🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 59 183
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
AIR,прекрасен разказ . Усетих емоцията ти . Понеже другото ми е познато, най ме впечатли разказа ти за джамията Чамлъджа. Май другия път и аз ще ходя 😊 Благодаря !
Няма да сгрешиш! Заслужава си напълно ходенето! И нас за първи път ни разделиха. Мъжът ми отиде при мъжете, а аз се качих по етажите. Лично на мен ми харесва точно там и бях доволна. Когато се гледа само отдолу е по-различно. Преди да се качим с ескалаторите към централния вход, търсихме тоалетна и случайно попаднахме на едни мраморни фоайета с огледала по таваните ... Имаше и меки столчета за отмора. Тоалетните не знам дали да ги описвам. Simple Smile Мноооооого на брой. Simple Smile Всяка тоалетна е широка като за две в някое друго място. Имаше и помещения само за миене на крака. Както във всяка друга джамия има чешма в двора пред основния вход, но е недостатъчна за всички желаещи. Ние също видяхме музея, но не сме правили опит да влизаме. Единствено не ми хареса, че точно пред джамията строят комплекс със жилищни сгради и ще скрият гледката към Босфора. В момента все още се вижда, но е на фона на строителни кранове. Има подземен триетажен паркинг. Иначе транспортът хич не е добър. Само автобуси, които се пълнят до дупка. Ние тръгнахме от Кадъкьой с 14F, тъй като преди това бяхме до парка Гьозтепе. Имахме намерение да слезем на джамията на Богословския факултет, но само като си представихме, че после ще бъдем от правостоящите, се отказахме. Друг път ще отидем с метрото. Не съм засичала колко време пътувахме, но беше много. На връщане се качихме на автобус 15С до Юскюдар. Точно обяснявах на мъжа ми, че ще пътуваме по-кратко, защото джамията е по-близо до Юскюдар, отколкото до Кадъкьой и автобусът взе да криволичи из сокаците в обратната според мен посока на пристанището. Simple Smile Спираше през 100 метра и отново беше пълен до дупка. В крайна сметка излезе на крайбрежната при Бейлербей, където попадна в задръстване. Simple Smile

# 181
Благодаря за информацията Таня67 и AIR .Имам питане- от джамията Чамлъджа на връщане до кулата като времетраене доста ли е?  Проверих на Гугъл мапс три спирки с автобуса са, че после искаме да се върнем от Юскудар до Еминьоню с корабче. Иначе сме в  хотел" Пенинсула". Не знам как ще ни стигне времето.

# 182
Моля за информация -  единия родител пътуващ с дете с нотариално заверено пълномощно или декларация сте минавали границата?
Благодаря.

# 183
Моля за информация -  единия родител пътуващ с дете с нотариално заверено пълномощно или декларация сте минавали границата?
Благодаря.
С нотариално заверена декларация.

# 184
  • Варна и...духом на Босфора
Аирчето, Аферим сана, джанъм беним за тъй хубавото разказчИ.❤️
Аджеба алтъ чифт чепик,в некое чувалчИ 😆😁😃 ги събра,галиба
Дай тука снимков материал!
Како купихти по Истиклял също?

Чефулин,със сини куфари Не пускат на границата.
Казълбаши дебнат.
Не се шегувам,ич Билям,,,😋

# 185
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
За пазаруване - не е кой знае какъв избор (lc Waikiki, H&M, M&S, Mudo,Beymen, спортни магазини …). За хапване и кафе - аз го харесвам. Гледката от Пелит е много приятна. А ако отивате сряда има и пазар наблизо - yesilkoy pazari. Наблизо е музеят на авиацията, ако имате интерес.
Имаме интерес - и личен, и професионален, обаче няма време. Приобщаваме се към приятели в последния момент, трябва да се впишем в техните планове. И Рахми Коч искам, но и за него няма време.
А Пелит какво е, заведение или? Може ли повече информация за пазара - къде се намира, заслужава ли си въобще.
Признавам, тази част на Истанбул не ми е позната хич.

АИР-че, много ти благодаря за разказа, откога го чакам! Heart Я издай конкуренцията на Capone, и ние потребности имаме! Grin

Джамията Чамлъджа ви я хваля отдавна, ма нямаше много желаещи. Учудвам се, че вече отделят на мъже-жени, ние като ходихме си обикаляхме заедно и по етажите беше пълно с всякакъв народ. От транспорта също се оплаквах, много на рядко, чакахме близо час, защото не ни се връщаше през парка към метрото.

А някой наблюдение вече може ли нормално да се мине от джамията към парка, или пак е импровизация по ливадите?

# 186
  • Русе
В миналата тема мисля, че беше, но не намирам точно къде, някой беше обяснил точно как се купува и зарежда Истанбул карт, имаше снимки на жълтите автомати. Ако си спомняте, ако може линк, за да разгледам и прочета отново. За пръв път ще съм в Истанбул и се притеснявам.

# 187
  • Някъде в Европа...
Транспортът до дж. Чамлъджъ - след мнението на Таня67, се замислих за времетраенето и натовареността. В неделя предиобед, когато ние пътувахме на отиване с авт.15 С, беше буквално празен, нямаше правостоящи, не е имало и задръстване, не ми е направило впечатление да сме пътували изнервящо много, може би 20-30 мин макс, а може и по-малко (не гарантирам за истинност, беше ми интересно)...На връщане - коригирам се от предното мнение ☺️ (сетих се, след поста на Таня ☺️), бяхме се запътили към спирката на 15С, но видяхме един долмуш с надпис Юскудар и скочихме, тъкмо тръгваше...Платихме на ръка, но не помня колко...Този долмуш се движеше по по-различен път, по тесни сокаци и бързо, и бясно, спираше на доста места, но също не бе претъпкан...Не смятам, че сме пътували повече от автобуса...
Тоалетните и ние не ги пропуснахме 😁, точно както ги е описала Таня ..

Благодаря.
Нотариално заверена декларация за съгласие от другия родител, носете оригинал и копие, копието остава при тях; паспорт на детето...(аз нося и копие на акт за раждане, но не го искат никога)

Аирчето, Аферим сана, джанъм беним за тъй хубавото разказчИ.❤️
Аджеба алтъ чифт чепик,в некое чувалчИ 😆😁😃 ги събра,галиба
Дай тука снимков материал!
Како купихти по Истиклял също?
Ти си ясновидец 🤣:
Скрит текст:

От Истиклал - малко бельо и приятелката ми - два дамски костюма, блузки...

Шебече - обувките са от два почти поредни магазина по главната от порт Кадъкьой нагоре към Бика, буквално преди ъгъла, на който има едно заведение на улицата, където продават хамси тава и дюнери, около където се влиза в пазара...магазините са на подземно ниво и от тротоара се слиза надолу, има и чанти..Не питай колко време се бавих...от даден модел имаше сигурно по 15 цвята 😁 и цени между 80-100 лири за чехлите с ток..😁

# 188
  • София
Учудвам се, че вече отделят на мъже-жени, ние като ходихме си обикаляхме заедно и по етажите беше пълно с всякакъв народ.
Ние бяхме точно в последните дни на Рамазана. Имаше много молещи се. Нормално е да делят. Когато свърши службата разпоредителите се махнаха и поразгледахме навсякъде, макар все още да имаше молещи се.

AIR, ние бяхме следобед в делничен ден. Може би затова е било натоварено.

А някой наблюдение вече може ли нормално да се мине от джамията към парка, или пак е импровизация по ливадите?
Някой написа в темата, че е много приятна разходка през парк. Ние тръгнахме, но много скоро се отказах. За съжаление ходенето, особено по баири, все повече ме затруднява. Sad

Благодаря за информацията Таня67 и AIR .Имам питане- от джамията Чамлъджа на връщане до кулата като времетраене доста ли е?  Проверих на Гугъл мапс три спирки с автобуса са, че после искаме да се върнем от Юскудар до Еминьоню с корабче. Иначе сме в  хотел" Пенинсула". Не знам как ще ни стигне времето.
Да, спирките са малко, но честно казано не знам откъде се хваща автобуса. Там, където слязохме улицата беше еднопосочна. Трябва предварително да сте се ориентирали. А ако сте добре физически можете след джамията да минете през парка към хълма Чамлъджа. От там гледката е прекрасна. Очаквах подобна и от джамията, но както писах по-горе, хем има кранове, хем е по-ниско като място. След хълма се спускате надолу по стръмните улички и излизате на спирка Касъклъ, от която се тръгва към кулата. Все пак повтарям, че е за хора, свикнали да ходят. Преди 10 години не бих се замислила да го мина. Вече не е по силите ми.

В миналата тема мисля, че беше, но не намирам точно къде, някой беше обяснил точно как се купува и зарежда Истанбул карт, имаше снимки на жълтите автомати. Ако си спомняте, ако може линк, за да разгледам и прочета отново. За пръв път ще съм в Истанбул и се притеснявам.
Не мога да дам линк, но е много лесно. На екрана има 3 реда. Най-долният е ако искаш да си купиш самата карта и пише колко лири е. На автоматите около Сиркеджи и Еминьоню все още бяха по 25 лири. Избираш, че искаш да си купиш карта и пъхаш банкнотата в процепа, който е в дясно горе. След малко ще я "изплюе" долу, заредена с парите минус 25 лири. Ако няма трети ред, търси друг автомат. А зареждането е още по-лесно. Слага се картата на едно "прозорче" в дясно, на екрана излизат всички данни и вкарваш банкнотата в процепа. Нищо друго не правиш. Става за секунди. На същото прозорче може да се направи и само проверка на наличността.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 23:38 от Тaня67

# 189
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

Автоматите са много лесни за използване, Танчето е обяснила много хубаво. Аз мога да онагледя казаното с едно видео. Не го слагам скрито, за да не го пропусне и друг в нужда.

АИР-че, честити да са ти и със здраве да си ги носиш! Много хубави модели си си избрала, заслужавало си е времето. Обаче, ботите и плетените чехли са един път, и аз искам такива! Точно онзи ден гледах в инстаграм чехлите, много ми харесаха. Задължително ще се отбия магазините. Мъжко имат ли, че приятеля ми е по-суетен от мен, ще има да се сърди, че за него няма. Smiley

Танче, ще огледам да видя тази приятна разходка къде е, мисля съм гледала видео зад джамията, пресича се път и после някъде под заведението се излиза на хълма. Ама дали ще го намеря пак. И мапса чертае едни маршрути, а миналия път ни набута в една кал, през един изкоп, появихме се пред джамията като овчари - кални и откъм баира.
Нашето приключение с автобуса беше делничен ден, вечерта след 21 часа, натъпкахме се като сардели. Въртя по сокаците, заспахме в рейса и някъде покрай Босфора се събудих аз.
А гледката беше такава:
Скрит текст:

# 190
  • София
Шебек, красива снимка! Аз опитах да снимам без кранове, но Босфор почти не се виждаше:

Ето я и действителността Simple Smile :

От старото място на хълма гледката определено е по-красива.

А това е парка зад джамията, през който би трябвало да се стига до хълма. Ние повървяхме малко, поседнахме на пейка и се върнахме към спирката.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 21:40 от Тaня67

# 191
  • София
Има пътека между джамията и хълма.
И гледката от хълма си я бива все още:

# 192
  • София
И гледката от хълма си я бива все още:
Точно това имах предвид!

# 193
  • Sofia
Може и аз да съм ви подвела леко за "приятната разходка" на Чамлъджа между джамията и стария парк на хълма. Да, разстоянието не е дълго, но има сериозна денивелация, особено във втората часта на маршрута. Ние минахме по пътеката, която съм маркирала в синьо на картата. Има алеи, гледки, пейки, детски площадки и накрая сериозен баир. Обаче е оправено и кал няма. Та това е, което вероятно съм препоръчала  Simple Smile

# 194
  • София
Голямата денивилация във втората част може да се избегне, ако минете по пряката пътека между дърветата - от нея излизате направо на площадката за снимки на хълма - даже има вратичка с резе.
Но не се върви по този най-долния маршрут, а някак диагонално - и като се стигне до асфалтовия път, се продължава направо между дърветата, където няма изградена/бетонирана/асфалтирана пътека, но има утъпкана пътека - ходи се по равно и единствената денивилация е като трябва да се качите до аградата на хълма, което е метър.

Общи условия

Активация на акаунт