Дискова херния - 21

• 58 279
  • 724
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Нека се включа и аз Simple Smile Накратко при мен - дългогодишна история с множество медианни ДХ, проблеми, проби-грешки, сълзи, радости, а-ха операция и тн.

С риск да бъда оплюта, ще споделя личното ми мнение, базирано на опит и болка.. както добре я познаваме всички тук. Разбира се, че то не е общовалидно, но ако може да помогне  поне на един човек, значи е било от полза.

В повечето коментари чета как търпите месеци, а и години даден проблем, който се влошава или най-малкото не се подобрява. Не мога да разбера защо си го причинявате? Предполагам знаете, че забавянето на една операция може да доведе до негативни последици дори и да бъде извършена.
Ако неврохирург ви е казал, че не е положението за опериране - значи упражнения, спорт (но не какъв да е) и зависи какво ви е предписал да взимате.

Ще споделя аз как надвих кризите и към момента операцията. Е, сигурно и тя ще е факт в даден момент.
Има ли хора от вас, които правят редовно (разбирай - ежеднвено) упражнения, в преден пост видях снимка на примерни такива? Има ли някой, който спортува активно - под спорт имам предвид силови упражнения за укрепване на корсета мускулатура?

Моята история беше с едни постоянни кризи, хапчета, инжекции всякакви, знаете - не сте човек в тези периоди. Първо не спортувах, после спортувах неправилни активности. Последиците са ясни. После попаднах на правилния неврохирург, който ми отвори очите. За мое съжаление отказа да ме оперира и ми каза - спорт! Bowtie Попаднах и на правилните хора, въвели ме в спорта.

Оттогава ще станат 5 години без нито едно лекарство и криза - започнах с Кросфит, сега ходя 5 дни в седмицата на фитнес (предимно и само силови упр, щанги), плувам, тичам (тук с уговорка за правилен начин на тичане!). Спра ли за 2-3 седмици спорта и се появяват болки, сутрешния дискомфорт и схващане.

Та, мисълта ми е... лекарствата не са всичко, обърнете си внимание. Не чакайте направления и лекари тук там, времето ви е ценно. Отидете при доказал се лекар, при втори, платете си едни пари и бъдете спокойни, че това, което ви каже е истина. Помислете и по темата за спорта, защото наистина движението е здраве, поне при мен.

Hands V

# 646
  • Козлодуй
В подкрепа на горното ще кажа че когато имах първата криза ми изписаха инжекции и системи но понеже беше ковит кризата извиках сестра в къщи да ми ги слага и тя каза че е имала подобно нещо и се е отървала с всекидневно ходене бавно и спокойно и разгряване на тазовата става сутрин Simple Smile

# 647
@amy_nka

Не знам и аз какво имам..на работа вдигнах тежко и левия ми крак почна да изтръпва/мравучка.
Какви упражнения да правя за това
Разбери какво имаш, за да разбереш какво не трябва да правиш. Какво трябва да правиш е строго индивидуално.

# 648
waynubg, ако имаш стеноза, избягвай упражнения със стречинг назад, както и увисване на крака от легло. Ако си с медианна, наблягай на стречинг назад (макензи), а избягвай "котка". 7-мо и аз не ти го препоръчвам. Вместо такова, прави "супермен". Полуклек и упр за коремни мускули, глутеоси и кръстни мускули, щом нямаш болки. Използвай да поработиш над здравето на мускулите, които държат пояса. Избягвай да буташ дивани, маси и подобни, както и да се навеждаш с тежест или местиш тежест с една ръка. Каквото местиш и носиш, да е с две ръце и колкото се може по-близо до тялото.
waynubg, чета и назад из темата и снощи ми попадна някъде информация, че ако изтръпването стои, както и е и при мен, има проблем в прешлените и може да се притиснат гръбначният мозък. Направо се уплаших Disappointed Relieved . Дано да не е така! Точно обмислях дали да чакам за направление за ЯМР, което явно няма да се случи скоро, ако изобщо стане или направо да мисля как да платя. Много от хората са правили в Спектър в Парк Хотел Москва. Май там е "най-евтино", ако може така да се каже Flushed При мен болката намаля, но изтръпването стои постоянно от месеци Disappointed Relieved

Има ли някой, на когото това изтръпване да е минало все пак с времето?
Да те успокоя - минава с времето, почивка, пазене. И пак да те успокоя - изтръпването няма нищо общо с прешлените, има общо с нерв. От опит ти препоръчвам да не чакаш за направление за ЯМР, ами да си го направиш тихичко за своя сметка още сега. Ти пак си го искай направлението. Като ти дадат направлението (след 2-3 месеца) ще си направиш контролно ямр. "Тихичко" означава да не го показваш на невролога, който ще ти иска направлението. Ако искаш разчет, правиш една онлайн консултация с неврохирург като д-р Марин Генчев, да ти потвърди, че не си спешно за операция.

amy_nka, много благодаря за отговора! Дано да има подобрение с тези мерки. Благодаря и за съвета за ЯМР и консултацията. Това е много добър вариант. Дано наистина д-р Генчев е на това мнение! Simple Smile

# 649
Цитат
И пак да те успокоя - изтръпването няма нищо общо с прешлените, има общо с нерв

то пак си е дискова херния?

# 650
Възможно е и да не е херния. Ямр ще покаже.

# 651
Минерални бани помага ли?

# 652
  • Козлодуй
Да, на мен ми помогна минерална вода, упражнения и калолечение в гр. Баня Карловско Simple Smile
http://nkrehabilitation.bg/filiali/banya/

# 653
Здравейте на всички! С установена дискова херния съм на L5-S1. Постоянни болки в кръста, които ирадиират по целия гръбначен стълб. Левият крак е изтръпнал и го усещам по-слаб. Та след системи,  инжекции, хапчета(заедно), не се повлиях и ми предлагат операция,  за да не се стига до инвалидизиране след години. Много бих искала да получа и второ мнение. Моля, препоръчайте ми лекар от Плевен или  София. Благодаря предварително!

# 654
Левият крак е изтръпнал и го усещам по-слаб.
Абсолютно същото и при мене.!но аз нямам болки.
Не искам да ходя на Невролог,ще ми изписват кофа лекарства НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства)

почнах Милгама Н 3х1..друго какво да взимам

# 655
Здравейте на всички! С установена дискова херния съм на L5-S1. Постоянни болки в кръста, които ирадиират по целия гръбначен стълб. Левият крак е изтръпнал и го усещам по-слаб. Та след системи,  инжекции, хапчета(заедно), не се повлиях и ми предлагат операция,  за да не се стига до инвалидизиране след години. Много бих искала да получа и второ мнение. Моля, препоръчайте ми лекар от Плевен или  София. Благодаря предварително!
Това кой ти го каза?? Не звучи сериозно. Какви са ти показанията за операция? Огромна херния? Притискане на гръбначния канал? Сериозна радикулопатия, която ти пречи да работиш/живееш? Пареза? Ако не си сигурна, питай всеки един хирург, който те навива за операция, какви точно са ти показанията. Иначе, е прекалено рано да се каже, че си за операция, за това че след седмица от противовъзпалителни не си по-добре. На мен ми отне 3 месеца, да стана от леглото.

В Плевен - Овчаров, в София - Фердинандов, Генчев, Минкин.

Левият крак е изтръпнал и го усещам по-слаб.
Абсолютно същото и при мене.!но аз нямам болки.
Не искам да ходя на Невролог,ще ми изписват кофа лекарства НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства)

почнах Милгама Н 3х1..друго какво да взимам
Магнезий и босвелия. Можеш да видиш и други натурални противовъзпалителни (куркума, ензими и какво още беше ...), както и някаква добавка за стави (колаген, глюкозамин, хондроитин, ММS...).

Ами, същото е и при мен. Само че не е изтръпване (това го усещам само като се пренатоваря с ходене и го усещам само в легнало положение), ами сковаване или придърпване или щракане някъде в мускулите на крака. Без болки. Все едно машина без масло. Не мога да извървявам дълги разстояния. Вчера за първи път се пробвах да обиколя един етаж от мол. Ами, повече от час не мога да ходя. Мина се година и половина от както се осакатих, но мога да кажа, че е по-добре от преди положението, слава Богу. Преди 2 дни си правих контролен ямр. Още не съм си взела диска, да видя има ли разлика с предишните два ямр. Разликата между първи и втори ямр беше, че на първи имаше компресия на нерва, а на втория - контакт с нерва. Да видим на третия ми ямр какво е...

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 13:41 от amy_nka

# 656
Плащате ли за ЯМР? Колко струва.

# 657
Първия път чаках за направление 2 месеца в България. Втория път си го платих, пак в България. Сега третия път пак с направление, ама с осигуровки в друга държава (чаках пак няколко месеца за час).

# 658
Първия път чаках за направление 2 месеца в България. Втория път си го платих, пак в България. Сега третия път пак с направление, ама с осигуровки в друга държава (чаках пак няколко месеца за час).

Здравейте, след като изпрати доктора ви документите към здравната като, тя трябва в рамките на месец да разгледа документите ви и да се произнесе.
Ако имате проблем със срока можете да се обадите и да ги попитате защо се бавят.

# 659
Плащате ли за ЯМР? Колко струва.

Около 300 лв. преди няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт