НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 51 498
  • 771
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
  • Мнения: 1 617
Преди години си оправих червата точно с костни бульони, ферментирали зеленчуци и ниски въглехидрати. Чудесни и изпитани съвети са дадени.
Артемис, сподели рецептата ти за туршия, моля!
Хваля ви лидълските св. котлети с кост и кожа. За 10-на мин. във фраера стават екстра и са точно за нашето хранене, имат доволно мазничко.

# 616
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
tania6, ми недей така с рогата де... Имаме нова шефка и тъй са ни подгонили с курсове, съвещания и т.н. , че не успявам да чета тук. Или чета по диагонал...
Аз с моето псори съм се примирила ... Но ще погледна във фейса. Благодаря обаче за ценните съвети.

# 617
  • София
  • Мнения: 9 147
Преди години си оправих червата точно с костни бульони, ферментирали зеленчуци и ниски въглехидрати. Чудесни и изпитани съвети са дадени.
Артемис, сподели рецептата ти за туршия, моля!
Хваля ви лидълските св. котлети с кост и кожа. За 10-на мин. във фраера стават екстра и са точно за нашето хранене, имат доволно мазничко.

Моето е толкова просто, че даже не е и рецепта. Simple Smile
Режа зеле (тоест ММ го реже Simple Smile ), намачквам със сол и тъпча в голям буркан. Бурканът се затиска с тежест, за да не се праши зелето, но не е плътно затворен. Слагам в тавичка, защото при ферментацията започва течността да кипи и излиза извън буркана. Държа 3-4 дни на стайна температура. Когато започне да кипи, значи ферментацията е започнала. Вижда се как зелето променя цвета си от светлозелен на светложълт. Когато се промени цветът на цялото зеле в буркана, значи е готово за консумация. Затварям, прибирам в хладилник. Правим малко количество, за да се изяде в рамките на седмица максимум.
Времето за ферментация зависи от температурата в стаята. Ако е по-висока, става по-бързо. Количеството сол - според вкуса. Ние слагаме така, че да си ядем после салатата направо. Ако искате да пиете зелевия сок, слагате по-малко сол. А сокът е най-ефикасен пробиотик.

Ето много по-професионални и обяснени рецепти.
https://nadiapetrova.bg/2014/08/wild-vegetables-fermentation/
https://www.healthylicious.bg/how-to/fermented-veggies/
https://www.vilistime.com/bg/diva-fermentaciq-karfiol-zelen-domat/
https://mihaelabeloreshka.com/2017/11/17/diy-wild-fermented-vegetables/

Тези дни ще се пробвам с кимчи. Ако стане, ще напиша рецептата.

# 618
  • Мнения: 2 275
Ох, не съм с рогата напред и въпреки зодията ми. Просто имам чувството, че аз повече те мисля отколкото ти самата.
И аз "заложих" зеле, но зелчици брюкселски. Питам години наред дали стават за ферментация и никой не казва. Аз ще докладвам, но за един ден промениха цвят.
И карфиол сложих, но с него няма проблем.

# 619
  • Мнения: 43 932
Съотношението е 30-40 грама сол на 1 литър вода. Водата се кипва със солта. Чака се да поизстине малко и се залива зелето(аз не го мачкам със сол), краставичките, чушките, зелените домати, морковите, карфиол и т.н. КОгато правя зеле маринатата ми е чиста. А когато слагам буркан с моркови(примерно) добавям и малко синапени зърна, листо целина.... Бурканът го завинтнвам хлабаво със капачка, но всеки ден разджурквам съдържанието му. Нищо не ми изкипява и не излиза извън буркана.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 21:11 от mariat

# 620
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Ох, не съм с рогата напред и въпреки зодията ми. Просто имам чувството, че аз повече те мисля отколкото ти самата.
Таня, обичам те бе! Това за рогата си беше шегичка Heart EyesЗнам, че ме мислиш, ама десет години пробвам какво ли не с псорито и няма резултати.
Не обичам брюкселско зеле. Заложих обикновено. И за него нямам време, но утре ще го опитам.

# 621
  • Мнения: 8 388
данилу, преди сто години, когато започнах ВМ имах два супер неприятни кожни проблема
псориазис на тила, почти 1/3 от главата и гнойни пъпки на дупето
изчезнаха за наколко месеца
сега съм кето с алкохол, нищо не се върна
но карах по строгите правила - яйца, риба, месо

# 622
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
данилу, преди сто години, когато започнах ВМ имах два супер неприятни кожни проблема
псориазис на тила, почти 1/3 от главата и гнойни пъпки на дупето
изчезнаха за наколко месеца
сега съм кето с алкохол, нищо не се върна
но карах по строгите правила - яйца, риба, месо
Уви, при мен бе подейства. Аз извън НВ ВМХ обаче хапвам плодове. Сладко избягвам. Лятото бяхме и на море, но без резултат. Като че ли се обостри. От снощи започнах да прилагам съветите на Оggie Pellov. Таня:hugs:

# 623
  • Мнения: 1 782
Ние сложихме зелето преди три седмици и вече чорбата му е екстра.  Вчера и зелка нарязах за салата.

# 624
  • Мнения: 2 275
Моят опит с псориазис е изключително голям, най-напред като страничен наблюдател при майка ми и явно имам наследствена предразположеност, че преди няколко години ми се появи около лакътя. Мина за няколко месеца, но е много гадно. Мазах с кокосово и храна ВМНВ.
Забелязах, че много съм намалила храната и за дълго време не е добре. И това лошо да се научи човек да не яде (звучи невероятно за мен и моята зодия). След кратко търсене открих, че наистина съществува такъв проблем при практикуващи дълго време интервалното.
Тъй като съм си изградила начин на хранене върху принципите на доктор Папе (интервали), Сономата (чиния) и ВМНВ (съдържание на чиния) , няма да се отклонявам от тях и създадените десетгодишни навици. Само ще въведа протеинова вечеря по Папе и "въглехидратна" закуска пак по Папе, но няма да достигнам предлаганите от него 75 г въглехидрати,  нито ще проям овес. Хляб и 20 г масло също не е моето нещо. Виж, обратното 20 г хляб със 100 г масло е точно по мой вкус 😊
Та от два дни закуска печена тиква и ядки, но няма да е за дълго такава закуска. Ям тиква, но не нещо за което мечтая/сънувам и е 1-2 тиквета на година.
Гледам това и имам желание да го опитам
https://youtu.be/jPHMoaeB4_g
Без яйца и млечни е.
Растителни протеини може за закуска според Папе.
И това (без овеса, естествено)
https://youtu.be/1Ag6xcDNJ08

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 10:20 от tania6

# 625
  • Мнения: 4 711
На Папе бях преди години, но аз отдавна не ям ВГХ на закуска, а и кафето без нищо ми е ужас още от 90-дневната диета. Та не се разбрахме нещо със закуската там.

Аз напоследък много не пиша, понеже не съм точно на НВ ВМХ. Не ми се яде месо, не ми се яде риба, не ми се ядат яйца, нищо не ми се яде. Дори ми мирише гадно от тях. Единствено мляко, сметана и сирена ми понасят, и то не всички.
Чудех се дали не съм карала някакъв вирус, че ми беше и зле онзи ден. И сега се чудя какво да ям, за да съм хем на режима, хем да не трябва да ям кой знае колко месо, риба и яйца. Само да кажа, че и от шунки и салами също ми е гадно, миришат ми на мърша. Дори такива, които обичах преди. И не, не съм бременна.

Трябва да пускам хормони, че ми бяха назначени ноември-декември. Лекарят им каза да не си променям нищо от режима и добавките през септември и сега, само на добавки обаче го докарвам (пия магнезий и едни за очи, както и мажа един крем с хормони, че имах неприятен ПМС).

# 626
  • Мнения: 2 275
Може и нещо некачествено да си яла и от това да е.
Погледни растителни протеини, някои явно отговарят на НВ и със сигурност на палео. Е, зависи от количеството. В чиниите на вегетарианците в палео групата виждам 2-3 лъжици нахут.
Още не съм гледала видеото за растителни протеини, но знам за тиквеното семе че е добър източник. Гледам на пакета пише: за 100 г има 30 г протеини; 4,7 г въглехидрати,  6 г фибри и 49 г мазнини.
Мисля, че чия и ленено семе имат по около 15-20 г протеини. Нахут 19 г протеини, но към 50 г въглехидрати.
Растителни протеини не са най-доброто за нас, но е по-добре от никакви или ВВ хранене.
И всичко е въпрос на гледна точка и вкус. За мен тиква е въглехидратна закуска, а тя е дори в зеления списък на Тим Ноукс.
На мен нещо свинското не ми върви. Налитам на пилешко. Два дни съм на бяло пилешко с праз и патешка мазнина. Открих дроб от треска, който не ми мирише на риба и по половин кутия на ден ям. Ако имам липси то точно омега 3 ще е.
Като отворих дума за липси и добавки: недейте да взимате никакви добавки, без да е доказано че имате нужда.
При мен се оказа калий леко над горната граница и тъй като не взимам добавки направо се уплаших. Открих виновника: обикновена морска трапезна сол. На пръв поглед нормална кутия и на етажерка с нормална сол, но пише " минус 50% натрий и плюс калий и магнезий ".
 Та съм се и взимала голяма "добавка ". Моят мъж си пада по хималайската сол и на него нищо му няма.
И на мен нищо ми няма, но за бъбреците не е добре.
Иначе всичко: инсулин на гладно,  кръвна захар и гликиран е около и под 5. Имам право на "въглехидратна " закуска 😂

# 627
  • Мнения: 24 870
Мда, солта дето я водят "по-здравословна" и по-удачна за хипертоници и тук е наполовина калиев хлорид и наполовина натриев, вместо само натриев като обикновената. Та твоето не ще да е баш обикновена трапезна сол де. Ама знам ли ги как ги надписват там при теб, те май имаха и някакви странни идеи за маркировки кое колко е здравословно от храните...

# 628
  • Мнения: 2 275
Не беше при диетични продукти, а и до сега само на сол не гледаХ съдържание. И на синя кутия с дребни зелени букви беше написано. Обикновена сол е в същите сини кутии.
Не се присмивай за "диетичните" ни храни. По последни новини са успяли да го "прокарат" в европейския и на вас ще ви казват, че замразени картофки 🍟 са диетични,  защото картофа е растение, нискокалорично и без мазнини и естествено информацията е за суровия подукт в пакета.
Ваш е проблема, че не ги ядете сурови.
Кока кола zéro е полезна, защото няма калории.
А козе сирене е опасно за живота, животински продукт, мазнини, калории....мани, мани. Как е възможно човечеството да просъществува с такива смъртоносни храни нямам идея.
Сега ще мине някой да обясни, че са умирали на 30 години.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 16:14 от tania6

# 629
  • Мнения: 24 870
Ще видя на замразените картофи какво пишат, ама само ако ги погледна Joy
А пък аз нито тях гледам, нито пък газираните напитки. Тъй че ако искат и хвърчила да им слагат, няма да ме впечатлят.
Тамън като другите се изплашат от хубавата храна, ще има повече за нас - месце, маслце, яйчице и прочие Grinning
Ама си е подло да слагат такава сол при стандартната де, с това не споря. Явно наистина човек и на това трябва да чете състава...

Общи условия

Активация на акаунт