • на Мелмак
Тогава нямам идея от къде я платихме тази глоба.

# 170

Е ако сте имали 100 лири. Мостът отиване и връщане ви е 106 лири. И отиване и връщане до Истанбул около 47 лири...

# 171
  • на Мелмак
В Истанбул имахме 90и няколко, поне едното минаване на тунела трябваше да го отчете, също и за връщане имахме. Странно. Нищо де, платили сме, минало. Да не разводняваме темата, защото всъщност не знам за какво е, освен "Винетка".

# 172
  • София

Е ако сте имали 100 лири. Мостът отиване и връщане ви е 106 лири. И отиване и връщане до Истанбул около 47 лири...
Мостът се плаща само в една посока. Но Ети спомена, че са минали през тунела.

Може би имат предвид, че гратисният период се прекъсва при напускане на страната. Но е факт, че го има. Иначе щяхме да платим глоба, защото по време на пътуването сме били нередовни. Най-вероятно ако Ети бяха добавили липсващите около 50 лири на пункта в края на магистралата, на границата нямаше да платят сумата, умножена по 4 или 5.

# 173
  • Димитровград
106+23=130-90=40*5=200 Simple Smile Simple Smile
А може изобщо да не е за магистрали, а за пътни глоби, Испарк и др.

# 174
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мола във Флоря заслужава ли си? Без аквариума, говорим като район, хапване и магазини.

# 175
  • където ми е най-добре
Мола във Флоря заслужава ли си? Без аквариума, говорим като район, хапване и магазини.
За пазаруване - не е кой знае какъв избор (lc Waikiki, H&M, M&S, Mudo,Beymen, спортни магазини …). За хапване и кафе - аз го харесвам. Гледката от Пелит е много приятна. А ако отивате сряда има и пазар наблизо - yesilkoy pazari. Наблизо е музеят на авиацията, ако имате интерес.
П.П. Лично мнение пристрастно

# 176
  • В сърцето на трима мъже...
Здравейте!
Имате ли опит с този тип бисквитка за интернет в Истанбул?

# 177
  • Варна
Още в миналата тема пространно доказах (и илюстрирах), че твърденията за липса на гратисен период са силно преувеличени.
Пуснах официалния текст на турски и английски и показах, че написаното от нашите "отговорни" лица е некоректно.
Единственото, което може да се приема като липса на отсрочка е фактът, че не можеш да напуснеш страната, ако не си заплатил дължимото като пътни такси (и глоби).
Това няма нищо общо с твърденията, че не можеш да ползваш магистрала без стикер и че такова действие би било повод за глоба. А именно такива твърдения се защитаваха тук.

# 178
  • Някъде в Европа...
Писах, писах и всичко изчезна Disappointed Relieved...Наново Simple Smile

Здравейте, "истанбулски" виртуални приятелчета! Първо искам да ви се извиня, че толкова се забавих с отзивите за великденската екскурзия, но имах премеждия в личен план от здравословен характер с член на семейството след завръщането и дори не ми остана време, нито настроение да се насладя и споделя  "пост-емоциите".
Та - Истанбул, Великден - 21.04 - 25.04, 3 нощувки, с ТА Simple Smile.
П.С. Слагам в скрит текст, че стана много дълго...
Скрит текст:
Пътувахме нормално и на разсъмване на 22.04 бяхме в града. За късмет ни настаниха веднага в хотела - х. Демпа в Лалели. Бяхме платили за 2 зв. и останах много приятно изненадана за такъв тип хотел и то в Лалели - чиста и просторна стая и баня, реновирана (баня също), много топличка (тръгнахме на студено и дъждовно време, а там ни очакваха 4 слънчеви дни с 25 гр темп), вкл. и банята (централно парно; имаше и климатик), удобни легла. почистиха и смениха кърпите и трите дни. Ресторантът е на последен етаж, вижда се Мраморно море, закуската беше повече добра, даже доста, достаъчен асортимент..Нямам никакви забележки.
Не бях направила строга програма за тази екскурзия, исках само след 2 прекъснати ковидни години да вдишам босфорския въздух и да се разходя по любими места, пък ако посетя нещо ново, ще е бонус Wink
Първи ден, петък - 22.04. Подремнахме 2-3 часа, освежихме се и решихме с приятелката, че първия ден ще го посветим на нашия Великден. Взехме трамвая (тук е мястото да отбележа, че нямах никакъв пб с Истанбулкарт, купувана през 2015, зареждана последно февруари 2020 г и неползвана с Хескод - заредих я и я ползвахме двете) и се отправихме към Еминюню. Порция снимки пред Йени джамъ, пеша през м. Галата, кафенце и баклавичка в Мадо на порт Каракьой и ферибота за Желязната църква Simple Smile. Нямаше туристи и автобуси, влязохме запалихме свещички, насладихме се спокойно на атмосферата... След това "влязохме" в Балат за лежерна разходка и снимки на цветното Simple Smile. Хапнахме в заведението с шарените стълби и чадърите гюзлемички, приготвени пред нас и айрянче. Лежерно връщане към Златния рог, ферибота и на Каракьой. Пеша през моста и се вмъкнахме в Египетския пазар за покупки, излязохме през Капалъчарши и се отправихме към хотела. Бързо освежаване, душ, смяна на дрехи и разходка из уличките около хотела и щендерите за дрехи Wink. Вечеряхме в една тип локанта на главната улица по дължината на сп. Йеникапъ, по-нагоре от голямото Дефакто там - турски разядки и готвено ястие с любимия патладжан за смешна сума. Прибрахме се след полунощ в хотела.
Втори ден, събота - 23.04. Закусихме доволно и лежерно в хотела и на закуска реших, че това ще е денят за любимия Кадъкьой. Приятелката ми предпочете да отидем с метрото и от Йеникапъ с Мармарай и прекачване на М4, слязохме на обичания от мен бряг. Разходихме се из Мода, магазинчетата, пазара, хапнахме хамситавъ, задължителните снимки на Бика Wink и се разделихме с приятелката ми, тя искаше на кафе, а аз - да се разходя по стръмната затворена уличка с магазините зад статуята на Бика. Wink. Напазарувах доволно - обувки (6 чифта Simple Smile  - този път "предадох" м. Capone  в Лалели, но цените бяха почти наполовина) , парцалаци за мен и синковеца, чанти Simple Smile. Абе, жена на пазар:). На връщане отново ползвахме метрото. Още сутринта ми направи впечатлление, че качвайки се, от картата не ми се дърпат пари, а само отбелязва броя на преминалите, не се замислих защо. В последствие се сетих, че явно имат национален празник, след като един дядо много възмутен, ни се ядоса , че не желаем да си купим турски знаменца и видяхме после шествие; съобразих, че имаха, мисля,  края на април техния Празник на детето. Та него ден пътувахме безплатно. Прибрахме се в хотела към 17.30 ч., защото за 19 ч. трябваше да сме готови да ни вземат от ТА за резервираната вечеря с програма на корабче по Босфора. Не беше лошо, но не е и нещо "уау". Може би ако си за пръв път в Истанбул, ще впечатли, но аз съм виждала нощния пейзаж откъм водата, а самата вечеря е по меню и малко като сватбарска Wink - бързат да сервират и отсервират ястията. Програмата е сравнително интересна, след нея има дискотека. Не бих повторила.... Прибраха ни на брега към 23.30 ч. - 23.50 ч, превозиха ни към хотела и в леглата след 1 ч. Simple Smile
Трети ден - неделя, 24.04 - Великден Simple Smile. Чукнахме си яйчица в ресторанта на закуска и реших, че днес ще е деня за "новото" - джамията Чамлъджа. От Йеникапъ до Юскудар с Марамрай и после с автобус 15С до подножието й. Качвайки се към входа й, видяхме Музея на ислямското изкуство, иамше 10-тина човека опашка и тъкмо отваряха. Влязохме, вход не сме плащали - не знам има ли, няма ли по принцип или заради празника. Вътре има интересни експонати - килими, книги, вази, предмети за и от тяхната религия, дори косъм от брадата на Мохамед. Просто не мога да оценя значимостта им, заради непознаване и неразбиране на религията им. Има интерактивен купол в една от залите, може да си избереш тавана на коя джамиия да "прожектира", има и интерактивна голяма зала, където се озоваваш в различни обстановки, ту в джамия, ту в гората сред водопад, разни футористични пейзажи. Пихме кафенце в кафето на втория етаж, излязохме и се насочихме към ескалаторите за двора на джамията. Величествена е, думи нямам! Помотахме се доста из двора за снимки, имаше и сергийки с религиозни нещица. На входа на сградата си оставихме обувките в гардеробите и се отправихме към основната зала. Изненада - посочиха ни да се качваме към горните етажи, отделяха жените, започваше обедната им молитва...Тръгнахме след другите. Имаше много хора. Беше спектакъл буквално - долу мъжете, пред тях човекът който пееше, облечен в бяло, те се молят; отгоре - жените, също молещи се зад красиви дървени, но огради, който им пречат дори да виждат ясно какво се случва в основната част. Качихме се на най-високото ниво и оттам наблюдавайки, се надявахме, че като свърши ще ни пуснат в основната долна част. Така и стана. Наистина нямам думи за сградата и обстановката - огромна, бяла, с огромен чист син, дебел и пухкав килим на всички нива; сини витражи, тук- таме златно, дори и да не си мюсюлманин, те омагьосва атмосферата и всичко, което чух и видях. Незабравим спомен...Връщането - пак с авт. 15С до Юскудар, но оттам вече с ферибот до Каракьой. Обяд или по-скоро късна следобедна закуска, естествено балък екмек Simple Smile, в големия ресторант до рибния пазар на Каракьой. Оттам трамвая и разходка на Хиподрума и между СултанАхмет и Св София. Красота...Уж щяхме да хващаме пак трамвая до хотела  за освежаване и вече нощна разходка към Таксим, Истиклял и кула Галата. Обаче на място реших, че няма смисъл  да се губи време за отбиване в хотела и директно ще ходим на Таксим. Пеша от Хиподрума (покрай Ортаклар Simple Smile, но не ядохме, само грабнах едно меню и обещахме на "викача", че ще се върнем за вечеря Wink ) през Университета и площада му, Баязид и до сп. Везинджилер за метрото. Към 20  ч бяхме на Таксим. Знаех, че има метро до 2 ч след полунощ и ни беше широко около врата Simple Smile. Разходка по улицата с червеното трамвайче, магазините, тълпата, дондурма Simple Smile. Към 22 ч седнахме на компир в едното едноимено заведение там Simple Smile. После кулата Галата - не светеше в различни цветове, както съм, я виждала по-рано, а само в жълто. Върнахме се, с подобаващо количество пазарски чанти Simple Smile към сп. Шишли и си хванахме метрото до Йеникапъ. Към 1.30 ч.бяхме в Лалели Simple Smile. На излизане от спирката си купихме ягоди от един нощен продавач от бус - миризма и вкус на истинска узряла ягода и така, заредени с много емоции, приятно уморени и с изпълнени сетива се отправихме към хотела, вече след 2 ч.
Четвърти ден, понеделник - 25.04
Буквално спахме само 3 ч., защото трябваше багаж да се събира Simple Smile и да напуснем хотела в 8 ч. По програма щяха да ни водят в магзин Коска и в парка Емирган за лалетата. Магазинът е ясен , скъпо е, и се изсипват няколко автобуса.. Емирган - лалетата бяха във вихъра си, цъфнали и неувяхнали. В сравнение с предни години обаче, ми направи впечатление, че бяха доста по-малко засадени. Хубавото беше, че нямаше други автобуси и хора и си направихме спокойна разходка и снимки без излишни лица по тях Simple Smile. Следваше Одрин, 1 ч там, оттам напазарувах хапване за вечерта в Бг (която се оказа разсъмване Wink ) - тава джигер, дюнерчета, айрянче, локум, баклава и някой лекарства, които бях забравила. Границата -  5 ч чакахме, но някак си бях щастлива, беше се завърнала "нормалността" след Ковид и я нямаше тъжната гледка на празни гишета. На разсъмване във вторник се прибрахме в родния град..
Предоволна съм - и от настроенията и вибрациите, които ми даде Истанбул пак, от самата екскурзия и цената, която заплатих, от покупките...Искам пак и пак, и пак... Simple Smile. Скоро..На лято Simple Smile

Простете ми за дългия пост, но чрез него си преживях емоцията отново :Relaxed..А, искрено се надявам да съм и полезна ☺️  

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 21:55 от AIR

# 179
  • Бургас / UK
AIR,прекрасен разказ . Усетих емоцията ти . Понеже другото ми е познато, най ме впечатли разказа ти за джамията Чамлъджа. Май другия път и аз ще ходя 😊 Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт